InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oltenita

Anulare certificat mostenitor

(Sentinta civila nr. 2995 din data de 15.12.2008 pronuntata de Judecatoria Oltenita)

Domeniu Chemare in judecata (actiuni, cereri) | Dosare Judecatoria Oltenita | Jurisprudenta Judecatoria Oltenita

Pe rol  fiind judecarea actiunii civile avand ca obiect anulare certificat mostenitor formulata de reclamantii T.C., domiciliat in mun., str., nr., Bl., sc., et., ap., sector , T.G., domiciliat in comuna , jud., T.M., domiciliat in mun., Bd., nr., Bl., sc., et., ap., sector , toti cu domiciliul ales la Cabinet de Avocat " Stefan A.Marcel", cu sediul in mun., Bd., nr., Bl., sc., et., ap., sector ,  impotriva paratilor M.V., domiciliata in comuna , sat , judetul  si A.V., domiciliat in comuna , jud.
La apelul nominal facut in sedinta publica s-au prezentat reclamantii T.C., T.G., T.M., asistati de avocat S.M. si paratii A.V.,  M.V.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier, dupa care,
Avocat S.M. pentru reclamanti, invedereaza instantei faptul ca, partile au incheiat o tranzactie pe capatul de cerere privind  partajarea masei succesorale.In continuare, arata ca nu mai au alte cereri de formulat, solicitand judecarea cauzei in fond.
Paratii avand cuvantul solicita sa se ia act de faptul ca nu mai au alte cereri de formulat, solicitand judecarea cauzei in fond.
Instanta constata dosarul in stare de judecata si acorda cuvantul in fond.
Avocat Stefan Marcel, avand cuvantul in fond pentru reclamanti, solicita admiterea actiunii asa cum a fost  precizata, in sensul de a se constata nulitatea absoluta si partiala a certificatului de mostenitor nr.638/2008 eliberat de B.N."Notariatul Public Oltenita"- Notar Public M.C. De asemenea, solicita a se constata ca reclamantii T.C., T.G. si T.M. sunt mostenitori, prin reprezentare tatalui lor T.A., ai defunctei A.N., alaturi de paratii M.V. si A.V. si pe cale de consecinta, solicita sa se dispuna stabilirea cotelor legale.De asemenea, solicita sa se stabileasca masa succesorala ramasa de pe urma defunctei A.N.. In ceea ce priveste partajarea bunurilor imobile solicita sa se ia act si sa se consfinteasca tranzactia incheiata intre parti, urmand a se pronunta o hotarare de expedient.Totodata, solicita sa se ia act de faptul ca, reclamantii nu doresc obligarea paratilor la plata cheltuielilor de judecata.
Paratii avand cuvantul in fond, arata ca sunt de acord cu admiterea actiunii asa cum a fost precizata de reclamanti iar pe capatul de cerere privind iesirea din indiviziune, solicita sa se ia act de tranzactia incheiata cu reclamantii, urmand a se pronunta o hotarare de expedient.
J U D E C A T A
Deliberand asupra cauzei civile de fata.
Prin cererea inregistrata  sub nr. 4109/202/2008 la  Judecatoria Calarasi  reclamantii  T.C., T.G. si T.M.  au chemat in judecata pe paratii M.V. si A.V. pentru ca prin sentinta ce se va pronunta sa se  dispuna anularea CM nr. 638/24.07.2008, sa se constate ca reclamantii sunt mostenitori si stabilirea cotelor legale, sa se stabileasca masa succesorala de pe urma defunctei A.N. si sa se dispuna partajarea bunurilor imobile ce formeaza masa succesorala, conform cotelor legale.
In motivarea actiunii reclamanta arata ca la data de 3.02.2000 a decedat bunica reclamantilor numita A.N., cu ultimul domiciliu in com.  A mai  aratat ca la data de 24.07.2008 a fost dezbatuta succesiunea de pe urma defunctei, conform certificatului de mostenitor nr.  638 emis de  BNP M.C. Din continutul acestuia rezulta ca mostenitorii  defunctei sunt A.V., caruia in calitate de sot ii revine  cota de 1 din intreaga masa succesorala si M.V.,  careia in calitate de fiica ii revine cota de 3 din masa succesorala.
Precizeaza ca defuncta a mai avut un fiu T.A., tatal reclamantilor   care a decedat  in anul 1998 si conform  actelor depuse la dosar sunt descendentii acestuia,  in calitate de fii.
In concluzie, pentru toate aceste motive, solicita sa se constate ca certificatul de mostenitor nr. 638/24.07.2008 emis de BNP M.C.  este nul,  dezbaterea succesorala notariala a fost facuta de unii dintre succesori - parati fara incunostiintarea si participarea reclamantilor, care au vocatie succesorala.
Sa se constate ca reclamantii  T.C., T.G. si T.M. sunt  descendentii defunctei A.N. , cu vocatie succesorala, alaturi de paratii M.V. si A.V., si sa se dispuna stabilirea cotelor.
In dovedirea actiunii reclamantii au inteles sa se foloseasca  de dovada cu inscrisuri, martori, interogatoriu, expertiza si orice alte probe a caror necesitate va reiesi din dezbateri, sens in care au depus la dosar urmatoarele  acte :  copia certificatului de mostenitor nr. 638/2008, copia titlului de proprietate nr. 32341 emis de Comisia judeteana Calarasi, copii de pe actele de stare civila ale reclamantilor, copia contractului de promisiune bilaterala de vanzare - cumparare,  copia certificatului de deces - defunct T.A., copia certificatului de nastere T.A., copia certificatului de deces.
In sedinta publica din 13 octombrie 2008 instanta din oficiu a invocat exceptia de necompetenta teritoriala  a Judecatoriei Calarasi , avand in vedere ca terenul in litigiu este situat pe raza com. ., acesta fiind si locul unde a avut loc decesul defunctei A.N. - autoarea reclamantilor, oras aflat  in circumscriptia teritoriala a Judecatoriei Oltenita.
Prin sentinta civila nr. 2574/2008 Judecatoria Calarasi a admis  exceptia de necompetenta teritoriala  si a declina competenta de solutionare a cauzei in favoarea Judecatoriei Oltenita.
La aceasta instanta cauza a fost inregistrata sub nr. 3435/269/2008.
La prima zi de  infatisare, reclamantii au precizat  ca solicita sa se constate nulitatea  absoluta  si partiala a certificatului de mostenitor nr. 638/24.07.2008 eliberat de BN " Notariatul Public Oltenita " - notar public M.C.  in ceea ce priveste mostenitorii defunctei si cotele  ce revin acestora precum si partajarea bunurilor ce formeaza masa succesorala mentionata in  certificatul de mostenitor, pe care o contesta.
Prezenti in instanta paratii au declarat ca sunt de acord cu actiunea reclamantilor si nu au probe de formulat.
In dovedirea actiunii reclamantii au solicitat probele cu inscrisuri, iar pe capatul de cerere privind iesirea din indiviziune, partile au invederat ca au incheiat o tranzactie, solicitand sa se ia act de intelegerea lor.
Analizand probele administrate in  cauza, instanta constata ca actiunea reclamantilor este intemeiata. Astfel la data de 3.02.2000 a decedat  A.N.,  bunica reclamantilor si sotia, respectiv mama paratilor.
Aceasta a fost casatorita cu T.M. si impreuna au avut un fiu, pe T.A., tatal reclamantilor, decedat la data de 22.10.1998. Defuncta s-a  recasatorit cu paratul  A.V. si impreuna  au avut un singur  copil pe parata  M.V.
La data de 24.07.2008 a  fost dezbatuta succesiunea de pe urma defuntei  A.N. si conform CM nr. 638/2008 mostenitori ai  defunctei  sunt  paratul A.V. in  calitate de sot supravietuitor cu o cota de 1 din masa succesorala si parata M.V.,  in calitate de fii, cu o cota de 3 din  masa succesorala.
Avand in vedere ca defuncta a mai avut un fiu, T.A., decedat la data de 22.10.1998, la mostenirea  defunctei vin, prin reprezentare, succesorii acestuia, respectiv reclamantii, conf. art. 664 c. civil.
Intrucat mostenitorii prezenti la notariat cu ocazia dezbaterii mostenitorii cu ascuns existenta si a  celorlalti succesori,  respectiv a reclamantilor,  in calitate de nepoti de fiu predecedat, acestia sunt  in drept sa solicite constatarea nulitatii absolute si partiale a certificatului de mostenitor, in ceea ce priveste mostenitorii defunctului si cotele ce revin acestora.
Pe cale de consecinta, avand in vedere si recunoasterea paratilor, instanta va admite actiunea asa cum a fost precizata, urmand a  constata nulitatea absoluta si partiala a CM nr. 638/2008 eliberat de BN " Notariatul Public Oltenita " privind succesiunea defunctei A.N. in ceea ce priveste mostenitorii defunctei  si cotele ce revin acestora.
De asemenea, instanta va constata ca mostenitori ai  defunctei sunt paratul A.V. in calitate de sot supravietuitor cu o cota de 2/8 din masa succesorala, parata  M.V. in calitate de fiica cu o  cota  de 3/8 din masa succesorala si reclamantii  in calitate de nepoti de fiu predecedat cu o cota  de 1/8  fiecare din masa succesorala.
Pe capatul de cerere  privind iesirea din indiviziune, analizand trazactia incheiata intre parti si inscrisurile depuse  la dosar, instanta constata ca intelegerea partilor nu contine clauze contrare normelor de ordine publica si priveste drepturi asupra carora pot dispune,  urmand a se lua act de aceasta si de a o consfiinti astfel cum a fost formulata.
De asemenea, instanta va lua act ca reclamantii nu solicita  cheltuieli de judecata.
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E
Admite actiunea reclamantilor T.C., domiciliat in mun., str., nr., Bl., sc., et., ap., sector , T.G., domiciliat in comuna , jud., T.M., domiciliat in mun.., Bd., nr., Bl., sc., et., ap., sector , toti cu domiciliul ales la Cabinet de Avocat " S.A.M.", cu sediul in mun., Bd., nr., Bl, sc., et., ap., sector ,  impotriva paratilor M.V., domiciliata in comuna , sat , judetul  si A.V., domiciliat in comuna , jud.,  asa cum a fost precizata.
Constata nulitatea absoluta si partiala a certificatului de mostenitor nr.638/2008 eliberat de B.N."Notariatul Public Oltenita"- Notar Public M.C. privind succesiunea defunctei A.N. decedata la data de 03.02.2000 cu ultimul domiciliu in comuna , jud. in ceea ce priveste mostenitorii defunctei.
Constata ca mostenitori ai defunctei sunt A.V., in calitate de sot supravietuitor cu o cota de 2/8 din masa succesorala, parata M.V. in calitate de fiica cu o cota de 3/8 din masa succesorala si reclamantii T.C., T.G. si T.M. in calitate de nepoti de fiu predecedat cu cate o cota de 1/8 fiecare din masa succesorala.
Dispune iesirea din indiviziune a partilor si ia act si consfinteste tranzactia incheiata dupa cum urmeaza:
"TRANZACTIE
Subsemnatii :
T.C., domiciliat in , str., nr., Bl., sc., et., ap., sector ,
T.G., domiciliat in sat  ( Comuna ), Judetul ,
T.M., domiciliat in Bdl., nr., Bl., sc., et., ap., sector , in calitate de reclamanti
Si
M.V., domiciliata in Comuna , sat , Judetul ,
A.V., domiciliat in Comuna , Judetul Calarasi, in calitate de parati,
Parti in Dosarul civil nr.3435/269/2008, aflat pe rolul Judecatoriei Oltenita, cu termen de judecata la data de 08.12.2008, avand ca obiect constatare nulitate  certificat de mostenitor nr.638/24.07.2008 emis de BNP Oltenita "M.C.", constatarea calitatii de mostenitori  a reclamantilor, stabilirea masei succesorale, partajarea bunurilor imobile, de pe urma defunctei A.N., am incheiat prezenta Tranzactie, pe capatul de cerere privind partajarea masei succesorale, in vederea stingerii litigiului aflat pe rolul Judecatoriei Oltenita, astfel:
Noi, reclamantii T.C., T.G. si T.M. ramanem in deplina proprietate si posesie asupra urmatoarelor bunuri imobile:
1)suprafata de 0,9500 ha teren arabil situat in extravilanul Comunei , Judetul , tarlaua , parcela , invecinat la Nord cu most.C.G., la Est cu Antena, la Sud cu most.Zota C.D., iar la vest cu drum;
2)suprafata de 0,0500 ha teren plantat cu vita de vie situat in extravilanul Comunei , Judetul , tarlaua , parcela , invecinat la Nord cu drum, la Est cu I.Z.D., la Sud cu drum, la Vest cu M.C.I.;
3)cota parte indiviza de 1 din imobilul situat in intravilanul Comunei , cvartal , parcela , LOT , Judetul , nr.cadastral , format din casa, construita din chirpici, acoperita cu tigla compusa din trei camere, un hol si alte anexe gospodaresti, in suprafata totala de 56 mp., invecinata la Sud cu strada, la Est cu drum, la Vest cu T.S., iar la Nord cu C.G. si declaram ca nu avem alte pretentii de la parati.
Noi, paratii M.V. si A.V. ramanem in deplina proprietate si posesie asupra imobilului situat in intravilanul Comunei , cvartal , parcela , LOT , Judetul , compus din teren in suprafata de 300 m.p., invecinat la Nord cu B.I., la Est cu drum, la Vest cu T.S. si la Sud cu A.V. si declaram ca nu avem alte pretentii de la reclamanti.
Aceasta intelegere scrisa reprezinta vointa noastra libera, neviciata, act pe care il vom depune la instanta judecatoreasca cu rugamintea de a fi consfintit printr-o hotarare judecatoreasca definitiva ( fara drept de apel), in temeiul art.271-art.273 C.prc.civ.
Intocmita astazi 15.12.2008 in 6 ( sase ) exemplare, cate unul pentru fiecare parte si unul pentru instanta de judecata.
Semnaturi reclamanti
T.C. -.CI seria , nr. emisa de
T.G.-CI seria , nr. emisa de
T.M. -CI seria , nr. emisa de
Semnaturi parati
M.V.-CI seria , nr. emisa de
A.V.-BI seria , nr. emisa de .
Ia act ca reclamantii nu solicita cheltuieli de judecata.
Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata azi, 15.12.2008, in sedinta publica.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Chemare in judecata (actiuni, cereri)

DISCRIMINARE SI HARTUIRE MORALA IN CADRUL DERULARII RAPORTURILOR DE MUNCA. DAUNE MORALE. NETEMEINICIA CERERII DE CHEMARE IN JUDECATA. - Sentinta civila nr. 1752/LM/2009 din data de 14.05.2009
Neindeplinirea procedurii prevazute de art. 720/1 Cod proc. civila atrage respingerea cererii ca inadmisibila. - Decizie nr. 77/R din data de 23.03.2006
Cerere pentru recunoasterea tranzactiei formulate pe cale principala - Decizie nr. 186 din data de 25.06.2015
Restituire bursa de studii ca urmare a pierderii calitatii de student - Sentinta civila nr. 612 din data de 10.12.2014
Actiune in contencios administrativ avand ca obiect cererea de contestare a unui fapt negativ. Inadmisibilitate. Respingere recurs reclamant - Decizie nr. 1449/R din data de 25.04.2014
Drepturi revolutionari - Decizie nr. 173/R din data de 02.03.2010
Cheltuieli de judecata. Momentul de la care se datoreaza in caz de renuntare la judecata. - Decizie nr. 316 din data de 07.04.2006
Motive de recurs invocate dupa expirarea termenului prevazut de art. 303(1) Cod procedura civila - Decizie nr. 201 din data de 08.03.2006
Apel declarat peste termen de mostenitorul paratului nelegal citat - Decizie nr. 217 din data de 10.03.2006
Repunerea in termenul de exercitare a cailor de atac - Decizie nr. 184 din data de 02.03.2006
Compensare bugetara-situatii de inadmisibilitate - Decizie nr. 775 din data de 12.10.2004
Anulare act - Sentinta civila nr. 3761 din data de 13.05.2010
Hotarare care sa tina loc de act autentiv - Sentinta civila nr. 4692 din data de 17.06.2010
Internare medicala - Hotarare nr. 182 din data de 23.05.2011
Autoritate de lucru judecat - Hotarare nr. 1543 din data de 29.06.2011
Prescriptia dreptului de a cere executarea silita - Hotarare nr. 1598 din data de 05.07.2011
Perceptia dreptului la actiune in repararea pagubei pricinuite prin fapta ilicita - Hotarare nr. 1591 din data de 05.07.2011
Art. 248,215,292 CP cu aplicare Art. 33 lit A CP - Hotarare nr. 315 din data de 07.11.2011
Schimbare incadrare juridica - Hotarare nr. 3462 din data de 03.05.2011
Atribuire termen aferent DL 42/1990 - Hotarare nr. 2514 din data de 15.11.2011