InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Mangalia

Pensie intretinere in favoarea minorului din afara casatoriei. Criterii de stabilire cuantum.

(Sentinta civila nr. 421 din data de 18.02.2009 pronuntata de Judecatoria Mangalia)

Domeniu Pensii | Dosare Judecatoria Mangalia | Jurisprudenta Judecatoria Mangalia

JUDECATORIA MANGALIA
SENTINTA CIVILA NR.421/C/18.02.2009 Pensie intretinere in favoarea minorului din afara casatoriei. Criterii de stabilire cuantum. Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Mangalia la data de 16.01.2009 reclamanta B.L. a chemat in judecata pe paratul B.S. solicitand instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa dispuna obligarea paratului la  plata in favoarea minorului B. E. a unei pensii lunare de intretinere in cuantum de 25% din veniturile salariale obtinute cu incepere de la data introducerii cererii si pana la majoratul copilului.
In motivarea cererii, reclamanta a aratat ca s-a nascut din relatia de concubinaj intretinuta de parti anterior incheierii casatoriei.
S-a mai aratat de catre reclamanta faptul ca la data de 07.01.2009 partile s-au despartit in fapt,  paratul a parasit domiciliul comun si nu contribuie la cheltuielile de intretinere a minorului.
Reclamanta a mai aratat faptul ca paratul are loc de munca la S.C. D.M.H.I. S.A. Mangalia.
Cererea nu a fost motivata in drept.
Cererea este scutita de plata taxei judiciare de timbru in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 146/1997.
Cererii i-au fost anexate copii de pe urmatoarele inscrisuri: cartile de identitate ale partilor, certificatul de nastere al minorului, certificatul de casatorie al partilor.
Paratul, legal citat, nu a depus intampinare dar s-a prezentat in fata instantei de judecata si a aratat ca este de acord cu cererea formulata de reclamanta, solicitand instantei ca la stabilirea cuantumului pensiei de intretinere in favoarea minorului sa aiba in vedere contractul de imprumut incheiat in timpul casatoriei pentru nevoi comune ale partilor  si faptul ca plateste lunar chirie pentru imobilul in care locuieste.
In sustinerea cererii, reclamanta a solicitat instantei administrarea probei cu inscrisurile depuse la dosar, proba pe care instanta, apreciind ca este pertinenta, concludenta si utila justei solutionari a cauzei, fata de  dispozitiile art.167 alin.1 teza I Cod pr.civila, a incuviintat-o.
Paratul nu a solicitat administrarea de probe in aparare.
Din oficiu, in exercitarea rolului activ reglementat de dispozitiile art. 129 Cod procedura civila si in conformitatea cu prevederile art. 65, art. 42 si art. 107 Codul familiei, instanta a dispus efectuarea de anchete sociale la domiciliile partilor si obtinerea de relatii cu privire la veniturile paratului.
Au fost depuse la dosarul cauzei referatul de ancheta sociala intocmit de Colectivul de sprijin al Autoritatii Tutelare din cadrul Consiliului Local M si adeverinta nr.35/2009 emisa de SC DMHI SA Mangalia.
Din analiza materialului probator administrat in cauza instanta retine urmatoarea situatie de fapt.
Minorul BE s-a nascut in 2005 si este fiul reclamantei si a paratului ( copia certificatului de nastere).
Paratul a recunoscut paternitatea copilului iar partile s-au casatorit in anul 2008( certificatele depuse in copie la dosar).
Partile s-au despartit in luna ianuarie 2009( referatul de ancheta sociala, precizarile facute de parti in sedinta publica la data de 18.02.2009).
Minorul se afla in ingrijirea reclamantei, locuieste impreuna cu aceasta si cu bunica materna in mun. Mangalia, intr-un imobil inchiriat, compus din  doua camere si dependinte, corespunzator mobilate si ingrijite si  care ofera copilului conditii foarte bune de locuit ( referatul de ancheta sociala).
Reclamanta are loc de munca, fiind angajata ca factor postal la Oficiul postal Mangalia, cu un salariu lunar de 900 lei ( referatul de ancheta sociala).
Paratul locuieste tot in mun. Mangalia, intr-un imobil inchiriat, este angajat al S.C. DMHI S.A. Mangalia si in perioada iulie 2008- decembrie 2008 a obtinut venituri salariale nete cuprinse intre 1381 lei si 2240 lei ( adeverinta de salariu).
Paratul  nu mai are alte persoane in intretinere iar dupa despartirea in fapt a partilor nu manifestat vreun interes pentru cresterea minorului si nu a contribuit la cheltuielile impuse de intretinerea copilului ( referatul de ancheta sociala).
 Avand in vedere situatia de fapt retinuta instanta apreciaza ca sunt intrunite cerintele legale pentru admiterea cererii formulate de catre reclamanta.
Potrivit art. 65 Codul familiei, daca filiatia copilului din afara casatoriei este stabilita fata de ambii parinti, incredintarea lui se va hotari potrivit art. 42-44 Codul familiei care se aplica prin asemanare.
Potrivit art.42 Codul familiei, instanta judecatoreasca va hotari, odata cu divortul, caruia dintre parinti vor fi incredintati copiii minori si va stabili contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor iar potrivit art.38 din Legea nr.272/2004, instanta judecatoreasca este singura competenta sa se pronunte, luand in considerare cu prioritate interesul superior al copilului, cu privire la modalitatile in care se exercita drepturile si se indeplinesc obligatiile parintesti.
Potrivit art.2 din Legea nr.272/2004, in toate masurile care privesc copiii precum si in cauzele solutionate de instantele judecatoresti trebuie sa prevaleze interesul superior al copilului, principiu impus inclusiv in legatura cu drepturile si indatoririle ce revin parintilor.
Potrivit art.86 Codul familiei, parintele este obligat sa contribuie la intretinerea copiilor sai minori iar potrivit art. 94 Codul familiei, intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati.
Potrivit art. 94 Codul familiei, cand intretinerea este datorata de parinte ea  poate fi stabilita, pentru un copil, pana la o patrime din veniturile sale din munca.
Avand in vedere aceste dispozitii legale precum si imprejurarea ca partile s-au despartit in fapt, minorul se afla in grija reclamantei, care isi va indeplini in natura obligatia de intretinere iar paratul nu contribuie la intretinerea copilului, varsta minorului, nevoile crescute impuse de necesitatea asigurarii celor mai bune conditii pentru o dezvoltare armonioasa si pentru o buna educatie, posibilitatile materiale ale reclamantei, dar si posibilitatile materiale ale paratului, care  are loc de munca stabil si nu mai are alte persoane in intretinere, instanta apreciaza ca minorul B E se afla in nevoie si se impune  obligarea paratului la plata in favoarea acesteia a unei pensii de intretinere in cuantumul maxim permis de dispozitiile art. 94 Codul familiei.
Solicitarea paratului, ca la stabilirea cuantumului pensiei de intretinere sa fie avute in vedere imprumutul contractat pentru nevoile comune ale partilor in timpul convietuirii si imprejurarea ca plateste chirie pentru imobilul in care locuieste, nu poate fi retinuta intrucat nu corespunde interesului superior al minorului, principiu impus de art. 2 din Legea nr.272/2004 inclusiv in legatura cu drepturile si indatoririle ce revin parintilor.
Astfel, din probele administrate in cauza a rezultat ca si reclamanta locuieste intr-un imobil inchiriat, pentru care achita chirie, iar datoriile contractate de soti in timpul casatoriei, proprii sau comune, nu influenteaza, potrivit legii, drepturile si obligatiile patrimoniale dintre parinti si copii si nu pot fi avute in vedere la stabilirea cuantumului pensiei de intretinere.
Fata de dispozitiile art. 453 Cod procedura civila si avand in vedere imprejurarea ca executarea obligatiei stabilite in sarcina paratului prin prezenta sentinta urmeaza a fi facuta asupra veniturilor sale salariale, instanta va dispune si infiintarea popririi asupra acestor venituri, in limita sumei cuvenite lunar minorului cu titlu de pensie de intretinere.
Avand in vedere considerentele de fapt si de drept anterior expuse instanta va admite cererea formulata de reclamanta, va dispune obligarea paratului la plata in favoarea minorului B E a unei pensii lunare de intretinere in cuantum de 25% din veniturile salariale obtinute cu incepere de la data introducerii cererii, 15.01.2009, pana la majoratul copilului si infiintarea popririi asupra veniturilor salariale obtinute de parat, in limita sumei cuvenite lunar minorului cu titlu de pensie de intretinere.
Fata de dispozitiile art. 274 Cod procedura civila instanta ia act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Pensii

LITIGIU DE ASIGURARI SOCIALE. CUMULUL PENSIEI DE INVALIDITATE GRADUL III CU INDEMNIZATIA AFERENTA UNEI FUNCTII PUBLICE. CONTESTATIE DECIZIE DEBIT - Sentinta civila nr. 6617/97/2010 din data de 18.04.2011
Litigiu de asigurari sociale. Contestarea deciziei de respingere a cererii privind acordarea pensiei de serviciu in baza Legii nr.303/2004. Decizie de debit emisa de Casa de Pensii pentru recuperarea diferentelor de pensie. - Sentinta civila nr. 334/LM/2011 din data de 22.02.2011
Litigiu de asigurari sociale. Recalcularea pensiei prin valorificarea veniturilor realizate in acord global, in raport de considerentele Deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 30/2009 - Sentinta civila nr. 1567LM/2010 din data de 02.11.2010
CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL - Sentinta civila nr. 282/LM/2010 din data de 10.12.2010
PENSIE DE INVALIDITATE. POSIBILITATEA CUMULARII CU VENITURI REALIZATE DIN PRESTAREA UNEI ACTIVITATI IN BAZA UNUI CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA. - Sentinta civila nr. 980/LM/2009 din data de 14.05.2009
Contestatie decizie de pensionare - Sentinta civila nr. 1180/LM/2007 din data de 28.12.2007
1. Decizie de stabilire a pensiei de serviciu in baza Legii nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea. Conditii de acordare. - Decizie nr. speta 9 din data de 14.01.2008
4. Anulare Decizie pentru stabilirea pensiei pentru limita de varsta si munca depusa. Valorificarea indemnizatiei de conducere conform inregistrarilor din carnetul de munca. - Sentinta civila nr. speta 8 din data de 14.01.2008
Contestatie impotriva deciziei de revizuire a pensiei - Sentinta civila nr. 413 din data de 29.03.2012
Recalcularea pensiei cu luarea in calcul al veniturilor obtinute in acord global - Sentinta civila nr. 643 din data de 07.05.2012
Anulare decizie de debit emisa ca urmare a cumulului pensiei de invaliditate de gr. III. cu alte venituri. - Sentinta civila nr. 496 din data de 23.04.2012
Sume retinute din pensie reprezentand contributie de asigurari sociale in procent de 5.5%. - Sentinta civila nr. 405 din data de 21.04.2011
Contestatie impotriva Deciziei de pensionare - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2011
Abandon de familie. Modificarea sanctiunii in apel. - Decizie nr. 147 din data de 26.04.2010
Abandon de familie .Achitarea debitului restant la plata contributiei la pensia de intretinere in timpul procesului ,Suspendarea conditionata a executarii pedepsei - Decizie nr. 133 din data de 19.04.2010
Contestatie impotriva deciziei de recalculare a pensiei de serviciu - Sentinta civila nr. 1187 din data de 18.11.2010
Pensii - Sentinta civila nr. 629 din data de 17.07.2010
Pensii - Sentinta civila nr. 118 din data de 27.01.2011
Transformare pensie de serviciu in pensie de asigurari sociale - Sentinta civila nr. 1253 din data de 30.11.2010
Ajutor acordat militarilor la cu ocazia trecerii in rezerva - Sentinta civila nr. 1174 din data de 18.11.2010