InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Bucuresti

Luarea masurii arestarii preventive in cursul urmaririi penale, in lipsa inculpatului; traficul de droguri de mare risc, prev. si ped. de art. 2 alin. 1 si 2 din Legea Nr.143/2000

(Hotarare nr. FN din data de 10.12.2009 pronuntata de Tribunalul Bucuresti)

Domeniu Arest preventiv | Dosare Tribunalul Bucuresti | Jurisprudenta Tribunalul Bucuresti

R O M A  N I A
TRIBUNALUL BUCURESTI - SECTIA A II - A  PENALA
DOSAR NR.48238/3/2009

I N C H E I E RE

Sedinta din Camera de Consiliu din data de 10 Decembrie 2009
Tribunalul constituit din :
PRESEDINTE : MITU STEGARU
GREFIER : PETER FODOR

Cu participarea Ministerului Public reprezentat de PROCUROR RUXANDA RAMONA ELENA din cadrul Parchetului de pe langa  Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate si Terorism S-a intrunit in sedinta din Camera de Consiliu astazi, data de mai sus, luand spre examinare cauza penala de fata ce are ca obiect solutionarea propunerii formulate de Parchetul de pe langa  Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata  si Terorism -privind luarea masurii arestarii preventive in lispa fata de inculpatul P.C., cercetat sub aspectul savarsirii infractiunilor de trafic de droguri de mare risc, fapte prev. si ped. de art.2 alin. 1 si  2 din Legea Nr.143/2000, cu aplic. art.41 alin. 2 Cod pen.
La apelul  nominal facut in Camera de Consiliu a lipsit inculpatul, pentru care raspunde aparator din oficiu av.U.E. (cu delegatie aflata la dosar).
Procedura de citare este legal indeplinita, dovezile de indeplinire fiin atasate la doarul cauzei (filele nr.36, 37)
S-a expus referatul  cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care :
Nefiind cereri prealabile de formulat in cauza, Tribunalul pune in discutie propunerea privind luarea masurii arestarii preventive a inculpatului.
Reprezentanta Ministerului  Public, avand cuvantul, sustine propunerea formulata, dezvoltand situatia de fapt retinuta in sarcina inculpatului, aratand ca acesta in datele de 04 respectiv 06.05.2009 a vandut droguri unui colaborator sub acoperire, se sustrage de la urmarire penala,  pedepasa prevazuta de lege pentru infractiunea savarsita este mai mare de 4 ani inchsisoare iar lasarea in libertata a inculpatului ar constitui un pericol concret pentru ordinea publica. Pentru aceste motive formuleaza concluzii de admitere a propunerii formulate si luarea masurii arestarii preventive fata de inculpat pe o perioada de 30 de zile de la data punerii efective in executare a mandatului.
Aparatorul din oficiu al inculpatului, avand cuvantul, solicita respingerea propunerii formulate aratand ca inculpatul beneficieaza de prezumptia de nevinovatie si ca poate fi cercetat si in stare de libertate.
In baza ansamblului actelor si a lucrarilor existente la dosar precum si a concluziilor formulate, Tribunalul retine cauza in pronuntare.

T R I B U N A L U L ,

Deliberand asupra propunerii privind luarea masurii arestarii preventive fata de inculpatul P.C., constata urmatoarele :
Prin referatul intocmit in dosarul Nr.185/P/D/2009 la data de 07.12.2009 de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate si Terorism a fost facuta propunerea de arestare preventiva in lipsa a inculpatului Popa Cristian, cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de droguri de mare risc in forma prev. si ped. de art. 2 alin. 1 si 2 din Legea nr.143/2000 cu aplic. art.41 alin. 2 C.pen.
Se retine in actul de sesizare in sarcina inculpatului urmatoarea situatie de fapt :
In datele de 04.05.2009 si 06.05.2009 a vandut colaboratorului cu nume de cod S.I.R., 0,58 grame cocaina respectiv 1,30 grame cocaina contra sumelor de 400 lei repectiv 800 lei.
Examinand ansamblul actelor si lucrarilor dosarului, Tribunalul retine urmatoarele:
In dosarul Nr.185/D/P/2009 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate si Terorism a fost pusa in miscare actiunea penala fata de inculpatul  P.C. pentru lsavarsirea infractiunii de trafic de droguri de mare risc in forma prev. si ped. de art. 2 alin. 1 si 2 din Legea nr.143/2000 cu aplic. art.41 alin. 2 C.pen.
Din analiza dispozitiilor legale incidente in materia masurii arestarii preventive, Tribunalul retine ca,  potrivit disp. art.149/1 C.pr.pen., pentru a se putea dispune arestarea preventiva a inculpatului in cursul urmaririi penale, in cauza trebuie sa fie intrunite conditiile prev. de art.143 C.pr.pen. si sa existe in mod corespunzator unul din cazurile prev. de art.148 C.pr.pen. Prin urmare, ceea ce este de analizat de catre instanta de judecata investita cu solutionarea unei propuneri de arestare preventiva in cursul urmaririi penale este, pe de o parte, existenta unor probe sau indicii temeinice ca inculpatul a savarsit o fapta prevazuta de legea penala iar pe de alta parte, existenta uneia sau mai multora dintre cazurile prev. de art.148 C.pr.pen.
Raportand aceste dispozitii legale asupra cauzei penale de fata, Tribunalul aprecieaza ca propunerea formulata de Ministerul Public privind luarea masurii arestarii preventive fata de inculpat este intemeiata pentru motivele ce vor fi dezvoltate in cele ce urmeaza :
In ceea ce priveste existenta in cauza a probelor si indiciilor temeinice ca inculpatul a savarsit  fapta prevazuta de legea penala sub aspectul careia este cercetat, Tribunalul are in vedere in acest sens declaratiile colaboratorului cu nume de cod "S.I.R., declaratiile investigatorului sub acoperire cu numel ede cod "N.M."concluziile raportului de constatare tehnico - stiintifica Nr.523.321/05.05.2009 (din care rezulta ca, substanta vanduta de inculpat colaboratorului cu nume de cos este cocaina), transcierea continutului convorbirilor telefonice purtate de inculpat cu colaboratorul sub acoperire etc., toate acestea aflate la dosarul de urmarire penala si care formeaza un amplu ansamblu probator si din care rezulta indicii temeinice ca inculpatul a savarsit fapta pentru care este cercetat.
Cu privire la pericolul concret pentru ordinea publica pe care il reprezinta punerea in libertate a inculpatului Tribunalul urmeaza a avea in vedere natura si gravitatea faptei, modalitatea concreta si circumstantele reale de comitere a acesteia (vanzarea de droguri avand loc in loc public, pe strada), cresterea fenomenului infractional si amploarea infractiunilor de natura acelora pentru care inculpatul este cercetat precum si atitudinea inculpatului care se sustrage urmaririi penale (acesta nu s-a prezentat nici in fata organului de urmarire penala si nici in fata acestei instante desi a fost legal citat)
Pedeapsa prevazuta de lege pentru fapta comisa de inculpat fiind mai mare de 4 ani inchisoare si existand probe in sensul ca, lasarea sa in libertate prezinta un pericol concret pentru ordinea publica, inculpatul sustragandu-se urmaririi penale, Tribunalul constata asadar indeplinite in cauza penala de fata conditiile prev. de art.148 lit. a si  f C.pr.pen.
Vazand si dispozitiile art.136 C.pr.pen., Tribunalul aprecieaza ca exista motive temeinice in sensul necesitatii luarii masurii arestarii preventive fata de inculpat pentru asigurarea bunei desfasurari a procesului penal, in scopul administrarii tuturor probelor in vederea lamuririi cauzei sub toate aspectele pentru justa ei solutionarea.
Fata de cele ce preced, Tribunalul, vazand disp. art.149 ind.1 C.pr.pen., urmeaza a admite propunerea formulata si va dispune arestarea preventiva a inculpatului in temeiul disp. art.143 C.pr.pen. rap. la art.148 lit. a si f  C.pr.pen, pe o durata de 30 zile, incepand cu data incarcerarii, urmand a emite mandat de indata si mandat de arestare preventiva pentru inculpat.
Onorariul aparatorului din oficiu se va avansa din fondul special al Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.
In temeiul disp. art.192 alin.3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare vor ramane in sarcina Statului.

D I S P U N E

Admite propunerea formulata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia de Investigare a Infractiunilor de Craiminalitate Organizata si Terorism.
In baza disp. art.149/1 C.pr.pen. dispune arestarea preventiva a inculpatului P.C. fata de care, in baza disp. art.148 lit. a si f C.pr.pen. dispune emiterea M.A.P. Nr.281/UP/10.12.2009 pe o perioada de 30 de zile, cu incepere de la  data incarcerarii efective a inculpatului..
Cheltuielile judiciare raman in sarcina Statului.
Onorariu aparatorului din oficiu se va avansa din fondul special al Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.
Cu drept de recurs in 24 de ore de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica astazi, 10 Decembrie 2009

       PRESEDINTE,                                                              GREFIER,
                 MITU STEGARU                                                         PETER FODOR

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Arest preventiv

Arest preventiv - Sentinta penala nr. Incheiere din 18-05-2009 din data de 18.05.2009
Arest preventiv - Decizie nr. 196 din data de 17.10.2016
Arest preventiv - Decizie nr. 274 din data de 22.11.2016
Arest preventiv - Decizie nr. 135 din data de 02.05.2017
Arest preventiv - Sentinta penala nr. 135 din data de 02.05.2017
Arest preventiv - Rezolutie nr. 22/I din data de 06.03.2014
Arest preventiv - Rezolutie nr. 15/I din data de 13.02.2014
Arest preventiv - Rezolutie nr. 73/I din data de 04.06.2013
Arest preventiv - Rezolutie nr. 36/I din data de 14.03.2013
Arest preventiv - Rezolutie nr. 20/I din data de 09.02.2013
Arestare preventiva - Rezolutie nr. 39/I din data de 20.03.2013
Arestare preventiva - Rezolutie nr. 36/I din data de 14.03.2013
Prelungirea arestarii preventive art. 174-176 al.1 lit. d din Codul Penal cu aplicarea art. 75 lit. a din Codul Penal - Rezolutie nr. 37/I din data de 15.03.2013
Propunere arestare preventiva - Rezolutie nr. 145/I din data de 13.11.2012
Propunere arestare preventiva - Rezolutie nr. 144/I din data de 13.11.2012
Art. 300 ind. 2 C.p.p. - Rezolutie nr. 2/I din data de 15.02.2013
Arest preventiv - Rezolutie nr. 159/I din data de 04.12.2012
Arestare preventiva - Rezolutie nr. 85/Ic din data de 20.07.2012
Mentinere stare de arest - art. 300 ind. 1 C.p.p. - Rezolutie nr. 2/Ic din data de 03.07.2012
Prelungire arest preventiv - Rezolutie nr. 79/Ic din data de 03.07.2012