InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Moinesti

Impartirea bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei

(Sentinta civila nr. 44 din data de 03.02.2009 pronuntata de Judecatoria Moinesti)

Domeniu Contracte | Dosare Judecatoria Moinesti | Jurisprudenta Judecatoria Moinesti

Constata ca prin actiunea inregistrata sub nr. pe rolul Judecatoriei Moinesti, jud.Bacau reclamanta TCM a chemat in judecata pe paratul CCM solicitand impartirea bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei, cu cheltuieli de judecata.
Actiunea a fost timbrata, 1,50 lei timbra judiciar si in motivare arata reclamanta ca doreste sa se imparta in cota de lA bunurile pe care le-a dobandit impreuna cu paratul in timpul casatoriei.
In drept s-au invocat prevederile art.36 Cod Familie.
in termen legal conform art.115, 119 Cod proc. civ. paratul a depus intampinare-reconventionala, prin care arata ca solicita scoaterea de la masa de partaj a unei case din lemn , mai multe suprafete de teren , deoarece intentia vanzatorului,tatal sau a fost de a gratifica partile si nu a existat o adevarata vanzare,motiv pentru care solicita si constatarea nulitatii contractului de vanzare-cumparare nr., deoarece nu s-a achitat pretul ca si conditie de validitate a unui contract.
Pentru capatul de cerere al reconventionalei privind nulitatea absoluta , a fost chemat in judecata si introdus in cauza paratul C I.
Cererea reconventionala a fost timbrata
In drept s-au invocat prevederile art. 1294 si urmatoarele Cod civil, 1303 Cod civil, 948 Cod civil, art.969 alin.2 Cod civil.
In cauza s-au depus acte, au fost audiati martori.s-a solicitat citarea paratului personal la interogatoriu, probatorii din analiza carora instanta a retinut urmatoarele:
Partile au avut calitatea de soti si prin s.c. nr. pronuntata de Judecatoria Moinesti, jud. Bacau s-a desfacut casatoria.
Conform contractului de vanzare cumparare nr, sotii la acea data au dobandit de la tatal C I o casa si mai multe suprafete de teren.
In contractul de vanzare cumparare s-a specificat faptul ca pretul vanzarii este de 60.000 lei pe care vanzatorul declara ca 1-a primit in intregime de la cumparatori la data semnarii si autentificarii contractului,
Aparatorul reclamantei fata de continutul reconventionalei a ridicat exceptia lipsei interesului paratul in solicitarea nulitatii contractului si a inadmisibilitatii cererii motivat de faptul ca eu poate sa-si invoce propria culpa ,respectiv neplata pretului.
Exceptiile au fost puse in discutia partilor .
Interesul apare ca nevoia care a luat forma de dorinta, intentie, nazuinta, scop, etc. Acest interes combinat cu vointa reprezinta elementele dreptului subiectiv. Iar pe acesta il putem defini ca fiind puterea si libertatea de vointa a unei persoane de a actiona in limitele permise de lege pentru a-si realiza un anumit interes.
Interesul in calitatea sa de conditie esentiala de exercitare a actiunii civile trebuie sa indeplineasca anumite cerinte si anume: sa fie legitim, sa fie personal, sa fie nascut si actual.
Prin legitimitatea interesului se intelege conformitatea acestuia cu legea, cu ordinea de drept si cu bunele moravuri.
Interesul trebuie sa fie personal, in senul ca acesta trebuie sa fie propriu celui care promoveaza actiunea civila ori dupa caz celui care indeplineste un act procedural. Acest aspect nu trebuie privit in mod rigid deoarece actiunea civila poate sa fie promovata si de alte persoane sau organe decat acelea care se pretind a fi titularele unui drept subiectiv.
Pe cale de consecinta motivarea interesului asa cum a facut-o paratul nu este unul legitim , in conformitate cu legea si cu bunele moravuri, in sensul ca urmareste declarat, sa scoata de la masa de partaj imobilele.
Avand in vedere faptul ca aceasta exceptie are caracter peremptoriu si absolut va fi respinsa pe aceasta exceptie cererea reconventionala.
In ceea ce priveste exceptia inadmisibilitatii trebuie precizat ca paratul-reclamant a invocat lipsa pretului in sensul ca acesta de fapt nu a existat fiind vorba de un alt act juridic.
Pretul este obiectul prestatiei cumparatorului si corespunde valorii lucrului vandut. El trebuie sa fie fixat in bani , determinat sau determinabil , sincer si serios. Daca aceste conditii nu sunt indeplinite , contractul este nul absolut, caci ii lipseste un element esential asupra caruia sa se realizeze acordul de vointa (art.1295 Cod civil).
Prin pret sincer se intelege un pret real, pe care partile sa-1 fi stabilit nu in mod fictiv , ci in scopul de a fi cerut si platit in realitate. Pretul este fictiv , cand in intentia partilor (exprimata in actul secret) rezulta ca nu este datorat.
A,
In cazul in care pretul este fictiv , contractul este nul ca vanzare cumparare caci ii lipseste pretul dar daca partile au urmarit in realitate instrainarea bunului, el poate fi recunoscut valabil ca o donatie deghizata , daca vanzatorul a avut intentia de a face o liberalitate si daca sunt indeplinite toate conditiile cerute pentru validitatea donatiei.
Astfel si aceasta exceptie urmeaza sa fie respinsa dar si pe fondul cererii reconventionale, paratul-reclamant nu a facut dovada ca acel contract este o donatie deghizata.
Atat martorii reclamantei-parate cat si a paratului-reclamant care a recunoscut prin intampinare , confirma situatia ca sotii au construit pe terenul care face obiectul vanzarii-cumpararii, dupa ce au daramat un grajd mai vechi, o constructie neterminata in stadiu de demisol, din beton, formata din trei camere nelocuibile si nefinisate (filele 62-63 dosar).
Fata de cele aratate anterior va admite exceptia lipsei interesului privind cererea reconventionala formulata de paratul-reclamant, va respinge exceptia inadmisibilitatii cererii reconventionale formulate de paratul-reclamant si va respinge pe exceptia lipsei interesului cererea reconventionala formulata de paratul-reclamant.
in baza art.6735 -6736 Cod proc.civ se va constata ca partile au dobandit in timpul casatoriei bunurile dobandite din contractul de vanzare cumparare,
Cota de partaj va fi de lh pentru fiecare parte.
Vor fi numiti experti de specialitate constructii, terenuri care sa le evalueze, sa formuleze propuneri de lotizare, cu respectarea posesiei, intereselor partilor, pe cat posibil in natura si evitarea sultelor prea mari.
Expertul bunuri terenuri va efectua propunerile de lotizare finala , in mai multe variante.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contracte

Nulitate act - Hotarare nr. 735 din data de 10.10.2017
Dobanzi comerciale. Titlu executoriu. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 17/R/2010 din data de 04.01.2010
Prestari servicii apa. Necontorizat. - Decizie nr. 111/R/2010 din data de 01.02.2010
Recurs prest tab - Sentinta civila nr. 05695 din data de 25.01.2010
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 180 din data de 24.02.2016
Cerere cu valoare redusa. Cerere de restituire a unui imprumut, formulata inainte de termenul scadent. - Sentinta civila nr. 429 din data de 09.10.2014
Instrainarea si dobandirea terenurilor prin acte juridice intre vii, doar prin incheierea ad validitatem a actului in forma autentica - Decizie nr. 156 din data de 28.02.2013
Constatare a nulitatii absolute a clauzei privind onorariul de succes din contractul de asistenta juridica - Decizie nr. 755 din data de 27.09.2012
Obligare incheiere contract in forma autentica - Decizie nr. 367 din data de 18.10.2010
Despagubiri contractuale - Sentinta comerciala nr. 791/C din data de 20.04.2010
Contract de vanzare-cumparare - Sentinta comerciala nr. 221/C din data de 16.02.2010
Contract de leasing - Sentinta comerciala nr. 221/C din data de 16.02.2010
EFECTELE TERMENULUI DE 45 DE ZILE PREVAZUT LA ART.31 ALIN. 3 DIN LEGEA NR. 47/1992 - Decizie nr. 103 din data de 15.02.2010
Perfectare act - Sentinta civila nr. 683 din data de 12.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 688 din data de 13.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 622 din data de 05.07.2012
Ordonanta de plata - Sentinta civila nr. 235 din data de 07.03.2012
Revendicare - Sentinta civila nr. 54 din data de 25.01.2012
Ordonanta de plata - Sentinta civila nr. 76 din data de 26.01.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 1576 din data de 21.12.2011