InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Motru

Alte cereri-inlocuire amenda

(Hotarare nr. 1825 din data de 14.10.2013 pronuntata de Judecatoria Motru)

Domeniu Contraventii. Inchisoare contraventionala | Dosare Judecatoria Motru | Jurisprudenta Judecatoria Motru


R O M A N I A
JUDECATORIA MOTRU Alte cereri-inlocuirea sanctiunii prestarii unei activitati in folosul comunitatii cu sanctiunea amenzii

Din cuprinsul  O.G. nr. 2/2001 si O.G. nr. 55/2002 rezulta ca, aceste acte normative au un regim sanctionator diferit, intrucat, ele nu se completeaza reciproc, O.G. nr.2/2001 reglementeaza posibilitatea inlocuirii sanctiunii amenzii contraventionale cu activitate in folosul comunitatii, chiar daca aceasta din urma modalitate nu este prevazuta expres de legea contraventionala, in timp ce O.G. nr.55/2002 reglementeaza posibilitatea instantei de judecata de a dispune aplicarea sanctiunii de a presta activitate in folosul comunitatii de catre contravenient, in conditiile in care agentul constatator apreciaza ca sanctiunea amenzii pentru fapta constatata este neindestulatoare.

Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Motru la data de 3.09.2013 sub nr. __./263/2013 reclamanta Primaria Mun. M. prin Primar a formulat o sesizare prin care a solicitat inlocuirea sanctiunii prestarii unei activitati in folosul comunitatii cu sanctiunea amenzii pentru contravenientul M.C..
In motivare, a aratat reclamanta ca prin procesul verbal de contraventie seria AX nr. __./19.03.2006 paratul a fost sanctionat cu amenda in cuantum de 500 lei.
Ca, prin sentinta civila nr. _.. din 11.01.2012 stata in dosar ___/263/2011, la solicitarea IPJ, instanta a inlocuit amenda contraventionala in cuantum de 500 lei  aplicata paratului cu 10 ore de activitate in folosul comunitatii.
Ca, avand in vedere mandatul de executare privind inlocuirea amenzii cu 10 ore de activitate in folosul comunitatii, paratul trebuia sa se prezinte la sediul reclamantei pentru efectuarea orelor de munca.
Ca, paratul nu s-a prezentat drept pentru care reclamanta, a comunicat situatia la  Judecatoria Motru prin adresa nr. __../11.05.2012.
Ca, in conformitate cu disp. art. 20 din OG 55/2002, privind regimul juridic al sanctiunii prestarii unei activitati in folosul comunitatii, contravenientul parat avea obligatia sa se prezinte de indata, dar nu mai tarziu de 3 zile de la primirea mandatului de executare , pentru luarea in evidenta si executarea sanctiunii, dar acesta, cu rea vointa, nu a respectat prevederile legale de mai sus.
Ca, urmare acestei situatii reclamanta formuleaza cerere in baza art. 21 din OG 55/2002  care prevede ca daca, cu rea vointa, contravenientul se sustrage de la executarea sanctiunii, la sesizarea primarului a unitatii de politie sau a conducerii unitatii la care contravenientul avea obligatia sa se prezinte si sa presteze activitatea in folosul comunitatii, instanta poate inlocui aceasta sanctiune cu sanctiunea amenzii.
In drept, cererea a fost intemeiata pe disp. art. 21 din OG 55/2002.
In sustinerea cererii reclamanta a depus la dosar inscrisuri filele 4-6.
Analizand actiunea de fata prin prisma motivelor formulate, a apararilor invocate si a probelor administrate, instanta retine urmatoarele :
Prin procesul verbal de contraventie  Seria AX nr. __. din 19.03.2006   intimatul M.C.  a fost sanctionat contraventional cu amenda in suma de 500 lei in temeiul prevederilor art. 2 pct.25 din L.61/1991, iar la sesizarea IPJ Gorj , prin sentinta civila nr. nr. 24 din 11.01.2012 stata in dosar __./263/2011 al Judecatoriei Motru,   a fost admisa cererea si inlocuita amenda contraventionala in suma de 500 lei aplicata intimatului M.C. fiul lui C. si U. , nascut la data de ___.. in mun. M., dom. in Mun.  Motru, sat I., jud.Gorj , CNP ___..,  prin procesul verbal  de contraventie seria AX nr___ din 19.03.2006 emis de Inspectoratul de Politie al Judetului G. - Politia Mun. M. , cu 10 (zece)   ore de  activitate in folosul comunitatii.
Prin aceeasi sentinta civila s-a dispus ca paratul sa presteze va cele 10 ore de activitate in folosul comunitatii , cate 2 ore zilnic , cu exceptia zilelor de sambata, duminica si sarbatori legale , in activitati de efectuare si intretinere a curateniei la locurile de agrement a parcurilor , spatiilor verzi, drumuri, alei pietonale, pastrarea curateniei si igienizarea localitatii.
Prin cererea formulata, Primaria M.  a solicitat instantei inlocuirea celor 10 ore de activitate in folosul comunitatii la care a fost obligat intimatul prin sentinta civila nr___ din 11.01.2012, stata in dosar ___/263/2011 al Judecatoriei Motru, cu amenda contraventionala, invocand drept temei dispozitiile art.20 si 21 din Ordonanta Guvernului nr. 55/2002 privind regimul juridic al sanctiunii prestarii unei activitati in folosul comunitatii.
Instanta retine ca, potrivit art.1 din O.G. nr.55/2002 , sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii poate fi prevazuta numai in legi sau ordonante ale Guvernului, prin care se stabilesc si se sanctioneaza anumite fapte ce constituie contraventii, aceasta fiind stabilita intotdeauna alternativ cu amenda, putand fi aplicata doar de instanta de judecata, fiind executata dupa programul de munca ori programul scolar al contravenientului pe o durata cuprinsa intre 50 ore si 300 de ore, de maximul 3 ore pe zi, iar in zilele nelucratoare de 6-8 ore pe zi conform art.3 din acelasi act normativ.
Conform art. 6 din O.G. nr. 55/2002 privind regimul juridic al sanctiunii prestarii unei activitati in folosul comunitatii : ,,In cazul contraventiilor pentru care legea prevede sanctiunea amenzii alternativ cu sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii, daca agentul constatator apreciaza ca sanctiunea amenzii este indestulatoare, aplica amenda procedand potrivit dispozitiilor Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor. Daca, in raport cu gravitatea faptei, se apreciaza ca amenda este neindestulatoare, agentul constatator incheie procesul-verbal de constatare a contraventiei si il inainteaza, in cel mult 48 de ore, instantei .
Potrivit art. 8 alin. 5 din acelasi act normativ (in aceasta situatie  in care agentul constatator solicita direct obligarea contravenientului la munca in folosul comunitatii) : ,,Instanta apreciaza asupra legalitatii si temeiniciei procesului-verbal si pronunta una dintre urmatoarele solutii : a) aplica sanctiunea amenzii;  b) aplica sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii, daca apreciaza ca aplicarea amenzii contraventionale nu este indestulatoare ori contravenientul nu dispune de mijloace materiale si financiare pentru plata acesteia; c) anuleaza procesul-verbal", iar hotararea prin care s-a aplicat sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii este irevocabila conform art. 9 din O.G. nr. 55/2002".
Potrivit  art. 21 O.G. nr. 55/2002, in cazul in care contravenientul, cu rea-vointa, nu se prezinta la primar pentru luarea in evidenta si executarea sanctiunii, se sustrage de la executarea sanctiunii dupa inceperea activitatii sau nu isi indeplineste indatoririle ce ii revin la locul de munca, judecatoria, la sesizarea primarului, a unitatii de politie sau a conducerii unitatii la care contravenientul avea obligatia sa se prezinte si sa presteze activitatea in folosul comunitatii, poate inlocui aceasta sanctiune cu sanctiunea amenzii.
Din interpretarea logico-gramaticala a acestor dispozitii legale raportat si la dispozitiile O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, instanta apreciaza ca numai in ipoteza in care instanta a admis sesizarea agentului constatator si a aplicat  ,,ab initio" sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii conform art. 8 alin. 5 lit. b din O.G. nr. 55/2002, este posibila inlocuirea sanctiunii obligarii la prestarea unei activitati in folosul comunitatii, cu sanctiunea amenzii conform art. 21 din acelasi act normativ, nu si in ipoteza in care petentul a fost sanctionat initial de agentul constatator cu amenda contraventionala, iar in temeiul art. 9 alin. 3 din O.G. nr. 2/2001, instanta a dispus inlocuirea sanctiunii amenzii contraventionale cu sanctiunea obligarii la prestarea unei activitatii in folosul comunitatii.
Din cuprinsul celor doua acte normative, respectiv O.G. nr. 2/2001, republicata si O.G. nr.55/2002 rezulta ca, acestea au un regim sanctionator diferit, intrucat, ele nu se completeaza reciproc, O.G. nr.2/2001, republicata reglementeaza posibilitatea inlocuirii sanctiunii amenzii contraventionale cu activitate in folosul comunitatii, chiar daca aceasta din urma modalitate nu este prevazuta expres de legea contraventionala, in timp ce O.G. nr.55/2002 reglementeaza posibilitatea instantei de judecata de a dispune aplicarea sanctiunii de a presta activitate in folosul comunitatii de catre contravenient, in conditiile in care agentul constatator apreciaza ca sanctiunea amenzii pentru fapta constatata este neindestulatoare.
Pe de alta parte, prestarea unei activitati in folosul comunitatii prevazuta in O.G. nr.2/2001, republicata are ca temei neexecutarea de catre contravenient a amenzii contraventionale, fiind dispusa in faza de executare, in timp ce prestarea unei activitati in folosul comunitatii reglementata de OG nr.55/2002 are drept temei gravitatea faptei pentru care legea prevede sanctiunea amenzii contraventionale alternativ cu cea a prestarii unei activitati in folosul comunitatii.
Pentru considerentele de mai sus, cererea petentei  Primaria M.  de inlocuire a obligatiei de prestare a 10 ore activitate  in folosul comunitatii, stabilita prin sentinta civila nr. __.. din 11.01.2012, stata in dosar__./263/2011 al Judecatoriei Motru,  cu sanctiunea amenzii pentru intimatul  M. C. este neintemeiata, urmand a fi respinsa.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contraventii. Inchisoare contraventionala

Posibilitatea emitentului procesului - verbal de contraven?ie de a solicita instan?ei de contencios administrativ anularea acestuia. Inadmisibilitatea ac?iunii intemeiata pe prevederile art.1 alin. 6 din Legea nr.554/2004. - Hotarare nr. 1489 din data de 19.05.2017
Contraventii. Confirmare de primire. Obiectiuni. - Decizie nr. 99/R/2010 din data de 01.02.2010
Asigurare paza unitate. Subiect activ. - Decizie nr. 330/R/2010 din data de 15.03.2010
Rovinieta. Persoana responsabila. Leasing - Decizie nr. 136/R/2010 din data de 05.02.2010
Anulare proces verbal de contraventie. - Decizie nr. 118/CA din data de 01.02.2010
Anulare proces verbal de contraventie - Decizie nr. 28/CA din data de 08.01.2010
Anulare proces verbal de contraventie - Decizie nr. 36/CA din data de 15.01.2010
Anulare proces verbal de contraventie - Decizie nr. 25/CA din data de 08.01.2010
- Sentinta penala nr. din data de 26.03.2008
Nu este permisa detinerea simultana a doua permise de conducere, din care unul eliberat de autoritatile altui stat.Potrivit art. 102 alin 1 pct.8 din O.U.G. nr. 195/2002, constituie contraventie detinerea simultana a doua permise de conducere nationale - Decizie nr. 5649 din data de 15.11.2013
Inlocuire sanctiune amenda contraventionala cu avertisment - Decizie nr. 1270/R din data de 13.11.2009
Prescriptia aplicarii sanctiunii contraventionale - Decizie nr. 1095/R/C din data de 30.10.2009
Inlocuire sanctiune contravetionala cu amenda in avertisment - Decizie nr. 913/R/C din data de 09.10.2009
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 163 din data de 10.01.2011
Anulare proces verbal de contraventie - Sentinta civila nr. 4935 din data de 24.06.2010
- Sentinta civila nr. 3431 din data de 29.04.2010
Anulare proces verbal contraventie - Sentinta civila nr. 4164 din data de 27.05.2010
plangere pv - Sentinta civila nr. 1462 din data de 04.03.2009
Plangere PV - Sentinta civila nr. 1462 din data de 04.03.2009
Inlocuire amenda cu munca in folosul comunitatii - Sentinta civila nr. 1507/2013 din data de 02.07.2014