InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Novaci

Obligatia de a face

(Sentinta civila nr. 321/2013 din data de 18.02.2013 pronuntata de Judecatoria Novaci)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Judecatoria Novaci | Jurisprudenta Judecatoria Novaci

JUDECATORIA NOVACI, JUDETUL GORJ

Sentinta Civila Nr. 321/2013
Sedinta publica de la 18.02.2013

Completul constituit din:
PRESEDINTE:
Grefier: Pe rol fiind judecarea actiunii civile pentru obligatia de a face, formulata de reclamantul .............cu domiciliul procesual ales la Cabinet individual avocat .............str. Calea............., nr....... municipiul ...........Judetul ........., impotriva paratei Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei............., Judetul ........, ...........- primar al comunei.............., Judetul .........., in contradictoriu cu Comisia Judeteana ......... de fond funciar.
La apelul nominal facut in sedinta publica au lipsit partile, reclamantul fiind reprezentat de avocat ..........
Procedura de citare legal indeplinita.
S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care, aparatoarea reclamantului a depus la dosar copie de pe adeverinta mr.113/25.05.1995, fila de la registrul agricol,certificatul de deces al autoarei..........., copia actului de identitate al reclamantului, o precizare la actiune si sentinta civila nr.746/9 mai 2009, a Judecatoriei............,Judetul....... pronuntata in dosarul civil nr....../267/2009.
Constatand cauza in stare de judecata, s-a acordat cuvantul in fond.
Avocat ..............pentru reclamant, a solicitat admiterea actiunii, cu precizarea ulterioara. INSTANTA:

Asupra cauzei civile de fata;
 Prin cererea inregistrata la aceasta instanta la data de 09/01/2013, sub nr. dosar 34/267/2013, reclamantul.........., a chemat in judecata pe paratii Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei.........., Judetul Gorj, ........ - primar al comunei ..............Judetul........, solicitand instantei ca prin sentinta ce se va pronunta, in contradictoriu cu Comisia Judeteana ..........de fond funciar, sa fie intocmita si inaintata documentatia necesara in vederea emiterii titlului de proprietate, sa i se predea procesul-verbal de punere in posesie asupra terenurilor, precum si titlul de proprietate, iar  paratul............., sa fie obligat la plata de daune cominatorii, in suma de 100 lei, pentru fiecare zi de intarziere, incepand de la ramanerea definitiva  a sentintei si pana la indeplinirea efectiva a obligatiei.
In motivarea actiunii cu precizarea ulterioara, ce se afla atasata la dosar la fila nr.35, reclamantul a aratat ca in fapt, autoarea sa..........., a formulat cereri de reconstituire a dreptului de proprietate, incepand cu anul 1991, insa nici pana in prezent nu i-au fost restituite terenurile care i-ar fi revenit acesteia de drept, in calitate de mostenitoare a lui .............nici pe vechiul amplasament, nici pe un alt amplasament.
Ca .............a mai formulat cerere in instanta, avand acelasi obiect, fiind inregistrata sub nr......../267/2009, de catre Judecatoria ........................actiunea fiind admisa, conform sentintei civile nr.746/07.05.2009 si obligata Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei..........., Judetul ............sa intocmeasca si sa inainteze Comisiei Judetene ........ de fond funciar, documentatia in vederea eliberarii titlului de proprietate, pentru suprafata de 3 ha situata pe raza comunei..........., Judetul .......
Desi a fost pronuntata aceasta sentinta, parata nu a dus la indeplinire aceasta sentinta, fapt ce i-a impus promovarea prezentei actiuni.
A mai aratat reclamanta ca cele trei terenuri care au facut obiectul cererii de reconstituire, sunt urmatoarele: un teren agricol extravilan fanete,situat in pct."........... de pe raza satului ..........in suprafata totala de 5482 mp., cu lungimea de 249 m si latimea de 22 m, cu vecinii: E- Dc................; V- izlaz comunal; S- ........; N- ......... Din aceasta suprafata de 5482 mp., suprafata de 800 mp. a fost cumparata pe baza de chitanta de mana de la....... asa cum rezulta din sentinta civila nr........../18.04.2001, pronuntata de Judecatoria ............, in dosarul nr........../2001; un teren agricol extravilan, arabil, situat in pct.".........", de pe raza satului .............in suprafata de 2084 mp., cu vecinii: E-........; V- zavoi rau ..........; S- .......;N-...........; un teren agricol extravilan, arabil ,situat  in pct..........., in suprafata de 1995 mp, cu vecinii: E-.........; V- DN ........S-........; N-..........
Reclamantul a depus la dosar, copie de pe HCJ Gorj nr......./1991 si anexa la aceasta, sentinta civila nr........07.05.2099, a Judecatoriei ..........Judetul..........,pronuntata in dosarul civil nr............./267/2009, copia cartii de identitate, certificatul de deces al autoarei V.............adeverinta nr......../25.05.1993, eliberata de catre Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei........, Judetul .......... fila de la registrul agricol al lui .............
In sedinta publica din data de 18.02.2013, aparatoarea reclamantului a depus la dosar o precizare la actiune, ce se afla atasata la dosar la fila nr.35, prin care s-a invederat faptul ca reclamantul intelege sa renunte la primul capat de cerere, privind obligarea Comisiei locale de fond funciar de pe langa Primaria comunei.........., Judetul ......si a primarului ...........sa solutioneze cererile de reconstituire pe care autoarea le-a formulat incepand din anul 1991,intrucat acestea au fost solutionate,conform HCJ nr........./1991.
In drept, au fost invocate dispozitiile Legii nr.18/1991, art.44 ind.14 din Legea nr.169/1997 si ale Legii nr.247/2005.
In cauza a fost formulata intampinare de catre parata Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei..........., Judetul ...........ce se afla atasata la dosar la fila nr.10, prin care s-a solicitat respingerea actiunii reclamantei.
Sub aspect de intampinare s-a aratat ca,prin HCJ Gorj nr........./1991, anexa 3, pozitia 336, s-a validat  cererea de reconstituire a dreptului de proprietate nr.533/13.03.1991,pentru suprafata de 3,0 ha teren agricol pentru autorul ..........cu mostenitorii sai.
A fost eliberata adeverinta de proprietate nr.113/25.05.1993, pentru suprafata de 3 ha,conform validarii prin HCJ Gorj nr......../1991, anexa 3, pozitia 336.
Prin sentinta civila nr.746 din data d e 07.05.2009, definitiva si irevocabila, pronuntata de Judecatoria........, in dosarul nr........../267/2009, Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei.........., Judetul ..........a fost obligata sa intocmeasca si sa inainteze Comisiei judetene ...........documentatia in vederea eliberarii titlului de proprietate, pentru suprafata de 3 ha situata pe raza comunei............, comisia respectand dispozitivul sentintei, in sensul ca a invitat pe numitii ...........si..........., sa se prezinte la Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei............, Judetul ...........pentru identificarea terenurilor solicitate la fata locului cu dimensiuni si vecinatati, insa numita.............., nu a dat curs invitatiei, astfel ca  a fost imposibila identificarea terenurilor.
S-a mai aratat ca la acea data adeverintele de proprietate se eliberau pe baza validarilor, fara a fi insotite de schite ale parcelelor cuprinse in validare.
Ca reclamantii nu au cunoscut locul unde se afla terenurile sau nu s-au prezentat, astfel ca a fost imposibila identificarea terenurilor si intocmirea documentatiei de catre comisie.
In consecinta, parata Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei..........., Judetul.........., a aratat ca nu are vinovatie pentru neintocmirea documentatiei in vederea eliberarii titlului de proprietate.
In drept, au fost invocate dispozitiile art.115-118 din Codul de procedura civila, ale art.27 alin.1 si 2 din Legea nr.18/1991 si ale Legii nr.1/2000.
Parata Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei ................Judetul Gorj, a depus la dosar in copie, urmatoarele acte. HCJ Gorj nr.........../1991 si anexa nr.3 la aceasta, sentinta civila nr.746/07.05.2009, pronuntata de Judecatoria .......Judetul .....,in dosarul nr............/267/2009, adresa nr.1013/18.02.2010, catre............, procesul-verbal nr.1163/25.02.2010,contractul de vanzare-cumparare, adeverinta de proprietate nr.113/25.05.1993 si procesul-verbal nr.2100/08.04.2010.
In temeiul art.242 din Codul de procedura civila, s-a solicitat judecata cauzei in lipsa.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine si constata urmatoarele:
Prin prezenta actiune, reclamantul..........., a chemat in judecata pe paratii Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei............., Judetul Gorj,..........- primar al comunei............, Judetul ........solicitand instantei ca prin sentinta ce se va pronunta, in contradictoriu cu Comisia Judeteana ...........de fond funciar, sa fie intocmita si inaintata documentatia necesara in vederea emiterii titlului de proprietate, sa i se predea procesul-verbal de punere in posesie asupra terenurilor, precum si titlul de proprietate, iar  paratul .............sa fie obligat la plata de daune cominatorii, in suma de 100 lei, pentru fiecare zi de intarziere, incepand de la ramanerea definitiva  a sentintei si pana la indeplinirea efectiva a obligatiei.
In raport de motivele invocate, de actele existente la dosar, se constata ca prin HCJ ............nr. ............/1991( pozitia nr.336 din anexa la aceasta), autoarei reclamantului,  in calitate de mostenitoare a autorului..............., i-a fost validata suprafata de 3 ha teren, situata pe raza comunei..............., Judetul Gorj.
Ca nici pana in momentul de fata, nu a fost intocmita si inaintata documentatia, in vederea emiterii titlului de proprietate, conform hotararii de validare.
Insa, conform sentintei civile nr.746 din data de 07.05.2009, a Judecatoriei .............Judetul ...........pronuntata in dosarul civil nr......../267/2009, ce se afla atasata la dosar la filele nr.15 si respectiv 36, aceleasi aspecte, au mai fost solicitate si de catre autoarea reclamantului, prin sentinta mentionata, definitiva si irevocabila prin nerecurare, fiindu-i admisa actiunea si obligata parata Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei..........., Judetul ..........sa intocmeasca si sa inainteze Comisiei Judetene ..........documentatia in vederea eliberarii titlului de proprietate, pentru suprafata de 3 ha teren, situata pe raza comunei.........., Judetul ........
A fost obligat presedintele Comisiei locale de fond funciar la 10 lei daune cominatorii, pentru fiecare zi de intarziere si respinsa actiunea fata de comisia judeteana ..........de fond funciar.
Ca atare, aceleasi aspecte nu mai pot fi analizate pe calea prezentei actiuni.
Pe de alta parte, din cuprinsul actelor depuse de catre parata Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei............, Judetul ............rezulta faptul ca au fost facute demersuri pentru a fi adusa la indeplinire obligatia stabilita prin sentinta civila nr.746 din data de 07.05.2009, a Judecatoriei ........Judetul ..............pronuntata in dosarul civil nr.........../267/2009, aspect ce rezulta din cuprinsul adresei nr.1013/18.02.2010, ce se afla atasata la dosar la fila nr.17, prin care s-a solicitat autoarei reclamantului  sa fie prezenta in data de 25/02/2010, la Comisia locala de fond funciar, pentru identificarea terenurilor solicitate.
In consecinta, fata de considerentele expuse, actele existente la dosar si avand in vedere faptul ca obligatia paratei Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei..........., Judetul.........  de a intocmi si inainta documentatia in vederea emiterii titlului de proprietate autoarei reclamantului conform hotararii de validare nr.........../1991, pentru aceeasi suprafata de teren de 3 ha, a fost stabilita prin sentinta civila nr.746 din data de 07.05.2009, a Judecatoriei ..........Judetul ..........pronuntata in dosarul civil nr........../267/2009, definitiva si irevocabila prin nerecurare, se apreciaza a fi neintemeiata actiunea promovata de reclamant, motiv pentru care urmeaza a se dispune respingerea acesteia.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:


Respinge actiunea civila pentru obligatia de a face, formulata de reclamantul......., cu domiciliul procesual ales la Cabinet individual avocat ........str. Calea .........nr. 85, municipiul ........Judetul........., impotriva paratei Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei........., Judetul ..................- primar al comunei........., Judetul .......in contradictoriu cu Comisia Judeteana .......de fond funciar.
Cu drept de recurs, in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din data de 18 februarie 2013.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 333 din data de 04.04.2012
Modificare titlu - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 561 din data de 16.02.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 1387 din data de 16.12.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 992 din data de 27.10.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 842 din data de 06.10.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 620 din data de 14.07.2010
Proprietate privata - Sentinta civila nr. 549 din data de 16.06.2010
Anulare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 22 din data de 29.04.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 116 din data de 17.02.2010