InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Moinesti

Infractiunea de vatamare corporala si lovire

(Sentinta penala nr. 80 din data de 15.05.2009 pronuntata de Judecatoria Moinesti)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Judecatoria Moinesti | Jurisprudenta Judecatoria Moinesti

Constata ca prin DP nr./A/ pronuntata de Tribunalului Bacau , s-a trimis la rejudecare s.p nr./ a Judecatoriei Moinesti , cauza inregistrata sub numarul ./260/ , rechizitoriul nr./P/ a Parchetului Moinesti, jud. Bacau prin care au fost trimisi in judecata inculpatii:
L V -fiul lui , pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala grava , prevazuta de art. 182 alin.2 Cod penal.
D T-flul lui pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 180 alin.2 Cod penal.
In actul de sesizare a instantei se arata ca inculpatul L V in seara de 17.06.2006 a aplicat partii vatamate D I o lovitura puternica cu piciorul in zona abdominala,producandu-i in aceste imprejurari o leziune ce a fost de natura sa-i puna in primejdie viata iar D T in aceeasi seara a aplicat partii vatamate D I mai multe lovituri cu pumnii si picioarele cauzandu-i leziuni vindecabile intr-un nr. de 7-8 zile ingrijiri medicale cu spitalizare.
Din probatoriul administrat in cauza, materialul de urmarire penala si declaratiile date in faza de cercetare judecatoreasca, instanta a retinut urmatoarele:
Prin s.p. nr./a Judecatoriei Moinesti ,inculpatii L V si D T au fost condamnati la pedeapsa inchisorii , ambii pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala grava, prevazuta de art. 182 alin.2 Cod penal , prin schimbarea incadrarii juridice fata de inculpatul D T din art. 180 alin.2 Cod penal in art. 182 alin.2 Cod penal.
Conform DP nr. /A/ pronuntata de Tribunalului Bacau , s.p. a fost casata , trimisa spre rejudecare la aceeasi instanta , mentinandu-se actele procedurale pana la data de 07.02.2008 , inclusiv.
in seara de 17.06.2006 partea vatamata s-a deplasat la barul non-stop al SC SRL din com. Balcani,unde a consumat bauturi alcoolice . La o masa invecinata se aflau L V si D T . intre D I si D T pe baza unui conflict spontan a izbucnit o cearta care s-a finalizat cu lovirea partii vatamate de catre D T .
Bataia s-a consumat in exteriorul barului, pe terasa , in jurul orei 22, neexistand persoane care sa vizualizeze efectiv incidentul.
Martorul M D (fila 158 dosar) relateaza ca la data respectiva a fost in bar unde a stat pana la ora 24 . Astfel a observat ca pe terasa barului inculpatul D T se batea cu partea vatamata D I , fiind plini de sange , bataie la care nu a participat si L V.
De asemenea martorul P V (fila 159 prima judecare a fondului) declara acelasi lucra ca si martorul M D , in sensul ca partea vatamata si D I s-au batut iar inculpatul L V nu a fost implicat,
Martorul DV (fila 157 prima judecarea fondului) care este socrul inculpatului D T confirma sustinerile celor doi martori aratati anterior in sensul ca atunci cand a venit acasa , inculpatul era dezbracat, cu urme clare de lovituri si i-a explicat faptul ca s-a batut cu partea vatamata care i-a dat in prealabil cu sticla in cap.
in faza de urmarire penala, P D (fila 9 dosar urm.) a declarat ca in seara de 17.06.2006 in jurul orelor 24 se intorcea din satul Frumoasa , pe jos, spre locuinta sa si dupa ce a trecut de Postul de politie la cea 70-80 de m i-a vazut pe inculpati lovind o persoana care era cazuta la pamant.
Cand s-a apropiat, inculpatii au fugit pe ulita brutariei dar nu i-a acordat ajutor insa a mers la fratele partii vatamate D M (aspect infirmat de D M-fila 291 si i-a spus de cele intamplate.
in instanta, martorul si-a schimbat declaratia, spunand ca de fapt nu i-a vazut pe inculpati in acea seara si ca a declarat cele mentionate mai sus, deoarece partea vatamata i-a promis suma de 300 lei.
A mai precizat ca era beat cand i s-a luat declaratia si nu stie pentru ce a semnat si nici ce scrie in aceasta, cu toate ca recunoaste ca a scris mentiunea de la sfarsitul declaratiei in sensul ca declaratia corespunde cu adevarul si a semnat-o.
In urma acestei declaratii, PD a fost cercetat pentru savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa , aplicandu-i-se o masura cu caracter administrativ . Pe cale de consecinta da din nou o declaratie in cadrul respectivului dosar ca nu a vazut cele relatate si a declarat mincinos pentru a primi de la partea vatamata o anumita suma de bani, pe care nu a mai primit-o .
Din nou fiind audiat la rejucarea fondului , P D revine la declaratia data initial la organele de politie in ceea ce priveste vizualizarea conflictului, situatie de fapt care a si dus la sanctionarea sa administrativ.
Depozitia sa nu poate fi luata in considerare in conditiile in care continutul acesteia a fost declarata ca fiind nereala in urma unei cercetari penale.
Pe cale de consecinta nu exista nici-un fel de probe din care sa rezulte faptul ca inculpatul L V ar fi lovit pe partea vatamata.
Depozitiile martorilor care il mentioneaza pe inculpatul L V ca ar fi lovit pe partea vatamata ,deriva de la spusele partii vatamate -D D , sotia sa (fila 84).
Partea vatamata in declaratia data in fata instantei a relatat cu lux de amanunte cum s-au derulat evenimentele, respectiv ca dupa ce a parcurs aproximativ 50 de metri, a fost lovit de inculpatul L cu o sipca peste cap. Inculpatii au iesit de sub un pod peste care a trecut partea vatamata. Dupa ce a fost lovita cu sipca, inculpatul L a fugit la o fantana,moment in care inculpatul D a intors-o pe partea vatamata cu fata in sus si i-a aplicat o lovitura cu piciorul in abdomen.
Inculpatul L s-a intors la partea vatamata, i-a dat mainile la o parte de pe abdomen si i-a aplicat in abdomen doua lovituri de picior.
Partea vatamata dupa ce si-a revenit a mers la politie si a fost transportat cu salvarea la spital.
Inculpatul D T s-a sustras cercetarii judecatoresti fiind plecat in strainatate, conform proceselor verbale incheiate de organele de politie iar Lupan Vasile nu recunoaste fapta.
Acesta declara ca a fost in bar la data respectiva dar ca a parasit barai la ora 19 , in jurul orei 24 a venit la el inculpatul D T care era fara camasa si care i-a povestit ca partea vatamata i-a dat cu o sticla in cap si ca s-au lovit.
Partea vatamata a fost internata in Spitalul Moinesti in perioada 18.06-26.06.2006 cu diagnosticul traumatism abdominal,ruptura incompleta de unghi duoden jenunal,peritonita generalizata.
S-a intervenit chirurgical si conform certificatului medico-legal nr.342/E/26 iunie 2006 eliberat de Serviciul de Medicina Legala Bacau, leziunea abdominala a partii vatamate s-a produs prin lovire-comprimare cu un mijloc contondent,corp proeminent, necesita pentru vindecare 25-30 zile de ingrijiri medicale, care au fost suplimentate prin certificatul medico-legal nr.447/19 sept 2006 cu inca 10 zile, leziunea abdominala punandu-i in pericol viata partii vatamate.
Traumatismul cranian s-a putut produce prin lovire cu sau de un corp si a necesitat 7-8 zile ingrijiri medicale.
S-a solicitat efectuarea unei expertize medico-legale a partii vatamate de catre inculpatul L V, respectiv pe baza actelor medicale deoarece partea vatamata nu se mai afla in tara.
Expertiza a fost efectuata la Institutul de Medicina Legala Iasi si in concluziile acesteia se precizeaza ca traumatismul abdominal cu ruptura intestinului subtire s-a produs prin lovire activa cu mijloc(pitior,pumn,genunchi) sau corp contondent in conditiile precizate de ancheta si ca aceasta leziune i-apus in pericol partii vatamate, viata.
Nu s-a modificat numarul zilelor de ingrijiri medicale iar pentru traumatismul cranian s-au mentinut aceleasi concluzii, in sensul ca acesta s-a produs prin lovire cu sau de un corp contondent si a necesitat 7-8 zile de ingrijiri medicale.
In raport de declaratia partii vatamate, declaratiile martorilor si a inculpatului si concluziile medicale , a pus in discutie schimbarea incadrarii juridice a faptei pentru inculpatul D T din art.180 alin.2 C.penal in art.182 alin.2 C.penal, cu motivatia ca partea vatamata fiind lovita de ambii inculpati cu piciorul in abdomen,nu se poate stabili care lovitura de picior si a carui inculpat a provocat ruperea intestinului subtire.
Cu toate ca partea vatamata a declarat ca la inceput a fost lovita de inculpatul L V cu o sipca in cap, leziuni pentru care s-au acordat 7-8 zile de ingrijiri medicale,in actul de sesizare se retine ca aceste leziuni ar fi fost provocate de D T care este trimis in judecata pentru infractiunea de lovire.
Loviturile din zona capului pentru care s-a formulat incadrarea juridica pentru art. 180 alin.2 Cod penal nu au fost coraborate si cu alte probe din care sa se concluzioneze ca au fost aplicate intr-o alta conjunctura decat de cea aratata anterior , situatie identica si cu loviturile care au pus in pericol viata partii vatamate.
Fapta inculpatului D T de a pricinui partii vatamate DI o vatamare care a necesitat pentru vindecare un nr. de 35 zile ingrijiri medicale,punandu-i-se in pericol viata, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de vatamare corporala grava,pentru care se va dispune condamnarea acestuia la pedeapsa inchisorii.
La individualizarea pedepselor, conf. art.72 C.penal se va avea in vedere gradul de pericol social concret al faptei si pozitia partial sincera a inculpatului, dar si situatia ca acesta se afla la prima incalcare a legii penale.
Se va interzice inculpatului drepturile prev. de art. 64 lit.a teza a II a si litera b C.penal,in conditiile si pe durata prev. de art.71 C.penal.
Instanta apreciaza ca fata de lipsa antecedentelor penale, scopul pedepsei poate fi atins si iara privarea de libertate a inculpatului si urmeaza ca in baza art.81 C. penal sa dispuna suspendarea conditionata a executarii pedepsei iar in baza art.71 C.penal alin.5 va dispune si suspendarea conditionata a pedepsei accesorii.
Conf. prevederilor art.82 C. penal se va stabili un termen de incercare de 2 ani, plus durata pedepsei.
in baza art.359 C.pr. penala se va atrage atentia inculpatului D T referitor la prevederile art. 83 C. penal, in sensul ca daca vor mai comite o alta infractiune, se va revoca suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
in baza art. 11 pct.2 lit.a Cod proc penala cu aplicareaart.10 lit.c Cod proc penala va fi achitat inculpatul L V pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala grava , prevazuta de art. 182 alin.2 Cod penal.
in baza art.346 al 3 Cod proc penala se vor respinge pretentiile civile fata de inculpatul L V.
Partea vatamata a fost internata la Spitalul Moinesti 8 zile intervenindu-se chirurgical, fiind transportat cu salvarea,
Spitalul Moinesti, s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 1297,96 lei, conf. adresei nr.3076/17.04.2007 iar Serviciul de Ambulanta Bacau cu 144,82 lei.
Urmand a se retine vinovatia inculpatului DT si cum intre prejudiciul cauzat celor doua parti civile si leziunile produse partii vatamate exista o legatura directa de cauzalitate, va fi obligat sa achite despagubirile civile solicitate, conf. art.313 din Legea nr.95/2006.
Partea vatamata s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 60000 lei daune morale, cate 30000 lei de la fiecare inculpat si cu 10000 lei despagubiri  materiale pentru munca depusa in gospodarie de catre o alta
persoana, pentru ca a stat in concediu medical, cheltuielile de transport ale familiei la spital.
Instanta apreciaza ca cererea privind daunele morale se justifica, partea vatamata suportand un prejudiciu moral in sensul ca i s-a cauzat o leziune care i-a pus in pericol viata, o perioada de timp indelungata nu a putut desfasura activitatile pe care le practica in mod obisnuit, nu s-a putut misca, suportand si o interventie chirurgicala ce i-a cauzat un disconfort substantial.
Instanta insa va reaprecia cuantumul daunelor morale, in raport de prejudiciul moral cauzat.
Din adresa nr. /eliberata de PETROM se retine ca pe perioada cat partea vatamata a figurat in concediul medical, a obtinut venituri egale sau chiar mai mari decat ar fi obtinut daca ar fi lucrat.
Prin urmare nu se pot acorda partii vatamate despagubiri ce ar rezulta din faptul ca a figurat in concediu medical.
S-a mai sustinut ca imediat dupa incident,partea vatamata a fost disponibilizata din motivul ca a figurat in concediu medical si nu mai era apta de munca, insa nu s-a facut nici-o dovada in acest sens.
Cu martorul C P, partea vatamata a facut dovada ca acesta a prestat munca in gospodaria sa, ca a fost platit cu 40 lei timp de 3 luni fara sarbatorile legale, ca au mai lucrat doua rude ale partii vatamate care de asemenea au fost platite.
S-a zidit beciul, s-au facut sapaturi, s-a lucrat la fan. A precizat martorul ca daca partea vatamata ar fi fost sanatoasa ar fi sapat si zidit beciul singura , la fel si la munca de la fan.
A mai adaugat martorul ca partea vatamata chiar daca ar fi fost sanatoasa nu ar fi putut lucra singura la toate aceste munci.
Instanta fata de precizarile martorului va tine seama de munca unei singure persoane in gospodaria partii vatamate, respectiv munca pe care ar fi efectuat-o partea vatamata in gospodaria sa, avand in vedere ca pentru a fi ajutata oricum ar fi mai solicitat ajutor.
Se va lua in calcul plata unei zile de munca de 40 lei si se vor considera 3 luni, mai putin zilele de sarbatoare.
Nu s-a facut dovada cheltuielilor efectuate de familia partii vatamate cu transportul la spital.
Urmeaza ca in baza art. 14si 346 C. pr. penala, art.998 C. civil sa fie obligat inculpatul D T sa achite partii civile despagubirile solicitate si dovedite.
Se va lua act ca inculpatii au avut aparatori alesi , partea vatamata prin aparator nu a solicitat cheltuieli de judecata si nici aparatorul inculpatului L V.
in baza art. 191 alin.2 C.pr.penala va fi obligat inculpatul D T la cheltuieli judiciare catre stat.
Cheltuielile judiciare pentru L V vor ramane in sarcina statului .
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
Loviri sau alte violen?e. Amenin?are. Port fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica a cutitului. Necompeten?a materiala a inst - Decizie nr. 5 din data de 17.02.2014
Vatamare corporala din culpa. Reducerea in apel a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 3 din data de 10.02.2014
Infrac?iunea de lovire. Re?inerea circumstan?elor atenuante - Sentinta penala nr. 265 din data de 10.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 192 din data de 31.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Reducerea in recurs a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 29 din data de 31.12.2013
Vatamare corporala din culpa. Reducerea cuantumului daunelor morale raportat la propor?ionalitatea cu prejudiciul de agrement suferit de victima - Decizie nr. 102 din data de 27.08.2012
Loviri ?i alte violen?e.Recunoa?terea vinova?iei in fa?a instan?ei de judecata, art.320 ind.1 c.pr. pen. Efecte. - Sentinta penala nr. 38 din data de 21.02.2012
Loviri ?i alte violen?e . Gre?ita aplicare a pedepsei sub minimul special prevazut de lege. Majorarea in recurs a pedepsei. - Decizie nr. 104 din data de 10.10.2012
Corecta incadrare ?i individualizare judiciara a infrac?iunii de lovire ?i alte violen?e - Decizie nr. 55 din data de 07.05.2012
Loviri sau alte violente. Latura penala - Corecta individualizare a sanctiunii amenzii, raportata la circumstantele reale ale faptei si la circumstantele personale ale inculpatului. Latura civila – Neindeplinirea conditiei de pornire din oficiu a act... - Decizie nr. 99 din data de 18.04.2011
Vatamare corporala din culpa. Casarea sentintei instantei de fond in ceea ce priveste latura civila. Reducerea cuantumului daunelor morale. - Decizie nr. 83 din data de 21.03.2011
Loviri sau alte violente. Aplicarea efectului extensive al recursului cu privire la inculpatii care nu au declarat recurs. Reducerea cuantumului pedepselor si a termenelor de incercare. - Decizie nr. 111 din data de 11.05.2011
Loviri sau alte violente. Corecta cuantificare a daunelor morale. Neacordarea daunelor materiale (prejudiciu incert). - Decizie nr. 86 din data de 28.03.2011
Vatamare corporala. Neretinerea circumstantei agravante a savarsirii faptei de trei persoane impreuna. Majorarea, in recurs, a pedepselor aplicate inculpatilor. - Decizie nr. 87 din data de 28.03.2011