InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Insuratei

SOLUTIONAREA LATURII CIVILE IN CADRUL PROCESULUI PENAL

(Sentinta penala nr. 42 din data de 04.03.2008 pronuntata de Judecatoria Insuratei)

Domeniu Uciderea din culpa | Dosare Judecatoria Insuratei | Jurisprudenta Judecatoria Insuratei

             SUMA DE BANI ACORDATA CU TITLU DE DAUNE MORALE TREBUIE SA FIE INTR-UN CUANTUM REZONABIL, SA NU         REPREZINTE O PEDEAPSA PENTRU INCULPAT SAU O SURSA DE IMBOGATIRE PENTRU PARTILE CIVILE, TINANDU-SE SEAMA SI         DE CONDITIILE GENERALE ECONOMICO-SOCIALE. ESTE DE NECONTESTAT FAPTUL CA BUNICUL SI UNCHIUL MINOREI AU         SUFERIT UN PREJUDICIU PSIHIC PRIN DECESUL ACESTEIA, INSA, INSTANTA APRECIAZA CA NUMAI PARINTII COPILULUI         SUNT IM MASURA SA SOLICITE DAUNE MORALE IN ACEST CAZ.

      Prin Rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul Braila, nr.641/247/2006, inculpatul X a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa, prevazute de art. 178 al 2 Cp si art. 184 al 2,4 Cp.
      Din actele si lucrarile dosarului, instanta constata urmatoarele:
      In ziua de 21 august 2005, in jurul orelor 11,00, inculpatul X se afla la volanul autoturismului Dacia 1310 cu numarul BR-72-ALX si circula pe DJ 211A dinspre localitatea Viziru, spre satul Cuza Voda.
      La km 21+350 m, inculpatul s-a angajat in traversarea unui pod rutier peste un canal de irigatii.
      In momentul in care  a ajuns la partea superioara a podului, a observat pe sensul sau de mers, coborand podul, la mica distanta, un alt autoturism ce se deplasa in aceeasi directie cu viteza redusa, deoarece in fata acestuia rula o caruta.
      In situatia creata, inculpatul a franat si dandu-si seama ca nu poate evita coliziunea cu cele doua vehicule ce rulau in fata sa a efectuat o manevra de virare la stanga, intrand pe contrasens fara sa se asigure.
      In momentul efectuarii depasirii, inculpatul a observat pe celalalt sens  autoturismul marca Lada cu numarul CGX -435 si nemaiavand timp sa se redreseze a intrat in coliziune  frontala cu acesta.
      In urma impactului, autoturismul marca lada condus de A a fost proiectat in santul aflat la marginea  soselei si s-a rasturnat, fiind avariat in proportie de 80-85%.
      In autoturismul condus de A se aflau partile vatamate BD, BO, BN si LI.
      Din raportul de constatare medico-legal privind pe BD rezulta ca a fost internata in spital in perioada 21.08.-22.08.2005 dupa care a decedat.
      Moartea numitei BD a fost violenta si ea s-a datorat insuficientei cardio-respiratorii acute in cadrul unui politraumatism cu traumatism cranio - cerebral cu fracturi craniene, hematom epicranian si hemoragie meningo-cerebrala si facturi fara deplasare coloana vertebrala.
      Politraumatismul a putut fi produs prin izbire de corpuri dure in interiorul unui  autoturism in miscare.
      Din raportul de constatare medico-legala privind pe BN rezulta ca a prezentat leziuni care s-au putut produce prin lovire cu sau de corpuri dure la data de 21.08.2005, in cadrul unui accident rutier.
      BN a necesitat 16-18 zile de ingrijiri medicale de la data producerii leziunilor. Leziunile suferite nu a pus in primejdie viata victimei.
      Din raportul de constatare medico-legala privind pe BO, rezulta ca a prezentat leziuni traumatice ce au putut  fi produse prin lovire de corpuri dure in  interiorul unui autoturism, in conditiile unui accident de trafic rutier. Leziunile pot data din 21.08.2005.
      Au necesitat 35-40 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare de la data producerii leziunilor.. Leziunile nu au pus in primejdie viata victimei.
      Din raportul de constatare medico-legala privind pe LI rezulta ca a  prezentat leziuni care s-au produs  prin lovire cu sau  de corpuri dure la data de  21.08.2005, in cadrul unui accident  de trafic rutier.
      A necesitat 55-60 zile de ingrijiri medicale de la data producerii leziunilor. Leziunile suferite nu au pus in primejdie viata victimei.
      Din raportul de constatare medico-legala privind pe A rezulta ca a  prezentat leziuni traumatice ce au putut fi produse in conditiile unui accident de trafic rutier prin lovire de corpuri dure din interiorul autoturismului.
      Leziunile pot data  din 21.08.2005, necesita 120-130 zile de ingrijiri medicale de la data producerii. Leziunile nu i-au pus in primejdie viata.
      Din raportul de  expertiza tehnica auto efectuat in cauza rezulta:
      Accidentul  nu putea fi evitat de catre conducatorul auto lada, A, intrucat nu avea cum sa intrevada aparitia pe banda sa de mers a autoturismului Dacia.
      Conducatorul autoturismului Dacia a initiat singura manevra posibila, franarea, dar nu a avut timpul material necesar pentru a evita impactul frontal;
      Accidentul putea fi evitat de catre conducatorul auto Dacia,  X, daca circula cu atentie, adapta viteza la conditiile de mers si astfel nu ar fi fost silit sa franeze brusc si astfel sa intre pe banda de contrasens.
      In drept, fapta inculpatului X de a circula in ziua de 21.08.2005 pe DJ 211A cu autoturismul Dacia 1310 cu numarul BR-71-ALX din directia Viziru - Cuza Voda, de a nu adapta viteza la conditiile de mers si de a se angaja in depasirea altor autovehicule, intrand pe contrasens si ciocnind autoturismul Lada cu numarul CGX-435 care circula regulamentar, lucru care a condus la decesul  minorei BD, precum si vatamare corporala a persoanelor vatamate BN BO, LI, A, constituie infractiunile prevazute de art.178 alin.2 cod penal, art.184 alin.1,3 cod penal, art.184 al.2-4 cod penal cu aplicarea art.33 lit. a cod penal.
      In ceea ce priveste latura civila, instanta a constatat urmatoarele:
      Partea vatamata BO s-a constituit parte civila cu suma de 30.000 euro, din care 15.000 euro reprezinta daunele morale determinate de suferinta personala ca urmare a leziunilor produse, precum si suferinta provocata de decesul minorei in varsta de 3 luni, restul de 15 000 euro reprezentand daune materiale  si anume c/val ingrijirilor speciale datorate fracturii -luxatie humerus drept, pentru care a stat in aparat gipsat 3 saptamani, alimentatia adecvata, ajutor insotitor, hainele deteriorate, lipsa serviciu, imposibilitatea efectuarii concediului si altele.
      Partea vatamata BN s-a constituit parte civila cu suma de 30.000 euro din care 5000 euro reprezinta daune materiale determinate de c/val ingrijirilor medicale pe perioada de 16-18 zile, c/val hainelor deteriorate in timpul accidentului, iar restul de 25.000 euro reprezentand daunele morale determinate de decesul minorei in varsta de 3 luni, precum si suferinta proprie provocata de leziunile suportate.
      Partea vatamata LI s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 20000 euro, din care 5000 euro reprezinta daunele materiale ce constau in tratamentul efectuat pe perioada ingrijirilor medicale, imposibilitatea prestarii unei activitati, 5000 euro reprezinta suferinta proprie de pe durata spitalizarii si recuperarea, de 5.000 euro reprezinta suferinta determinata de decesul nepoatei in varsta de 3 luni, precum si suferinta fiicei sale fata de pierderea copilului, iar restul de 5.000 euro reprezinta c/val autoturismului marca Lada.
      Partea vatamata A s-a constituit parte civila cu suma de 15000 euro, din care 5000 euro reprezinta daunele materiale si anume cheltuielile legate de spitalizare, ingrijirea medicala pe perioada de 120 zile, ingrijirea medicala pentru recuperare, lipsa de la locul de munca, 5000 euro reprezentand c/val daunelor morale determinate de suferinta proprie pe parcursul a 120 zile de ingrijiri medicale, 5000 euro, reprezentand daunele morale determinate de decesul nepoatei in varsta de 3 luni precum si suferinta surorii sale fata de pierderea copilului.
      Instanta va retine ca singura vina in producerea accidentului de circulatie apartine   inculpatului , care nu a adaptat viteza la conditiile de mers,  fiind silit sa franeze brusc si sa intre pe banda de contrasens.
      In cauza sunt intrunite conditiile raspunderii civile delictuale, intrucat inculpatul a savarsit cu vinovatie o fapta ilicita ce a cauzat un prejudiciu, iar intre fapta ilicita si prejudiciu exista raport de cauzalitate. Astfel, s-a stabilit ca,  urmare a nerespectarii dispozitiilor legale si a masurilor de prevedere referitoare la conducerea unui autovehicul pe drumurile publice, inculpatul a cauzat un accident de circulatie care s-a soldat cu moartea unei persoane si vatamarea din culpa a altor patru.
      Este cert ca parintii minorei BD, decedata la numai 3 luni, au suferit o trauma psihica majora, insa suferinta acestora nu va fi alinata  doar prin  primirea unei sume de bani. Prejudiciul moral nu poate fi evaluat pe baza unui mercurial economic, neavand o valoare baneasca .
      De asemenea, instanta va tine cont si de faptul ca partile  civile BO si BN au suportat si suferinte fizice foarte mari , fiind supuse la tratamente de lunga durata pentru vindecare.
      Instanta va avea in vedere ca aceasta suma de bani sa fie intr-un cuantum rezonabil, sa nu reprezinte in acelasi timp si o pedeapsa pentru inculpat, dar si o sursa de imbogatire pentru partile civile, tinandu-se seama si de conditiile generale economico sociale, motiv pentru care va admite in parte cererea acestora privind acordarea de daune morale, apreciind ca suma de 10.000 euro, pentru partea civila BO  respectiv 15000 euro pentru partea civila BN este suficienta pentru a asigura o reparatie in prejudiciul de afectatiune , acesta constituind doar un substitut pentru suferintele psihice proprii si cele determinate de decesul copilului.
      Cu privire la celelalte parti civile, LI si A, instanta va admite, de asemenea, in parte ,cererea acestora de acordare de despagubiri morale , numai pentru suferinta proprie, nu si pentru suferinta parintilor copilului decedat. Este de necontestat faptul ca bunicul si unchiul minorei  au suferit un prejudiciu psihic prin decesul acesteia, insa instanta apreciaza ca numai parintii copilului sunt in masura sa solicite daune morale in acest caz.
      Astfel celor doua parti civile mentionate mai sus, le vor fi acordate cate 5000 euro pentru fiecare, reprezentand  daune morale, pentru acoperirea suferintelor determinate de producerea accidentului.
      Referitor la daunele materiale, instanta constata ca la dosarul cauzei nu exista vreun inscris din care sa rezulte cheltuielile suportate de parti cu spitalizarea, ingrijirile medicale ulterioare si alimentatia adecvata pentru recuperare, lipsa de la locul de munca, c/val hainelor distruse in timpul accidentului.
      De altfel, partile vatamate, in cererile lor de constituire de parti civile, au mentionat, in  general, daunele materiale, fara sa indice concret, fiecare cheltuiala suportata, iar parintii copilului decedat, nici nu au solicitat cheltuielile de inmormantare ale acestuia.
      La urmarirea penala, toate partile vatamate s-au constituit parti civile numai pentru daune morale.
      Martorii audiati in cauza, GV si BA, desi arata modul cum au fost cheltuiti banii, de catre partile vatamate, cu ocazia spitalizarii, si a celorlalte ingrijiri medicale, precizeaza o suma, in ansamblu, fara alte detalieri, apreciind ca ar fi vorba de 30.000 euro, instanta neputand face astfel o individualizare a cheltuielilor.
      De asemenea, partea civila BO arata ca este bucatar pe o nava de croaziera si ca , pe luna castiga 2000 euro, dar fara sa faca vreo dovada in acest sens, iar partea civila LI a solicitat si suma de 5000 euro, reprezentand c/val autoturismului avariat, insa din actele depuse la dosar de asigurator, rezulta ca acestuia i-a fost achitata suma de 2975,73 lei ( uzura de 85% si valoarea reala de 917,25 euro)
      Fata de aspectele mai sus enuntate, instanta va respinge actiunea civila formulata de cele patru parti civile, privind acordarea daunelor materiale, ca nefondata.
      
      

1
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Uciderea din culpa

Ucidere din culpa - Decizie nr. DP13/A/2008 din data de 31.03.2009
Gresita calificare a caii de atac ca fiind recurs in loc de apel. - Decizie nr. 1360 din data de 29.11.2011
Uciderea din culpa. Administrarea incompleta a probatiunii testimoniale - Decizie nr. 253 din data de 17.04.2007
Ucidere din culpa. Solutionarea laturii civile - Decizie nr. 538 din data de 19.09.2006
Ucidere din culpa. Despagubiri civile cuvenite minorului nascut dupa decesul victimei - Decizie nr. 389 din data de 13.06.2006
178 C.p. - Sentinta penala nr. 996 din data de 10.04.2012
Ucidere din culpa art 178 cp - Sentinta penala nr. 66 din data de 14.04.2010
Ucidere din culpa - Art. 178 Cod penal - Sentinta penala nr. 24 din data de 26.01.2012
Ucidere din culpa, art. 178 alin. 1, 2 Cod penal - Sentinta penala nr. 91 din data de 17.03.2011
Ucidere din culpa, art. 178 C.p. - Sentinta penala nr. 232 din data de 10.09.2010
Citare inculpat si sucursala asigurator. Nulitate. - Decizie nr. 315 din data de 20.05.2010
Citarea partilor la judecata. Schimbarea sediului instantei de judecata. - Decizie nr. 232 din data de 26.03.2009
UCIDERE DIN CULPA. LEGATURA DE CAUZALITATE DINTRE ACCIDENTUL AUTO SI PRODUCEREA REZULTATULUI. CONTRIBUTIA FACTORILOR SI IMPREJURARILOR FAVORIZANTE - Decizie nr. 908 din data de 09.12.2004
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 404 din data de 12.09.2014
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 246 din data de 06.05.2009
Ucidere din culpa. - Sentinta penala nr. 59 din data de 11.02.2009
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 560 din data de 18.11.2008
UCIDERE DIN CULPA - Sentinta penala nr. 156 din data de 26.03.2009
Actiune civila exercitata in procesul penal. Ucidere din culpa. Principiul repararii integrale a prejudiciului direct si indirect. Asigurator de raspundere civila delictuala. Opozabilitate - Sentinta penala nr. 594 din data de 13.10.2008
Ucidere din culpa in forma agravata. Cerere de schimbare a incadrarii juridice din infractiunea de ucidere din culpa, prevazuta de art.178 al.2 Cod penal, in infractiunea de vatamare corporala din culpa, prevazuta de art.184 al.1, 3 Cod penal. Soluti... - Sentinta penala nr. 1651 din data de 05.07.2006