InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Moinesti

Fond funciar

(Sentinta civila nr. 1747 din data de 12.08.2010 pronuntata de Judecatoria Moinesti)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Judecatoria Moinesti | Jurisprudenta Judecatoria Moinesti

Judecatoria Moinesti Judecator: OLguta Lungu Tranole Sentinta civila nr.1747 din 12 august 2010 Cod:
Constata ca reclamantii B.N., M.E., D.P., D.D., D.I., S.S., F.M., D.M., D.D. au chemat in judecata prin cererea inregistrata la data de 23.03.2009, sub
nr.1047 pe paratele COMISIA LOCALA......pentru aplicarea Legilor fondului
funciar si COMISIA JUDETEANA pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor ..., solicitand a fi obligata parata Comisia Locala ..., sa rezolve cererea prin care autorul reclamantilor D.I. a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 4,5 stanjeni teren vegetatie forestiera, situat in punctul ..., cu vecinii: ..., precum si pentru suprafata de 2,5 stanjeni teren cu vegetatie forestiera situata in acelasi punct.
Cererea este scutita de plata taxei de timbru iar in motivarea acesteia se arata ca reclamantii sunt mostenitorii defunctului D.V.I. care in timpul vietii a formulat cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafetele de 4,5 stanjeni teren vegetatie forestiera, care a apartinut mamei sale D.S. si suprafata de 2,5 stanjeni, a fost solicitata de pe urma defunctului D.N.,fara descendenti fratele sau.
Cu toate ca s-au facut demersuri nenumarate la Comisia Locala ..., aceasta nu a rezolvat cererea.
La termenul din ..., .instanta a dispus conexarea dosarului nr. .../2009 la prezentul dosar.
in respectivul dosar, reclamantii G.D., B.O., R.M., G.I.I., G.V., G.V., F.V., CE., G.A. si B.N. au chemat in judecata pe paratele COMISIA LOCALA ... pentru aplicarea Legilor fondului funciar si COMISIA JUDETEANA pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor ..., solicitand a fi obligata parata Comisia Locala ..., sa rezolve cererea prin care autoarea reclamantilor G.E. a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 9 stanjeni teren vegetatie forestiera, situat in punctul ....,cu vecinii:
Se arata in motivarea cererii ca reclamantii sunt mostenitorii legali ai defunctei G.E. decedata la ..., defuncta formuland in timpul vietii cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate,pentru suprafata de 9 stanjeni teren vegetatie forestiera, ce provine de la bunica reclamantilor, D.S. Cu toate ca s-au facut demersuri nenumarate de catre reclamanti la Comisia Locala ..., aceasta nu a rezolvat cererea.
La data de ..., reclamantii B.N., M.E, D.P., D.D., D.I., S.S., F.M., D.M., D.D., au solicitat printr-o cerere de majorare punerea in posesie si pentru suprafata de 3 stanjeni teren vegetatie forestiera de la pct. ... iar reclamantii G. D., B.6., R.M., G.I.I., G.V., G.V., F.V., CE., G.A. si B.N., printr-o cerere
2
ulterioara la data de ..., au solicitat obligarea paratei sa le rezolve cererea privind suprafata de 1 stanjen teren vegetatie forestiera,situata in acelasi punct.
Ulterior, la termenul din ..., reclamantii au renuntat la cererea privind suprafata de 1 stanjen teren vegetatie forestiera si cu privire la chemarea in judecata si a Comisiei Judetene ....
Comisia Locala ... a facut cunoscut instantei ca cererile reclamantilor nu au putut fi solutionate, deoarece cu toate ca s-au intreprins demersuri pentru intocmirea planurilor parcelare, pentru terenurile din pct. ..., ... urmeaza a fi intocmite dupa ce se va termina procesul de validare si implicit de punere in posesie in portiunea de teren ........
De asemenea in intampinarea depusa(fila 9) arata parata Comisia Locala ca reclamantii si-au dovedit dreptul de a solicita terenurile mentionate in cerere inclusiv prin acte cum ar fi testament, cererile proprietarilor sunt facute in stanjeni si pentru intocmirea documentatiei in vederea validarii, stanjenul trebuie transformat in hectare, lucrare ce trebuie executata de specialisti cu aparatura speciala.
Au solicitat toti reclamantii ca sa fie obligata COMISIA LOCALA ... pentru aplicarea Legilor fondului funciar sa ii puna in posesie pe suprafata solicitata.
In cauza s-au depus acte ,s-au solicitat relatii de la cele doua comisii si s-a efectuat o expertiza topo , instanta retinand,
IN FAPT:
La data de ..., defunctul D.V.I., s-a adresat cu o cerere Comisiei Locale ..., prin care a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafetele de 4,5 stanjeni teren vegetatie forestiera, in calitate de mostenitor al defunctei D. S. si 2,5 stanjeni teren vegetatie forestiera dupa fratele sau decedat D.N..
In dovedirea cererii a depus un testament prin care I.P.N., bunicul defunctului D.V.I. i-a lasat mamei acestuia D.S. 9 stanjeni teren din hotarul ... pana in hotarul ...(fila 18).
Dupa decesul lui D.V.I, mostenitorii legali ai acestuia, respectiv reclamantii B.N., M.E., D.P., D.D., D.I., S.S., F.M., D.M., D.D., s-au adresat Comisiei locale ... la data de ... pentru solutionarea cererii formulata de catre autorul lor(fila 14).
Reclamantii G.D., B.O., R.M., G.I.I, G.V., G.V., F.V., CE., G.A. si B.N. sunt mostenitorii defunctei G.E., fiica defunctei S.D. si de asemenea au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate dupa aceasta pentru terenul mentionat in testament.
Autoarea lor G.E. a solicitat la data de ... reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 9 stanjeni din testament.
Cu adresa nr. ... Comisia locala ... face cunoscut instantei ca in dosarele inregistrate sub nr.... aflate la Comisia locala ..., au fost formulate cereri de catre autorii reclamantilor B.N., M.E., D.P., D.D., D.I., S.S., F.M., D.M., D.D. numai pentru suprafetele de 2,5,3 si 4,5 stanjeni.
3
Pentru suprafata de 3 stanjeni s-a depus la dosar Actul de vanzare cumparare(fila 62) din care se retine ca suprafata de 3 stanjeni teren se afla situata la pct. ...incepand din paraul... si pana in hotarul....
In cauza s-a efectuat o expertiza tehnica topo.
Dupa efectuarea expertizei, nu s-au formulat obiectiuni.
Expertul a identificat suprafetele de teren din actele de proprietate existente la dosar, respectiv testamentul si actul de vanzare cumparare precum si o alta suprafata de teren pentru care nu s-a facut dovada cu acte de proprietate.
A fost identificata suprafata de 9 stanjeni teren formata din doua trupuri, respectiv: 4,5 stanjeni latime = 10,04 m =2,7328 ha,UP II ... ua 43 D,43C,54A,42A,41A,45A, pe anexa nr. 1,poligonul punctelor 1-26-27-4-1,cu vecinii: ....(teren ce se regaseste in Testamentul nr....),amplasat aproximativ longitudinal pe axa este-vest,de la est(terenurile cu pasune de pe coasta de est a muntelui) pana la vest ... plai ..., mostenitori def. G.E. si 4,5 stanjeni latime = 10,04 m =2,7328 ha,UP II ... ua 43 D,43C,54A,42A,41A,45A, pe anexa nr.l, poligonul punctelor 26-2-3-27-26,cu vecinii: N-padure Ocol Silvic Moinesti,E-proprietati particulare, S-padure Ocol silvic ...,V-hotar UAT ...(teren ce se regaseste in Testamentul nr....),amplasat aproximativ longitudinal pe axa este-vest,de la est(terenurile cu pasune de pe coasta de est a muntelui) pana la vest Creasta Muntelui plai ..., mostenitori def. D.I., conform testamentului in care sunt evidentiati 4,5 stanjeni.
S-a identificat de asemenea 3 stanjeni latime = 6,69 m( teren ce se regaseste in actul de vanzare cumparare nr.337/481 din 20.03.1922) in suprafata de 1,7557 ha amplasat aproximativ longitudinal pe axa est-vest, de la est(terenurile cu pasune de pe coasta de est a muntelui) pana la vest Creasta Muntelui Plai ...,UP II ..., ua 38 B,39B,39A,40B,40A, pe anexa nr.l poligonul punctelor 21,22-23-24-21,cu vecinii: ... teren vegetatie forestiera in pct. ...,mostenitori def. S.A.
Inafara acestor terenuri pentru care s-a facut dovada dreptului de proprietate, expertul a mai identificat o suprafata de 5 stanjeni teren,pentru care nu exista acte de proprietate si pe care instanta nu il va avea in vedere la admiterea cererii, deoarece nu s-a facut dovada ca autorii reclamantilor ar fi fost proprietarii acestui teren.
In raport de situatia de fapt expusa, instanta urmeaza a admite cererea reclamantilor cu privire la suprafetele pentru care detin acte de proprietate.
Va fi obligata Comisia locala ... de aplicare a legilor fondului funciar sa rezolve cererile reclamantilor prin care au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate,pentru suprafetele pentru care detin acte de proprietate conform identificarii expertului topo si sa-i puna in posesie pe reclamanti, conform schitei la raportul de expertiza.
Reclamantii au solicitat cheltuieli de judecata, respectiv onorariul expertului topo in suma de 1600 lei si onorariul de avocat in suma de 800 leixonform chitantei nr.....
4
Instanta in baza art.274 C.pr.civila va obliga parata sa achite cheltuielile de judecata suportate de catre reclamanti, deoarece este partea care a cazut in pretentii.
Motivatiile paratei privitoare la intarzierea in solutionarea cererilor reclamantilor,nu pot fi primite pentru a exonera parata de plata cheltuielilor.
Parata se afla in culpa, avand in vedere ca cererile au fost depuse in anul 1998 si este inadmisibil ca timp de 12 ani sa nu existe posibilitatea solutionarii acestora, nemaiavand in vedere termenul legal de solutionare a acestor cereri.
Parata nu a depus suficiente diligente pentru solutionarea cererilor, dovada fiind faptul ca prin expertiza efectuata s-au clarificat problemele privind amplasamentul.
Se va dispune plata onorariului de expert catre acesta.
Pentru aceste motive,
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 333 din data de 04.04.2012
Modificare titlu - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 561 din data de 16.02.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 1387 din data de 16.12.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 992 din data de 27.10.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 842 din data de 06.10.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 620 din data de 14.07.2010
Proprietate privata - Sentinta civila nr. 549 din data de 16.06.2010
Anulare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 22 din data de 29.04.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 116 din data de 17.02.2010