InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Moinesti

Reincredintare minori si obligare la plata pensiei de intretinere

(Sentinta civila nr. 33 din data de 10.12.2008 pronuntata de Judecatoria Moinesti)

Domeniu Minori | Dosare Judecatoria Moinesti | Jurisprudenta Judecatoria Moinesti

Constata ca prin actiunea inregistrata sub nr. pe rolul Judecatoriei Moinesti, jud. Bacau reclamantul L.C. a chemat in judecata pe parata L.M.F. solicitand reincredintarea minorilor M I nascuta la data de si N E nascut la data de spre crestere si educare, cu obligarea paratei la plata pensiei de intretinere in favoarea minorilor , sistarea efectelor S.C. nr. a Judecatoriei Moinesti, cu cheltuieli de judecata.
Actiunea a fost legal timbrata si in motivarea actiunii se arata ca s-au schimbat conditiile care au dus la incredintarea minorilor mamei, in prezent acestia se afla la tata.
In cauza s-au depus acte, s-au efectuat anchete sociale, au fost audiati minorii in Camera de Consiliu, probatorii din analiza carora instanta a retinut urmatoarele:
Partile au avut calitatea de soti si prin se nr. pronuntata de Judecatoria Moinesti, s-a dispus desfacerea casatoriei si incredintarea spre crestere si educare a minorilor M I si NE ,mamei, cu obligarea reclamantului la plata pensiei de intretinere in favoarea acestora.
Parata LMF este plecata in strainatate inca din anul 2001 si minorii au ramas in ingrijirea bunicii materne.
in seara de 28.10.2008 ambii minori au venit la tata si i-au relatat ca au fost alungati de catre bunica .
Reclamantul a luat legatura telefonic cu bunica si aceasta i-a comunicat ca nu se opune de a fi la tata deoarece sunt lenesi .
Audiati in Camera de Consiliu ambii minori au optat sa fie incredintati tatalui.
In timpul cercetarii judecatoresti, minora Mia plecat din nou la bunica si reaudiata si-a motivat gestul prin faptul ca tatal sau a implicat-o prea mult in treburile gospodaresti.
Martorii propusi de reclamant LN, SI relateaza ca acesta are conditii pentru copii, este ajutat de tatal sau cand pleaca le serviciu.
Au explicat si care a fost motivul pentru care a plecat minora, respectiv interventia tatalui care i-a pus in vedere ca este nepotrivita la varsta pe care o are relatia destul de avansata cu un baiat.
De asemenea au declarat ca singura munca in gospodarie pe care o avea de facut minora era de a spala cu masina automata rufele personale , in conditiile in care timpul nu si-1 petrecea acasa ci mai mult cu prietenul sau.
Parata este plecata in strainatate si a fost citata conform art.95 alin.2 Cod proc. civila.
Din studiul anchetei sociale efectuate in cauza si optiunea minorului audiat in Camera de Consiliu, rezulta ca reclamantul intruneste conditiile materiale si morale pentru cresterea si educarea acestuia.
In ceea ce priveste minora in varsta de 15 ani nu se poate lua o decizie contrara vointei sale deoarece ar fi foarte greu sa existe eficienta in ceea ce priveste reincredintarea.
De altfel si reclamantul in concluziile pe fond a aratat ca se va avea in vedere si pozitia fiicei fata de prezenta actiune.
Conform art.44 Codul Familiei , in cazul schimbarii imprejurarilor ,1a cererea oricarui dintre parinti sau a copilului, daca acesta a implinit varsta de 14 ani, instanta judecatoreasca va putea modifica masurile privitoare la drepturile si obligatiile personale sau patrimoniale intre parintii divortati si copii.
Ambii    parinti    sunt    responsabili    pentru    cresterea    copiilor    lor.
Exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti trebuie sa aiba in vedere interesul superior al copilului si sa asigure bunastarea materiala si spirituala a copilului, in special prin ingrijirea acestuia, prin mentinerea relatiilor personale cu el, prin asigurarea cresterii, educarii si intretinerii sale, precum si prin     reprezentarea     sa     legala     si     administrarea     patrimoniului     sau.
In cazul existentei unor neintelegeri intre parinti cu privire la exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti, instanta judecatoreasca, dupa ascultarea ambilor parinti, hotaraste potrivit interesului superior al copilului. Copilul are dreptul sa fie crescut in conditii care sa permita dezvoltarea sa fizica, mentala, spirituala, morala si sociala.
In acest scop parintii sunt obligati: sa supravegheze copilul; sa coopereze cu copilul si sa ii respecte viata intima, privata si demnitatea; sa informeze copilul despre toate actele si faptele care l-ar putea afecta ; sa intreprinda toate masurile necesare pentru realizarea drepturilor copilului lor; sa coopereze cu persoanele fizice si persoanele juridice care exercita atributii in domeniul ingrijirii, educarii si formarii profesionale a copilului.
Toate prevederile aratate anterior sunt extrase din art.31 si 32 din Legea nr.272/2004 .
Actiunea reclamantului va fi admisa in parte , mentinandu-se masura incredintarii minorei in favoarea mamei.
In speta de fata desi ambii parinti sunt capabili sa asigure cresterea si educarea minorului, pentru considerentele aratate anterior in baza art.42 Cod familiei va fi incredintat spre crestere si educare parintelui care este in tara.
Parintele caruia nu i-au fost incredintati minorii este obligat sa contribuie la cresterea si educarea acestora.
Conform art.86 si 94C.Familiei va fi obligat parata la plata pensiei de intretinere in favoarea minorului care se afla la tata, incepand cu data introducerii actiunii si pana majoratul acestuia.
La stabilirea cuantumului pensiei de intretinere se va tine seama de varsta si necesitatile minorului dar si de venitul mediu pe economie deoarece nu s-a dovedit ca parata realizeaza venituri salariale.
Vor fi sistate efectele s.c. nr. pronuntata de Judecatoria Moinesti numai in ceea ce priveste masura incredintarii minorului si plata pensiei de intretinere in favoarea acestuia.
in baza art.274 Cod proc. civila va fi obligata parata catre reclamant la Vi cheltuieli de judecata, respectiv onorariu aparator ,taxa de timbru si timbru judiciar.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010