InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Bucuresti

Cerere de deschidere a procedurii de insolventa prevazuta de Legea 85/2006

(Sentinta comerciala nr. 4528 din data de 12.10.2009 pronuntata de Tribunalul Bucuresti)

Domeniu Faliment | Dosare Tribunalul Bucuresti | Jurisprudenta Tribunalul Bucuresti

Dosar nr. 32047/3/2009

TRIBUNALUL BUCURESTI-SECTIA a VII-a COMERCIALA
SENTINTA COMERCIALA NR. 4528
Sedinta publica de la 12.10.2009
Tribunalul  compus din :
PRESEDINTE: CMECIU STEFAN CIPRIAN
GREFIER - SANDU MARILENA

Pe rol solutionarea cererii formulate de creditorii SC T. L. I. SA, I.T.M, SC U L C I SA, M.T , A.F.P., SC C SA in contradictoriu cu debitorul SC N.E.C. SRL prin administrator judiciar P.V., intemeiata pe dispozitiile Legii nr.85/2006.
La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta pentru creditorii SC T.L.I SA si SC U.L.C.I SA prin avocat cu delegatie la dosar, creditorul SC C SA prin consilier juridic S.A care depune imputernicire la dosar, debitorul SC N.E.C SRL prin avocat P.G. care depune delegatie la dosar, administratorul judiciar P.V, lipsa fiind ceilalti creditori.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, care invedereaza ca administratorul judiciar a depus la dosar raportul nr.3 de activitate si fisa fonduri de lichidare, ca a fost depusa cerere de inscriere pe tabloul creditorilor de catre creditorul SC C. SA, dupa care:
Administratorul judiciar P. V. depune la dosar raport de activitate nr.3 impreuna cu un set de acte.
Avand in vedere actele dosarului, instanta invoca exceptia necompetentei teritoriale a Tribunalului Bucuresti - Sectia a VII a Coimerciala si declinarea competentei de solutionare a cauzei in favoarea Tribunalului Dambovita, constatarea conflictului negativ de competenta si inaintarea dosarului in vederea solutionarii conflictului negativ la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Creditorii SC T.L.I SA si SC ULCI SA prin avocat solicita respingerea exceptiei necompetentei teritoriale.
Creditorul SC C SA prin consilier juridic solicita respingerea exceptiei necompetentei teritoriale.
Administratorul judiciar solicita admiterea exceptiei necompetentei teritoriale.
Debitorul SC N.E.C SRL, prin avocat PG, arata ca in opinia sa instanta trebuie sa se pronunte pe cererea de inchidere a procedurii pe care o formuleaza avand in vedere scopul legii insolventei care impune solutionarea cu celeritate a cererilor formulate. Invedereaza ca debitorul a achitat datoriile pe care le avea fata de creditorii SC TLI SA si SC ULCI SA si depune la dosar doua ordine de plata si o adresa din partea creditorului SC TLI SA. Arata ca debitorul este in negocieri avansate si cu ceilalti creditori care urmeaza a se finaliza si din aceasta cauza solicita ca instanta sa se pronunte mai intai pe inchiderea procedurii.
Instanta respinge ca neintemeiata cererea formulata de debitor prin aparator avand in vedere faptul ca judecatorul trebuie sa stabileasca initial daca este competent sa judece o anumita cerere, iar in cadrul procedurii insolventei competenta teritoriala este una exclusiva.
Aparatorul debitorul arata ca din actele dosarului rezulta faptul ca la data la care s-a pronuntat sentinta de deschidere a procedurii sediul debitorului era in Bucuresti, asa incat in mod eronat Tribunalul Dambovita a pronuntat hotararea de deschidere. Arata ca s-ar putea invoca decizia Curtii de Apel Ploiesti prin care s-a stabilit ca Tribunalul Dambovita era competent teritorial, insa trebuie avut in vedere faptul ca celeritatea procedurii impune ca exceptia sa fie respinsa, mai ales ca in prezent sediul debitorului este in Bucuresti. Invedereaza ca nu trebuie uitat ca scopul procedurii insolventei este acela de a acoperi creantele creditorilor si de a salva debitorul, iar inaintarea dosarului la Inalta Curte de Casatie si Justitie nu ar face altceva decat sa intarzie desfasurarea procedurii.

INSTANTA

Deliberand asupra cererii de fata,
Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Dambovita sub nr.642/120/2009, creditorul  SC TLI SA a solicitat, in baza Legii 85/2006, deschiderea procedurii insolventei impotriva debitorului SC E.C SRL care se afla in stare de insolventa si impotriva caruia detine o creanta certa, lichida si exigibila in cuantum de 58.537,62 lei.
Prin Sentinta nr.128/20.03.2009 pronuntata de Tribunalul Dambovita, in baza art.33 al.6 din Legea nr.85/2006 s-a deschis procedura generala a insolventei impotriva debitorului, fiind numit administrator judiciar P.V.
Prin Decizia nr.1034/25.06.2009 a Curtii de Apel Ploiesti a fost respins ca nefondat recursul declarat de debitor impotriva Sentintei nr.128/20.03.2009 pronuntata de Tribunalul Dambovita.
Ulterior, prin Sentinta nr.315/10.07.2009 pronuntata de Tribunalul Dambovita a fost admisa exceptia necompetentei teritoriale a Tribunalului Dambovita si a fost declinata competenta de solutionare a cauzei in favoarea Tribunalului Bucuresti.
Dosarul a fost inregistrat pe rolul Tribunalului Bucuresti - Sectia a VII a Comerciala sub nr.32047/3/2009 la data de 31.07.2009.

La termenul de judecata din data de 12.10.2009 instanta a invocat exceptia necompetentei teritoriale a Tribunalului Bucuresti - Sectia a VII a Comerciala si declinarea competentei de solutionare a cauzei in favoarea Tribunalului Dambovita, constatarea conflictului negativ de competenta si inaintarea dosarului in vederea solutionarii conflictului negativ la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Analizand probele de la dosar instanta  retine urmatoarea situatie de fapt :
Potrivit art. 6 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei "Toate procedurile prevazute de prezenta lege, cu exceptia recursului prevazut la art. 8, sunt de competenta tribunalului in a carui raza teritoriala isi are sediul debitorul, astfel cum figureaza acesta in registrul comertului".
Totodata, conform art.16 Cpc cererile in materia reorganizarii judiciare si a falimentului sut de competenta exclusiva a tribunalului in circumscriptia caruia se afla sediul principal al debitorului.
Prin urmare, in cazul cererilor prevazute de Legea nr.85/2006 competenta teritoriala este o competenta exclusiva, de la care partile nu pot deroga prin conventie.
Trebuie observat ca pentru stabilirea tribunalului competent teritorial, potrivit textelor legale mentionate, prezinta relevanta juridica numai sediul pe care debitorul il avea inscris la registrul comertului la momentul inregistrarii cererii de deschidere a procedurii, iar mutarea ulterioara a sediului nu influenteaza competenta judecatorului sindic investit cu cererea de deschidere a procedurii.
Din acest punct de vedere este mentionat faptul ca art.26 din Legea nr.85/2006 stabileste ca procedura incepe in baza unei cereri introduse la tribunal de catre debitor sau de catre creditori.
Ca atare, momentul care este avut in vedere de dispozitia legala este introducerea cererii la tribunal.
In acest sens este si practica Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a precizat expres in Decizia nr.3766/22.11.2006 pronuntata  in solutionarea unui conflict negativ de competenta ca, pentru determinarea tribunalului competent teritorial, prezinta relevanta juridica numai sediul pe care debitorul il avea inscris la registrul comertului la momentul inregistrarii cererii de deschidere a procedurii, iar mutarea ulterioara a sediului nu influenteaza competenta judecatorului sindic investit cu cererea de deschidere a procedurii.
De altfel si in doctrina s-a mentionat constant ca modificarea sediului dupa deschiderea procedurii nu influenteaza competenta judecatorului sindic, singura diferenta fata de jurisprudenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie fiind in legatura cu schimbarea sediului intre data formularii cererii introductive si data pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii insolventei.
Raportand aceste consideratii la situatia de fapt, cererea de deschidere a procedurii insolventei a fost formulata de creditorul  SC T.L.I SA la data de 06.02.2009 ( data postei - f.43 dosar nr.642/120/2009 al Tribunalului Dambovita).
La data de 20.03.2009 a fost pronuntata Sentinta nr.128/20.03.2009 de Tribunalul Dambovita prin care, in baza art.33 al.6 din Legea nr.85/2006, s-a deschis procedura generala a insolventei impotriva debitorului.
Atat la data formularii cererii introductive, cat si la data pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii, sediul debitorului era in T, str.I.V.,  jud.D.
Ulterior, asa cum rezulta din relatiile de la ONRC ( f.23), la data de 31.03.2009, debitorul a formulat o cerere prin care a solicitat schimbarea sediului in alt judet, iar la data de 07.04.2009 a fost inregistrata la Registrul Comertului Dambovita mentiunea cu privire la radierea debitorului ca urmare a schimbarii sediului in Municipiul Bucuresti, fiind totodata schimbata si denumirea in  SC N.E.C SRL.
Ca atare, sustinerea aparatorului debitorului potrivit careia la data deschiderii procedurii sediul era in Bucuresti este neintemeiata, intrucat mentiunea de schimbare a sediului a fost inregistrata la registrul comertului la data de 07.04.2009.
Mai mult decat atat, prin Decizia nr.1034/25.06.2009 a Curtii de Apel Ploiesti s-a mentionat ca la data deschiderii procedurii insolventei ( 20.03.2009), procedura de citare s-a indeplinit in mod corect la sediul debitorului din Targoviste, iar ulterior pronuntarii sentintei s-a schimbat sediul in Bucuresti.
Avand in vedere ca sediul debitorului era, atat la data formularii cererii introductive cat si la data pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii insolventei, in orasul Targoviste, jud.Dambovita, instanta va admite exceptia necompetentei teritoriale a Tribunalului Bucuresti Sectia a VII a Comerciala, va declina competenta de solutionare a cererii in favoarea Tribunalului Dambovita, va constata existenta conflictului negativ de competenta si va inainta dosarul in vederea solutionarii conflictului negativ la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

PENTRU ACESTE MOTIVE 
IN NUMELE LEGII 
HOTARASTE: 

Admite exceptia necompetentei teritoriale a Tribunalului Bucuresti Sectia a VII a Comerciala.
Declina competenta de solutionare a cauzei privind pe creditorii SC T.L.I. SA, I.T.M. SC U.L.C.I. SA ,M.T., A.F.P., SC C. SA  in contradictoriu cu debitorul SC N.E.C. SRL  prin administrator judiciar P.V., in favoarea Tribunalului Dambovita.
Constata intervenit conflictul negativ de competenta.
Inainteaza cauza Inaltei Curti de Casatie si Justitie in vederea solutionarii conflictului negativ de competenta.
Pronuntata in sedinta publica, azi, 12.10.2009.

Presedinte, Grefier,
            
Red./dact. Jud.CSC
4 ex./22.10.2009
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Faliment

Faliment - Hotarare nr. 669 din data de 21.12.2017
Faliment - Hotarare nr. 484 din data de 28.09.2017
Cererea de deschidere a procedurii prev. de Legea nr. 64/1995, republicata, impotriva debitoarei dizolvate de drept conform Legii nr. 359/2004, este inadmisibila. - Sentinta civila nr. 136/F din data de 20.03.2006
FALIMENT - Sentinta comerciala nr. 1180/C/2014 din data de 27.11.2014
Deschiderea procedurii insolventei - Sentinta comerciala nr. 1085/C din data de 08.06.2010
Deschidere procedura insolventa - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Faliment - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Procedura insolventei. S.R.L. - Sentinta comerciala nr. 1276/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei - Sentinta comerciala nr. 1275/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei. Raspunderea administratorului social. - Sentinta comerciala nr. 1388/C din data de 15.10.2009
Procedura insolventei. Intocmirea tabelului definitiv al creantelor - Decizie nr. 264/R din data de 11.06.2009
Faliment . Raspunderea administratorului pentru netinerea contabilitatii conform legii. Cazul fortuit cauza de exonerare de raspundere - Decizie nr. 168/R din data de 02.04.2009
Procedura insolventei. Indeplinirea conditiilor legale pentru deschiderea procedurii - Decizie nr. 178/R din data de 09.04.2009
In ceea ce priveste existenta subrogatiei legale ca temei al masurii lichidatorului judiciar de operare a subrogatiei in tabelul definitiv, potrivit art.1093 alin.2 teza a II a Cod civil, obligatia achitata de o persoana neinteresata care lucreaza i... - Decizie nr. 357/R din data de 19.08.2008
Cerere de autorizare a promovarii actiunii intemeiate pe dispozitiile art.138 din Legea nr.85/2006 formulata de un singur creditor. - Decizie nr. 258/R din data de 17.06.2008
Procedura insolventei. Obiectiuni la raportul final (art.129). Cheltuielile aferente procedurii instituite prin Legea nr.85/2006 (art.4). Ordinea in care se platesc creantele in cazul falimentului (art.123). Distribuirea sumelor obtinute din executar... - Decizie nr. 254/R din data de 31.05.2007
Procedura insolentei. Creditorul indreptatit sa solicite deschiderea procedurii insolentei (art.3 pct.6 din Legea nr.85/2006). Obligatia judecatorului–sindic de a verifica indeplinirea conditiilor cerute pentru aplicarea procedurii prevazute de Legea... - Decizie nr. 181/R din data de 26.04.2007
Limita maxima de stabilire a raspunderii administratorului unei societati debitoare aflate in procedura prevazuta de Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 270/R din data de 01.06.2006
Actiune intemeiata pe dispozitiile art.137 din Legea nr. 64/1995. Conditii. - Decizie nr. 212/R din data de 20.04.2006
Antrenarea raspunderii personale a administratorului Raportat la art.137 lit.c din Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 211/R din data de 20.04.2006