InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Bucuresti

CONCURENTA NELOIALA. CONDITII.

(Sentinta comerciala nr. 5205 din data de 23.12.2005 pronuntata de Tribunalul Bucuresti)

Domeniu Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc. | Dosare Tribunalul Bucuresti | Jurisprudenta Tribunalul Bucuresti

CONCURENTA NELOIALA.  CONDITII. In conformitate cu dispozitiile art.4 alin.1 lit. f) din Legea nr.11/1991 constituie contraventie "comunicarea sau raspandirea in public de catre un comerciant de afirmatii asupra intreprinderii sau activitatii acesteia menite sa induca in eroare si sa-i creeze o situatie de favoare in dauna altor concurenti".
O cerinta esentiala pentru savarsirea acestei fapte consta in caracterul fals al informatiilor comunicate de  catre comerciant, in legatura cu propriile servicii  sau produse, aceasta disimilare a propriei activitati a comerciantului fiind de natura a-i crea o situatie favorabila in raport cu competitorii sai de pe piata. ( sentinta comerciala nr.5205/23.12.2005 a Tribunalului Bucuresti - Sectia a VI-a Comerciala, irevocabila prin decizia nr. 1247/21.03.2007 a Inaltei Curti de  Casatie si Justitie ) Prin cererea inregistrata sub nr.4504/2005 pe rolul Tribunalului Bucuresti - Sectia a VI-a Comerciala, reclamanta SC  BTWC SRL a chemat in judecata pe parata SC A.B.A. SA solicitand instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa constate ca parata a savarsit acte de concurenta neloiala, sa oblige parata la incetarea actelor de  concurenta neloiala, cu obligarea la plata daunelor cominatorii de 2000 lei pe fiecare zi de intarziere in executarea voluntara a hotararii judecatoresti definitive si irevocabile, sa oblige parata la retragerea anunturilor care au fost trimise spre publicare, cu obligarea la plata daunelor cominatorii de 2000 lei pe fiecare zi de intarziere in executarea voluntara a hotararii judecatoresti, sa oblige parata la repararea daunelor produse reclamantei in cuantum de 100.000 lei, sa oblige parata la publicarea hotararii judecatoresti irevocabile in publicatiile Ziarul Financiar, Capital, Revista Biz, in termen de 7 zile de la ramanerea irevocabila a hotararii judecatoresti, cu obligarea la plata daunelor cominatorii de 2000 lei pe fiecare zi de intarziere, cu cheltuieli de judecata.
In motivarea cererii, reclamanta a aratat ca este o societate comerciala care are ca obiect unic de  activitate "Activitati auxiliare ale caselor de asigurari si de pensii". Unul dintre serviciile oferite de catre societate consta in punerea la dispozitia clientului a unei masini in situatia in care masina acestuia se alfa in service pentru reparatii.  Pentru promovarea acestui serviciu BTWC a lansat o ampla campanie publicitara prin aducerea la cunostinta clientelei a numeroase materiale publicitare care aveau urmatorul titlu: "Iti dau o masina la schimb cat timp ne ocupam sa o reparam pe a ta" slogan ce a fost insotit de un text care descria serviciul oferit.
Materialul publicitar a fost publicat incepand cu luna martie 2005 in presa (Ziarul Financiar, Capital, Revista Biz etc.) fiind promovat si prin sistemul out door, adica prin afisarea acestuia pe panouri publicitare.
Investitia nu a ramas fara rezultate, clientela BTWC si cifra de afaceri a societatii crescand cu aproximativ 50 %.
Profitand de investitia realizata de BTWC, parata a publicat in Anuarul Financiar (editie aparuta in luna iulie 2005) o reclama care nu este altceva decat reproducerea intr-o forma partiala a materialului publicitar promovat de reclamanta.
Prin acest act, parata a incalcat uzantele cinstite pe care ar fi trebuit sa le foloseasca in activitatea sa comerciala, incalcand atat normele ce stabilesc corecta desfasurare a unui mediu concurential normal, dispozitiile privind activitatea de publicitate, cat si prevederile legale ce au drept scop protectia consumatorilor.
Fapta paratei are un caracter ilicit si este un act de concurenta ilicita fiind strict interzisa si sanctionata de dispozitiile legale cuprinse in Legea nr.11/1991 (art.4 alin.1 lit.f), Legea nr.148/2000, Conventia Uniunii de la Paris din 1883, Decretul nr.31/1994.

Prin intampinare, parata a solicitat respingerea cererii aratand ca nu a savarsit nici un act care sa contravina dispozitiilor legale anuntul publicat in Anuarul Financiar nu face trimitere la serviciile oferite de reclamanta sau la alti concurenti de pe piata. In aceste conditii nu se poate crea un  risc de confuzie al serviciilor oferite pe piata din moment ce serviciile oferite sunt  oferite in nume propriu de parata.
Prin forta imprejurarilor, oferind pe piata aceleasi produse este posibil ca materialele publicitare sa comporte asemanari decurgand din similitudinea ofertelor. Reclamanta nu a constituit un depozit cu privire la slogan, asa incat formularea pe piata a unor oferte, in termeni asemanatori este determinata in mare parte de standardizarea produselor si serviciilor oferite.
Problema riscului de confuzie nu poate fi retinuta, intrucat o conditie prealabila ar fi ca sloganul sa se bucure de oarecare notorietate, caz in  care publicul destinatar ar face o legatura instantanee intre materialul publicitar si o anume entitate economica determinata.

Analizand actele si lucrarile dosarului, Tribunalul apreciaza ca cererea formulata de reclamanta este nefondata pentru urmatoarele considerente:
Dispozitiile art.2 din Legea nr.11/1991 privind combaterea concurentei neloiale defineste concurenta neloiala ca fiind "orice act sau fapt contrar uzantelor cinstite in activitatea industriala si de comercializare a produselor, de executie a lucrarilor, precum si  de efectuare a prestarilor de servicii".
Faptele de concurenta neloiala sunt enumerate si descrise de art.4 si 5 din acelasi act normativ.
Sustinerea reclamantei conform careia publicarea de catre parata in "Anuarul Financiar" a unui material publicitar care " nu este altceva decat reproducerea intr-o forma partiala a materialului publicitar promovat de  SC BTWC SRL constituie fapta de concurenta neloiala prevazuta de dispozitiile art.4 alin.1 lit.f din Legea nr.11/1991,  nu poate fi primita.
In conformitate cu dispozitiile art.4 alin.1 lit. f din Legea nr.11/1991 constituie contraventie "comunicarea sau raspandirea in public de catre un comerciant de afirmatii asupra intreprinderii sau activitatii acesteia menite sa induca in eroare si sa-i creeze o situatie de favoare in dauna altor concurenti".
O cerinta esentiala pentru savarsirea acestei fapte consta in caracterul fals al informatiilor comunicate de  catre comerciant, in legatura cu propriile servicii  sau produse, aceasta disimilare a propriei activitati a comerciantului fiind de natura a-i crea o situatie favorabila in raport cu competitorii sai de pe piata.
Fapta savarsita de parata nu se circumscrie acestor dispozitii legale, in conditiile in care anuntul publicitar publicat in "Anuarul Financiar" contine doar informatii referitoare la serviciile reale oferite de SC A.B.A SA; aceasta fapta chiar daca ar favoriza pozitia paratei, nu este sanctionata de legiuitor.
De asemenea,  fapta savarsita de parata nu se circumscrie nici celorlalte prevederi ale art.4 si 5 din Legea nr.11/1991.
Nu poate fi retinuta nici sustinerea reclamantei conform careia materialul publicitar purtand semnatura A. reprezinta o imitatie servila  a reclamei publicate de reclamanta, ceea ce genereaza risc de confuzie si de depreciere a valorii publicitare promovate de  SC BTWC  SRL. De vreme ce serviciul  oferit de parata este identic  cu cel oferit de reclamanta folosirea unor cuvinte sau sintagme asemanatoare sau identice este justificata.
Publicarea de catre parata a materialului publicitar intr-o forma  asemanatoare cu cea a reclamei SC BTWC nu incalca nici dispozitiile Legii nr.148/2000 privind publicitatea. Astfel, in intelesul acestei legi publicitatea comparativa (forma a publicitatii care este interzisa daca sunt indeplinite conditiile prevazute de art.8 din lege) este acea publicitate care identifica explicit sau implicit un concurent sau bunurile ori serviciile oferite de acesta.
Or, in speta,  reclama publicata de parata nu contine nici o referire la SC BTWC sau la activitatea acesteia.
Neputandu-se retine, pentru considerentele expuse, savarsirea de catre parata a unor fapte de concurenta neloiala, Tribunalul a respins  actiunea ca nefondata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc.

Anulare act - Decizie nr. 523 din data de 27.06.2017
Anulare act - Decizie nr. 502 din data de 21.06.2017
II.Procesul verbal de contraventie care nu intruneste conditiile prev. de art. 19/1 din OG nr. 2/2001 reactualizata, va fi anulat. - Decizie nr. 267/R din data de 23.05.2005
Anularea actelor frauduloase incheiate de debitori in dauna creditorilor se poate dispune daca se dovedeste existenta intentiei de frauda - Sentinta civila nr. 506/CA din data de 19.05.2004
COMPETENTA MATERIALA . ANULARE ACT FALSIFICAT - Decizie nr. nr. 5/A din data de 05.01.2004
Obligare la incheierea unui act autentic de vanzare-cumparare iar in caz de refuz, Sentinta sa tina loc de contract de vanzare cumparare - Decizie nr. 155 din data de 31.12.2013
Lipsa calitatii procesuale pasive ca urmare a divizarii unei societati in mai multe societati comerciale. Imposibilitatea introducerii unor noi parati in apel. - Decizie nr. 404 din data de 09.09.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 293 din data de 03.06.2009
- Sentinta civila nr. 526 din data de 29.10.2008
Rectificare carte funciara - Sentinta civila nr. 118 din data de 10.02.2009
Exceptia inadmisibilitatii cererii pentru neparcurgerea procedurii plangerii prealabile. Dovada depusa dupa inchiderea dezbaterilor - Sentinta civila nr. 84/F din data de 15.09.2015
Raportul de evaluare intocmit de A.N.I.. Consecintele incalcarii dispozitiilor art. 70 si 79 alin. 1 din Legea nr. 161/2003. Contestarea raportului de evaluare. - Decizie nr. 5/F din data de 23.01.2015
Admisibilitatea actiunii in anulare a actului administrativ-fiscal adresate direct instantei de judecata, fara a urma, in prealabil, procedura prevazuta de art. 205-208 din Codul de procedura fiscala. - Decizie nr. 611/R din data de 21.05.2015
Vechiul cod de procedura civila – Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 2130/R din data de 19.09.2014
Vechiul cod de procedura civila - Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 1449/R din data de 25.04.2014
Actiune pentru anularea permisului sau de conducere - Sentinta civila nr. 4798/CA din data de 19.09.2012
Actiune in anulare. Decizie emisa in baza Legii 10/2001 de catre o persoana juridica ce nu avea calitatea de unitate detinatoare. - Sentinta civila nr. 101/S din data de 03.04.2012
Interesul in promovarea unei ac?iuni in constatarea nulita?ii absolute a unui act juridic. - Decizie nr. 251/A din data de 28.10.2011
Cheltuieli de judecata pe cale separata. - Decizie nr. 1290/R din data de 20.10.2011
Uzucapiune.Posesia exerciatata asupra unui teren proprietatea C.A.P. - Decizie nr. 1473/R din data de 24.11.2011