InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Moinesti

minori

(Sentinta civila nr. 146 din data de 03.11.2009 pronuntata de Judecatoria Moinesti)

Domeniu Minori | Dosare Judecatoria Moinesti | Jurisprudenta Judecatoria Moinesti

JUDECATORIA MOINESTI JUDETUL BACAU SENTINTA CIVILA NR. 1922 DIN 03 NOIEMBRIE 2009
Constata ca s.c nr. 1247/09.09.2008 a Judecatoriei Gura Humorului si inregistrata sub nr.3454/260/2008 pe rolul Judecatoriei Moinesti jud. Bacau , a fost declinata spre solutionare cererea reclamantului B.I. care a chemat in judecata pe parata A.L. in calitate de reprezentant legal al minorului A.F.V. solicitand sa se constate ca este tatal minorului nascut la data de 31.05.2000 , sa se incuviinteze ca minorul sa poarte numele tatalui, sa-i fie incredintati spre crestere si educare minorii rezultati din concubinajul cu parata , stabilindu-se locatia la domiciliul acestuia respectiv Frasin , jud. Suceava ,cu cheltuieli de judecata.
Actiunea a fost timbrata cu 8 lei prin chitanta nr.4876949/ 16.06.2008 , 0,3 lei timbru judiciar si in motivare arata reclamantul ca incepand cu anul 1998 a intrat in relatii de concubinaj cu parata in urma carora s-a mai nascut o minora dar pe care a reusit sa o recunoasca dar in anul 2000 a facut tot posibilul sa nasca la parintii sai , profitand ca numitul B se afla la o stana la munca in Banat , nu a inteles sa il anunte pentru a clarifica situatia legala a minorului.
De asemenea arata reclamantul ca de fapt cea care a avut grija de copii este mama sa deoarece mama naturala pleca nejustificat de acasa iar minorul F.V. are o stare de sanatate precara si ingrijirea oferita ii pericliteaza cresterea normala.
Conform art.115 Cod proc civila , parata a formulat intampinare-reconventionala in care a ridicat exceptiile lipsei interesului reclamantului in promovarea prezentei cauze , lipsa calitatii procesuale active a acestuia iar din punct de vedere reconventional sa se stabileasca domiciliul minorilor la mama , careia sa-i fie incredintati spre crestere si educare.
Cererea a fost timbrata cu 10 lei prin chitanta nr.6981931/ 14.01. 2009 , 0, 3 lei timbru judiciar .
Parata relateaza ca reclamantul nu a facut demersuri ca minorul sa fie recunoscut in conditiile in care timp de 10 luni a fost crescut de bunica paterna care i-a dat telefon sa mearga sa il ia deoarece nu se mai descurca material si in ceea ce priveste educatia sa.
Considera ca in prezent conditiile in care locuiesc sunt adecvate unei cresteri corespunzatoare spre deosebire de locuinta si mediul social al reclamantului care sunt improprii iar preluarea numelui tatalui de catre minor i-ar aduce grave prejudicii.
Exceptia lipsei calitatii procesuale a fost motivata prin aceea ca actiunea avand ca obiect stabilire paternitate apartine doar copilului , tatal
2
copilului nu are la indemana o asemenea cerere iar exceptia lipsei interesului nu a fost motivata.
Din probatoriul administrat in cauza, respectiv acte, martori,s-a luat interogatoriu paratei, s-a efectuat expertiza de specialitate, probatorii din analiza carora instanta a retinut urmatoarele:
La data de 31.05.2000 s-a nascut in Comanesti A. F.V., avand ca parinti pe A.L. si N.
A.L. si B.I. au intrat in relatii de concubinaj pe o perioada de 10 ani , avand domiciliu comun in com.F., jud. S.
Cu aproximativ 5 ani de zile in urma , reclamanta a plecat in strainatate si in luna martie 2008 a revenit la domiciliul din localitatea Frasin si a luat minorii care se afla in prezent cu aceasta , fiind ajutata si de bunicii paterni.
In anul 2002 s-a nascut minora A.M. care a fost recunoscuta de tata deoarece parata a nascut in zona.
In raspunsul la interogatoriu parata recunoaste ca in perioada 1998 -2005 a locuit cu reclamantul , ca acesta i-a acordat intretinere copilului pana in anul 2008 dar nu are aceeasi pozitie in ceea ce priveste daca este tatal minorului.
Reclamantul B.I., la interogatoriu , declara ca de comun acord cu parata aceasta a plecat la parintii sai impreuna cu minora Ana-Maria si ca minorii sunt atasati unul de altul.
Din concluziile raportului de expertiza realizat de Institutul de Medicina Legala Iasi , pe baza examinarii serologice, a rezultat ca tatal minorului poate fi Buletic Ilie sau orice barbat a carui formula sanguina se icadreaza in complexul serologic compatibil filiatiei.
Partile nu au avut obiectiuni asupra expertizei si nici nu au inteles sa solicite expertiza H.L.A. si A.D.N .
In legatura cu exceptiile invocate , stabilirea paternitatii copilului din afara casatoriei se poate realiza prin recunoastere voluntara din partea pretinsului tata, fie prin actiune in justitie pentru stabilirea paternitatii.
Calitatea procesuala este una din conditiile esentiale pentru ca o persoana sa exercite actiunea civila sau sa devina parte in procesul civil.
Notiunea de calitate procesuala consta in justificarea dreptului si obligatiei unei persoane de a participa ca parte in proces, prin imprejurari de fapt si de drept expusa in cererea de chemare in judecata, ceea ce inseamna ca de fapt, calitate procesuala are oricine, si numai de el depinde daca si-o asuma intr-un proces concret prin afirmarea faptului ca i s-a incalcat un drept de catre parat
Interesul in calitatea sa de conditie esentiala de exercitare a actiunii civile trebuie sa indeplineasca anumite cerinte si anume: sa fie legitim, sa fie personal, sa fie nascut si actual , ceea ce reclamantul justifica aceste conditii.
3
Fata de cele aratate anterior vor fi respinse exceptiile invocate.
Reclamantul a dovedit ca minorul a fost nascut, ca a avut legaturi intime cu parata si conform raportului medico-legal acesta nu a fost exclus ca fiind tatal copilului.
In baza art.57 alin.lC.Fam. recunoasterea copilului se poate face si inafara casatoriei iar conf. 64 alin.2 C. Fam. instanta va putea da incuviinta sa poarte numele parintelui pentru care recunoasterea a fost stabilita ulterior.
Art. 63. din Codul familiei arata ca copilul din afara casatoriei a carui filiatie a fost stabilita prin recunoastere sau prin hotarare judecatoreasca are, fata de parinte si rudele acestuia, aceeasi situatie ca si situatia legala a unui copil din casatorie.
Din studiul anchetelor sociale efectuate la domiciliul ambelor parti rezulta conditii similare pentru cresterea si educarea minorilor , parintii incercand sa le ofere confortul fizic si psihic necesar.
Faptul ca minorii sun atasati unul de altul si au o varsta la care au nevoie in mod special de ingrijirea si afectiunea mamei , in baza art.44 coraborat cu art.42 alin. ultim Codul Familei va fi admisa cererea paratei si i se vor incredinta minorii spre crestere si educare. Parintele caruia nu i-au fost incredintati minorii este obligat sa contribuie la cresterea si educarea acestora.
Potrivit dispozitiilor art.86 alin.3 C.fam., descendentul cat este minor, are drept la intretinere oricare ar fi pricina nevoii in care se afla .Obligatia de a contribui la cheltuielile privind intretinerea copilului minor reprezinta, asadar aspectul patrimonial al indatoririlor parintesti legate de cresterea, ingrijirea si educarea acestuia.
intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati, astfel cum statueaza disp. art.94 al.l C.fam.
Conform art.86 si 94C.Familiei va fi obligat paratul la plata pensiei de intretinere in favoarea minorului incepand cu data introducerii actiunii si pana majoratul acestuia.
La stabilirea cuantumului pensiei de intretinere se va tine seama de varsta si necesitatile minorului dar si de venitul mediu pe economie deoarece paratul nu realizeaza venituri salariale.
Vor fi compensate cheltuielile de judecata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010