InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ineu

Anulare act

(Sentinta civila nr. 1050 din data de 13.07.2011 pronuntata de Judecatoria Ineu)

Domeniu Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc. | Dosare Judecatoria Ineu | Jurisprudenta Judecatoria Ineu

ROMANIA
JUDECATORIA INEU, JUDETUL ARAD                            OPERATOR 2826
DOSAR NR.                                  SENTINTA CIVILA NR.1050/2011
                                       Sedinta publica din 13 iulie 2011
                                         Presedinte:
                                               Grefier:

S-a luat in pronuntare cauza civila privind formulata de reclamantii I.I. si P.T. impotriva paratei A.U.C.F.U.R., pentru anulare act.
La apelul nominal nu se prezinta nimeni.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei, dupa care dupa care se constata ca dezbaterea in fond a cauzei a avut la termenul din 11 iulie 2011, cand partile prezente au pus concluzii pe fond, si s-a amanat pronuntarea la termenul de azi, cunoscut de parti, termen pentru care au fost depuse concluzii scrise de ambele parti.

J U D E C A T A,

Constata ca prin actiunea civila inregistrata la aceasta instanta la data de .., legal timbrata, reclamantii I.I. si P.T., au solicitat in contradictoriu cu parata A.U.C.F.U.R. ca prin sentinta ce se va pronunta sa se dispuna anularea Proceselor-verbale al Adunarii Generale extraordinare din 31.05.2009 si din 1.06.2009 a Consiliului De Administratie ,in temeiul art.23 al.3 din OG 26/2000.
          Cu cheltuieli de judecata.
A motivat in fapt prin aceea ca, reclamantii, in calitate de membrii composesori, dupa cum rezulta din procesul-verbal al Adunarii Generale, nu au participat la aceasta, ceea ce ii indreptateste sa promoveze prezenta cerere.
In ce priveste termenul de 15 zile , dupa cum rezulta din copia cererii aflate la dosar, aceste procese-verbale au fost predate petentilor, prin aparator, in data de 4.03.2011.
Adunarea generala extraordinara din 31.05.2009 a fost nelegala, intrucat s-a  incalcat art. 13 din Statutul Asociatiei, articol care prevede ca adunarea generala trebuie convocata cu cel putin 20 de zile calendaristice inainte si trebuie sa cuprinda :data ,locul si ora tinerii adunarii ,precum si ordinea de zi cu prezentarea tuturor problemelor care fac obiectul dezbaterii, iar in speta o astfel de convocare nu exista.
Pentru legala constituire a acestei adunari era obligatorie prezenta unui numar de membri ,care sa insumeze dreptul de proprietate asupra a 1/2 parti din padurea si pasunea comunala, cvorum ce nu a fost insa intrunit in acea sedinta.
A mai aratat ca, sedinta Adunarii generale trebuia sa fie condusa de catre presedintele Consiliului de Administratie ,sau in lipsa acestuia de catre vicepresedinte sau o persoana desemnata in acest scop, iar din procesul-verbal de sedinta rezulta ca aceasta nu a fost condusa de nici una dintre cele 3 persoane prevazute de Statut.
Pe langa aceste vicii de natura formala ce atrag nulitatea procesului-verbal,  exista si vicii de fond , respectiv, potrivit art.8 din Statut calitatea de membru o poate dobandi doar persoana proprietara de terenuri cu vegetatie forestiera si pasuni situate in raza de activitate a asociatiei,  aceasta dovada nefiind facuta pentru nici unul dintre noii membrii aprobati in sedinta.
Mai mult, Z.C.G. a fost aprobat ca membru abia in aceasta sedinta,ocazie cu care a fost numit si membru al Consiliului de administratie, or, in aceste conditii acesta a devenit membru al consiliului si presedinte al asociatiei concomitent cu dobandirea calitatii de membru.
Pentru aceste considerente, procesul-verbal din 31.05.2009 se impune a fi anulat, cu consecinta anularii masurilor dispuse, printre care primirea de noi membri, demiterea Consiliului de administratie si alegerea unui Consiliu de administratie nou.
Ca urmare a anularii procesului-verbal al acestei sedinte, se impune anularea procesului-verbal din 1.06.2009 al sedintei noului Consiliu de administratie, deoarece, reitereaza, masura numirii noului Consiliu de administratie va fi invalidata. La fel ca in cazul procesului-verbal anterior si anularea acestuia duce la invalidarea celor doua masuri discutate si dispuse pe ordinea de zi, respective alegerea presedintelui si administratorului si imputernicirea acestora pentru a reprezenta interesele asociatiei.
          Prin completarea considerentelor actiunii, depusa la data de 11 aprilie 2011, reclamantii au aratat ca se impune anularea acestor dispozitii pentru lipsa consimtamantului valabil exprimat la convocarea adunarii generale.
In drept sunt aplicabile prevederile OG 26/2000, cu modificari.
Prin intampinarea depusa la fila 29-30 dosar, parata a solicitat respingerea actiunii, cu obligarea reclamantilor la plata cheltuielilor de judecata.
Pe cale de exceptie au aratat ca reclamantii sunt decazuti din dreptul de a mai contesta hotararea adunarii generale, avand in vedere prevederile art.23 al.2 din OG 26/2000, actiunea fiind exercitata cu depasirea termenului legal de 15 zile prevazut de acest text.
Exceptia decaderii a fost unita cu fondul cauzei la termenul din 6 iunie 2011.
          Pentru solutionarea cauzei s-au depus la dosar : inscrisuri f.4-7, 12-16-27, 29-34,36-45, 46-50, 53-55, 58-72,76-, 78-99, 105-112 si s-au audiat martorii O.C. f.60, I.A. f.61, F.I.  si S.P. f.106 dosar.
Asupra exceptiei decaderii, precum si a cererii reclamantei, fata de apararile formulate pe cale de intampinare, din coroborarea probelor de la dosar, retine in fapt urmatoarele:
              La data de 31 mai 2009, a avut loc sedinta extraordinara a A.U.C.F.U.R., avand ca ordine la zi primirea de noi membrii, alegerea noului Consiliu de Administratie si demiterea celui vechi, anularea vechi stampile si emiterea unei noi stampile cu nr.2.
             De asemenea, la data de 01.06.2009 a avut loc sedinta noului Consiliu de Adunare al paratei, avand ca ordine de zi alegerea noii conduceri-presedinte, administrator si imputernicirea presedintelui, administratorului pentru a reprezenta Asociatia la banci, finante, Directia Muncii, CASS Arad, Ag. somaj, ITM, APIA si alte institutii care apara interesele Asociatiei.
             Prin Incheierea nr.84/25.01.20100 pronuntata in dosar nr../246/2010 al Judecatoriei Ineu, a fost admisa cererea petentei A.U.C.F.U.R. si s-a dispus autorizarea modificarii actului constitutiv si statutul petentei conform Actului Aditional la statutul si actul constitutiv al petentei, autentificat la BNP L.F. cu nr../06 iulie 2009.
            Dupa cum rezulta din considerentele acestei incheieri, s-a retinut in fapt ca la data de 31 mai 2009 a avut loc Adunarea Generala a membrilor composesori, prin procesul verbal incheiat la aceiasi data s-a dispunandu-se numirea noului consiliu de administratie, potrivit prevederilor art.21 din OG nr.26/2000 cu modificarile si completarile ulterioare.
             Prin decizia civila nr.822/2009 a Tribunalului Arad sectia civila, data in dosar nr../246/2009 , a fost dispusa inscrierea acestor mentiuni in Registrul special tinut de judecatorie.
            Potrivit procesului verbal intocmit la data de 1 iunie 2009, autentificat sub nr../29.06.2009 la BNP L.F. din Ineu, copie fila 11,12 dosar, noul consiliu de administratie a hotarat numirea presedintelui precum si a administratorului A.U.C.F.U.R., in conformitate cu prevederile art.14 alin.1 din statutul petentei.
            Potrivit Actului Aditional la statutul si actul constitutiv al petentei, autentificat la BNP L.F. cu nr../06 iulie 2009, fila 15,16 dosar, intocmit ca urmare a proceselor verbale ale Adunarii Generale a membrilor composesori din data de 31.05.2009 si respectiv al Consiliului de Administratie al petentei din data de 01.06.2009, s-a modificat actul constitutiv si statutul A.U.C.F.U.R..
            In fine, se retine ca parata este constituita ca persoana juridica fara scop patrimonial, conform prev.art.26 din Legea nr.1/2000 cu modificarile ulterioare, respectiv prev.OG nr.26/2000 cu modificarile ulterioare, privind asociatiile si fundatiile.
Reclamantul P.T. detine calitatea de membru in A.U.C.F.U.R. de infiintare pana in prezent, fila 61,62 dosar.
Reclamantul I.I. a detinut functia de Presedinte al A.U.C.F.U.R. pana la data de 29.04.2009, cand a fost inlocuit cu actualul Presedinte-Z.C.G., care detinuse anterior in cadrul A.U.C.F.U.R. , functia de administrator, fila 61, 62 dosar.
Potrivit disp. art.20 si urmatoarele din OG nr.26/2000 , cu modificari,    ,,organele asociatiei sunt: adunarea generala; consiliul director;cenzorul sau, dupa caz, comisia de cenzori.
          Adunarea generala este organul de conducere, alcatuit din totalitatea asociatilor, avand ca si competente: stabilirea strategiei si a obiectivelor generale ale asociatiei; aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli si a bilantului contabil;alegerea si revocarea membrilor consiliului director; alegerea si revocarea cenzorului sau, dupa caz, a membrilor comisiei de cenzori; infiintarea de filiale;modificarea actului constitutiv si a statutului; dizolvarea si lichidarea asociatiei, precum si stabilirea destinatiei bunurilor ramase dupa lichidare; orice alte atributii prevazute in lege sau in statut.,,
In fine, la art.23 din acest act normativ se prevede ca ,,Hotararile luate de adunarea generala in limitele legii, ale actului constitutiv si ale statutului sunt obligatorii chiar si pentru membrii asociati care nu au luat parte la adunarea generala sau au votat impotriva. Hotararile adunarii generale, contrare legii, actului constitutiv sau dispozitiilor cuprinse in statut, pot fi atacate in justitie de catre oricare dintre membrii asociati care nu au luat parte la adunarea generala sau care au votat impotriva si au cerut sa se insereze aceasta in procesul-verbal de sedinta, in termen de 15 zile de la data cand au luat cunostinta despre hotarare sau de la data cand a avut loc sedinta, dupa caz.,,
Fiind ridicata prin intampinare exceptia decaderii reclamantilor din dreptul de a mai contesta hotararile luate de adunarea generala a paratei, exceptie unita cu fondul cauzei la data de 06 iunie 2011, aceasta va fi analizata pe baza probatoriului administrat mentionat mai sus.
Astfel, in raport de cererea reclamantilor, mai precis considerentele de fapt pe care se fondeaza cererea introductiva si precizarea considerentelor de fapt din data de 11.04.2011precum si dispozitiile legale redate anterior, se retine ca la data de 29.04.2009 comisia de cenzori din cadrul asociatiei parate a convocat Consiliul de Administratie al A.U.C.F.U.R. pentru a se analiza activitatea acestuia, fila 85 dosar, fiind propusa inlocuirea presedintelui asociatiei la acea data reclamantul I.I., urmand ca la o data ulterioara schimbarea presedintelui si respectiv numirea unui nou presedinte sa se realizeze  prin Hotararea Adunarii Generale a asociatiei parate conform art.14 lit.e din Statutul Asociatiei.
Astfel, la data de 09.05.2011 a fost intocmit un convocator cu membrii asociatiei parate, fila 87 dosar, in vederea Adunarii Generale a membrilor asociatiei, pentru data de 29 mai 2009.
Potrivit procesului-verbal cu nr.216/29 mai 2009, copie la fila 90 dosar al Adunarii generale extraordinare a membrilor asociati, ca urmare a faptului ca nu au fost prezenti decat un numar limitat de membri neintrunindu-se cvorumul necesar adoptarii vreunei hotarari, s-a stabilit ca data a urmatoarei sedinte a Adunarii generale a membrilor asociatiei, aceea de 31 mai 2009, orele 19,00, la Caminul Cultural.
Astfel, in raport de aceste inscrisuri coroborate cu declaratiilor martorilor O.C., I.A., F.I. si S.P. f.60-62, 106 dosar, rezulta ca adunarea generala a membrilor asociatiei a avut loc la data stabilita, respectiv 31 mai 2009 la care cei doi reclamanti nu participat, acestia putand contesta hotararea Adunarii generale, in termen de 15 zile.
Cu privire la acest termen, mai precis momentul la care au luat cunostinta de cele adoptate ca urmare a Adunarii generale a membrilor asociatiei din data de 31 mai 2009 si respectiv a Consiliului de Administratie din data de 01 iunie 2009, in modalitatea in care s-a asigurat convocarea membrilor asociati: prin convocator, afisare la sediul Caminului Cultural si prin batai de toba in tot satul, este evidenta notorietatea evenimentului, mai ales ca este un sat restrans, fila 61, 62 dosar respectiv 106 dosar , aspect ce se coroboreaza cu depozitiile martorilor O.C. si S.P., f.60 si 106 dosar, ca arata faptul ca desi nu sunt membrii composesori si deci nu au interes sa participe la adunarile composesoratului, schimbarea reclamantului I.I. din functia de presedinte al composesoratului era notorie in localitate.
Aceiasi martori afirma ca, schimbarea reclamantului din aceasta functie s-a datorat faptului ca reclamantul a instrainat diferente suprafete de teren din patrimoniul composesoratului catre terti.
Martorii I.A. si F.I., f.61,62 dosar, confirma faptul ca reclamantul I.I. cunostea aceste aspecte, fiindu-i solicitat de mai multe ori sa predea actualului presedinte o serie de documente si stampila composesoratului.
Aceste discutii s-au facut in mai multe randuri, cu ambii reclamanti, iar reclamantul I.I. cunostea ca a fost inlocuit din functia de presedinte al composesoratului  intrucat i s-a suspendat contractul de munca  incheiat cu parata in anul 2009, iar reclamantul P.T. a fost audiat in calitate de martor in toamna anului 2009, intr-un dosar penal ce viza actele de instrainare efectuate de fostul presedinte al A.U.C.F.U.R., reclamantul I.I., potrivit declaratiilor martorilor I. si F., ambii membrii in consiliul de Administratie al paratei si al A.U.C.F.U.R..
In acest sens la dosar s-au depus la f.69 dosar, acest aditional la contractul individual de munca cu nr../28.10.2008, privind incetarea contractului de munca al reclamantului I.I. cu parata, respectiv ca urmare a actului de control al ITM Arad, f.70,71 dosar, actul aditional la contractul de munca fiind comunicat reclamantului I.I., cu scrisoare recomandata la data de 03.09.2009,f.68 dosar, iar la f.107 dosar s-a depus declaratia reclamantului P.T. data in dosarul penal nr../P/2010- la IPJ Arad, serviciul de investigatii Criminale.
Din expunerea de mai sus se poate concluziona ca ambii reclamanti au avut cunostinta de adoptarea masurii Adunarii generale a membrilor composesori de Administratie al Asociatiei, inca din anul 2009, aspect sustinut si de aceea ca s-au purtat mai multe litigii cu privire la actele incheiate de reclamantul I.I. in perioada in care acesta ocupa functia de presedinte al asociatiei, de sub dosarele nr../246/2009 si dosar nr../246/2009 ale Judecatoriei Ineu, respectiv s-au publicat diferite articole in presa cu privire la aceste aspecte, f.97,98 dosar.
Prin urmare, dat fiind ca art.23 al.2 din OG nr.26/2000, prescriu ca pot fi contestate  hotararile adoptate de Adunarea Generala a asociatiei intr-un termen de 15 zile de la data luarii la cunostinta, acest termen fiind unul de decadere, astfel ca exceptia apare ca intemeiata, reclamantii intelegand sa conteste in instanta aceste hotarari cu depasirea acestui termen, urmand a fi admisa.
Pe cale de consecinta, urmare a admiterii exceptiei, vazand in drept disp.art.21, art.23 alin.2 din OG nr.26/2000 cu modificari, se va respinge actiunea reclamantilor.
Fiind solicitate cheltuieli de judecata de catre parata, in temeiul art.274 c.pr.civila vor fi obligati reclamantii, in solidar la 1.800 lei cheltuieli de judecata catre parata, justificate prin onorariu de avocat, f.112 dosar.
Pentru aceste motive, in numele legii,

H O T A R A S T E

               Admite exceptia decaderii prevazuta de art.23, alin.2 din OG nr.26/2000, ridicata de parata A.U.C.F.U.R..
                Respinge actiunea formulata de reclamantii I.I. si P.T. impotriva paratei A.U.C.F.U.R. pentru anulare act.
                Obliga reclamantii in solidar la 1.800 lei cheltuieli de judecata catre parata.
Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din 13 iulie 2011.

    Presedinte, Grefier,

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc.

Anulare act - Decizie nr. 523 din data de 27.06.2017
Anulare act - Decizie nr. 502 din data de 21.06.2017
II.Procesul verbal de contraventie care nu intruneste conditiile prev. de art. 19/1 din OG nr. 2/2001 reactualizata, va fi anulat. - Decizie nr. 267/R din data de 23.05.2005
Anularea actelor frauduloase incheiate de debitori in dauna creditorilor se poate dispune daca se dovedeste existenta intentiei de frauda - Sentinta civila nr. 506/CA din data de 19.05.2004
COMPETENTA MATERIALA . ANULARE ACT FALSIFICAT - Decizie nr. nr. 5/A din data de 05.01.2004
Obligare la incheierea unui act autentic de vanzare-cumparare iar in caz de refuz, Sentinta sa tina loc de contract de vanzare cumparare - Decizie nr. 155 din data de 31.12.2013
Lipsa calitatii procesuale pasive ca urmare a divizarii unei societati in mai multe societati comerciale. Imposibilitatea introducerii unor noi parati in apel. - Decizie nr. 404 din data de 09.09.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 293 din data de 03.06.2009
- Sentinta civila nr. 526 din data de 29.10.2008
Rectificare carte funciara - Sentinta civila nr. 118 din data de 10.02.2009
Exceptia inadmisibilitatii cererii pentru neparcurgerea procedurii plangerii prealabile. Dovada depusa dupa inchiderea dezbaterilor - Sentinta civila nr. 84/F din data de 15.09.2015
Raportul de evaluare intocmit de A.N.I.. Consecintele incalcarii dispozitiilor art. 70 si 79 alin. 1 din Legea nr. 161/2003. Contestarea raportului de evaluare. - Decizie nr. 5/F din data de 23.01.2015
Admisibilitatea actiunii in anulare a actului administrativ-fiscal adresate direct instantei de judecata, fara a urma, in prealabil, procedura prevazuta de art. 205-208 din Codul de procedura fiscala. - Decizie nr. 611/R din data de 21.05.2015
Vechiul cod de procedura civila – Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 2130/R din data de 19.09.2014
Vechiul cod de procedura civila - Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 1449/R din data de 25.04.2014
Actiune pentru anularea permisului sau de conducere - Sentinta civila nr. 4798/CA din data de 19.09.2012
Actiune in anulare. Decizie emisa in baza Legii 10/2001 de catre o persoana juridica ce nu avea calitatea de unitate detinatoare. - Sentinta civila nr. 101/S din data de 03.04.2012
Interesul in promovarea unei ac?iuni in constatarea nulita?ii absolute a unui act juridic. - Decizie nr. 251/A din data de 28.10.2011
Cheltuieli de judecata pe cale separata. - Decizie nr. 1290/R din data de 20.10.2011
Uzucapiune.Posesia exerciatata asupra unui teren proprietatea C.A.P. - Decizie nr. 1473/R din data de 24.11.2011