InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Bucuresti

savaroirea infractiunii prev. si ped. de art. 211 alin.2 lit. b oi c oi art.2/1 lit.a C.p.

(Sentinta penala nr. 1390 din data de 26.10.2005 pronuntata de Tribunalul Bucuresti)

Domeniu Talharie | Dosare Tribunalul Bucuresti | Jurisprudenta Tribunalul Bucuresti

DOSAR NR. 3216/2005

TRIBUNALUL BUCURESTI SECTIA A II A PENALA
SENTINTA PENALA NR. 1390
SEDINTA PUBLICA DE LA  26.10.2005
TRIBUNALUL COMPUS DIN
PRESEDINTE - PETRE ROSU
GREFIER - GABRIELA CRACIUN

****************
     Pe rol pronuntarea  cauzei penale privind pe inculpatul BOUREANU BOBI CONSTANTIN trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii prev. si ped. de art. 211 alin.2 lit. b si c si art.2/1 lit.a C.p.
     Ministerul Public - Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti - a fost  reprezentat prin procuror SARBU ANDREEA.
Dezbaterile au avut loc in sedinta publica de la 12.10.2005, fiind consemnate in incheierea de sedinta de la acea data, care face parte integranta din prezenta decizie, cand tribunalul avand nevoie de timp pentru a delibera, conform art. 306 C.p.p., a amanat pronuntarea la data de 26.10.2005, cand a pronuntat urmatoarea hotarare:

T R I B U N A L U L

Asupra cauzei penale de fata:
La data de 23 mai 2005 a fost inregistrat  pe rolul Tribunalului Bucuresti Rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul  Bucuresti prin care a fost trimis  in judecata inculpatul Boureanu Bobi Constantin  pentru savarsirea infractiunii  de talharie prev de art.211 al.2 lit.b si c  si al.21 lit.a  C.p., retinandu-se in sarcina sa  ca in noaptea de 30 iunie/1 iulie 2004 impreuna cu numitul Raicu Ion, a deposedat prin violenta pe partea vatamata Ghinea Alexandru de bani si un telefon mobil.
Ca situatie de fapt prin rechizitoriu  s-a retinut ca in noaptea respectiva Boureanu Bobi Constantin impreuna cu Raicu Ion s-au deplasat pe Bd Unirii  , iar in fata unui  bloc au observat un tanar care scosese cheile  si incerca sa  deschisa usa de acces in scara blocului, si Raicu Ion a asteptat ca tanarul sa deschida usa dupa care a intrat dupa  el in scara blocului, spunandu-i inculpatului  sa tina usa.
Inculpatul a fost prins ca urmare a ridicarii unor amprente papilare de la fata locului.
Fiind audiat inculpatul a aratat ca a participat  la savarsirea faptei alaturi de numitul  Raicu Ion.
Fiindca acesta era detinut la  Penitenciarul Margineri ,nu a fost audiat , cercetat etc. in timpul  urmaririi penale,cauza disjungandu-se fata de acesta.
In timpul judecatii a fost audiat inculpatul Boureanu Bobi Constantin care il  indica drept participant si pe Raicu Ion.
Acesta din urma fiind audiat   in calitate de martor, arata ca nu a participat la savarsirea faptei, sustinand   drept alibi faptul  ca intre   28 iunie 2004 si 2 iulie 2004 a fost plecat la mare, la Costinesti impreuna  cu mai multe persoane , sustinand ca a aflat ulterior ca inculpatul  “s-a laudat" ca a fost la savarsirea faptei cu altcineva, dar ca, vrand  sa-l scape pe acesta ,"a aruncat fapta pe el".
Instanta, analizand actele si lucrarile  dosarului, constata ca :
Potrivit dispozitiilor legale, atunci cand in timpul urmaririi penale  exista  date cu privire la participarea si a unei alte persoane la savarsirea unei fapte trebuie extinse cercetarile si  schimbata eventual incadrarea juridica (art.238 C.p.p.).
Se sustine prin rechizitoriu ca  la savarsirea faptei au participat doua persoane, insa s-au disjuns cercetarile  fata de una dintre ele iar cealalta persoana   a fost trimisa in judecata , retinandu-se in sarcina lui ca a savarsit fapta impreuna  cu altul , singura proba  fata de acesta fiind declaratia  inculpatului.
Procedandu-se  in acest mod (disjungerea cercetarilor) se creeaza in mod  artificial o  alta calitate persoanei care ar trebuie cercetata penal.
Astfel, desi Raicu Ion este  cercetat penal, a fost audiat in  fata instantei in calitate de martora.
Or, drepturile si obligatiile  partilor, declaratiile  acestora si modul lor de valorificare sunt diferite in functie de calitatea pe care o au.
Astfel, inculpatul este persoana  acuzata ca a savarsit o fapta prevazuta de legea penala; nu are  obligatia sa dea declaratie; declaratia data poate fi folosita impotriva lui; declaratia sa se ia in considerare daca sa se coroboreze  cu fapta sau imprejurari ce rezulta din ansamblul probelor existente in cauza.
Martor este persoana care are cunostinta despre vreo fapta sau vreo  imprejurare de natura sa serveasca  la aflarea adevarului, are obligatia de a da declaratie si de a spune  adevarul; martorul nu poate fi intrebat cu privire la imprejurari de natura a produce consecinte juridice  impotriva lui, neexistand obligatia martorului care se presupune ca este un tert fata de conflictul judiciar, sa se autoincrimineze.
Cu alte cuvinte , prin disjungerea cauzei in care doua persoane sunt participante si doar una este  trimisa in judecata, cealalta nu poate fi audiata in fata instantei in calitate de inculpat, dar nici de martor.
Inculpat nu poate fi , pentru ca nu este trimis in judecata si nici nu s-a cerut extinderea  procesului penal cu privire la alte   persoane de catre procuror, potrivit art.337 C.p.p.
Dar nici martor, deoarece o persoana acuzata de o fapta prevazuta de legea penala nu poate fi martor  in propria-i cauza.
Acest lucru nu poate fi acceptat deoarece prin schimbarea calitatii procesuale s-ar aduce indirect atingere drepturilor procesuale pe care le  are persoana  acuzata.
Astfel, daca este acuzata si nu are obligatia sa dea declaratie si de a nu declara impotriva lui (dreptul  la tacere si de  a nu se autoincrimina), nu poate fi audiat ca martor, cand are obligatia de a spune adevarul, sub prestare de juramant.
Astfel spus, ca inculpat poate refuza sa dea declaratie, sarcina administrarii probelor apartinand  organelor  judiciare,  pe cata vreme ca martor, nu are dreptul de a refuza sa dea declaratie, avand dimpotriva obligatia de a spune adevarul, chiar daca produce  efecte impotriva lui.
In aceasta situatie, singura solutie posibila,  in conditiile in care numitul Raicu  Ion este cercetat  ca urmare a indicarii lui de catre inculpatul Boureanu Bobi Constantin, este aceea de a fi instituit dosarul la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti care, prin reunirea cauzei:
1/.va reaudia, in calitate de  incuplat pe Boureanu Bobi Constantin;
2/.va efectua  cercetari fata de  numitul Raicu Ion, prin extinderea cercetarii penale, potrivit  art.238 C.p.p.;
3/.va fi reaudiata partea vatamata Ghinea  Alexandru;
4/.vor  fi audiati martorii propusi de Raicu Ion pentru  verificare alibiului acestuia.
     5/.vor fi efectuate confruntari intre Boureanu Bobi Constantin  si Raicu Ion.
      Pentru aceste motive, in baza  art.333 C.p.p., dispune restituirea cauzei la Parchet, avand in vedere si ca urmarirea penala nu este completa iar in fata instantei  completarea acesteia nu se poate face.
     
 PENTRU ACESTE  MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:
In baza art.333 C.p.p, dispune restituirea  cauzei privind pe inculpatul  BOUREANU BOBI CONSTANTIN , fiul lui Gheorghe si Marinela,  ns.la data de 04 aprilie 1985, domiciliat in   comuna Lunca Jaristei  , (com.Siriu), Jud.Buzau ,  la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, retinut  la Sectia 19 Politie.
Cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina statului.
Cu recurs.
Pronuntata in sedinta publica,azi  12.10.2005.
PRESEDINTE        
   Petre Rosu
     GREFIER     
Gabriela Craciun
Red. P.R./10.11.2005/Dact.GD.
        

Dosar nr.3216/2005 TRIBUNALUL BUCURESTI - SECTIA A II- A PENALA
SENTINTA PENALA NR. 1390
Sedinta publica din data de  12 octombrie 2005
Tribunalul compus din :
PRESEDINTE -  PETRE ROSU 
GREFIER - GABRIELA CRACIUN Ministerul Public - Parchetul de pe linga Tribunalul Bucuresti a fost reprezentat in instanta de procuror SARBU ANDREEA.
     Pe rol  judecarea cauzei  penale  privind pe inculpatul BOUREANU BOBI CONSTANTIN trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii prev. si ped. de art. 211 alin.2 lit. b si c si art.2/1 lit.a C.p.
La apelul nominal facut in sedunta publica se prezinta inculpatul Boureanu Bobi Constantin, personal si asistat de aparator ales Damian Toader, cu delegatie avocatiala la dosar si participantul la infractiune Raicu Ion, personal si asistat de aparator ales Vasile Daniel, lipsa fiind partea civila Ghinea Alexandru.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul  cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care,
Instanta, procedeaza la audierea inculpatului Boureanu Bobi Constantin, in conf. cu disp. art. 323 C.p.p., a carui declaratie a fost consemnata si atasata la dosarul cauzei.
Instanta, procedeaza la audierea participantului la infractiune Raicu Ion, a carui declaratie a fost consemnata si atasata la dosarul cauzei.
Instanta, fata de declaratiile inculpatului si a participantului la infractiune, precum si avand in vedere declartatiile partii civile, pune in discutia partilor desesizarea instantei si restituirea cauzei la Parchet pentru completarea urmaririi penale.
Reprezentanta Ministerului Public solicita restituirea cauzei la Parchet in cederea completarii urmaririi penale.
Aparatorii alesi ai inculpatului Boureanu Bobi si al participantului la infractiune Raicu Ion, avand cuvantul, pe rand, arata ca nu se opun restituirii cauzei la procuror in vederea completarii urmaririi penale.
Inculpatul Boureanu Bobi Constantin, personal, avand cuvantul, arata ca lasa la aprecierea instantei.

T R I B U N A L U L

Avand nevoie de timp pentru a delibera, va amana pronuntarea, motiv pentru care,

D I S P U N E

Amana pronuntarea pentru data de 26.10.2005.
Pronuntata in sedinta publica, azi 12.10.2005.

PRESEDINTE,                                       GREFIER,

     
     
     
1
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Talharie

talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017
Talharie (art.211 C.p.) - Sentinta penala nr. 19 din data de 21.03.2013
Talharie - Sentinta penala nr. SP62/2007 din data de 31.03.2009
Executarea efectiva a pedepsei inchisorii .Asigurarea indeplinirii scopurilor si functiei pedepsei .Mentinerea in apel a hotararii de condamnare - Decizie nr. 236 din data de 22.09.2010
Individualizarea judiciara a pedepsei Circumstante atenuante - Decizie nr. 21 din data de 01.02.2010
Corecta individualizare a pedepsei sub aspectul cuantumului si a modului de executare - Decizie nr. 44 din data de 24.02.2010
Talharie - Sentinta penala nr. 470 din data de 26.08.2009
Retinand in mod intemeiat varianta agravanta a tentativei de omor prev. de art. 176 lit. d Cod penal, instanta de fond a apreciat in mod judicios ca in speta nu sunt aplicabile prevederile art. 3201 Cod procedura penala referitoare la judecarea cauzei i - Decizie nr. 3/Ap din data de 21.02.2013
Activitatea infractionala a inculpatului major care in baza unei intelegeri anterioare cu inculpatii minori, autori ai unei infractiuni de talharie in forma continuata, promite autorilor ajutor in valorificarea la casele de amanet bunurilor obtinute in - Decizie nr. 125/R din data de 14.02.2013
Talharie. Forma agravata a savarsirii de doua sau mai multe persoane impreuna. - Decizie nr. 1041 din data de 08.10.2012
Talharie. Forma agravata a savarsirii de doua sau mai multe persoane impreuna. - Decizie nr. 847 din data de 05.07.2012
Talharie. Continut obiectiv al infractiunii. - Decizie nr. 60 din data de 14.03.2011
Talharie. Notiunea de arma. Folosirea unui pistol de jucarie la comiterea faptei. Incadrare juridica. - Decizie nr. 620 din data de 15.10.2009
Talharie. Stabilirea modalitatii de executare a pedepsei. Criterii de evaluare. - Decizie nr. 528 din data de 05.09.2009
Talharie savarsita in forma continuata. Mai multe infractiuni de talharie in concurs real. Distinctie. - Decizie nr. 80/A din data de 14.02.2006
Talharie si violare de domiciliu. Concurs de infractiuni. - Decizie nr. 30/A din data de 12.01.2006
art. 211 Cod penal - Sentinta penala nr. 840 din data de 28.03.2012
art. 211 C.p. - Sentinta penala nr. 2100 din data de 22.10.2010
- Sentinta penala nr. 2070 din data de 20.11.2008