InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Mangalia

Incuviin?are executare silita

(Sentinta civila nr. 171 din data de 30.03.2014 pronuntata de Judecatoria Mangalia)

Domeniu Executarea silita | Dosare Judecatoria Mangalia | Jurisprudenta Judecatoria Mangalia

DOSAR NR____..
ROMANIA
JUDECATORIA MANGALIA
INCHEIEREA NR.
SEDINTA CAMEREI DE CONSILIU DIN DATA
PRESEDINTE : L.J.
GREFIER : M.V. Pe rol se afla solutionarea cererii de incuviintare a executarii silite a debitorului P.V.R., la cererea creditoarei P.B.R.S.A., cerere formulata de Societatea civila profesionala de executori judecatoresti "I.S.P.".
Dezbaterile asupra fondului cauzei au avut loc in sedinta publica din data de ___. si au fost consemnate in incheierea de amanare a pronuntarii din acea data care face parte integranta din prezenta incheiere, cand, instanta, avand nevoie de timp pentru a delibera, a amanat pronuntarea la data de _____., data la care s-a pronuntat.
I N S T A N T A

Asupra cererii de fata, constata:
Asupra cererii de fata, constata:
Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Mangalia sub nr. _.. Societatea civila profesionala de executori judecatoresti "I.S.P." a solicitat instantei incuviintarea executarii silite a bunului imobil situat in mun. Mangalia, statiunea Saturn_____, aflat in proprietatea debitorului P.V.R., la cererea creditorului P.B.R., in temeiul titlurilor executorii reprezentate de Contract de credit nr. _.. si Contract de credit nr. _.., modificate prin acte aditionale ulterioare.
In drept, s-au invocat dispozitiile art. 650  si 665 din Codul de procedura civila.
Cererii i-au fost anexate, in copie, cererea de executare silita adresata  de creditor executorului judecatoresc, titlurile executorii mentionate anterior.
Conform art. 663 alin. (2) Codul de procedura civila, cererea de executare silita se depune la biroul executorului judecatoresc competent, iar art. 651 alin. 1 lit. a din acelasi  act normativ prevede ca hotararile judecatoresti si celelalte titluri executorii "se executa de catre executorul judecatoresc din circumscriptia curtii de apel, dupa cum urmeaza: a) in cazul urmaririi silite a bunurilor imobile, al urmaririi silite a fructelor prinse de radacini si al executarii silite directe imobiliare, executorul judecatoresc din circumscriptia curtii de apel unde se afla imobilul". Potrivit alin. 2 al aceluiasi articol prevede ca "daca bunurile urmaribile, mobile sau imobile, se afla in circumscriptiile mai multor curti de apel, oricare dintre executorii judecatoresti care functioneaza pe langa una dintre acestea este competent sa realizeze executarea, inclusiv cu privire la bunurile urmaribile aflate pe raza celorlalte curti de apel."
Conform art. 818 C.pr.civ. cererea de urmarire silita imobiliara se indreapta catre executorul judecatoresc din circumscriptia curtii de apel in a carei raza teritoriala se afla imobilul apartinand debitorului urmarit si numai daca se urmareste un imobil care se intinde in diferite circumscriptii, cererea se va putea face la oricare dintre executorii judecatoresti competenti sa faca executarea silita, dupa alegerea creditorului.
In speta, cererea de executare silita formulata de creditor instanta vizeaza in mod exclusiv doar urmarirea silita a bunului imobil sus mentionat situat in mun. Mangalia aflat in proprietatea debitorului P.V.R..
In consecinta, raportat la aceste motive, instanta constata ca nici unul dintre executorii judecatoresti din cadrul Societatii civile profesionale de executori judecatoresti "I.S.P.", cu sediul in Bucuresti, in afara Curtii de Apel Constanta, nu este competent potrivit legii sa efectueze executarea silita solicitata de creditor conform cererii nr. _.., inregistrata la Societatea sus-mentionata.
Conform art. 665, alin. 5 C.pr.civ.: Instanta poate respinge cererea de incuviintare a executarii silite numai daca:
1. cererea de executare silita este de competenta altui organ de executare decat cel sesizat;
2. hotararea sau, dupa caz, inscrisul nu constituie, potrivit legii, titlu executoriu;
3. inscrisul, altul decat o hotarare judecatoreasca, nu intruneste toate conditiile de forma cerute de lege;
4. creanta nu este certa, lichida si exigibila;
5. debitorul se bucura de imunitate de executare;
6. titlul cuprinde dispozitii care nu se pot aduce la indeplinire prin executare silita;
7. exista alte impedimente prevazute de lege.
Pentru aceste motive, avand in vedere cu prioritate disp. art. 651 alin. 4 C.pr.civ., conform carora actele de procedura efectuate cu nerespectarea dispozitiilor legale privind competenta executorilor judecatoresti sunt lovite de nulitate in mod neconditionat, dar si disp. art.665 alin. 5 pct. 1 C.pr.civ., instanta va respinge cererea de incuviintare a executarii silite.
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
D I S P U N E:
Respinge cererea formulata de Societatea civila profesionala de executori judecatoresti "I.S.P.", de incuviintare a executarii silite pentru  creditoarea P.B.R.S.A., ca nefondata.
Cu drept de apel in 5 zile de al comunicare, la Judecatoria Mangalia.
Pronuntata in sedinta publica, astazi, 03.03.2014.

              PRESEDINTE,               GREFIER,
                      L.J.                                                                        M.V.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Executarea silita

Incheiere - Investire cu formula executorie - Hotarare nr. IIII din data de 22.02.2010
Obligatia de a face - Decizie nr. 816 din data de 27.11.2017
Titlul de creanta si titlul executoriu potrivit codului de procedura fiscala - acte distincte. - Decizie nr. speta 6 din data de 08.01.2008
CHELTUIELI JUDICIARE - Decizie nr. 66/A din data de 05.02.2004
Incuviintarea executarii silite a unei creante prescrise - Decizie nr. 64/A/CC/ din data de 11.07.2005
Incuviintare executare silita formulata de executorul judecatoresc. Amenda aplicata de I.S.C.T.R. - Decizie nr. 366 din data de 20.04.2017
Titlu suspendarea executarii - Sentinta comerciala nr. 212/CA din data de 15.04.2010
Prescriptia dreptului de a cere executarea silita. - Decizie nr. 154 din data de 04.03.2010
Executare silita - Decizie nr. 155 din data de 04.03.2010
Validarea popririi. Termenul de 3 luni prev. de art.460 c.pr.civ. - Decizie nr. 416 din data de 22.12.2008
Validarea popririi - Decizie nr. 416 din data de 22.12.2008
Competenta de solutionare a litigiului purtand asupra executarii silite a unei hotarari pronuntate in contencios administrativ. - Sentinta civila nr. 7/F din data de 31.08.2005
Executarea silita - Sentinta civila nr. 1119/C din data de 26.05.2012
Executare silita prin poprire. Obligatiile tertului poprit in cazul in care executarea silita este suspendata. - Decizie nr. 288 din data de 18.04.2013
Executarea silita a creantelor fiscale stabilite prin hotarari judecatoresti pronuntate de instanta de contencios administrativ. - Hotarare nr. 477 din data de 23.01.2013
Titlu executoriu emanand de la o instanta straina. Incuviintarea executarii silite. Limitele investirii. Dispozitii aplicabile. - Decizie nr. 389 din data de 28.06.2012
Executarea silita a titlurilor emise in materia actiunilor reale imobiliare - Decizie nr. 401 din data de 04.05.2006
Executare silita imobiliara. Anulare licitatie - Decizie nr. 309 din data de 07.04.2006
Incuviintarea executarii silite - Decizie nr. 164 din data de 24.02.2006
Cererea de incuviintare a executarii silite. - Decizie nr. 1070 din data de 17.11.2005