InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Motru

Incredintare minor. Stabilire program vizitare minor.

(Sentinta civila nr. 1269 din data de 11.05.2009 pronuntata de Judecatoria Motru)

Domeniu Minori | Dosare Judecatoria Motru | Jurisprudenta Judecatoria Motru

        
        Incredintare minor. Stabilire program vizitare minor.
        
        Cu privire la capatul de cerere referitor la incredintarea minorilor, instanta a avut in vedere dispozitiile art. 42 alin. ultim C. fam., concluziile anchetei sociale, declaratiile martorilor audiati si  cele aratate de cei doi minori, de unde a rezultat ca reclamantul are conditii materiale mai bune de crestere si educare a minorilor, ca minorii sunt atasati de acesta, ca locuiesc impreuna cu acesta in apropierea scolii si ca doresc sa ramana impreuna cu tatal.
        Instanta  avut in vedere si elementul de continuitate  in   viata celor doi minori  numai astfel putand fi respectat interesul superior al copiilor, interes care presupune dezvoltarea armonioasa a viitorului adult si a incredintat minorii spre crestere si educare tatalui reclamant.
        Referitor la  cererea paratei de stabilire a unui drept de vizitare, instanta a stabilit ca  potrivit art. 43 C. fam.  si art.  14  din L.272/2004  copilul are dreptul  de a avea legaturi personale cu rudele sale.
        Parintii sunt obligati  sa protejeze interesul minorilor  si sa manifeste disponibilitate maxima  si cooperare care sa excluda sicanele ori manifestarile de orgoliu izvorate din esecul relatiilor de familie anterioare.
        Numai astfel  poate fi respectat interesul superior al copilului, dreptul acestuia de a se bucura de viata de familie, de grija si afectiunea ambilor parinti care trebuie sa contribuie impreuna la dezvoltarea armonioasa a viitorului adult, la formarea si mentinerea unui psihic echilibrat, conduita dominata de resentimente  putand influenta   dezvoltarea  afectiv-emotionala a copiilor, echilibrul  in formare si asa afectat de divortul parintilor.
        In acelasi sens, in baza art. 8 din CEDO ,  Curtea  Europeana a Drepturilor Omului  a stabilit  ca este  necesara  inlaturarea  oricaror ingerinte  in dreptul unui minor la respectarea vietii sale de familie.
        
        Prin cererea inregistrata sub nr. 409/263/2009  reclamantul A.D.  a chemat in judecata pe parata  A. M. solicitand instantei ca, prin sentinta ce se va pronunta, sa se dispuna desfacerea casatoriei incheiate intre parti, revenirea  paratei la numele avut anterior casatoriei, incredintarea minorilor spre crestere si educare  reclamantului.
        In motivare, reclamantul a aratat ca  parata a parasit domiciliul conjugal la data de 29.11.2008, ca intretine relatii de concubinaj cu un alt barbat, iar in prezent cei doi minori sunt ingrijiti exclusiv de reclamant.
        A mai aratat reclamantul ca actele de stare civila se afla in posesia paratei.
        In drept cererea s-a intemeiat pe disp. art. 37, 40 si 42 C.fam.
        Parata legal citata nu a depus intampinare la dosar insa in sedinta publica din data de 23.02.2009 a aratat ca este de acord cu desfacerea casatoriei din vina ambelor parti si fara motivarea hotararii in ceea ce priveste divortul, sa-i fie incredintat minorul A.-R.  spre crestere si educare.
        In aceeasi sedinta publica parata a solicitat incuviintarea probei cu martori, proba admisa de instanta.
        In  aceeasi sedinta publica reclamantul a aratat ca este de acord cu desfacerea casatoriei din vina ambelor parti si fara motivarea hotararii in ceea ce priveste divortul, sa-i fie incredintati minorii spre crestere si educare, solicitand  administrarea probei cu martori,
        Instanta din oficiu a dispus efectuarea unei anchete sociale la domiciliul indicat de parata in Mun. M., la  domiciliul  din comuna S., sat S si la domiciliul reclamantului din com. S., au fost audiati  in camera de consiliu cei doi  minori,  si a pus in vedere paratei sa depuna la dosarul cauzei, in copie  actele de stare civila.
        Parata a depus la dosarul cauzei actele de stare civila.
        Din actele si lucrarile dosarului instanta constata si retine urmatoarele:
        Partile s-au casatorit la data de 27.02.1993 casatoria fiind trecuta in Registrul Starii Civile al comunei S.  sub nr.6 din 27.02.1993.
        Din casatoria partilor au rezultat minorii A. A. R. nascut la 8.04.1997 si A. D. C. nascut la  4.04.1995 care in prezent locuiesc cu reclamantul.
        Partile sunt despartite in fapt, iar relatiile dintre acestea sunt grav si iremediabil vatamate, motiv pt. care instanta in baza art.  617 al.1 C.p.civ. va dispune desfacerea casatoriei din vina ambilor soti, fara motivarea hotararii potrivit celor solicitate de parti.
        In baza art. 40  C.fam.  se va dispune ca parata sa revina la numele avut anterior casatoriei acela de "O.".
        In ceea ce priveste minorii  rezultati din casatorie avand in vedere prevederile art. 42 alin. ultim C.fam. si concluziile anchetei sociale , instanta apreciaza ca este in interesul acestora  sa fie incredintati spre crestere si educare tatalui  reclamant urmand ca in raport de prevederile art. 42 alin.3 ,  86 C. fam. si 94 C. fam sa fie obligata mama parata la plata unei pensii de intretinere in favoarea acestora, prin raportare la salariul minim pe economie.
        In acest sens sunt declaratiile martorilor audiati care  arata ca reclamantul are conditii materiale mai bune de crestere si educare a minorilor si ca minorii sunt atasati de tatal reclamant.
        Se va tine cont  inclusiv de cele aratate de cei doi minori, in sensul ca  locuiesc impreuna cu reclamantul in apropierea scolii si doresc sa ramana impreuna cu tatal.
        In aceleasi considerente   trebuie sa se aiba in vedere si elementul de continuitate  in   viata celor doi minori  numai astfel putand fi respectat interesul superior al copiilor, interes care presupune dezvoltarea armonioasa a viitorului adult .
        Referitor la  cererea paratei  de stabilire a unui drept de vizitare, potrivit art. 43 C.fam.  si art.  14  din L.272/2004  copilul are dreptul  de a avea legaturi personale cu rudele sale.
        Parintii sunt obligati   sa protejeze interesul minorilor  si sa manifeste disponibilitate maxima  si cooperare care sa excluda sicanele ori manifestarile de orgoliu izvorate din esecul relatiilor de familie anterioare.
        Numai astfel  poate fi respectat interesul superior al copilului, dreptul acestuia de a se bucura de viata de familie, de grija si afectiunea ambilor parinti care trebuie sa contribuie impreuna la dezvoltarea armonioasa a viitorului adult, la formarea si mentinerea unui psihic echilibrat,  conduita dominata de resentimente  putand influenta   dezvoltarea  afectiv-emotionala a copiilor, echilibrul  in formare si asa afectat de divortul parintilor.
        In acelasi sens, in baza art. 8 din CEDO,  Curtea  Europeana a Drepturilor Omului  a stabilit  ca este  necesara  inlaturarea  oricaror in ingerinte in dreptul unui minor la respectarea vietii sale de familie.
        Asa fiind, se va admite cererea paratei  si  se va stabili drept de vizita   in fiecare zi de sambata  intre orele 10,00 -. 16,00 la domiciliul reclamantului,  cate 5 zile  in vacantele de iarna si primavara, respectiv 20 de zile in vacanta de vara, la domiciliul bunicilor materni din com. S., jud. G..
         Judecator Stefan Aldulescu
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010