InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ineu

Stabilirea dreptului de proprietate

(Sentinta civila nr. 432 din data de 05.03.2012 pronuntata de Judecatoria Ineu)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Judecatoria Ineu | Jurisprudenta Judecatoria Ineu

ROMANIA
JUDECATORIA INEU, JUDETUL ARAD                                     Operator 2826
DOSAR NR.
              
SENTINTA CIVILA NR.432/2012
Sedinta publica din 05 martie 2012
Presedinte:
Grefier:

S-a luat in examinare cauza civila privind actiunea formulata de reclamanta Comisia locala Ineu pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor impotriva paratelor Comisia locala Ineu pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor C.S., C.R.T. si G.C.I., pentru fond funciar-constatare nulitate absoluta.
La apelul nominal se prezinta pentru paratele C.S., C.R.T. si G.C.I., avocat B.S. in substituirea titularului cauzei avocat S.E., lipsa fiind partile.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei dupa care instanta constata ca s-a depus la dosar prin biroul de registratura al acestei instante la data de 02 martie 2012 un inscris din partea paratei G.C.I. prin care invedereaza instantei ca avocat S.E. reprezinta interesele acesteia din prezenta cauza.
De asemenea iti insuseste toate actele efectuate de acesta in dosar pana la acest moment, respectiv intampinarea din data de 27.02.201212, depusa la dosar.
Reprezentantul paratelor, avocat B.S. in substituirea titularului cauzei, avocat S.E. arata ca numai are alte  probe de propus sau cereri de formulat.
Instanta constatand ca numai sunt alte probe de administrat, declara faza probatorie incheiata si acorda cuvantul pentru dezbaterea cauzei in fond.
Reprezentantul paratelor solicita respingerea actiunii reclamantei, fara cheltuieli de judecata.
Actiunea este scutita de plata taxei judiciare de timbru si timbru judiciar conform art.15 din Legea nr.146/1997, republicata, precum si art.43 din Titlul VI din Legea nr.247/2005.
J U D E C A T A,

Asupra cauzei civile, constata ca prin actiunea inregistrata la aceasta instanta, scutita de plata taxei judiciare de timbru si a timbrului judiciar, reclamanta Comisia locala Ineu pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, a solicitat in contradictoriu cu paratele Comisia Judeteana Arad pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, C.S., C.R.T. si G.C.I., ca prin hotararea ce se va pronunta sa se constate nulitatea absoluta a reconstituirii dreptului de proprietate prin acordarea de  despagubiri pentru diferenta de teren neretrocedata, cu privire la suprafata de 1,89 ha. drept reconstituit  in favoarea paratelor C.S., C.R.T. si G.C.I. in baza Hotararii nr.. din 02.10.2000 a Comisiei Judetene Arad pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, anexa .., pozitia nr..
Sa se dispuna anularea in parte a Hotararii nr.. din 02.10.2000 a Comisiei Judetene Arad pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, Anexa .., respectiv anularea pozitiei nr.. cu suprafata de 1,89 ha si radierea paratelor C.S., C.R.T. si G.C.I., din Anexa .. a Hotararii nr.. din 02.10.2000 a Comisiei Judetene.
                 Nu a solicitat cheltuieli de judecata.
A motivat in fapt prin aceea ca, reconstituirea dreptului de proprietate si inscrierea paratelor C.S., C.R.T. si G.C.I., in Anexa nr.. a Hotararii nr.. din 02.10.2000 a Comisiei Judetene Arad pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, s-a facut cu incalcarea prevederilor Legilor fondului funciar nr.18/1991 si 1/200, persoana nefiind indreptatita potrivit prevederilor legale, actele de reconstituire a dreptului de proprietate fiind lovite de nulitate absoluta.
Astfel, paratelor C.S., C.R.T. si G.C.I., nu fac dovada dreptului de proprietate asupra suprafetei de 1,89 ha. teren agricol, pentru suprafata ce excede suprafata reconstituita in baza Legii nr.18/1991.
In temeiul art.242 alin.2 c.pr.civila, reclamanta a solicitat judecarea cauzei si in lipsa.
In drept a invocat disp. art.112 c.pr.civila,  III alin.1, lit.a din Legea nr.169/1997, cu modificarile si completarile ulterioare. 
Parata Comisia Judeteana Arad a depus intampinare, la fila 45 dosar aratand ca nu se opune admiterii actiunii. 
Paratele C.S., C.R.T. si G.C.I. au depus la dosar intampinare, f.56 dosar, prin care au solicitat respingerea actiunii reclamantei.
Examinand actiunea reclamantei, fata de temeiul de fapt si de drept al actiunii, apararile formulate de parate prin intampinarea depusa la dosar, precum si din coroborarea probelor administrate, instanta retine in fapt urmatoarele:
La aparitia Legii nr.1/2000, antecesoarea paratelor de ordin 2 si 3, C.M., prin cererea cu nr.---, a solicitat reclamantei Comisiei Locale Ineu pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 5,19 ha teren agricol si teren cu vegetatie forestiera.
La aparitia Legii nr.18/1991, antecesoarea paratelor C.S., C.R.T. si G.C.I., respectiv autoarea C.M. a solicitat Comisiei de fond funciar Ineu, prin cererea nr. ../13.03.1991, copie fila 7 dosar, reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de  3,77 ha. teren agricol, in calitate de mostenitor al defunctului C.I. ,respectiv sotie supravietuitore, teren arabil identificat in Tamand in suprafata de 1,16 ha, Dambut in suprafata de 0,58 ha, Vidasel in suprafata de 0,58 ha, Ciolos in suprafata de 0,87 ha si Cherechius in suprafata de 0,58 ha.
Dovada proprietatii acestei suprafete s-a facut prin depunerea registrului agricol, privind pe autorul C.I., f.9 dosar, din care rezulta ca acesta figureaza cu suprafata de 3,94 ha. teren agricol, iar din cererea de intrare in CAP ,fila 10 dosar ca acesta a intrat in CAP cu suprafata de 2,90 ha.
       Comisia locala Ineu pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, cu sediul in Ineu, respectiv Comisia Judeteana Arad pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, au validat cererea autoarei, in sensul reconstituirii dreptului de proprietate in natura, pentru suprafata de 3,77 ha., fila 8 dosar, pentru care s-a eliberat Titlul de proprietate nr..
Aceiasi autoare a mai solicitat in baza Legii nr.18/1991, reconstituirea dreptului de proprietate suprafata de 5,51 ha. dupa autorul T.G., in calitate de mostenitoare legala, respectiv fiica, conform cererii nr../13.03.1991, fila 12 dosar, dovada dreptului de proprietate fiind facuta cu extras din registrul agricol al autorului, T.G., fila 14 dosar, retinand potrivit mentiunilor ca acesta  figureaza inscris cu suprafata de 4,74 ha., din care a intrat in CAP  cu suprafata de 4,60 ha., conform cererii depuse la fila 15 dosar, in copie.
       Cu privire la aceasta cerere Comisia locala Ineu pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, cu sediul in Ineu, si Comisia Judeteana Arad pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor au reconstituit dreptul de proprietate in natura, pentru suprafata de 4,78 ha., fila 13 dosar, suprafata pentru care de asemenea s-a eliberat Titlul de proprietate nr..
        In fine, la aparitia Legii nr.1/2000, paratele C.S., C.R.T. si G.C.I., ca mostenitoare dupa C.M., au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 5,19 ha., teren agricol,, respectiv cota de 22/2740 padure si 0,16 vie, ca diferenta neretrocedata dupa autorii C.I. si T.G., fila 18 dosar.
Prin Hotararea nr.. din 02.10.2000, Comisia Judeteana Arad pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, fila 5 dosar, s-a validat cererea in sensul reconstituirii dreptului de proprietate pentru suprafata de 1,89 ha., teren agricol prin acordarea de despagubiri, cu consecinta inscrierii acestora in anexa .., a lucrarii de fond funciar Ineu la pozitia .., fila 4-6 dosar.
Potrivit inscrisurilor de la dosar, rezulta ca paratele C.S., C.R.T. si G.C.I. nu fac dovada dreptului de proprietate cu acte concludente, mai precis extras de CF, pentru suprafata de 1,89 ha., conditii in care nu se justifica acordarea de despagubiri pentru aceasta suprafata.
 In acest sens, se are in vedere ca suprafata rezultata conform registrului agricol a fost reconstituita integral in natura , in favoarea autoarei C.M., in baza Legii nr.18/1991, asa cum s-a aratat mai sus, suprafata cu care aceasta a fost pusa efectiv in posesie si i s-a eliberat titlul de proprietate.
Cu privire la extrasele CF .. Ineu, CF .. Ineu, CF .. Ineu, rezulta ca autorii C.P., C.A., C.M. , C.I. si sotia lui T.G., au detinut cote parti din padurea comuna, situatie in care reconstituirea dreptului de proprietate, exploatarea si administrarea suprafetei de teren cu vegetatie forestiera se face sub forma asociativa , potrivit prevederilor art.26 si urmatoarele din Legea nr.1/2000.
Cu privire la admisibilitatea actiunii reclamantei, prin intampinarea depusa la fila 56 dosar, paratele C.S., C.R.T. si G.C.I. au aratat ca dreptul lor, fiind reconstituit prin Hotararea nr.. din 02.10.2000,  emisa de Comisia Judeteana Arad pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, nu mai poate fi pus in discutie cata vreme aceasta hotarare nu a fost contestata in conditiile art.51 si urmatoarele din Legea nr.18/1991 republicata.
   In speta, dupa cum rezulta din considerentele de fapt ale actiunii introductive, respectiv temeiul juridic pe care se fondeaza cererea reclamantei, sunt incidente prevederile art.III alin.1, din Legea nr.169/1997, cu modificarile ulterioare, conform carora: sunt lovite de nulitate absoluta, potrivit dispozitiilor legislatiei civile, aplicabile la data incheierii actului juridic, urmatoarele acte emise cu incalcarea prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991, Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 si ale Legii nr. 169/1997, cu modificarile si completarile ulterioare si ale prezentei legi: a) actele de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate, in favoarea persoanelor care nu erau indreptatite, potrivit legii, la astfel de reconstituiri sau constituiri, cum sunt: (i) actele de reconstituire in favoarea unor persoane care nu au avut niciodata teren in proprietate predat la cooperativa agricola de productie sau la stat sau care nu au mostenit asemenea terenuri; (ii) actele de reconstituire si constituire in favoarea altor persoane asupra vechilor amplasamente ale fostilor proprietari, solicitate de catre acestia, in termen legal, libere la data solicitarii, in baza Legii nr. 18/1991 pentru terenurile intravilane, a Legii nr. 1/2000 si a prezentei legi, precum si actele de constituire pe terenuri scoase din domeniul public in acest scop;(iii) actele de reconstituire si constituire a dreptului de proprietate in favoarea altor persoane asupra terenurilor proprietarilor care nu au fost inscrisi in cooperativa agricola de productie, nu au predat terenurile statului sau acestea nu au fost preluate de stat prin acte translative de proprietate;(iv) actele de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate emise dupa eliberarea titlului de proprietate fostului proprietar pe vechiul amplasament, transcris in registrele de transcriptiuni si inscriptiuni sau, dupa caz, intabulat in cartea funciara, precum si actele de instrainare efectuate in baza lor; (v) actele de reconstituire si constituire a dreptului de proprietate in masura in care au depasit limitele de suprafata stabilite de art. 24 alin. (1) din Legea fondului funciar nr. 18/1991;(vi) actele de reconstituire a dreptului de proprietate asupra unor terenuri forestiere pentru persoanele care nu au detinut anterior in proprietate astfel de terenuri."
               Astfel, instanta retine ca nu sunt fondate sustinerile paratelor cu privire la acest aspect, posibilitatea constatarii nulitatatii absoluta a actelor de reconstituire fiind reglementata distinct de procedura administrativ prealabila jurisdictionala, prevazuta de art.51 si urmatoarele din Legea nr.18/1991 republicata, asa cum este in speta.
Referitor a temeinicia actiunii reclamantei, in raport de cele deja expuse, fata de dispozitiile redate anterior, se retine ca paratele se circumscriu notiuni de persoana neindreptatita, nefacand dovada dreptului de proprietate pentru suprafata de 1,89 ha..
In acest sens, se mai retine ca aceste dispozitii se completeaza cu prevederile art.11 din Legea nr.18/1991, republicata, text ce reglementeaza probele pe baza carora este verificata temeinicia cererilor formulate de persoanele indreptatite, in vederea reconstituirii dreptului de proprietate.
Conform art.11 din legea nr.18/1991 republicata,, suprafata adusa in cooperativa agricola de productie este cea care rezulta din: actele de proprietate, cartea funciara, cadastru, cererile de inscriere in cooperativa, registrul agricol de la data intrarii in cooperativa, evidentele cooperativei sau, in lipsa acestora, din orice alte probe, inclusiv declaratii de martori. Aceste dispozitii se aplica in mod corespunzator si in ceea ce priveste suprafetele preluate de cooperativele agricole de productie in baza unor legi speciale sau in orice mod de la membrii cooperatori. Terenurile preluate abuziv de cooperativele agricole de productie de la persoanele fizice, fara inscriere in cooperativele agricole de productie sau de catre stat, fara nici un titlu, revin de drept proprietarilor care au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate, pe vechile amplasamente, daca acestea nu au fost atribuite legal altor persoane. Stabilirea dreptului de proprietate se face la cerere, pe baza situatiei terenurilor detinute de cooperativa agricola de productie la 1 ianuarie 1990, inscrisa in sistemul de evidenta a cadastrului funciar general sau a registrului agricol, corectata cu instrainarile legal efectuate de catre cooperativa pana la data intrarii in vigoare a legii".
              In fine, art.6 din Legea nr.1/2000 , arata ca :,, La stabilirea, prin reconstituire, a dreptului de proprietate pentru terenurile agricole si forestiere, in conformitate cu prevederile prezentei legi, comisiile comunale, orasenesti, municipale si comisiile judetene, constituite potrivit legii, vor verifica in mod riguros existenta actelor doveditoare prevazute la art. 9 alin. (5) din Legea nr. 18/1991, republicata, precum si pertinenta, verosimilitatea, autenticitatea si concludenta acestor acte, tinandu-se seama si de dispozitiile art. 11 alin. (1) si (2) din aceeasi lege.
               Consemnarile efectuate intre anii 1945 si 1990 in registrele agricole, cererile de intrare in fostele cooperative agricole de productie, documentele existente la arhivele statului referitoare la proprietatea terenurilor, neinsotite de titlurile de proprietate, au valoare declarativa cu privire la proprietate.
Retinand in cauza incidenta prevederilor art. III din Legea nr.169/1997, cu modificari, prin prisma probelor administrate, vazand in drept si disp. art. 58 din Legea nr.18/1991, republicata,  precum si dispozitiile art. 5 , art.33 si urm. din HG 890/2005, instanta apreciaza ca cererea formulata de reclamanta este intemeiata, urmand sa fie admisa.
Urmeaza a se constata nulitatea absoluta a reconstituirii dreptului de proprietate prin acordarea de despagubiri pentru suprafata de 1,89 ha., reconstituita   paratelor C.S., C.R.T. si G.C.I. prin inscrierea in Anexa .., pozitia nr.. a lucrarii de fond funciar Ineu.
Urmeaza a se dispune anularea in parte a Hotararii nr.. din 02.10.2000 emisa de Comisia Judeteana Arad pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, cu privire la Anexa .., respectiv anularea pozitiei nr.. privind suprafata de 1,89 ha., cu consecinta radierii paratelor C.S., C.R.T. si G.C.I. din Anexa .. a lucrarii de fond funciar Ineu, validata prin Hotararea nr.. din 02.10.2000 emisa de Comisia Judeteana Arad pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.
Vazand ca nu s-au solicitat si justificat cheltuieli de judecata si in drept disp.art.274 cod procedura civila nu se vor acorda.
Pentru aceste motive instanta in numele legii,
                                  
H O T A R A S T E,
              
Admite actiunea civila formulata de reclamanta Comisia locala Ineu pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor impotriva paratelor Comisia Judeteana Arad pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, C.S., C.R.T. si G.C.I., pentru constatare nulitate absoluta si in consecinta:
-constata nulitatea absoluta a reconstituirii dreptului de proprietate prin acordarea de despagubiri pentru suprafata de 1,89 ha., reconstituita   paratelor C.S., C.R.T. si G.C.I. prin inscrierea in Anexa .., pozitia nr.. a lucrarii de fond funciar Ineu,
-dispune anularea in parte a Hotararii nr.. din 02.10.2000 emisa de Comisia Judeteana Arad pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, cu privire la Anexa .., respectiv anularea pozitiei nr.. privind suprafata de 1,89 ha., cu consecinta radierii paratelor C.S., C.R.T. si G.C.I. din Anexa .. a lucrarii de fond funciar Ineu, validata prin Hotararea nr.. din 02.10.2000 emisa de Comisia Judeteana Arad pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.
Fara cheltuieli de judecara.
Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din 05 martie 2012.

             Presedinte,                                                             Grefier,

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 333 din data de 04.04.2012
Modificare titlu - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 561 din data de 16.02.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 1387 din data de 16.12.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 992 din data de 27.10.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 842 din data de 06.10.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 620 din data de 14.07.2010
Proprietate privata - Sentinta civila nr. 549 din data de 16.06.2010
Anulare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 22 din data de 29.04.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 116 din data de 17.02.2010