InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Lehliu Gara

Contestatie candidatura primar - Legea 67/2004

(Sentinta civila nr. 351 din data de 01.05.2012 pronuntata de Judecatoria Lehliu Gara)

Domeniu Contestatie in anulare | Dosare Judecatoria Lehliu Gara | Jurisprudenta Judecatoria Lehliu Gara


SENTINTA CIVILA NR. 351/01.05.2012 (contestatie candidatura primar - Legea 67/2004) Pe rol, solutionarea cererii avand ca obiect "contestatie candidatura (primar) - Legea nr. 67/2004", formulata de contestatorul B.P.J.O.J.C. P.P. - D.D. in contradictoriu cu intimatul G. I. - V. 
La apelul nominal facut in sedinta publica, la ora 10,30, au lipsit partile, contestatorul fiind reprezentat de dl av. F. C., potrivit delegatiei depuse la dosar.
S-a facut referatul cauzei de grefier, invederand instantei ca cererea s-a dat fara citarea partilor si ca s-a atasat dosarul de candidatura primar inregistrat la instanta sub nr. 814/30.04.2012.
      Instanta acorda cuvantul pentru formulare de probe.
      In dovedirea contestatiei, aparatorul contestatorului solicita administrarea probei cu inscrisurile depuse la dosar.
      Reprezentantul Ministerului Public este de acord cu proba cu inscrisuri solicitata de contestator prin aparator.
      Instanta, incuviinteaza pentru contestator pentru cu inscrisuri, apreciind-o necesara si utila solutionarii cauzei si nemaifiind alte cereri si probe de administrat considera cauza in stare de judecata si acorda cuvantul pentru sustineri pe fondul cauzei.
      Aparatorul contestatorului, avand cuvantul, solicita admiterea contestatiei pentru urmatoarele motive: un prim motiv ar fi acela ca lista propusa de catre presedinta interimara D. M. nu este legala pentru ca lista candidatilor trebuia facuta la propunerea si avizarea B. J. al O. C., pe de o parte, iar pe de alta parte, noul birou, astfel cum rezulta din documentatia depusa la dosar din partea presedintelui interimar, verificand Statutul P.P.-D.D., rezulta ca nu poate un birou executiv sa fie creat si sa existe numai cu avizarea Adunarii Generale. Nu exista nici un document, un proces verbal, din care sa rezulte ca Adunarea Generala s-a pronuntat asupra legalitatii noului birou. Exista la acest moment doua birouri ale O.J.C., primul constituit potrivit Statutului, asa cum rezulta din documentatie, desi a fost suspendat la data de 02.04.2012 si caruia i-a fost comunicata suspendarea la data de 29.04.2012, depunand contestatie la Comisia de Etica, motiv pentru care aceasta masura de drept este suspendata si ca atare biroul continua sa existe si sa aiba calitatea si sa functioneze cu membri de la momentul respectiv. Arata ca instanta trebuie sa aleaga care birou este valabil, considerand ca singurul B.O.J. valabil este cel impotriva caruia s-a luat masura suspendarii, dar nu-si poate produce efectele datorita suspendarii. Pe de alta parte, arata dl. avocat ca in lista membrilor a carei presedinta interimara este D.M. sunt persoane care nu au nici o legatura, si-au dat demisia din postul respectiv, astfel ca  legalitatea acestui birou este pusa sub semnul intrebarii datorita modalitatii in care s-a facut numirea, considerand ca nu s-a respectat procedura alegerii B.O.J.
      Reprezentantul parchetului, avand cuvantul, apreciaza ca aceasta contestatie trebuie respinsa motivat de faptul ca in momentul formularii contestatiei instanta trebuie sa analizeze daca listele prezentate indeplinesc conditiile de forma si de fond conform Legii 67/2004, astfel cum prevede art. 45 din Legea 67/2004, apreciind ca listele prezentate indeplinesc conditiile de forma si fond si mai mult aceste liste au fost avizate de P.P.- DD. Arata ca potrivit hotararii 8/02.04.2012 B.P.N. a suspendat activitatea B.J., iar in functia de presedinte interimar este desemnata D.M., iar la punctul 2 din aceasta hotarare se prevede ca presedintele interimar va prezenta spre avizare si validare presedintelui PP-DD componenta B.I.J., ceea ce s-a si facut, la data de 04.04.2012 fiind prezentata lista si avizata. De asemenea tot prin Hot. 8 se arata ca acest B.I. va indeplini toate atributiile potrivit Statutului. Considera ca B. I. functioneaza si a functionat in conditii de legalitate, potrivit Statutului, listele fiind semnate in mod corect de presedintele interimar D.M. Faptul ca ulterior s-a formulat contestatie, este o problema interna a partidului, motiv pentru care considera ca excede cadrului legal.  
       
I N S T A N T A

Deliberand asupra cererii de fata:
La data de 30.04.2012, ora 18,10, s-a inregistrat pe rolul acestei instante sub nr. 628/249, contestatia formulata de un numar de 14 membri ai B.P.J.O.J.C. P.P. - D.D., impotriva acceptarii candidaturii la alegerile locale din luna iunie a anului 2012 a candidatului pentru functia de primar al comunei B., jud. C., dl. G.I.V.
In motivarea contestatiei se arata ca, la data de 02.04.2012, B.P.J.O.J.C. P.P. - D.D. a emis Hotararea nr. 7/02.04.2012, comunicata la data de 25.04.2012, privind suspendarea presedintelui B.P.J. al PP-DD, D.I., iar prin Hotararea nr. 8/02.04J2012, comunicata la data de 29.04.2012, BPN al PP-DD a dispus suspendarea B.P.J.C., pana cand organismul abilitat, Comitetul Executiv al P.P.- D.D., se va pronunta asupra propunerii de dizolvare a B.P.J. al O.J.C. a PP-DD. Aceasta Horarare a fost trimisa numai pe e-mail, neavand o alta metoda de corespondenta.
Mai arata ca, conform art. 32 pct. 7 si 9 din Statutul PP-DD, Adunarea Generala a Organizatiei Judetene stabileste listele de candidati in alegerile locale pentru Consiliul Judetean si le supune spre avizare B.P.N., iar conform art. 32 pct. 9, Adunarea Generala valideaza candidatii PP-DD in alegerile locale si forma finala a listelor de candidati in alegerile locale, dupa avizarea acestora de catre BPN al PP-DD.
Mai precizeaza ca, potrivit art. 35 pct. 2, presedintele B.P.J. semneaza forma finala, aprobata de Adunarea Generala a Organizatiei Judetene si avizata de B.P.N., a listelor de candidati ai PP-DD pentru alegerile locale, pentru functiile de presedinte al Consiliului Judetean, de consilieri judeteni, de primar si de consilieri locali, si le inainteaza autoritatilor competente.
Arata ca, in aceste conditii, listele de candidati din partea PP-DD pentru alegerile locale din data de 10 iunie 2012 ce au fost transmise autoritatilor competente de catre OJ Calarasi a PP-DD nu au fost validate in mod legal de catre B.P.J. al Organizatiei Judetene Calarasi a PP-DD, intrucat activitatea acestuia a fost suspendata, iar pe de alta parte, presedintele interimar nu are dreptul sa valideze candidaturile de unul singur. Considera ca presedintele interimar al OJ Calarasi a PP-DDD nu poate face dovada validarii listelor de candidati de catre B.P.J., conform procedurilor stipulate in Statutul PP-DD, pe care le-au enuntat mai sus.
      De asemenea, mai arata ca din continutul Hotararii nr. 8/02.04.2012 a BPN al PP-DD, reiese ca se are in vedere dizolvarea B.P.J. al O.J.C. a PP-DD, iar validarea listelor de candidati pentru alegerile locale din luna iunie a anului 2012 de catre B.P.J. al O.J.C. a PP-DD nu exista, intrucat acestea au fost intocmite dupa suspendarea activitatii BPJ.
Mentioneaza, de asemenea, ca decizia aplicarii suspendarii face obiectul contestatiei la Comisia Nationala pentru Statut, Etica si Litigii, iar in atare situatie, hotararea suspendarii se suspenda pana la solutionarea contestatiei.
      Subliniaza ca prezentarea componentei noului B.P.J. al O. J. C. a PP-DD, din data de 04.04.2012, nu poate fi luata in considerare, intrucat de pe documentul respectiv lipsesc atat aprobarea Presedintelui O.J.C. a PP-DD, cat si mentiunile necesare, legate de intocmirea documentului.
In raport de aceasta situatie de fapt si de drept, B.P.J. al O.J.C. a PP-DD este in continuare in activitate si nu este de acord cu listele de candidati propuse spre validare.
In drept au fost invocate disp. art. 52 din Legea nr. 67/2004.
Alaturat contestatiei s-au atasat urmatoarele inscrisuri: procesul - verbal nr. 09/20.11.2011 intocmit de PP - D.D. - O.J.C.; componenta BPJ Calarasi al PP - DD O.J.C.; componenta BPJ Calarasi din data de 04.04.2012; declaratiile numitilor D.M. si N. T. A.; Hotararea nr. 8/02.04.2012 emisa de B.P.N. al PP - DD; dovada comunicarii hotararii pe e-mail la data de 29.04.2012; contestatia formulata impotriva hotararii nr. 8/2012 si dovezile de comunicare; Statutul PP - DD.
Potrivit art. 119 din Legea nr. 67/2004, contestatia este scutita de taxa de timbru si implicit de timbru judiciar.
Instanta din oficiu a dispus atasarea dosarului privind candidatura la functia de primar a intimatului G.I.V., inregistrat la J. L. - G. sub nr. 814/30.04.2012.
Instanta, analizand actele si lucrarile dosarului, a retinut urmatoarea situatie de fapt:
La data de 27.04.2012, intimatul G. I. V. a completat declaratia de acceptare a candidaturii pentru functia de primar pentru Primaria com. B., din partea PP - DD (Anexa nr. 1.3), declaratia pe proprie raspundere (Anexa nr. 1.4), declaratia de interese si declaratia de avere.
PP - DD - O. J. C. a inaintat Biroului Electoral de Circumscriptie B. lista de candidati ai PP - DD la functia de primar in circumscriptia B. impreuna cu documentele mentionate mai sus, in conformitate cu prevederile art. 44 din Legea 67/2004, lista semnata de presedintele O. J.C. a PP - DD (D. M.), purtand stampila acestei organizatii si avizata de B.P.N. (semnatura si stampila).
Lista de candidati a fost inregistrata la BEC nr. 7 B. sub nr. 10 din data de 28.04.2011, apoi la J.L. - G. sub nr. 814/30.04.2012.
Cat priveste situatia invocata de contestatori, aceasta vizeaza aspecte organizatorice si de statut ale PP DD - O.J.C.
Astfel, la data de 20.11.2011, s-a ales componenta B.P.J. a O.J.C. a PP - DD, presedinte fiind D.I., iar prin Hotararea nr. 7/02.04.2012 a B.P.N. al PP - DD acesta din urma a fost suspendat din functie pe o perioada de 6 luni.
      Apoi, prin Hotararea nr. 8/02.04.2012 a B.P. N. al PP - DD s-a hotarat suspendarea activitatii BPJ C., pana la data la care Comitetul Executiv al PP - DD se va pronunta asupra propunerii de dizolvare a BPJ C., s-a numit in functia de presedinte interimar al BPJ C. d-na D.M., care va indeplini toate atributiile specifice prevazute de statut, prevazandu-se, totodata, ca in termen de 3 zile de la data acestei hotarari, presedintele interimar al BPJ C. sa prezinte spre avizare Secretarului General si validare Presedintelui PP - DD, componenta BPJ I.C., care va indeplini toate atributiile specifice prevazute de statut.
      La data de 04.04.2012 (deci in termenul de 3 zile de la data emiterii hotararii), a fost avizat de Secretarul General al PP - DD si validat de Presedintele PP - DD componenta B.P.J.
      O parte dintre membrii BPJ C. (initial - componenta din  a contestat Hotararea nr. 8 la Comisia Nationala pentru Statut, Etica si Litigii la data de 30.04.2012, aceiasi membri formuland si contestatia de fata.  
Se observa ca presedintele interimar a adus la indeplinire dispozitiile hotararii nr. 8/2012, care, in termenul stabilit in hotarare, a prezentat componenta BPJ interimar, componenta care a fost avizata si validata, urmand ca acest birou sa indeplineasca atributiile din statut.
Faptul ca aceasta componenta nu a fost aprobata de OJ C. a PP - DD nu are relevanta in speta, atata timp cat exista hotararea nr. 8/2012 in care s-au mentionat expres atributiile presedintelui interimar si de cine anume trebuie avizata, respectiv validata lista cu membri BPJ interimar (hotararea nr. 8/2012 fiind avizata de presedintele Comisiei Nationale pentru Statut, Etica si Litigii), or instanta nu are competenta verificarii si pronuntarii pe validitatea sau nu a unor acte emise de organizatiile unui partid si nici asupra respectarii sau nu a dispozitiilor statutare de catre aceste organizatii sau membri.
Toate acestea sunt aspecte organizatorice care tin de respectarea sau nu a statutului partidului, or, raportandu-ne la dispozitiile Legii nr. 67/2004, a caror respectare trebuie verificata in cadrul contestatiei de fata, se constata ca instantei nu-i revine competenta verificarii sau pronuntarii pe validitatea functionarii unui birou judetean al unei formatiuni politice, in speta asupra validitatii unuia dintre birourile permanente (cel initial sau cel interimar), intrucat ar excede cadrul legal mentionat.
  Astfel, potrivit art. 45 al. 1 din Legea nr. 67/2004 "Propunerile de candidati se fac in scris, in 4 exemplare, de catre partidele politice_ care participa la alegeri, sub semnatura conducerii organizatiilor judetene ale acestora..", iar potrivit art. 50 al. 1 "Biroul electoral de circumscriptie examineaza respectarea conditiilor legale pentru ca o persoana sa poata candida, respectarea conditiilor de fond si de forma ale listelor de candidati, precum si ale listei sustinatorilor".
In speta, asa cum s-a mentionat, BEC nr. 7 B. a constatat indeplinite conditiile prevazute de art. 50 al. 1 din lege, inregistrand candidatura pentru functia de primar.
Si instanta, la randul sau, constata ca, in ce priveste candidatura, aceasta a fost inaintata BEC 7 B. de catre O.J.C. a PP - DD, propunerea fiind semnata de conducerea presedintelui acestei organizatii (potrivit art. 45 al 1 din lege) si avizata de B.P.N. al PP - DD (prin semnatura si stampila), intimatul G.I. V. indeplinind conditiilor legale pentru ca o persoana sa poata candida, fiind respectate conditiile de fond si de forma ale listei de candidati.
In speta, nu candidatura in sine este contestata, ci validitatea organismelor care au propus candidatii si asupra carora instanta nu se poate pronunta, deoarece, in sens contrar, s-ar aduce atingere dreptului constitutional de a fi ales al persoanei care si-a depus candidatura si care, in speta, intruneste toate conditiile cerute de lege in acest sens.
Prin urmare, fata de toate aceste considerente, avand in vedere disp. art. 52 din Legea nr. 67/2004, apreciaza neintemeiata contestatia, urmand a o respinge.   

PENTRU ACESTE MOTIVE
    IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Respinge contestatia formulata de un numar de 14 membri ai B.P.J.O.J.C. P.P. - D.D., impotriva acceptarii candidaturii la alegerile locale din luna iunie a anului 2012 a candidatului pentru functia de primar al comunei B., jud. C., intimatul G.I.V.
Cu recurs in 24 de ore de la pronuntare.
Pronuntata in sedinta publica, azi 01.05.2012, ora 11,45.
      

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie in anulare

Contestatie in anulare - Sentinta civila nr. 324 din data de 28.03.2011
contestatie in anulare.inculpat neaudiat in calea de atac - Decizie nr. 35 din data de 10.12.2008
Simetrie: conditii de autorizare functionare agent forta de munca - retragere autorizatie. - Sentinta civila nr. 56/F din data de 03.06.2015
Decizie de impunere emisa de Casa judeteana de Asigurari de Sanatate pentru stabilirea contributiei de asigurari de sanatate datorata ca urmare a producerii de venituri din profesia de avocat - Decizie nr. 24/R din data de 13.01.2015
Suspendare permis de conducere masura administrativa sau sanctiune contraventionala complementara in cazul prevazut de art. 103 alin 1 lit. c) din OUG nr. 195/2002. - Decizie nr. 381/R din data de 31.03.2014
Motivele si conditiile de admisibilitate ale contestatiei in anulare. Greselile instantei de recurs, care deschid calea contestatiei in anulare sunt greseli de fapt si nu greseli de judecata, de apreciere a probelor. - Decizie nr. 2190/R din data de 29.09.2014
I. Potrivit art. 318 alin. 1 Cod procedura civila: „Hotararile instantelor de recurs mai pot fi atacate cu contestatie cand dezlegarea data este rezultatul unei greseli materiale sau cand instanta, respingand recursul sau admitandu-l numai in parte, a omi - Decizie nr. 3410/R din data de 20.06.2013
Modalitatea de calcul prevazuta la art. 3 lit.z din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 34/2006 cu modificarile si completarile ulterioare este aplicabila tuturor termenelor prevazute de actul normativ care reglementeaza achizitiile publice. - Decizie nr. 957/R din data de 22.10.2010
conteststie la tabelul definitiv al creantelor debitoarei - Sentinta civila nr. 2601/sind din data de 12.12.2011
Contestatie impotriva tabeluluipreliminar al creantelor debitoarei SC.I.C. SRL - Sentinta civila nr. 623/sind din data de 01.04.2010
Contestatie in anulare. Admisibilitate. Notiunea de greseala materiala. - Decizie nr. 1019 din data de 28.06.2017
Contesta?ie in anulare. Alegerea de domiciliu dupa comunicarea hotararii. Neindeplinirea condi?iilor art. 317 alin. (1) pct. 1 din Codul de procedura civila. - Decizie nr. 53 din data de 17.02.2016
Contestatie in anulare. Greseala materiala. - Decizie nr. 4554 din data de 19.11.2012
Contestatia in anulare speciala. Invocarea drept erori materiale a unor greseli de judecata. Inadmisibilitatea contestatiei. - Decizie nr. 790 din data de 28.04.2010
Contestatie in anulare pe temeiul art.317 alin.1 pct.1 Cod procedura civila. Completarea cadrului procesual cu o parte si pronuntarea asupra caii de atac la acelasi termen, fara citarea respectivei parti, desi nu era reprezentata si nici nu solicitas... - Decizie nr. 297 din data de 24.03.2010
Contestatie in anulare intemeiata pe dispozitiile art. 317 alin. 1 pct. 2 Cod procedura civila - Decizie nr. 469 din data de 21.04.2008
Contestatie in anulare. Termen de exercitare - Decizie nr. 349 din data de 06.09.2007
Contestatie in anulare. Netimbrarea apelului si recursului - Decizie nr. 534 din data de 07.12.2007
Contestatie in anulare. Inadmisibilitatea recursului formulat impotriva deciziei irevocabile pronuntata in contestatie in anulare in raport cu disp. art.317, 318, 320 alin.3 si art.377 Cod procedura civila - Decizie nr. 99 din data de 17.08.2006
Contestatie in anulare. Calitate procesuala activa - Decizie nr. 2000 din data de 18.12.2006