InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Mizil

Plangere contraventionala

(Sentinta civila nr. 1033 din data de 20.10.2011 pronuntata de Judecatoria Mizil)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Judecatoria Mizil | Jurisprudenta Judecatoria Mizil

ROMANIA
JUDECATORIA MIZIL                                   Tip: Sentinta Civila
JUDETUL PRAHOVA                                      Nr./Data: 1033/20.10.2011
                                                                             Autor: Sectia civila
                                                                             Domenii asociate: contraventii
                                                                               
Plangere  contraventionala

         Prin plangerea contraventionala inregistrata pe rolul Judecatoriei Mizil sub nr. de dosar 1562/259/2011, aleatoriu repartizata in sistem informatic acestui complet (completul C 8 Stagiar) inregistrata la data de 29.08.2010 contestatorul C. C., in contradictoriu cu intimata IPJ PRAHOVA, a solicitat instantei de judecata ca, prin hotararea pe care o va pronunta, sa dispuna anularea procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei seria CC, nr. 9144409, incheiat la data de 19.08.2011 si a masurilor dispuse prin acesta.
       In motivare, contestatorul a invederat instantei ca  in ziua de 19.08.2011 conducea ansamblul auto format din capul de tractor BZ-06-LSE apartinand SC ROMVIP SRL si semiremorca BZ-07-MVJ, apartinand SC T.L. SRL, pe raza localitatii Mizil, judetul Prahova. A aratat petentul ca la controlul ce a fost efectuat de catre organul de politie rutiera, asigurarea RCA de la capul de tractor expirase, dar el nu a avut cunostinta deoarece nu a fost informat de catre administratorul societatii ca asigurarea RCA a expirat de cateva zile si nici nu putea cunoaste situatia reala a asigurarii capului de tractor deoarece era inmatriculat pe SC R. SRL, iar el este angajat al SC T. L. SRL. Petentul a mai sustinut ca organul de politie rutiera i-a aplicat amenda in calitate de persoana fizica  in loc sa fie sanctionata societatea in numele careia este inmatriculat autovehiculul. 
         In drept, contestatorul  si-a intemeiat plangerea pe dispozitiile O.G 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.
         In sustinerea actiunii, contestatorul a depus la dosarul cauzei, in copie urmatoarele inscrisuri: procesul-verbal seria CC, nr. 9144409, incheiat la data de 19.08.2011 (fila 4), certificat de inmatriculare si anexa pentru capul de tractor cu nr. de inmatriculare  BZ-06-LSE (fila 5).
        Conform art. 36 din OG nr. 2/2001 coroborat cu art. 15 lit. i din Legea nr. 146/1997 privind taxele de timbru si art. 1 alin. 2 din OG nr. 32/1995 privind timbrul judiciar, plangerea contraventionala este scutita de taxa de timbru si timbru judiciar.   
          Intimata DGPMB- Brigada de Politie Rutiera a depus intampinare la dosarul cauzei, solicitand instantei sa admita plangerea in sensul anularii procesului-verbal contestat.
          In motivare, a aratat ca  la data de 19.08.2011 petentul a fost sanctionat contraventional cu amenda in cuantum de 1000 lei pentru savarsirea contraventiei prev. de art.48 din Legea nr.136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania constand in aceea ca la data mentionata a condus ansamblul de vehicule format din capul de tractor BZ-06-LSE apartinand SC ROMVIP SRL si semiremorca BZ-07-MVJ apartinand SC T. L. SRL pe raza localitatii Mizil, judetul Prahova.
         Cu privire la motivele de nelegalitate invocate de catre petent, intimata a sustinut ca acesta nu putea avea calitatea de subiect activ al contraventiei prev. de art.48 din Legea 136/1995 decat in masura in care era si proprietarul autovehiculului condus. Astfel, pentru abaterea aratata nu putea fi sanctionata decat persoana juridica care are in proprietate autotractorul cu nr. BZ-06-LSE.
         In drept, a invocat dispozitiile O.G 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.
         In sustinere, intimata a depus la dosarul cauzei procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor seria CC nr.9144409 din 19.08.2011.
         In dovedire, partile au solicitat administrarea probei cu inscrisuri. Considerand ca este utila, pertinenta si concludenta pentru solutionarea cauzei, instanta a incuviintat administrarea acestei probe.
         Analizand actele si lucrarile dosarului prin prisma materialului probator existent la dosarul cauzei, instanta a  retinut  urmatoarele:
          La data de 19.08.2011 petentul C. C.conducea ansamblul auto format din capul de tractor BZ-06-LSE apartinand SC R.SRL si semiremorca BZ-07-MVJ, apartinand SC T.L. SRL, pe raza localitatii Mizil, judetul Prahova. In urma controlului ce a fost efectuat de catre organul de politie rutiera, pe numele acestuia s-a intocmit procesul-verbal seria CC nr. 9144409, fiind sanctionat pentru savarsirea faptei prev.de art.48 din Legea nr.136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania constand in aceea ca la data mentionata a condus ansamblul de vehicule format din capul de tractor BZ-06-LSE apartinand SC R. SRL si semiremorca BZ-07-MVJ apartinand SC T.L. SRL pe raza localitatii Mizil, judetul Prahova, iar sigurarea RCA de la capul de tractor expirase.
         In solutionarea cauzei de fata, instanta va avea in vedere dispozitiile art.34 din OG 2/2001  instanta competenta sa solutioneze plangerea, dupa ce verifica daca aceasta a fost introdusa in termen, asculta pe cel ce a facut-o si pe celelalte persoane citate, daca acestia s-au prezentat, administreaza orice alte probe prevazute de lege, necesare in vederea verificarii legalitatii si temeiniciei procesului-verbal, si hotaraste asupra sanctiunii, despagubirii stabilite, precum si asupra masurii confiscarii. 
         Procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei este un inscris oficial, autentic si beneficiaza de prezumtia de legalitate si temeinicie in masura in care a fost intocmit cu respectarea dispozitiilor prevazute de lege. Aceasta prezumtie este insa una relativa de adevar, facand dovada asupra starii de fapt retinute pana la proba contrara. O astfel de prezumtie nu incalca dreptul la un proces echitabil, nefiind de natura a incalca prezumtia de nevinovatie. Dupa cum a constatat si Curtea EDO (Salabiaku c. Frantei, Hot. din 7 oct. 1988, s. A no 141-A, p. 15, § 28 ; Telfner c. Austriei, no 33501/96, § 16, 20 mart. 2001; Anghel c. Romaniei, no 28183/03, § 60, 4 oct. 2007), prezumtiile de fapt si de drept sunt recunoscute in toate sistemele juridice, fiind permisa utilizarea acestora si in materie penala (cum este calificata si materia contraventionala prin raportare la CEDO), pentru dovedirea vinovatiei faptuitorului, daca sunt indeplinite doua conditii: respectarea unor limite rezonabile, tinandu-se cont de miza litigiului, si respectarea dreptului la aparare. In prezenta cauza, atat miza litigiului, data de sanctiunea aplicata contestatorului cat si asigurarea posibilitatii petentului de a-si dovedi sustinerile, de a combate prezumtia de legalitate si temeinicie, permit aplicarea acestei prezumtii.
       Analizand legalitatea procesului-verbal de contraventie, in conformitate cu dispozitiile art. 34 alin. 1 din O.G. nr. 2/2001, si avand in vedere sustinerile petentului in sensul ca procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor trebuia intocmit pe numele persoanei juridice care detinea in proprietate capul de tractor, instanta retine ca potrivit dispozitiilor art. 48 alin.1 din Legea 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania persoanele fizice sau juridice care au in proprietate vehicule supuse inmatricularii/inregistrarii in Romania precum si tramvaie au obligatia sa se asigure pentru cazurile de raspundere civila ca urmare a pagubelor produse prin accidente de vehicule in limitele teritoriale de acoperire si sa mentina valabilitatea contractului de asigurare prin plata primelor de asigurare, precum si sa aplice pe parbrizul vehiculului sau alt loc vizibil din exterior vigneta, iar potrivit art.64 alin.1 din legea mentionata incalcarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare prev. la art.48 si 56 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1000 la 2999 si cu retinerea certificatului de inmatriculare.
       Astfel, din dispozitiile legale mentionate rezulta ca poate avea calitatea de subiect activ al contraventiei prev.de art. 48 alin.1 si sanctionata de art.64 alin.1 din Legea 136/1995 persoana fizica sau juridica care are in proprietate vehicule suspuse inmatricularii.
        Din procesul verbal depus la dosarul cauzei in original de catre intimata rezulta ca petentul C. C. a fost sanctionat pentru savarsirea contraventiei prev.de art.48 alin.1 din Legea 136/1995, respectiv pentru faptul ca asigurarea la capul de tractor cu nr. de inmatriculare BZ-06-LSE expirase. Din certificatul de inmatriculare depus la dosar de catre petent in dovedirea sustinerilor sale, instanta retine ca proprietar al capului de tractor este societatea SC R. SRL, astfel ca doar aceasta putea avea calitatea de subiect activ al contraventiei prev.de art.48 alin.1 si care se sanctioneaza potrivit art.64 alin.1 din Legea 136/1995.
        Instanta mai retine ca potrivit reglementarii actuale, subiect activ al contraventiei este atat persoana fizica sau juridica care realizeaza actiunea sau inactiunea  prevazuta si sanctionata de legea contraventionala. Exista insa pe langa conditiile generale si anumite conditii speciale care trebuie indeplinite in cazul subiectului activ al contraventiei, legiuitorul impunand  uneori, din ratiuni de politica juridica sau datorita particularitatilor unor categorii de subiecti activi ai contraventiei aceste conditii. Subiectul activ al unei asemenea contraventii este subiect activ calificat, acesta fiind si situatia in cauza de fata, dispozitiile art. art.48 alin.1 Legea 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania presupunand existenta unui subiect activ calificat, respectiv proprietarul-persoana fizica sau juridica care are in proprietate un autovehicul.
        Fata de dispozitiile legale invocate si avute in vedere in solutionarea cauzei, precum si fata de faptul ca prin intampinare intimata IPJ Prahova a mentionat faptul ca din eroare pentru abaterea constatata a fost sanctionat petentul si nu persoana juridica in patrimoniul careia se afla capul de tractor, instanta a  admis plangerea contraventionala formulata de catre petent, a anulat procesul-verbal intocmit in cauza si sa il exonereze pe petent de plata amenzii contraventionale in cuantum de 1000 lei.
Intocmit,
Judecator Viorel Georgeana
1
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012