InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Moreni

Circulatia pe drumurile publice, parasirea locului accidentului, consumul de alcool dupa producerea unui accident de criculatie care a avut ca rezultat moartea victimei. Importanta numarului de zile de ingrijiri medicale.

(Hotarare nr. 218 din data de 12.03.2008 pronuntata de Judecatoria Moreni)

Domeniu Infractiuni prevazute in legi si decrete | Dosare Judecatoria Moreni | Jurisprudenta Judecatoria Moreni

      - In cazul in care fapta in materialitatea ei exista, insa conditia cu privire la numarul de ingrijiri medicale acordat victimei nu este indeplinita, fapta nu poate constitui un temei al tragerii la raspundere penala, insa achitarea se va pronunta potrivit art. 10 lit. d si nu art. 10 lit. b din Codul de procedura penala, intrucat fapta este prevazuta de legea penala (art. 89 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002), insa nu intruneste elementele constitutive ale infractiunii (in speta nu este indeplinita conditia numarului de ingrijiri medicale prevazut de lege);
      - Fapta inculpatului care, dupa producerea unui accident de circulatie ce a avut drept rezultat vatamarea martorei V. R. a consumat bauturi alcoolice (bere), fiind depistat, in urma recoltarii probelor de sange, cu o cantitate de alcool de 0,45 g/l, intruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art. 90 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, atat sub aspectul laturii obiective cat si al celei subiective.
Prin sentinta penala nr. 218/12.03.2008, s-a retinut ca, in data de 10.06.2007, in jurul orei 18.00, inculpatul a condus mopedul prevazut cu pedale, neinmatriculat si neinregistrat, proprietate personala, pe str. Principala din comuna Valea Lunga, jud. Dambovita, avand ca pasager pe martora V. R. Cu aceasta ocazie, din cauza drumului denivelat, a pierdut controlul ghidonului si a cazut pe partea carosabila, numita V. R. lovindu-se la cap, in zona frontala-stanga.
      Desi inculpatul s-a oferit sa o transporte la spital pe victima, aceasta l-a refuzat, sustinand ca se simte bine. Drept urmare, inculpatul s-a indreptat spre casa, unde a consumat bauturi alcoolice.
      In cursul aceleiasi seri, victimei i s-a facut rau, astfel incat a fost transportata de urgenta la spital, de catre martorul G. M. prietenul verisoarei victimei, vecina cu aceasta.
      Ambii martori sustin ca inculpatul s-a aratat ingrijorat, preocupat, in acel moment, de sanatatea victimei  si ca nu parea in stare de ebrietate.  De altfel, din buletinul de examinare clinica insotitor al prelevarii probelor biologice in vederea determinarii gradului de intoxicatie etilica, rezulta ca, la acel moment, inculpatul avea comportare ordonata, orientare in timp si spatiu, atentie concentrata si era coerent.
      Din raportul de constatare medico legala, intocmit de Serviciul de medicina legala din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Targoviste, rezulta ca martora V. R. a suferit, in aceasta imprejurare, o vatamare ce a necesitat pentru vindecare 8-9 zile ingrijiri medicale.
      Din buletinul de analiza toxicologica alcoolemie, rezulta ca inculpatul, la momentul prelevarii de probe pentru testare, avea in sange o alcoolemie de 1,45 g/l.
      Potrivit certificatului de cazier judiciar aflat la dosar, inculpatul nu a mai savarsit fapte penale.
      Conform prevederilor art. 89 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, parasirea locului accidentului de catre conducatorul vehiculului sau de catre instructorul auto, aflat in procesul de instruire, sau de examinatorul autoritatii competente, aflat in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, implicat intr-un accident de circulatie in urma caruia a rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane ori daca accidentul s-a produs ca urmare a unei infractiuni, fara incuviintarea politiei care efectueaza cercetarea locului faptei, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
      Prin decizia nr. 66, pronuntata in interesul legii, de catre Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, la data de 15 octombrie 2007, s-a stabilit ca sintagma "vatamarea integritatii corporale ori sanatatii uneia sau mai multor persoane", continuta in dispozitiile art. 89 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, se interpreteaza in sensul ca se refera doar la vatamarile ce necesita pentru vindecare ingrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum si la celelalte urmari prevazute in art. 182 alin. 2 Cod penal. Potrivit art. 414 indice 2 alin. 3) Cod procedura penala, dezlegarea data problemelor de drept solutionate este obligatorie pentru instante.
      Avand in vedere ca fapta in materialitatea ei exista, insa conditia cu privire la numarul de ingrijiri medicale acordat victimei nu este indeplinita, rezulta ca aceasta fapta nu figureaza printre cele prevazute de legea penala, nefiind apreciata de legiuitor ca infractiune (nullum crimen sine lege), astfel incat nu poate constitui un temei al tragerii la raspundere penala.
In baza art. 11 pct. 2 lit. a) raportat la art. 10 lit. b) Cod procedura penala, inculpatul a fost achitat sub aspectul savarsirii infractiunii prevazute de art. 89 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, intrucat fapta nu e prevazuta de legea penala.
      In ceea ce priveste infractiunea prev. de art. 90 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, instanta va avea in vedere textul legal, potrivit caruia "Fapta conducatorului de vehicul sau a instructorului auto, aflat in procesul de instruire, ori a examinatorului autoritatii competente, aflat in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, de a consuma alcool, produse ori substante stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora, dupa producerea unui accident de circulatie care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, pana la recoltarea probelor biologice ori pana la testarea cu un mijloc tehnic omologat si verificat metrologic sau pana la stabilirea cu un mijloc tehnic certificat a prezentei acestora in aerul expirat, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani."
      Fapta inculpatului care, dupa producerea unui accident de circulatie ce a avut drept rezultat vatamarea martorei V. R. a consumat bauturi alcoolice (bere), fiind depistat, in urma recoltarii probelor de sange, cu o cantitate de alcool de 0,45 g/l, intruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art. 90 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, atat sub aspectul laturii obiective cat si al celei subiective.
      Inculpatul a consumat bauturi alcoolice dupa producerea accidentului, in mod constient si voit, instanta neputand retine apararile acestuia, in sensul ca nu a cunoscut legea penala.
      In consecinta, inculpatul a fost condamnat  in baza art. 90 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, la pedeapsa inchisorii cu aplicarea art. 81 C. pen.
Prin decizia nr. 133/5.08.2008 a Tribunalului Dambovita a fost admis apelul declarat de catre Parchetul de pe langa Judecatoria Moreni, desfiintata in parte sentinta atacata si, pe fond, schimbat temeiul legal al achitarii din b) in d), fiind mentinute celelalte dispozitii.
S-a retinut ca aspectul invocat al numarului de zile de ingrijiri medicale reprezinta un caz de neintrunire a elementelor constitutive ale infractiunii de parasire a locului accidentului, lipsind conditia ca vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii sa fi avut urmarile cerute de lege.

Sentinta Penala nr. 218/12.03.2008 ramasa definitiva din Decizia Penala nr. 133/2008

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni prevazute in legi si decrete

Vatamare corporala din culpa - Decizie nr. DP262/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp - Sentinta penala nr. Sp263/2008 din data de 31.03.2009
TRAFIC DE DROGURI - Hotarare nr. 46 din data de 22.04.2015
Trafic interna?ional de droguri de risc - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
trafic interna?ional de droguri de risc - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
trafic interna?ional de droguri de risc - Hotarare nr. 9 din data de 22.01.2014
Evaziune fiscala. Folosirea cu rea credinta a bunurilor societatii in interesul propriu al administratorului - Sentinta penala nr. 47 din data de 31.12.2013
Trafic de persoane. Schimbarea incadrarii juridice. Inlaturare agravanta - Sentinta penala nr. 17 din data de 31.12.2013
Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de o persoana care are o inhibatie alcoolica peste 0,8g/l alcool pur in sange. Corecta apreciere a probelor privind determinarea valorii alcoolemiei . - Decizie nr. 70 din data de 23.02.2011
Evaziune fiscala ; Fals intelectual la legea contabilitatii ; Fals in inscrisuri sub semnatura privata ; Spalare de bani ; - Sentinta penala nr. 171 din data de 22.10.2008
Trafic de persoane . Schimbarea incadrarii juridice din forma simpla in forma continuata a infractiunii [legea 678 / 2001 ] - Sentinta penala nr. 40 din data de 19.02.2010
Reproducerea neautorizata pe sisteme de calcul a programelor de calculator piratate .Suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere .Obligarea inculpatului la plata contravalorii drepturilor de autor - Sentinta penala nr. 166 din data de 08.09.2010
Plangere impotriva rezolutiei / ordonantei procurorului de netrimitere in judecata .Inexistenta faptei de reproducere fara drept a unui model industrial [ legea 129/1992 ] - Sentinta penala nr. 180 din data de 28.10.2009
Executare lucrari de construire fara autorizatie Suplimentarea probatoriului .Trimiterea cauzei la procuror in vederea inceperii urmaririi penale - Decizie nr. 169 din data de 10.05.2010
Repunerea inculpatului in termenul de apel Desfiintarea in apel a hotararii si trimiterea cauzei spre rejudecare pentru nelegala citare a inculpatului - Decizie nr. 237 din data de 27.09.2010
Contestatie la executare [art 461 cpp] Inadmisibilitatea invocarii viciilor de procedura pe calea contestatiei la executare .Respingerea in recurs, a contestatiei la executare - Decizie nr. 181 din data de 17.05.2010
Trafic de droguri [ legea nr 143 / 2000 ] . Gradul de pericol social al faptei luat in considerare la individualizarea judiciara a pedepsei - Sentinta penala nr. 108 din data de 14.05.2010
Infractiunea de conducere autovehicul neinmatriculat si infractiunea de conducere a unui autovehicul cu numere false de inmatriculare . Concurs de infractiuni - Decizie nr. 155 din data de 21.05.2010
Taiere fara drept de arbori din fondul forestier si furt. Incadrare juridica in functie de R.I.L. 12 / 2008. Individualizarea pedepsei si latura civila - Decizie nr. 14 din data de 21.01.2010
Comert electronic . Legea 365/2002. Individualizare pedeapsa. - Decizie nr. 22 din data de 01.02.2010