InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Bucuresti

Sentinta civila nr.1609

(Sentinta civila nr. 1609 din data de 15.12.2006 pronuntata de Tribunalul Bucuresti)

Domeniu Raspundere civila delictuala | Dosare Tribunalul Bucuresti | Jurisprudenta Tribunalul Bucuresti


Dosar nr 26869/3/2006 ROMANIA
TRIBUNALUL BUCURESTI-SECTIA A V-A CIVILA
Sentinta civila nr. 1609
Sedinta  publica din  15 decembrie 2006
Tribunalul constituit din
Presedinte: Cristina Nica
Grefier:Georgeta Voda

Cu participarea Reprezentantului Ministerului Public
Procuror : Sorin  Voicu

La ordine fiind solutionarea  actiunii civile formulata de  reclamantul  Orasel Lucian in contradictoriu cu paratul Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice Bucuresti.
  La apelul nominal facut in sedinta a raspuns reclamantul Orasel Lucian personal, lipsa paratul Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice Bucuresti.
 S-a facut referatul cauzei aratandu-se ca procedura este completa.
 Reclamantul avand cuvantul arata ca trebuia sa depuna la dosar inscrisuri dar nu este in masura la acest termen este vorba de un inscris privind conferinta de la Helsinchi din perioada 1973 si 1975 in care se face specificatia ca s-au incalcat drepturile detinutilor politici  si este mentionat si numele sau. Nu cunoaste cand va fi in masura sa depuna acest act din strainatate.
Instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul in fond.
Reclamantul solicita admiterea actiunii in sensul acordarii de despagubiri de 10.000.000 lei Euro, pentru luarea masurii arestarii preventive pe nedrept, arestarea si condamnarea abuziva timp de peste 8 ani,in perioara 28 nov 1956-4-08.1964 la Penitenciarul Gherla si alte penitenciare, precum si suferintele cauzate de aceasta detinere pe nedrept pe care a trebuit sa o indure dupa eliberare pana la ora actuala pentru refacerea vietii. A se avea in vedere ca a plecat fortat  in strainatate de teama de a nu-si pierde viata in propria sa tara, suferintele indurate in diverse lagare de concentrare, muncile la care a trebuit sa se supuna pentru invatarea limbilor si refacerea vietii, taxele platite pentru scolarizarea in strainatat.
Reprezentantul Ministerului Public solicita admiterea actiunii, acordarea despagubirilor morale si materiale intr-un cuantum mai scazut decit cel solicitat.

T R I B U N A L UL

Deliberand asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata pe rolul  Tribunalului Bucuresti -  Sectia a III-a civila la data de 4.09.2003 si precizata ulterior, reclamantul Orasel Lucian a solicitat instantei ca prin hotararea pe care o va pronunta sa dispuna obligarea paratilor Ministerul  Justitiei,   Ministerul Public, Ministerul de Interne, Guvernul Romaniei, Administratia Prezidentiala, Statul Roman reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice, la plata sumei de 5.000.000 euro daune materiale si 5.000.000 euro daune morale.
In motivare, reclamantul a aratat in esenta ca in perioada 28.11.1956-4.08.1964 a executat pedeapsa cu inchisoare de 8  ani. In cursul anului 1974 urmare a unui recurs extraordinar declarat de procurorul General al Romaniei, respectiva hotarare a fost desfiintata, iar cauza penala a fost restituita Procuraturii Militare Craiova, care a dispus scoaterea de sub urmarire penala si incetarea urmaririi penale pentru faptele ce i se imputau si pentru care a executat circa 8 ani de inchisoare. Reclamantul prin avocat a solicitat respingerea exceptiei in timp ce procurorul de sedinta a pus concluzii de admitere a exceptiei.
Prin sentinta civila nr. 231/8.03.2004 Tribunalul Bucuresti - Sectia a III-a civila a respins in baza art. 505 - 506 Cod pr penala, actiunea formulata de reclamantul Lucian Orasel in contradictoriu cu Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice.
Prin decizia civila nr. 1321/1.11.2004 Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a VII a civila - Conflicte de Munca si Asigurari Sociale a respins apelul declarat de apelantul reclamant Orasel Lucian impotriva sentintei civile nr. 231/8.03.2004 pronuntata de Tribunalul Bucuresti - Sectia a III-a civila in dosarul nr. 3736/2003 in contradictoriu cu intimatul parat Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice, ca nefondat.
Impotriva acestei  decizii reclamantul a formulat recurs, care a fost inregistrat pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie sub nr. 2532/2005 si in conformitate cu dispozitiile art. II alin. 1-4 din Legea nr. 219/2005 cauza a fost scoasa de pe rol si  trimisa spre solutionare Curtii de Apel Bucuresti.
Prin decizia civila nr. 2570R/4.11.2005 Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a VII a civila - Conflicte de Munca si Asigurari Sociale a admis exceptia necompetentei materiale a Curtea de Apel Bucuresti si a declinat in favoarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie competenta de solutionare a cauzei  privind pe recurentul reclamant Lucian Oraset si intimatul parat Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice.
Prin decizia civila nr. 3366/30.03.2006 Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia Civila si de Proprietate Intelectuala a admis recursul declarat de recurentul Oarsel Lucian impotriva deciziei civile nr. 1321 din 1.11.2004 a Curtii de Apel Bucuresti - Sectia a VII a civila - Conflicte de Munca si Asigurari Sociale. A fost casata decizia mentionata si sentinta nr. 231 din 8 martie 2004 a Tribunalul Bucuresti - Sectia a III-a civila si a trimis cauza pentru rejudecare aceluiasi tribunal.
Din examinarea lucrarilor depuse la dosar Curtea a retinut ca, cat timp inculpatul nu a fost incunostintat conform art. 246-249 Cod pr penala asupra masurii de scoatere de sub urmarire penala, nu se poate conchide ca termenul de 18 luni, prevazut de art. 506 alin. 2 Cod de procedura civila incepe sa curga. Momentul de la care incepe sa curga acest termen este intr-adevar, data ordonantei, dar numai daca inculpatul a fost incunostintat.
Cauza a fost reinregistrata pe rolul Tribunalului Bucuresti - Sectia a V-a civila sub nr. 26869/3/2006.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Prin sentinta nr. 758/21.07.1957 pronuntata de Tribunalul Militar Bucuresti in dosarul nr. 759/1957, reclamantul Orasel Lucian a fost condamnat la o pedeapsa de 10 ani inchisoare corectionala pentru delictul de agitatie publica prevazut si pedepsit de art. 327 alin. 3 C pen. In motivare, s-a retinut ca inculpatul a avut manifestari cu caracter dusmanos la adresa regimului si guvernului incepand din anul 1954-1956, astfel ca elev la scoala medie a avut discutii cu caracter dusmanos. In anul 1955 fiind contabil la scoala profesionala Brezoi, in discutiile cu elevii a cautat sa le imprime o atitudine ostila guvernului. Intre anii 1954-1955 mergand acasa in comuna a criticat fata de taranii C.A.P.-urilor, iar in noiembrie 1956 a redactat inceputul unei lucrari contrarevolutionare in care comenta dusmanos evenimentele petrecute la noi in tara si in strainatate. Sentinta a ramas definitiva prin decizia penala nr. 1921 din 24 sept. 1957 a Tribunalului Militar a Reg. a II-a militara Bucuresti.
Impotriva acestei hotarari s-a declarat recurs extraordinar de catre procurorul general al R.S.R., care prin Decizia nr. 100 din 29 oct. 1974 a fost admis de Tribunalul Suprem-Sectia Penala, completul militar, cele doua hotarari fiind casate si dosarul trimis pentru completarea urmaririi penale.
Prin ordonanta din 4 dec. 1974 data de Procuratura Militara Craiova in dosarul nr. 424/1974 s-a dispus incetarea urmaririi penale pentru faptele imputate lui Orasel Lucian ca fiind comise in anii 1954-1955 pana in luna iulie intrucat au fost amnistiate si scoaterea de sub urmarire penala pentru faptele imputate ca le-a comis in perioada iulie 1955-29 nov. 1956, intrucat in urma confirmarilor nu s-au confirmat.
Potrivit adresei nr. 3950/4.08.1964 emisa de Formatiunea 0606 Gherla reclamantul a fost arestat preventiv la data de 28.11.1956 si eliberat la data de 4.08.1964.
Prin condamnarea pentru care s-a emis ulterior o ordonanta de scoatere de sub urmarire penala s-a cauzat persoanei vatamate un prejudiciu nepatrimonial ce a constat in consecintele daunatoare neevaluabile in bani ce au rezultat din atingerile si incalcarile dreptului personal nepatrimonial la libertate, cu consecinta inclusiv a unor inconveniente de ordin fizic datorate pierderii confortului, fiind afectate totodata in mod implicit acele atribute ale persoanei care influenteaza relatiile sociale - onoare, reputatie - precum si pe cele care se situeaza in domeniul afectiv al vietii umane  -relatiile cu prietenii, apropiatii, vatamari care isi gasesc expresia cea mai tipica in durerea morala incercata de victima.
Lipsirea de libertate a produs consecinte si in planul vietii private si profesionale a persoanei condamnate din motive politice, inclusiv dupa momentul eliberarii, fiindu-i afectate datorita conditiilor istorice anterioare anului 1989 viata familiala, imaginea si chiar sursele de venit.
Fiind intrunite elementele raspunderii civile instituite de art. 504 C.pr.pen. si art. 48 alin. 3 din Constitutie, se impune repararea integrala de catre stat a pagubei suferite, ceea ce presupune in principiu inlaturarea tuturor consecintelor daunatoare ale acesteia, in scopul repunerii, pe cat posibil, in situatia anterioara a victimei.
Este adevarat ca nu exista un sistem care sa repare pe deplin daunele morale constand in dureri fizice si psihice, intrucat plata unei sume de bani abia daca poate aduce victimei unele alinari sau satisfactii. In materia daunelor morale, principiul repararii integrale a prejudiciului nu poate avea decat un caracter aproximativ, fapt explicabil in raport de natura neeconomica a respectivelor daune, imposibil de a fi echivalate baneste. In schimb, se poate acorda victimei o indemnitate cu caracter compensatoriu, tinzand la oferirea unui echivalent care, prin excelenta, poate fi o suma de bani, care ii permite sa-si aline, prin anumite avantaje, rezultatul dezagreabil al faptei ilicite. De aceea, ceea ce trebuie evaluat, in realitate, este despagubirea care vine sa compenseze prejudiciul, nu prejudiciul ca atare.
Din acest motiv, instanta sesizata cu repararea prejudiciului nepatrimonial trebuie sa incerece sa stabileasca o suma necesara nu atat pentru a repune victima intr-o situatie similara cu cea avuta anterior, cat de a-i procura satisfactii de ordin moral susceptibile de a inlocui valoarea de care a fost privata.
Satisfactia echitabila cuprinde doua componente si anume: reparatia daunelor materiale si o compensatie acordata pentru prejudiciul moral. Dat fiind ca in speta in privinta prejudiciului moral se remarca faptul ca acesta nu poate fi disociat de cel material, intrucat au conditii cauzale asemanatoare, Tribunalul apreciaza ca se impune stabilirea unei despagubiri globale, fara a distinge intre cele doua feluri de prejudiciu.
Recunoasterea unui drept de despagubire nu se poate explica decat prin vointa de a oferi o satisfactie care poate contrabalansa efectul vatamarii si fara ca aceasta satisfactie sa aiba o reala corespondenta cu prejudiciul, astfel ca la cuantificarea sumei accentul trebuie pus pe importanta prejudiciului din punctul de vedere al victimei.
Este de netagaduit ca orice arestare si inculpare pe nedrept produce celor in cauza, suferinte pe plan moral, social si profesional, ca astfel de masuri lezeaza deminitatea si onoarea, liberatea individuala, drepturi personal nepatrimoniale ocrotite de lege si ca, din acest punct de vedere, le produce un prejudiciu moral care justifica acordarea unei compensatii materiale. La stabilirea cuantumului se va avea in vedere insa si concret viata celui in cauza - acesta fiind arestat la varsta de 19 ani, perioada cat el a fost privat de libertate - de peste 7 ani,  imprejurarea ca, in comunitatea din care facea parte, i-a fost afectat reputatia, iar prin condamnarea sa abuziva, a fost supus la suferinte fizice si psihice, i s-a stirbit onoarea, demnitatea si i s-a ingradit libertatea, drepturi personale nepatrimoniale ocrotite de lege si a fost lipsit de posibilitatea de a-si continua activitatile anterioare si de a obtine venituri corespunzatoare, deci atat pierderea suferita, cat si beneficiul nerealizat, precum si o anumita compensare a posibilitatilor pe care victima de avea anterior vatamarii si acelea care i-au fost accesibile ulterior.
Fata de aceste considerente, retinand ca cererea reclamantului de acordare a daunelor morale si materiale este intemeiata, insa la stabilirea intinderii acestora avandu-se in vedere consecintele negative suferite, pe plan fizic si psihic, importanta valorilor morale lezate, masura in care au fost vatamate aceste valori, intensitatea cu care au fost percepute consecintele vatamarii de catre victima, Tribunalul apreciaza cuantumul sumei solicitate numai partial justificat, o suma de 250.000 euro constituind o satisfactie suficienta si echitabila, astfel ca va admite cererea in parte, obligand paratul numai la plata acestei sume.


PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:



Admite in parte cererea formulata de reclamantul Orasel Lucian, domiciliat in Bucuresti, B-dul Banu Manta nr. 79, sector 1 si  in Bucuresti, str. Vasile Lascar nr. 23-25, sector 2, in contradictoriu cu paratul Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice, cu sediul in Bucuresti, str. Apolodor nr. 17, sector 5.
Obliga paratul sa plateasca reclamantului suma de 250.000 euro-echivalent in lei la data platii, cu titlu de daune.
Cu drept de apel in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi, 15.12.2006.

PRESEDINTE,                                                  GREFIER,
           Cristina Nica       Georgeta Voda Red. CN/Th. red. B.I.
4 ex/9.02.2007
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Raspundere civila delictuala

Obligatia aducerii la cunostinta proprietarului plata TVA a terenurilor construibile - Sentinta civila nr. 301 din data de 27.04.2018
Cerere de valoare redusa - Decizie nr. 501 din data de 21.06.2017
Actiune in raspundere patrimoniala - Sentinta civila nr. 851 din data de 18.10.2017
Pretentii. Contravaloarea lipsei de folosinta a imobilului - Sentinta civila nr. 2031 din data de 12.11.2015
Prestare munca fara forme legale. Prejudiciul produs prestatorului in urma unui accident. Acordarea daunelor materiale si morale in baza raspunderii civile delictuale - Sentinta civila nr. 89 din data de 05.03.2015
Imbogatirea fara justa cauza. Existenta unui temei constitutional al raspunderii. - Sentinta civila nr. 141/S din data de 04.05.2009
Raspunderea statului este o raspundere directa, limitata doar la prejudiciile cauzate prin erori judiciare savarsite in procesele penale si este reglementata de art.538-539 Cod procedura penala (art.504 – 507 din vechiul Cod de procedura penala).Raspund - Decizie nr. 779 din data de 24.09.2015
Inadmisibilitatea actiunii in raspundere civila delictuala exercitata de angajator ulterior anularii deciziei de imputare emisa functionarului public pentru recuperarea prejudiciului. - Decizie nr. 700 din data de 13.02.2015
Drept civil. Daune morale si materiale derivand din procesul penal intemeiate pe dispozitiile art. 998-999 Cod civil. Neindeplinirea conditiilor raspunderii civile delictuale. - Decizie nr. 101 din data de 23.10.2014
Raspunderea civila a functionarului public angajata in temeiul art. 84 alin. 1 lit. b din Legea nr.188/1999 „ ... pentru nerestituirea in termenul legal a sumelor ce i s-au acordat necuvenit”.Calcularea termenului de 30 de zile pentru emiterea dispozitiei - Decizie nr. 11894 din data de 13.11.2013
Raspunderea patrimoniala asociata raspunderii penale este intotdeauna o raspundere civila delictuala, ori raspunderea intemeiata pe dispozitiile art. 28 din Legea nr.22/1969 este o raspundere materiala intemeiata pe raporturile de munca. In cadrul pr... - Decizie nr. 887 din data de 30.11.2010
actiune in raspundere civila delictuala - Sentinta civila nr. 1920 din data de 08.03.2011
Raspundere civila delictuala art 1001 - Hotarare nr. 1589 din data de 05.07.2011
Atragerea raspunderii membrilor organelor de conducere. Fapte savarsite de administratorul statutar dupa deschiderea procedurii insolventei - Decizie nr. 699 din data de 22.06.2010
LATURA CIVILA A PROCESULUI PENAL. CALITATEA IN CARE RASPUNDE CIVIL ASOCIATIA FONDUL DE PROTECTIE A VICTIMELOR STRAZII. GARANT. ASIGURATOR - Decizie nr. 87 din data de 04.02.2010
SESIZAREA CURTII DE CONTURI PRIVIND APROBAREA SI EFECTUAREA UNOR PLATI NELEGALE DIN BUGETUL LOCAL. EXECUTAREA UNOR CLAUZE PREVAZUTE IN CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA, PRIVIND PLATA CATRE SALARIATI A UNOR SUME PENTRU CARE NU EXISTA TEMEI LEGAL. - Decizie nr. 355 din data de 09.04.2009
ACTIUNE IN STABILIREA RASPUNDERII CIVILE DELICTUALE - Sentinta civila nr. 134 din data de 22.01.2006
Pretentii civile. Raspunderea civila delictuala se intemeiaza pe ideea repararii unui prejudiciu, in timp ce raspunderea penala se intemeiaza pe ideea pedepsirii celui care a savarsit o fapta ilicita, apreciata de lege ca fiind infractiune. De aseme... - Sentinta civila nr. 2650/17.04.2008 din data de 21.09.2009
Raspundere civila delictuala - Sentinta civila nr. 23883 din data de 10.03.2010
Raspundere civila delictuala - Hotarare nr. 1827 din data de 17.03.2010