InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Motru

Subiect activ al contraventiei . Nelegalitatea sanctionarii contraventionale a conducatorului auto al unui autovehicul pentru efectuarea de transport in regim de taxi fara autorizatie emisa de autoritatea competenta, care nu are calitatea de transp...

(Sentinta civila nr. 112 din data de 18.01.2011 pronuntata de Judecatoria Motru)

Domeniu Contraventii. Inchisoare contraventionala | Dosare Judecatoria Motru | Jurisprudenta Judecatoria Motru



R O M A N I A JUDECATORIA MOTRU
SENTINTA Nr. 112
Sedinta publica de la 18 ianuarie 2011 Subiect activ al contraventiei .
Nelegalitatea sanctionarii contraventionale a conducatorului auto al  unui autovehicul pentru efectuarea de transport in regim de taxi fara autorizatie emisa de autoritatea competenta, care nu are calitatea de transportator in sensul legii. Prin plangerea inregistrata pe rolul Judecatoriei Motru la data de 18.11.2010, sub nr. 4561/263/2010, petentul petentul C. D. a solicitat instantei, in contradictoriu cu intimatul I.P.J. Gorj, ca prin hotararea ce se va pronunta, sa se dispuna anularea procesului-verbal de contraventie seria CC nr. __.. incheiat la 15.11.2010 de catre Politia Municipiului Motru, exonerarea de la plata amenzii aplicate prin acest act, restituirea placutelor de inmatriculare si a certificatului de inmatriculare.
In motivarea in fapt a plangerii, petentul a aratat ca in ziua de 15.11.2010 i-a fost incheiat procesul-verbal de contraventie mai sus mentionat, retinandu-se in mod eronat in sarcina acestuia ca ar fi circulat cu autoturismul proprietate personala marca Opel cu nr. X pe traseul baia de Arama - Motru, fara a detine autorizatie emisa de autoritatea competenta, fiind sanctionat cu amenda in cuantum de 25.000 lei, iar ca masura complementara i s-a retinut certificatul de inmatriculare si numerele masinii, aspect ce nu reflecta realitatea.
A mai aratat petentul ca in timp ce se deplasa pe ruta Baia de Arama - Motru cu autoturismul proprietate personala, a fost oprit in trafic pentru un control de rutina de catre un echipaj al Serviciului Rutier din cadrul Politiei Motru, solicitandu-i-se initial actele, iar apoi, pentru simplul fapt ca facuse un act de caritate, luand in masina o persoana in varsta si bolnava care mergea la spital, agentul constatator a considerat ca pentru aceasta fapta trebuie sa fie sanctionat, retinandu-se in sarcina sa ca efectueaza servicii de transport fara sa detina autorizatie de la organele competente.
In continuare, petentul a aratat ca dupa aproximativ 20 de minute agentul constatator a oprit un alt conducator auto aflat in trafic si l-a pus sa semneze procesul-verbal in calitate de martor asistent, insa aceasta persoana a semnat strict pentru ceea ce i-a relatat agentul constatator, fara sa cunoasca starea de fapt.
De asemenea, petentul a precizat ca persoana pe care a luat-o in masina i-a oferit la coborare suma de 3 lei pe care insa i-a refuzat-o si ca este incadrat cu carte de munca la Cariera R., unde este salariat, neavand timpul necesar sa se ocupe de transporturi in regim de taxi sau sa aiba alte locuri de munca.
Plangerea petentului nu a fost motivata in drept.
Petentul a depus la dosarul cauzei in original procesul-verbal de contraventie contestat si procesul-verbal de retinere a placutelor cu numarul de inmatriculare si a certificatului de inmatriculare (filele 5-6).
Legal citat, intimatul nu a formulat intampinare.
In virtutea rolului activ, in conformitate cu dispozitiile art. 129 alin. 5 Cod procedura civila si art. 34 din O.G. nr. 2/2001 privind regimul contraventiilor, instanta a solicitat din partea intimatului inaintarea spre observare a documentatiei care a stat la baza incheierii procesului-verbal de contraventie contestat, relatiile solicitate fiind comunicate prin adresa nr.  _.. din 06.12.2010.
In baza acelorasi dispozitii legale, instanta a solicitat Oficiului Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Gorj  sa comunice daca petentul figureaza in evidentele acestuia ca persoana fizica in vederea desfasurarii activitatii de transport, relatiile solicitate fiind comunicate prin adresa nr. __/15.12.2010.
De asemenea, instanta a procedat la luarea unui interogatoriu petentului (fila 25 din dosar).
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Prin procesul-verbal de contraventie seria CC nr. __intocmit la 15.11.2010 de catre intimatul I.P.J. Gorj - Politia Municipiului Motru, petentul Cruceru Dumitru a fost sanctionat cu amenda in cuantum de 25.000 lei, iar ca masura complementara s-a dispus retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor cu numarul de inmatriculare, retinandu-se in sarcina acestuia ca a efectuat transport de persoane in regim de taxi cu autoturismul proprietate personala marca Opel Astra cu numarul de inmatriculare X, pe traseul Baia de Arama - Motru, fara a detine autorizatie emisa de autoritatea competenta.
In drept agentul constatator a retinut  incalcarea  de catre petent a obligatiei instituite de art. 7  din Legea nr. 38/2003 cu modificarile si completarile ulterioare si sanctionata de art.55 alin5 lit. a din acelasi act normativ .
Potrivit art. 34 din OG 2/2001, instanta va verifica legalitatea si temeinicia actului de constatare si aplicare a sanctiunii contraventionale, retinand, sub aspectul legalitatii, ca procesul-verbal contestat a fost intocmit cu respectarea disp. art.16 si 17 din OG 2/2001, neexistand motive de nulitate absoluta care sa fie invocate din oficiu, iar petentul nu a contestat legalitatea procesului verbal.
             Sub aspectul temeiniciei, instanta constata ca, desi OG 2/2001 nu cuprinde dispozitii exprese cu privire la forta probanta a procesului verbal de constatare a contraventiei, din analiza prevederilor art. 34 din actul normativ indicat reiese ca procesul verbal face dovada cu privire la situatia de fapt constatata pana la proba contrarie.
Analizand plangerea contraventionala prin prisma motivelor invocate de petent, instanta retine ca potrivit art. 7 din Legea  nr. 38/2003 transportul in regim de taxi sau transportul in regim de inchiriere se poate executa numai de transportatori autorizati.
Prevederile art 55  pct. 5 lit a din Legea nr. 38/2003 dispun ca incalcarea de catre transportatori a obligatiei instituite de art. 7 din acelasi act normativ constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 25.000 la 50.000 lei aplicabila transportatorilor.
Prin transportator in acceptiunea art. 11 din Legea nr, 38/2003 se intelege persoana fizica, asociatie familiala sau persoana juridica inregistrate la registrul comertului pentru a desfasura activitati de transport cu vehicule rutiere.
Din adresa nr. __/15.12.2010  emisa de Oficiul Registrului Comertului  de pe Langa Tribunalul Gorj rezulta ca petentul nu figureaza inregistrat ca  persoana fizica autorizata in vederea  desfasurarii  unei activitati lucrative ceea ce se coroboreaza  cu sustinerea petentului  ca nu desfasoara vre-o activitate de taximetrie intrucat este angajat al Cariera R. in functia de mecanic si mentiunile cuprinse in rubrica speciala a p.v. de contraventie contestat cu titlul de obiectiuni.
  Imprejurarea ca petentul  ar mai  fi transportat si alte persoane sustinuta de catre agentul constatator  prin  raportul intocmit este lipsita de relevanta  iar fapta sa de a transporta in autovehiculul proprietate personala vre-o persoana nu constituie contraventie, devreme de legiuitorul roman prin dispozitiile art. 55 pct. 3 lit. g din Legea nr. 38/2003 care sanctionau efectuarea de transport public de persoane cu un autoturism fara respectarea prev. art. 7 si art. 8 au fost abrogate  Legea nr. 168/2010.
Pentru ca  petentul nu are calitatea  de transportator  in acceptiunea legii el nu poate sa fie nici subiect activ al infractiunii prev. de art. 55 pct. 5 lit.a  din legea nr. 38/2003 cu modificarile  si completarile ulterioare, iar transportarea de persoane cu autovehiculul  proprietate personala de persoane nu constituie contraventie in sensul art 1 din OG nr. 2/2001 deoarece nu este stabilita si sanctionata de actul normativ  special ce  reglementeaza  in special activitatea in regim de taxi .
              Instanta, fata de considerentele  mai sus  mentionate,  va admite  plangerea petitionarului,  va anula procesul verbal de contraventie seria CC nr. __din 15.11.2010 si va exonera petentul de la plata amenzii contraventionale in suma de 25.000 lei, dispunand tot odata restituirea  certificatului de inmatriculare si a placutelor nu numarul de inmatriculare pentru autoturismul MARCA OPEL ASTRA inmatriculat sub nr. X vazand si disp. art. 34 din OG  nr. 2 /2001.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contraventii. Inchisoare contraventionala

Posibilitatea emitentului procesului - verbal de contraven?ie de a solicita instan?ei de contencios administrativ anularea acestuia. Inadmisibilitatea ac?iunii intemeiata pe prevederile art.1 alin. 6 din Legea nr.554/2004. - Hotarare nr. 1489 din data de 19.05.2017
Contraventii. Confirmare de primire. Obiectiuni. - Decizie nr. 99/R/2010 din data de 01.02.2010
Asigurare paza unitate. Subiect activ. - Decizie nr. 330/R/2010 din data de 15.03.2010
Rovinieta. Persoana responsabila. Leasing - Decizie nr. 136/R/2010 din data de 05.02.2010
Anulare proces verbal de contraventie. - Decizie nr. 118/CA din data de 01.02.2010
Anulare proces verbal de contraventie - Decizie nr. 28/CA din data de 08.01.2010
Anulare proces verbal de contraventie - Decizie nr. 36/CA din data de 15.01.2010
Anulare proces verbal de contraventie - Decizie nr. 25/CA din data de 08.01.2010
- Sentinta penala nr. din data de 26.03.2008
Nu este permisa detinerea simultana a doua permise de conducere, din care unul eliberat de autoritatile altui stat.Potrivit art. 102 alin 1 pct.8 din O.U.G. nr. 195/2002, constituie contraventie detinerea simultana a doua permise de conducere nationale - Decizie nr. 5649 din data de 15.11.2013
Inlocuire sanctiune amenda contraventionala cu avertisment - Decizie nr. 1270/R din data de 13.11.2009
Prescriptia aplicarii sanctiunii contraventionale - Decizie nr. 1095/R/C din data de 30.10.2009
Inlocuire sanctiune contravetionala cu amenda in avertisment - Decizie nr. 913/R/C din data de 09.10.2009
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 163 din data de 10.01.2011
Anulare proces verbal de contraventie - Sentinta civila nr. 4935 din data de 24.06.2010
- Sentinta civila nr. 3431 din data de 29.04.2010
Anulare proces verbal contraventie - Sentinta civila nr. 4164 din data de 27.05.2010
plangere pv - Sentinta civila nr. 1462 din data de 04.03.2009
Plangere PV - Sentinta civila nr. 1462 din data de 04.03.2009
Inlocuire amenda cu munca in folosul comunitatii - Sentinta civila nr. 1507/2013 din data de 02.07.2014