InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

Stabilire program vizite minor

(Sentinta civila nr. 964 din data de 17.03.2010 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Minori | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

R O M A N I A
JUDECATORIA ONESTI
JUDETUL BACAU

Dosar nr. 202/270/2010                                                     stabilire program vizite
Inreg. 11.01.2010                                                                            minor

         SENTINTA CIVILA NR.964
        Sedinta publica din data de  17.03.2010
        COMPLETUL  DE  JUDECATA FORMAT DIN:
        Presedinte  -  ..
        Grefier  - _.

Astazi a fost pe rol judecarea actiunii civile formulata de reclamantul ___, domiciliat in comuna _., Judet Bacau impotriva paratei  _.., domiciliata in comuna .., Judet Bacau, avand ca obiect stabilire program vizite minor.
La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns reclamantul asistat de avocat __ si parata asistata de avocat __..
Procedura completa.
S-a facut referatul cauzei de grefierul de sedinta  dupa care;
Parata arata ca in urma actiuni de divort se numeste _ si nu _.., acela-si nume avandu-l si in buletin.
Aparatorul reclamantului, solicita instantei sa fie intrebata parata unde domiciliaza.
La solicitarea instantei, parata arata ca domiciliaza in com. _, jud. Bacau.
Aparatorul reclamantului depune la dosar o ancheta sociala si adeverinta nr.640/8/2010, din care rezulta ca minorul _. este pe lista Medicului de familie din __.., jud. Bacau.
Partile, prin aparatori, avand pe rand cuvantul, arata ca nu mai au alte cereri de formulat.
Aparatorul reclamantului, solicita instantei admiterea actiunii asa cum a fost formulata, sa se stabileasca un program de vizitare, raportat la legatura dintre minor si tata. Acesta precizeaza ca parata nu i-a permis reclamantului sa  vada copilul, iar prin intampinarea depusa la dosar,  parata a solicitat admiterea actiunii,  dar intr-o anumita modalitate. Insa avand in vedere varsta minorului si faptul ca  cei doi  soti nu se vor intelege niciodata, trebuie sa i se permita reclamantului sa aiba o legatura fireasca cu copilul, sa se aprecieze interesul copilului, iar reclamantul sa nu fie cenzurat sa ia copilul la domiciliul sau.  Reclamantul are conditii foarte bune, minorul a locuit la domiciliul reclamantului pana la varsta de 2 ani, se simte bine acolo,  iar reclamantul avand autoturism, ar putea sa se deplaseze sa ia copilul si sa-l aduca inapoi. De asemenea, aparatorul reclamantei mai  precizeaza ca,  desi in motivare parata a aratat ca copilul este bolnav, acesta merge la gradinita, deci  s-ar putea incuviinta programul  stabilit de reclamant.  Fata de cele precizate, aparatorul reclamantului, solicita,  incuviintarea  programului solicitat de reclamant, iar acesta sa poata lua copilul la el acasa.
In subsidiar, daca se va cenzura programul, avand in vedere ca  partile nu se inteleg,  sa i se permita reclamantului sa ia copilul la domiciliul sau.
Aparatorul paratei, arata  ca prin   sentinta civila nr. 3519/10.11.2009,  prin care s-a admis actiunea de divort,  s-a retinut ca parata ___, era deseori alungata de acasa cu copilul, iar casatoria a fost desfacuta din vina exclusiva a reclamatului. Acesta mai arata ca  de cate ori o intalneste pe parata, reclamantul o loveste mereu, iar copilul are o varsta frageda si nu-si poate aminti locurile in care s-a nascut. Nu este posibil sa fie exclusa posibilitatea ca reclamantul sa  supuna  copilul  unor rele tratamente la domiciliul sau.
Fata de cele precizate, aparatorul paratei, solicita instantei sa cenzureze programul de vizitare cu privire la zile, program si loc,  avand in vedere  varsta minorului. Minorul sa fie vizitat in ___.,  in prima si a trei sambata din luna, intre orele 14-18,  iar Duminica minorul sa fie pregatit pentru gradinita. Fara cheltuieli.
Aparatorul reclamantului,  mai arata ca, avand in vedere ca cei doi nu se inteleg,  nu este  in interesul minorului sa fie expus  agresiunilor.  Reclamantul, atunci cand merge sa-si viziteze copilul, trebuie sa stea cu acesta la poarta, intrucat, este imposibil sa mearga in casa paratei, iar acesta nu are cum sa fie permanent in starea de ebrietate,  intrucat este sofer.
Aparatorul paratului, solicita instantei sa aiba in vedere interesul  superior al copilului, asa cum prevede legea.  Copilul sa fie vizitat in prezenta mamei.
Cauza a ramas in pronuntare.

I N S T A N T A
-deliberand-

Constata ca reclamantul __ a chemat in judecata pe parata  ___, solicitand obligarea  acesteia sa  permita reclamantului sa aiba legaturi personale cu minorul _..
Cererea a fost legal timbrata.
In motivare reclamantul arata ca parata nu-i permite sa  se apropie de minor, interzicandu-i  orice legatura cu acesta.
Parata a formulat intampinare, aratand ca este de acord cu actiunea, insa modalitatea in care  reclamantul  sa aiba legaturi personale cu minorul sa fie stabilit de instanta.
In motivarea acestei sustineri parata  arata ca nu s-a opus niciodata ca reclamantul sa-l vada pe minor, insa reclamantul nu a  venit niciodata la domiciliul  ei si al minorului, in _..
Dat fiind varsta copilului, nu este  in interesul acestuia sa  fie luat din aceasta localitate si dus in satul __.
In cauza s-au administrat probe cu inscrisuri, din analiza carora instanta  retine urmatoarea situatie de fapt:
Reclamantul  __. a fost  casatorit cu parata _..
Din relatia de casatorie a rezultat minorul __., nascut la data de 15.02.2007.
Prin sentinta civila nr.3519/10.11.2009, pronuntata in  dosarul nr. 4773/270/2009 al Judecatoriei Onesti, casatoria a fost desfacuta din culpa reclamantului, iar minorul  rezultat  din casatorie a fost  incredintat  paratei spre crestere si  educare.
Potrivit  art. 43 al.3 din Codul Familiei, "parintele divortat, caruia nu i s-a incredintat copilul,  pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, _".
Avand in vedere  comportamentul  reclamantului fata de  minor, situatia care a fost  retinuta in considerentele  sentintei civile precizate mai sus, respectiv faptul ca parata  era deseori alungata din casa cu copilul mic in brate, deoarece reclamantul  se imbata si devenea violent, precum si  varsta  mica a acestuia, instanta  apreciaza ca este in interesul minorului  ca acesta sa nu fie luat  de la domiciliul paratei, asa cum solicita reclamantul.
Fata de cele de mai sus, urmeaza a se admite actiunea, in sensul  ca parata va fi obligata sa permita reclamantului sa aiba legaturi personale cu minorul __.., in modul urmator: vizitarea minorului la domiciliul paratei in prima si a  treia  sambata din fiecare luna, intre orele 1300-1700.
Se va lua act ca  nu s-au cerut cheltuieli de judecata.

Pentru aceste motive,
In numele legii,
H O T A R A S T E:

Admite  actiunea formulata de  reclamantul _.., domiciliat in com. __, jud.Bacau impotriva paratei _, domiciliata in com. ____, jud. Bacau.
Obliga parata sa permita reclamantului sa aiba legaturi personale cu  minorul _., nascut la .., in modul urmator: vizitarea minorului la domiciliul  paratei in prima si a trei  sambata din fiecare luna,  intre orele 1300-1700.
Ia act ca nu s-au cerut cheltuieli de judecata.
Cu apel in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi  17.03.2010.

PRESEDINTE,                                                                           GREFIER,
     

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010