InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

actiune in constatare

(Sentinta civila nr. 11764 din data de 19.05.2011 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc. | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

Dosar nr. 11764/271/2009
R O M A N I A

JUDECATORIA ORADEA
SECTIA CIVILA

SENTINTA CIVILA Nr. 6365/2011
Sedinta publica de la 19 Mai 2011
Completul compus din:
PRESEDINTE Loreley Mirea
Grefier Felicia Sandor

     
Pe rol judecarea cauzei Civil privind pe reclamant P.I, reclamant I I C (ns P) si pe parat P M O, parat O J  C P I - BIHOR, avand ca obiect actiune in constatare.
La apelul nominal facut in sedinta publica nu se prezinta nimeni.
  Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier care invedereaza faptul ca prin serviciul registratura s-a depus la dosar din partea reclamantilor concluzii scrise, dupa care:
         Se constata faptul ca fondul cauzei a fost dezbatut in sedinta publica din 12.05.2011, cand partile au pus concluzii pe fond, concluzii ce au fost consemnate in incheierea de sedinta de la acea data , incheiere care face parte integranta din prezenta hotarare, cand instanta in vederea deliberarii si pentru a da posibilitatea partilor sa depuna la dosar concluzii scrise,  a amanat pronuntarea la data de 19.05.2011, data la care s-a pronuntat prezenta hotarare.

INSTANTA

Deliberand asupra cauzei de fata, constata urmatoarele:

1.Cererea de chemare in judecata

Prin cererea inregistrata la instanta la data de 23.07.2009, inregistrata sub nr. 11764/271/2009, ulterior precizata si modificata, reclamantii P.I si Ias Ioana Cristina au solicitat in contradictoriu cu paratii Primaria  Municipiului Oradea si O J  C P I - BIHOR, ca instanta sa constate ca pe terenul inscris in CF66197 Oradea sub nr.top.6753/28, teren aflat in proprietatea reclamantilor, se afla construit un corp de cladire, aflat in proprietatea lor, respectiv o anexa gospodareasca ce ocupa o suprafata de 16 mp, si sa dispuna notarea corpului de cladire in cartea funciara.
In motivarea cererii reclamantii au aratat ca reclamantul P.I impreuna cu sotia Porumb Iuliana, in prezent decedata, au cumparat terenul inscris in CF66197 Oradea sub nr.top.6753/28, prin contractul de vanzare cumparare autentificat sub nr.11256 de BNP G D in data de 04.04.1995, data la care desi exista o anexa gospodareasca care insa nu era notata in CF astfel incat nu s-a facut vorbire de aceasta in contract.
In dovedirea existentei anexei la data cumpararii reclamantii invocaa schita de dezmembrare vizata de OCOT cu nr.10399/1994 precum si fisa de proprietate a nr. cadastral, unde la pozitia B apare inregistrata o anexa de 16 mp, fapt ce se regaseste si in planul de amplasament si delimitare a corpurilor de proprietate vizata de Oficiul National de Geodezie Cadastru si Cartografie, inregistrat sub nr.1185/2.04.2003.
In probatiune reclamantii au atasat un set de inscrisuri.

2.Pozitia procesuala a paratilor

Parata P M O prin  I O a formulat intampinare depusa la dosar in data de 15.04.2010 (f.33-34 la dosar), prin care a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratei si a solicitat respingerea cererii reclamantilor ca inadmisibila.
In motivarea pozitiei sale procesuale parata a  aratat ca nu are calitate procesuala pasiva in prezentul dosar deoarece potrivit schitelor depuse la dosar si a anexelor contractului de vanzare cumparare Primaria M O nu are calitate de vecini, ci alte persoane detin aceasta calitate.
Cu privire la constatarea existentei constructiei potrivit art.111 Cod de pr civila se poate cere doar constatarea existentei sau inexistentei unui drept si nu a situatiei de fapt iar din acest punct de vedere actiunea reclamantei este inadmisibila.
Pe fondul cauzei parata solicita respingerea actiunii ca neintemeiata deoarece din contractul de vanzare cumparare la care s-a anexat o schita vizata de OCOT Bihor, nu rezulta ca imobilul ce face obiectul litigiului ar fi facut obiectul contractului intervenit intre parti, astfel incat nu se poate sustine ca reclamantii su dobandit proprietatea imobilului in litigiu.
In drept s-a invocat art.115, art.111, Cod de procedura civila, Legea nr.50/1991, art.242 alin 2 Cod de procedura civila.
Parata O C P I nu a formulat intampinare.

3.Taxa de timbru

Taxa de timbru a fost stabilita la suma de 76 lei si 3 lei timbru judiciar la valoarea declarata a imobilului in litigiu, taxa achitata conform chitantelor depuse la dosar (fila 5 si 44 la dosar).
 
4. Probatoriul administrat

     Instanta a incuviintat pentru  reclamanti in sustinerea pretentiilor sale proba cu inscrisuri, martori, expertiza de identificare a imobilelor in litigiu iar pentru parata in dovedirea exceptiilor invocate si a apararilor de fond, proba cu inscrisurile depuse la dosarul cauzei.
Au fost depunse astfel in copie certificata contracte, extrase de carte funciara, certificate de atestare fiscala si alte inscrisuri privind imobilul in litigiu.
S-a incuviintat pentru reclamanta si a fost audiati martorii A A  in sedinta publica din 14.10.2010 (f.65 la dosar) si D I V in sedinta publica din 10.02.2011 (f.88 la dosar).
De asemenea in data de 09.02.2011 a fost depusa la dosar expertiza tehnica de identificare topografica  inregistrata la Biroul de Expertiza Judiciara Bihor sub nr.128 din 09.02.2011 impreuna cu schita de identificare, efectuate de expert numit in cauza ing. S T (f.79-87).Ulterior aceasta expertiza a fost rectificata datorita unei erori materiale strecurate in privinta numarului topo, rectificarea fiind inregistrata la instanta la data de din 10.05.2011.
Exceptiile invocate de parata P O a lipsei calitatii procesuale pasive si a inadmisibilitatii au fost unite cu fondul cauzei.

Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:

5. Incidente procedurale. Solutionarea exceptiilor invocate

Exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratei P O si a inadmisibilitatii

Analizand exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a P O instanta urmeaza a o respinge pentru argumentele ce succed:
Calitatea procesuala pasiva a paratei in prezentul litigiu este conferita nu de calitate de proprietar al unui imobil invecinat, asa cum au sustinut autorii exceptiei ci de calitatea sa de autoritate publica, indrituita cu atributii in domeniul emiterii autorizatiilor de contruire, si care in aceasta calitate are abilitatea de a contesta conditiile in care a fost edificat imobilul in litigiu si chiar de a solicita demolarea sa.Pentru aceste considerente instanta va respinge exceptia lipsei calitatii procesuale a paratei Primaria Oradea ca neintemeiata-
 
Cu privire la exceptia inadmisibilitatii instanta retine ca si aceasta este neintemeiata deoarece reclamantii urmaresc realizarea unui drept si nu  constatarea existentei unei situatii de fapt compatibile cu dispozitiile art.111 Cod de procedura civila.Pentru aceste motive instanta va respinge exceptia inadimisibilitatii cererii ca neintemeiata-

6.Situatia de fapt retinuta de instanta pe fond

Pe fondul cauzei instanta retine ca potrivit inscrisurilor depuse la dosarul cauzei coroborate cu declaratiile martorilor si cu concluziile expertizei topografice refacute, reclamantul  P.I si sotia, in prezent decedata, P I, au dobandit prin contractul de vanzare cumparare autentificat sub nr.11256 de BNP G D in data de 04.04.1995, proprietatea asupra unei suprafete de teren intravilan in suprafata de 2257 mp, situat in Oradea, aflat pe nr.top.6753/28 inscris in CF 66197 Oradea (f.7 contract, f.9 extras CF).Ulterior in urma decesului cumaratoarei Porumb Iuliana dreptul de proprietate al acesteia asupra terenului s-a transmis prin succesiune, in baza certificatului de mostenitor nr.89 din 28 martei 2008 emis de BNP Pana Florin, catre sotul supravietuitor P.I  in cota de 1 si fiica Ias Ioana Cristina in cota de 3.In consecinta in prezent cei doi au calitatea de coproprietari ai terenului in cote parti.
Asa cum rezulta din concluziile expertului coroborate cu declaratiile martorilor, asupra terenului in litigiu respectiv pe nr. top.6753/28 inscris in CF 66197 Oradea, aflat proprietatea reclamantilor a fost edificata, in urma cu aproximativ 20 de ani, prin anul 1990, o anexa gospodareasca de locuit in suprafata de 15,57 mp cu dimensiunile de 3,04 m  ori 5,14m.Asa cum rezulta si din declaratiile martorilor audiati anexa respectiva a existat pe terenul proprietatea reclamantilor inca dinainte de cumparare fiind folosit ulterior de cumparatorii terenului.
Dreptul de proprietate asupra constructiei anexe nu a fost inscris in cartea funciara, fiind o proprietate extratabulara, neidentificata pe schita de dezmembrare la data cumpararii terenului insa dobandita fara urma de tagada ca efect al accesiunii imobiliare artificiale de proprietarii tabulari ai terenului, in conditiile art.482 Cod Civil.
Potrivit declaratiei martorilor audiati  si a   certificatului de atestare fiscala nr.14904 din 03.06.2009 (f.13) rezulta ca pe str.Livezilor nr.3D Oradea, figureaza in evidentele fiscale o constructie anexa de 16 mp situata in afata corpului principal de cladire cu pereti din caramida arsa, piatra, beton construita potrivit expertizei efectuate in cauza, prin anul 1990, iar in calitate de proprietari apar inscrisi reclamantii P.I si I I C, care au si achitat impozitul atat pe constructie cat si pe terenul din intavilan.
Plata impozitului de o perioada indelungata este un fapt notoriu ce putea fi lesne cunoscut si de parata.
Reclamantii si antecesorii in drepturi ai acestora s-au aflat in proprietatea si in folosinta exclusiva a acestui imobil constructiei, respectiv anexa gospodareasca inca de la data cumpararii terenului in anul 1995, dobandind anexele ca efect al accesiunii reale imobiliare, platind si impozitul aferent, astfel incat dreptul acestora de proprietate este incontestatibil.

6.Solutia instantei

In drept instanta retine ca actiunea formulata de reclamanti  nu este una in constatare, potrivit art. 111 C.pr.civ., ci este una in realizarea dreptului, prin care se tinde la recunoasterea unui drept de proprietate  asupra edificatelor, dobandit de catre proprietarul constructiei prin construire de catre antecesorul sau in drepturi pe un terenul proprietatea sa, adica prin accesiune imobiliara artificiala.
Actiunea se judeca in contradictoriu cu cel care ar putea contestat dreptul de proprietate al reclamantilor prin competentele speciale conferite de lege in emiterea autorizatiilor de contructiei , in speta autoritatea publica locala   competenta.
Se retine ca nu s-a facut dovada existentei in prezenta cauza a vreunei autorizatii de construire, nici nu s-a sustinut ca ar fi existat una, casa fiind edificata in jurul anului 1990.
Insa inexistenta autorizatiei de construire si a procesului verbal  de predare primire  nu pot determina respingerea cererii de a se constata dreptul dobandit de reclamanta, putand atrage eventul consecinte  pe planul raporturilor de natura  aministrativa, conform Legii nr 50 din 1991, antrenand o raspundere contraventionala, astfel cum a retinut ICCJ prin decizia nr 3668 din 2005  a sectiei civile si de proprietate intelectuala.
Atata timp cat parata in cei anii ce au trecut de la edificarea anexein de catre antecesorii  reclamantilor nu a facut nici un demers in vederea  reglementarii situatiei  pe planul raporturilor de natura administrativa si de incadrare a reclamantului in dispozitiile Legii nr 50 din 1991,  aspectele de ordin formal legate de inexistenta autorizatiei de construire si a procesului verbal de receptie finala  nu pot obstructiona sau limita dreptul de proprietate  al reclamantilor,  dupa cum nici recunoasterea dreptului de proprietate al reclamantei asupra constructilor edificate  nu poate avea consecinte  pe planul raporturilor administrative  legate de inexistenta documentelor mai sus aratate,  pentru a se putea afirma  ca acesta a tins , pe calea actiunii de fata, sa eludeze prevederile Legii nr 50 din 1991.
Pe calea expertizei de specialitate  efectuate in cauza  s-a realizat identificarea si pozitionarea constructiei pe teren,  in privinta careia reclamantii  au urmarit  recunoaterea si consolidarea unui drept subiectiv preexistent.
In ceea ce priveste inscrierea dreptului in cartea funciara se retine ca potrivit ART. 55 din Lg.7/1996:" (1) Dreptul de proprietate dobindit prin construire se va putea inscrie in cartea funciara pe baza unui certificat eliberat de primaria localitatii unde este situat imobilul, prin care se atesta, cind este cazul, faptul ca proprietarul a edificat constructiile in conformitate cu autorizatia de construire eliberata potrivit legii, precum si a unei documentatii cadastrale.
Iar potrivit alin 1 ind 1 din acelasi articol   art. 55, care a fost introdus de pct. 32 al art. I din O.U.G. nr. 64 din 30 iunie 2010, publicata in M. Of nr. 451 din 2 iulie 2010.  (1^1) In cazul constructiilor realizate inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 453/2001 pentru modificarea si completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii si unele masuri pentru realizarea locuintelor, inscrierea se face in baza:
    a) autorizatiei de construire sau, in lipsa acesteia, a certificatului prin care se atesta ca imobilul este inregistrat in registrul agricol, precum si in evidentele fiscale, eliberat de primarul unitatii administrativ-teritoriale unde este amplasata aceasta constructie;
    b) documentatiei cadastrale.
Rezulta deci ca suntem in prezenta art.55 ind 1 din Legea 7/1996 actualizata imobilul fiind construit inainte de intrarea in vigoare a legii nr.453/2001, este inregistrat in evidente fiscale si detine o documentatie cadastrala, motiv pentru care cererea de inscriere in cartea funciara a dreptului de proprietate asupra constructiei, respectiv a anexei, al reclamantilor este intemieiata.
 In consecinta avand in vedere toate aceste temeiuri de fapt si de drept instanta va admite actiunea  reclamantilor va constata ca pe terenul inscris in CF66197 Oradea sub nr.top.6753/28, teren aflat in proprietatea reclamantilor in cote de 1 respectiv 3 , se afla construit un corp de cladire, aflat in proprietarea reclamantilor, respectiv o anexa gospodareasca ce ocupa o suprafata de 15,57 mp, conform raportului de expertiza tehnica intregistrat sub nr.128/09.02.2011 la Biroul de Expertize Judiciare din cadrul Tribunalului Bihor si a schitei de identificare intocmite de expert tehnic inginer S T, expertiza ce face parte din prezenta hotarare.
Va dispune notarea in CF66197 Oradea sub nr.top.6753/28 a dreptului de proprietate al reclamantilor P.I SI I I C asupra anexei gospodaresti cu titlu de construire.

7.Cheltuieli de judecata.       
             
In temeiul art.274 Cod de procedura civila instanta vazand caderea in pretentii a paratei P O o va oblige la plata catre reclamanti a  cheltuielilor de judecata in cuantum de 500 lei constand in onorariu avocat ales Francu Anamaria, dovedit cu chitanta nr.34 din 20.07.2009, de la dosar.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE
          
Respinge exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a P O si a inadmisibilitatii cererii, invocata de parata prin intampinare.
Admite cererea formulata de reclamantii P.I  si I I C  in contradictoriu cu parata Primaria Municipiului Oradea si O J  C P I - BIHOR.
Constata ca pe terenul inscris in CF66197 Oradea sub nr.top.6753/28, teren aflat in proprietatea reclamantilor in cote de 1 respectiv 3 , se afla construit un corp de cladire, aflat in proprietarea reclamantilor, respectiv o anexa gospodareasca ce ocupa o suprafata de 15,57 mp, conform raportului de expertiza tehnica intregistrat sub nr.128/09.02.2011 la Biroul de Expertize Judiciare din cadrul Tribunalului Bihor si a schitei de identificare intocmite de expert tehnic inginer S T, expertiza ce face parte din prezenta hotarare.
Dispune notarea in CF66197 Oradea sub nr.top.6753/28 a dreptului de proprietate al reclamanatilor  reclamantii P.I  si I I C asupra anexei gospodaresti cu titlu de construire.
Obliga parata P M O la plata cheltuielilor  de judecata fata de reclamanti in suma de 500 lei reprezentand onorariu avocat.
Cu recurs in  15 zile de la comunicarea prezentei hotarari.
Pronuntata in sedinta publica, azi, 19.05.2011.
    

PRESEDINTE                                             GREFIER
MIREA LORELEY EMESE                               SANDOR FELICIA

red. jud. M.L.E.
S.F./6 ex./25.05.2011                                -4 com./25.05.2011
                                                               - P.I
                                                               -I I-C (ns. P)
                                                              - OCPI BIHOR
                                                              -P M OR
 

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc.

Anulare act - Decizie nr. 523 din data de 27.06.2017
Anulare act - Decizie nr. 502 din data de 21.06.2017
II.Procesul verbal de contraventie care nu intruneste conditiile prev. de art. 19/1 din OG nr. 2/2001 reactualizata, va fi anulat. - Decizie nr. 267/R din data de 23.05.2005
Anularea actelor frauduloase incheiate de debitori in dauna creditorilor se poate dispune daca se dovedeste existenta intentiei de frauda - Sentinta civila nr. 506/CA din data de 19.05.2004
COMPETENTA MATERIALA . ANULARE ACT FALSIFICAT - Decizie nr. nr. 5/A din data de 05.01.2004
Obligare la incheierea unui act autentic de vanzare-cumparare iar in caz de refuz, Sentinta sa tina loc de contract de vanzare cumparare - Decizie nr. 155 din data de 31.12.2013
Lipsa calitatii procesuale pasive ca urmare a divizarii unei societati in mai multe societati comerciale. Imposibilitatea introducerii unor noi parati in apel. - Decizie nr. 404 din data de 09.09.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 293 din data de 03.06.2009
- Sentinta civila nr. 526 din data de 29.10.2008
Rectificare carte funciara - Sentinta civila nr. 118 din data de 10.02.2009
Exceptia inadmisibilitatii cererii pentru neparcurgerea procedurii plangerii prealabile. Dovada depusa dupa inchiderea dezbaterilor - Sentinta civila nr. 84/F din data de 15.09.2015
Raportul de evaluare intocmit de A.N.I.. Consecintele incalcarii dispozitiilor art. 70 si 79 alin. 1 din Legea nr. 161/2003. Contestarea raportului de evaluare. - Decizie nr. 5/F din data de 23.01.2015
Admisibilitatea actiunii in anulare a actului administrativ-fiscal adresate direct instantei de judecata, fara a urma, in prealabil, procedura prevazuta de art. 205-208 din Codul de procedura fiscala. - Decizie nr. 611/R din data de 21.05.2015
Vechiul cod de procedura civila – Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 2130/R din data de 19.09.2014
Vechiul cod de procedura civila - Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 1449/R din data de 25.04.2014
Actiune pentru anularea permisului sau de conducere - Sentinta civila nr. 4798/CA din data de 19.09.2012
Actiune in anulare. Decizie emisa in baza Legii 10/2001 de catre o persoana juridica ce nu avea calitatea de unitate detinatoare. - Sentinta civila nr. 101/S din data de 03.04.2012
Interesul in promovarea unei ac?iuni in constatarea nulita?ii absolute a unui act juridic. - Decizie nr. 251/A din data de 28.10.2011
Cheltuieli de judecata pe cale separata. - Decizie nr. 1290/R din data de 20.10.2011
Uzucapiune.Posesia exerciatata asupra unui teren proprietatea C.A.P. - Decizie nr. 1473/R din data de 24.11.2011