InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Bucuresti

Pe rol pronuntarea cauzei penale privind savarsirea infractiunii prev. si ped. de art. 211 alin.2 lit. b si c C.p.

(Sentinta penala nr. 1346 din data de 05.10.2005 pronuntata de Tribunalul Bucuresti)

Domeniu Talharie | Dosare Tribunalul Bucuresti | Jurisprudenta Tribunalul Bucuresti

Dosar nr.1488/2005

TRIBUNALUL BUCURESTI - SECTIA A II- A PENALA
I N C H E I E R E
Sedinta publica din data de  28 septembrie 2005
Tribunalul compus din :
PRESEDINTE -  PETRE ROSU 
GREFIER - GABRIELA CRACIUN Ministerul Public - Parchetul de pe linga Tribunalul Bucuresti a fost reprezentat in instanta de procuror SIRBU ANDREEA.
     Pe rol  judecarea cauzei  penale  privind pe inculpatul ASAN VERGIL, trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii prev. si ped. de art. 211 alin.2 lit. b si c C.p.
La apelul nominal facut in sedunta publica se prezinta inculpatul Asan Vergil, personal, aflat in stare de arest si asistat de aparator din oficiu, lipsa fiind partea vatamata si martorii din acte Bratu Ionut Eugen si Cojocaru Costel.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul  cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care,
Inculpatul, arata ca nu solicita incuviintarea administrarii  nici unei probe si renunta la audierea martorilor din acte.
Reprezentanta Ministerului Public solicita sa se ia act de renuntarea inculpatului la audierea martorilor din rechizitoriu.
Instanta, nemaifiind alte cereri noi de formulat, acorda partilor cuvantul in dezabteri.
      Reprezentanta Ministerului Public, solicita condamnarea inculpatului pentru savarsirea infractiunii prev. si ped. de art. 211 alin.2 lit. b si c C.p., la o pedeapsa privativa de libertate, aratand ca din probatoriul administrat in cauza, inculpatul a savarsit infractiunea pentru care este cercetat si judecat. De asemenea, solicita deducerea perioadei retinerii si arestarii preventive din durata pedepsei ce se va aplica, cu obligarea inculpatului la plata cheltuielilor de judecata, precum si la plata despagubirilor civile catre partea vatamata.
Aparatorul din oficiu al inculpatului, solicita condamanrea inculpatului la o pedeapsa orientata spre minimul special prevazut de lege, aratand ca acesta  a avut o atitudine cooperanta pe parcursul urmaririi penale, precum si in faza de cercetare judecatoreasca, a recunoscut savarsirea faptei si o regreta. De asemenea, solicita instantei a se avea in vedere si circumstantele personale ale inculpatului.
Inculpatul  Asan Vergil, personal, avand cuvantul, arata ca lasa la aprecierea instantei hotararea pe care o va pronunta. T R I B U N A L U L

Avand nevoie de timp pentru a delibera, va amana pronuntarea, motiv pentru care,

D I S P U N E

Amana pronuntarea pentru data de 05.10.2005.
Pronuntata in sedinta publica din 28.09.2005.

PRESEDINTE                                              GREFIER

DOSAR NR. 1488/2005

TRIBUNALUL BUCURESTI SECTIA A II A PENALA
SENTINTA PENALA NR. 1346
SEDINTA PUBLICA DE LA  05.10.2005
TRIBUNALUL COMPUS DIN
PRESEDINTE - PETRE ROSU
GREFIER - GABRIELA CRACIUN

****************
     
     Pe rol pronuntarea  cauzei penale privind pe inculpatul ASAN VERGIL, trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii prev. si ped. de art. 211 alin.2 lit. b si c C.p.
     Ministerul Public - Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti - a fost  reprezentat prin procuror SARBU ANDREEA.
Dezbaterile au avut loc in sedinta publica de la 28.09.2005, fiind consemnate in incheierea de sedinta de la acea data, care face parte integranta din prezenta decizie, cand tribunalul avand nevoie de timp pentru a delibera, conform art. 306 C.p.p., a amanat pronuntarea la data de 05.10.2005, cand a pronuntat urmatoarea hotarare:

T R I B U N A L U L
     
     
     
     La data  de 3 martie 2005 a fost inregistrat pe rolul Tribunalului  Bucuresti rechizitoriul  Parchetului de pe langa  Tribunalul Bucuresti prin care a  fost trimis in judecata inculpatul  Asan Vergil, pentru  savarsirea infractiunii  prev. de art. 211 alin.  2 lit.  b si c si  alin. 2/1 lit. a C.p. cu aplicarea  art. 37 lit. b  C.p., retinandu-se in sarcina lui  ca la 14 dec. 2004, in jurul orei 20.45, impreuna  cu o  alta  persoana  a deposedat, prin violenta,  pe partea vatamata Brasoveanu Roxana de o borseta, in care avea diferite bunuri personale, imtr-un loc public.
Tribunalul analizand actele si lucrarile dosarului retine urmatoarea situatie  de fapt:
In data de 14 dec.  2004,  in jurul  orei 20.45, partea vatamata Brasoveanu  Roxana se deplasa pe aleea de acces dintre strazile Lotrioara  si Rotunda din sectorul 3 Bucuresti, zona prin care  treceau  si doua  persoane, inculpatul Asan  Vergil  si un  " boschetar" de prin zona, care  doarme prin " gurile de canal" .
La un moment dat, inculpatul a  observat-o pe partea vataamta  si pe moment  s-au decis  sa  o deposedeze de bunuri, astfel  ca s-au apropiat  de ea, unul dintre ei i-a  pus  mana la  gura  sa nu tipe,  au imobilizat-o si apoi  inculpatul Asan Vergil  i-a   sustras borseta in care se aflau bani,  vreo 3.000.000 lei si documente personale, dupa  care  cei doi  atacatori  au luat-o la fuga, impartiand intre ei  banii si aruncand  geanta sustrasa.
Partea vatamata a  retinut semnalmentele  unuia dintre cei  doi indivizi si anume pe  cele ale inculpatului (  " fata osoasa, buze subtiri, slab la fata" etc. ) si fiind pusa  de politie  sa recunosca  dintre persoanele  " aflate in atentia  politiei" printre care si inculpatul, aceasta l-a recunoscut pe inculapt la cateva zile  iar  acesta din urma a marturisit imediat ca este unul  dintre autorii faptei.
Instanta, analizand  actele si  lucrarile  dosarului, constata  ca fapta pentru care  inculpatul a  fost trimis in judecata  exista, constituie  infractiune  si a fost savarsita de inculpat.
Astfel,   fapta  inculpatului  Asan  Vergil  care la  data de 14 decembrie 2004, in jurul orei 20.45, impreuna  cu o  alta persoana ( ramasa neidetificata) aflandu-se  pe str. Lotrioara din Bucuresti, a folosit forta, imobilizand-o pe partea vatamata Brasoveanu Roxana si i-a sustras o borseta cu bani si documente  personale, intruneste  eloementele  constitutive  ale infractiunii de talharie prevazuta  de art. 211 alin. 2 lit. b si c  si  alin. 2/1 lit. a C.p.
Inculpatul a savarsit  fapta   in stare de  recidiva  postexecutorie prev.  de art.   37 lit. b  C.p., deoarece anterior a  fost condamnat  prin sentinta penala nr. 41/ 14 ian. 2000 a Judecatoriei sector 2 Bucuresti , definitiva  la 10  mai 2000, la 3 ani inchisoare, fiind incarcerat  la  11 august 1999 si  liberat ( conditionat ) la  5 decembrie 2001.
Fapta  inculpatului este probata cu  declaratia partii  vatamate care descrie initial  semnalmentele inculpatului  iar  apoi il recunoaste  din  grup in prezenta martorilor asistenti si cu  declaratia inculpatului  prin  care  recunoaste si descrie savarsirea faptei.
La individualizarea pedepsei, instanta va avea in vedere  criteriile generale de individualizare prev. de art.  72  C.p., adica  dispozitiile  partii generale ale Codului penal, (inclusiv  art. 27  referitoare la  contributia sa ca participant ), limitele  speciale ale  pedepsei  ( de la 7 la 20 de ani ),  gradul de pericol  social  al faptei savarsite  ( in loc  public ), pe timp de  noapte, doua persoane,  prejudiciul nerecuperat, de persoana infractorului care are antecedente penale,   nu are ocupatie.
Insa, raportat la situatia  concreta , instanta  apreciaza  ca inculpatul a avut  o atitudine sincera in timpul cercetarilor, care  a aratat  ca a participat la savarsirea  faptei, in momentul  in care ( doar) a fost  recunoscut  de partea  vatamata, declaratie care, desi   poate fi  folosita impotriva lui -  fiind o proba ce se coroboreaza cu  declaratia partii vatamate- constituie si rezultatul  unei atitudini  sincere si a  renuntarii  la  dreptul  de a nu  se autoincrimina.
Astfel ca la individualizarea pedeosei, instanta va avea in vedere si dispoz.  art. 74 lit. c C.p., referitoare la  circumstanta atenuanta.
In baza  art. 211 alin. 2 lit. b si c  si alin. 2/1  lit. a C.p.,  cu aplicarea  art. 37 lit. b C.p., condamna  pe inculpatul Asan Vergil la 5 ani inchisoare, cu aplicarea  art. 71- 64 C.p.
Ia  act  ca partea  vatamata  nu s-a  constituit parte  civila, situatie  in care  in baza art. 118 lit. d C.p., confisca de la  inculpat suma de 300 RON.
In baza  art.  131 alin. 1 C.p., obliga inculpatul  la plata a 500 RON cheltuieli judiciare catre stat.

 PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
     HOTARASTE
 
     In baza  art. 211 alin. 2 lit. b  si c si  alin. 2/1 lit. a  C.p. cu aplicarea  art.  37 lit. b cu aplicarea  art. 74  lit. c  C.p. si art. 76 lit. b C.p., condamna  pe inculpatul ASAN VERGIL, fiul lui  Victor si Elena, ns. la 22 aprilie 1977,  in mun. Oltenita,  domiciliat in Oltenita, str. 1 Decembrie, nr. 56, Jud. Calarasi , recidivist, CNP 17303034633040, la 5 ani inchisoare.
Pedeapsa  se va executa in regim  de  detentie, potrivit  art. 57 C.p.
In baza art. 71 C.p., interzice inculpatului, ca pedeapsa accesorie, drepturile  prevazute de  art. 64 C.p.
Ia act  ca  inculpatul este arestat  in alta  cauza.
In baza art. 348 C.p.p. , ia  act  ca  partea  vatamata  Brasoveanu  Roxana-Florentina,  domiciliata  in Bucuresti, str. Avrig, nr. 24, bloc. P. 19, ap. 126, sector 2 nu  s-a  constituit parte civila .
In baza  art.118 lit. d C.p.,  confisca  de la  inculpat  suma de 300 RON.
In baza art. 191 alin. 1 C.p., obliga  inculpatul la plata a 500 RON  cheltuieli  judiciare cptre stat.
Cu apel in 10  zile.
Pronuntata in sedinta publica,  azi 5 oct. 2005.

     PRESEDINTE, GREFIER,
PETRE ROSU GABRIELA  CRACIUN  red. Jud. RP
dact. CL
ex. 4/ 21 oct. 2005
  

1
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Talharie

talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017
Talharie (art.211 C.p.) - Sentinta penala nr. 19 din data de 21.03.2013
Talharie - Sentinta penala nr. SP62/2007 din data de 31.03.2009
Executarea efectiva a pedepsei inchisorii .Asigurarea indeplinirii scopurilor si functiei pedepsei .Mentinerea in apel a hotararii de condamnare - Decizie nr. 236 din data de 22.09.2010
Individualizarea judiciara a pedepsei Circumstante atenuante - Decizie nr. 21 din data de 01.02.2010
Corecta individualizare a pedepsei sub aspectul cuantumului si a modului de executare - Decizie nr. 44 din data de 24.02.2010
Talharie - Sentinta penala nr. 470 din data de 26.08.2009
Retinand in mod intemeiat varianta agravanta a tentativei de omor prev. de art. 176 lit. d Cod penal, instanta de fond a apreciat in mod judicios ca in speta nu sunt aplicabile prevederile art. 3201 Cod procedura penala referitoare la judecarea cauzei i - Decizie nr. 3/Ap din data de 21.02.2013
Activitatea infractionala a inculpatului major care in baza unei intelegeri anterioare cu inculpatii minori, autori ai unei infractiuni de talharie in forma continuata, promite autorilor ajutor in valorificarea la casele de amanet bunurilor obtinute in - Decizie nr. 125/R din data de 14.02.2013
Talharie. Forma agravata a savarsirii de doua sau mai multe persoane impreuna. - Decizie nr. 1041 din data de 08.10.2012
Talharie. Forma agravata a savarsirii de doua sau mai multe persoane impreuna. - Decizie nr. 847 din data de 05.07.2012
Talharie. Continut obiectiv al infractiunii. - Decizie nr. 60 din data de 14.03.2011
Talharie. Notiunea de arma. Folosirea unui pistol de jucarie la comiterea faptei. Incadrare juridica. - Decizie nr. 620 din data de 15.10.2009
Talharie. Stabilirea modalitatii de executare a pedepsei. Criterii de evaluare. - Decizie nr. 528 din data de 05.09.2009
Talharie savarsita in forma continuata. Mai multe infractiuni de talharie in concurs real. Distinctie. - Decizie nr. 80/A din data de 14.02.2006
Talharie si violare de domiciliu. Concurs de infractiuni. - Decizie nr. 30/A din data de 12.01.2006
art. 211 Cod penal - Sentinta penala nr. 840 din data de 28.03.2012
art. 211 C.p. - Sentinta penala nr. 2100 din data de 22.10.2010
- Sentinta penala nr. 2070 din data de 20.11.2008