InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Iasi

STABILIRE PROGRAM VIZITARE MINOR

(Sentinta civila nr. 18085 din data de 19.10.2011 pronuntata de Judecatoria Iasi)

Domeniu Minori | Dosare Judecatoria Iasi | Jurisprudenta Judecatoria Iasi

          Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Iasi sub nr. 38585/245/2010 reclamantul CTB a chemat in judecata pe parata MM solicitand instantei ca, prin hotararea pe care o va pronunta, sa se stabileasca dreptul reclamantului de a avea legaturi personale cu minorul C.D , nascut la 07.06.2007, dupa cum urmeaza:
 -   2 week-enduri pe luna , respectiv in a doua si a patra saptamina din luna, de vineri de la ora 17,00 pina duminica la ora 18,00 la domiciliul reclamantului.
 - In vacanta de iarna -3 zile , respectiv din a treia zi de Craciun la domiciliul reclamantului.
 -   in vacanta de vara -3 saptamini , respectiv in ultimele 3 saptamini din luna iulie, la domiciliul reclamantului
Motivand in fapt cererea, reclamantul a invederat instantei ca prin s.c. 268/2010 a Judecatoriei Iasi a fost desfacuta casatoria partilor, iar minorul rezultat din casatorie a fost incredintat spre crestere si educare paratei. Cum legea ii permite sa mentina legaturi personale cu copilul, solicita admiterea actiunii.
In drept, reclamantul a invocat dispozitiile art. 43 al 3 c.fam.
In sustinerea actiunii, legal timbrate, reclamantul a depus la dosar: s.c.268/2010  a Judecatoriei Iasi  si a solicitat proba cu martori, interogatoriul piritei.
Parata, legal citata, a formulat intampinare prin care a solicitat admiterea in parte a actiunii in sensul ca solicita ca reclamantul sa aiba legaturi personale cu minorul nu la domiciliul reclamantului si doar in prezenta piritei.Arata pirita ca, data fiind virsta minorului si atasamentul profund pentru mama sa, separarea acestuia de mediul de educatie poate sa-l afecteze. Sustine aceasta ca reclamantul locuieste in  fostul domiciliul comun al partilor, intr-un imobil proprietatea sa , impreuna cu parintii sai si ca a fost violent cu pirita chiar si inainte de casatorie. Astfel, este in interesul minorului ca legaturile personale cu reclamantul sa se faca la domiciliul piritei, in prezenta sa.
 In dovedire s-au depus inscrisuri.
 In virtutea rolului sau activ, instanta a solicitat efectuarea anchetei sociale la domiciliul reclamantului, aceasta fiind inaintata prin adresa 5591/2011 a Directiei de Asistenta Comunitara Primaria mun Iasi( fila 80 ).
In cauza a fost administrata proba cu inscrisuri, interogatoriul partilor( filele 122-127) si proba testimoniala fiind audiati martorii DM si RC.
Analizand probele administrate in cauza, instanta apreciaza intemeiata actiunea si o va admite, pentru considerentele ce urmeaza:
In fapt, reclamantul CTB si parata MM  s-au casatorit la data de, din casatoria lor nascandu-se la data de 07.06.2007  minorul CD.  Prin s.c. 268/2010 a Judecatoriei Iasi a fost desfacuta casatoria partilor, iar minorul rezultat din casatorie a fost incredintat spre crestere si educare paratei . Pentru a se decide in acest sens instanta de divort a avut in vedere ca minorului ii sunt asigurate conditiile necesare cresterii si dezvoltarii normale alaturi de mama sa.
Din probele administrate in prezenta cauza, instanta a retinut si faptul ca la divort reclamantul a fost de acord cu incredintarea copilului mamei, avand in vedere tocmai atasamentul profund al copilului fata de aceasta.
Martorul RC , audiat nemijlocit de instanta la solicitarea reclamantului, a relatat ca in perioada casatoriei partile impreuna cu minorul au locuit , alaturi de parintii reclamantului, in casa proprietatea reclamantului situata in cartierul Bucium . In aceasta perioada reclamantul  a avut o atitudine grijulie si afectuoasa fata de copilul sau, iar dupa divort, pirita i-a interzis sa-si mai vada copilul.  A mai aratat martorul si faptul ca , in perioada cit partile au fost casatorite si au locuit cu parintii reclamantului, de minor s-a ocupat si bunica materna, minorul fiind foarte atasat de bunica sa. A mai retinut instanta si faptul ca reclamantul detine conditiile materiale necesare ca minorul sa ramana  anumite perioade cu tatal sau, reclamantul avand asa cum s-a precizat anterior, o locuinta in Iasi, cartierul _realizand venituri din munca,  avand si aptitudinile caracteristice unui parinte de a ingriji un copil.
Martora DM   nu a putut preciza care era relatia afectiva dintre minor si tatal sau  aratind insa ca intre parti exista un conflict, iar de fiecare data cind  se intilnesc  acestia se cearta.
In drept, in cadrul ocrotirii parintesti, deplina egalitate in drepturi a parintilor in ceea ce priveste exercitarea drepturilor si indatoririlor fata de copiii minori, reprezinta unul dintre principiile de baza ale Codului civil, prevazut in art.483 Cod Civil, iar  art.398 al.2 dispune ca "in cazul exercitarii autoritatii parintesti de catre un singur parinte celalalt parinte pastreaza dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului,,. Nu trebuie insa pierdut din vedere aspectul ca exercitarea drepturilor parintesti se realizeaza exclusiv in interesul copiilor minori( art 483 al 2).
In ceea ce priveste dreptul parintelui de a avea legaturi personale cu minorul, art.401 Codul Civil contine o dispozitie de principiu, potrivit careia ,, parintele separat de copilul sau are dreptul de a avea legaturi personale cu acesta,,.
Instanta are in vedere si dispozitiile art. 2 alin 2 din Legea 272/2004 potrivit carora drepturile si obligatiile parintesti se exercita raportat la interesul superior al copilului si ale art. 31 alin 2 din acelasi act normativ, conform carora ambii parinti sunt responsabili pentru cresterea copiilor lor, iar exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti trebuie sa aiba in vedere interesul superior al copilului care se realizeaza si prin mentinerea relatiilor personale cu el.  
Potrivit  art. 15 din Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, (1)"relatiile  personale se pot realiza prin : a) intalniri ale copilului cu parintele ori cu o alta persoana care are, potrivit prezentei legi, dreptul  la relatii personale cu copilul; b)vizitarea copilului la domiciliul acestuia; c)gazduirea copilului pe perioada determinata de catre parintele sau de catre alta persoana la care copilul nu locuieste in mod obisnuit; d)corespondenta ori alta forma de comunicare cu copilul, etc. Fata de situatia de fapt retinuta, in baza dispozitiilor legale mentionate, instanta urmeaza sa admita actiunea reclamantului, constatand ca  cererea acestuia de a avea legaturi personale cu minorul este intemeiata, din actele si lucrarile dosarului neexistand nici un indiciu ca mentinerea de catre reclamant a legaturilor personale cu  propriul copil in varsta de 5 ani si 6 luni ar prejudicia in vreun fel dezvoltarea fizica si psihica a acestuia. Dimpotriva, astfel este asigurat cadrul adecvat exercitarii dreptului si indeplinirii obligatiei parintesti de a veghea la cresterea si educarea copilului, la invatatura si pregatire profesionala.
Posibilitatea parintelui si a copilului de a se bucura reciproc de compania celuilalt reprezinta un element fundamental al vietii de familie, asa cum este el consacrat si de articolul 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, in jurisprudenta Curtii stabilindu-se ca dreptul la viata de familie cuprinde si  dreptul parintelui caruia copilul nu i-a fost incredintat la divort de a stabili legaturi cu copilul.
Potrivit art. 31 alin 3 din legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, in cazul existentei unor neintelegeri intre parinti cu privire la exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti, instanta judecatoreasca hotaraste potrivit interesului superior al minorilor.  In ce priveste modalitatile de realizare efectiva a acestor legaturi, instanta se va raporta exclusiv la interesul superior al minorului.
Instanta  apreciaza ca, pentru asigurarea efectivitatii acestui drept , parintelui trebuie sa i se creeze posibilitatea de a avea legaturi personale cu copilul sau in mod firesc, fara a se simti stanjenit de prezenta celuilalt parinte,  si, avand in vedere imprejurarile concrete ale acestui caz, astfel ca urmeaza sa admita cererea reclamantului, in temeiul  art. 15 alin 1 lit c din Legea 272/2004, considerand ca este in interesul minorului ca programul de vizitare sa se realizeze la domiciliul reclamantului, acesta fiind si locul in care minorul a trait de la nasterea sa si pina la divortul partilor in 2010.
Asadar, dreptul de a pastra legaturi personale urmeaza a fi exercitat  in asa fel incat sa nu se influenteze negativ dezvoltarea minorului, urmand a se stabili un program prin care sa fie respectate conditiile normale in privinta intretinerii acestor legaturi. Pentru mentinerea relatiilor dintre tata si copil, precum si pentru consolidarea acestor relatii, instanta apreciaza ca cea mai adecvata modalitate este  cea solicitata de reclamant, la domiciliul  reclamantului, unde minorul a locuit,  are aproape si bunicii paterni, precum si alte rude sau apropiati, iar aceste legaturi cu minorul urmeaza a se realiza in modalitatea solicitata de reclamant.
            In acest fel minorului nu-i va fi intrerupt programul educativ in care este implicat ,fiindu-i asigurata totodata posibilitatea petrecerii vacantelor, deci a timpului liber si in preajma celuilalt parinte, cu care nu locuieste permanent. Apreciaza instanta ca nu se impune a restringe programul de vizitare in modalitatea solicitata de catre pirita ( vizitarea minorului la domiciliul actual al acestuia si in prezenta piritei) in conditiile in care intre parti sint relatii tensionate( fapt recunoscut si de catre pirita) iar intilnirile dintre acestia degenereaza in certuri, acest fapt fiind de natura a afecta copilul. Din acest motiv ,modalitatea de a avea legaturi personale cu minorul  prin luare la domiciliul reclamantului este  cea mai indicata , doar in acest fel fiind asigurata copilului prezenta sa intr-un mediu  armonios si plin de afectiune care  sa nu  influenteze negativ dezvoltarea sa.
In consecinta, instanta va admite actiunea reclamantului si va stabili in favoarea acestuia dreptul de a avea legaturi personale cu minorul CD , nascut la, in modalitatea solicitata.
     In temeiul disp. Art. 274 C proc civ , instanta va obliga pirita sa plateasca reclamantului cheltuieli de judecata in suma de 1.508,3 lei.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010