InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Husi

Uzucapiune

(Sentinta civila nr. 795 din data de 08.10.2012 pronuntata de Judecatoria Husi)

Domeniu Uzucapiune (Prescriptia achizitiva) | Dosare Judecatoria Husi | Jurisprudenta Judecatoria Husi

Dosar nr. 712/244/2011                                                       - uzucapiune- R O M A N I A
JUDECATORIA HUSI-JUDETUL VASLUI
SENTINTA CIVILA Nr. 795/2012
Sedinta publica de la 08 Octombrie 2012
Completul compus din:
PRESEDINTE X
Grefier Y
Pe rol judecarea cauzei civile privind pe reclamant D C, domiciliata in  Husi,_. ,jud.Vaslui si pe paratii H C, domiciliata in Husi str_.,jud.Vaslui, D I,domiciliat in Husi,_. ,jud.Vaslui, D I, domiciliat in Galati,str_..,cartier Micro,jud.Galati ,D C,domiciliat in Husi,str. _jud.Vaslui, D C, Husi,str_.,jud.Vaslui, D L, Husi,str_.,jud.Vaslui si MUNICIPIUL HUSI - PRIN PRIMAR,cu sediul in Husi,str_.,jud.Vaslui, avand ca obiect "uzucapiune".
La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta pentru reclamanta D C , av. S M , paratul D I,lipsa fiind reclamanta, paratii D I , D C I , D C, H C, D L si Municipiul Husi prin primar.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier care invedereaza:
- dosarul are ca obiect "uzucapiune",
- se afla la al 12-lea termen de judecata,
- partile au fost legal citate,
- procedura de citare  este legal indeplinita.
Av. S M depune la dosar chitanta nr.1060421 din 11 octombrie 2012 prin care face dovada achitarii diferentei de onorariu expert in cuantum de 472 lei pentru expertiza tehnica in specialitatea constructii(expert H L) si face precizarea ca nu are de facut obiectiuni la raportul de expertiza.
Instanta constata achitat decontul pentru expertiza tehnica in specialitatea constructii achitat integral.
     Nemaifiind alte cereri instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul la fond.
Av. S M pentru reclamanta D C ,avand cuvantul la fond, arata ca aceasta a solicitat sa se constate ca ea si sotul acesteia-defunctul D T au dobandit dreptul de proprietate prin uzucapiunea de 30 ani,asupra imobilului  situat in municipiul Husi, str_.., jud. Vaslui,compus din casa de locuit,constructii anexe si teren in suprafata totala de 470 mp, cu vecinatatile din actiune. In cauza s-au administrat probe, s-a efectuat si o expertiza tehnica in specialitatea constructii care a identificat imobilul si vecinii acestuia,s-a discutat cu vecinii si s-a constatat ca limitele proprietatii nu au fost modificate, nu au avut litigii cu privire la terenul aferent casei de locuit, . De asemenea s-a constata ca imobilul a fost renovat in timp. In curte exista doua noi constructii notate in raportul de expertiza cu C2 si C3. Imobilul notat cu C2 este o casa noua iar C3 are destinatie de bucatarie, baie, beci si anexe gospodaresti notate de la C4 la C7. In prezent imobilul C1 este locuit de reclamanta si paratul D I. Constructia notata cu C2 este edificata in anii 1995/1996 de sotul paratei H C si care locuieste in acel imobil. Martorii audiati in cauza au reliefat acelasi aspect. Considera ca actiunea este pe deplin dovedita,motiv pentru care solicita admiterea ei. Reclamanta a introdus pe rolul instantei aceasta actiune,urmand ca apoi sa se faca un partaj succesoral de pe urma defunctului D T.
Paratul D Il avand cuvantul la fond,arata ca  este de acord cu actiunea.

I N S T A N T A
Asupra actiunii civile de fata;
        

Prin cererea inregistrata la aceasta instanta sub nr. 712/244/2011 reclamanta D C domiciliata in mun. Husi, strada _jud.Vaslui, a chemat in judecata paratii:
- H C domiciliata in mun. Husi, strada_., jud.Vaslui,
- D I domiciliat in mun. Husi, strada _, jud. Vaslui,
- D I domiciliat in mun. Galati, strada _jud. Galati,
- D C domiciliat in mun. Husi, strada S_, jud. Vaslui,
- D C domiciliat in mun. Husi, strada_, jud. Vaslui,
- D L domiciliat in mun. Husi, strada_, jud. Vaslui,
- IOLEA MARIN domiciliat in mun. Husi, strada Salcamului, nr. 36, jud. Vaslui,
- I M domiciliata in mun. Husi, strada _9, jud. Vaslui,
- I V domiciliat in mun. Husi, strada_, jud. Vaslui,
- I J domiciliat in mun. Husi, strada _1, jud. Vaslui,
- municipiul Husi, prin primar citat in mun. Husi, strada, _, jud. Vaslui, solicitand instantei ca, prin sentinta ce o va pronunta in cauza, sa constate ca reclamanta si defunctul ei sot, D T, au dobandit prin uzucapiunea de 30 de ani dreptul de proprietate asupra imobilului situat in mun. Husi, strada _jud.Vaslui, compus din casa de locuit, constructii anexe precum si din teren aferent in suprafata totala de 470 mp, avand ca vecinatati: la nord - propr. T M, la est - strada Toma Kisacoff, la sud - propr. A G si la vest - propr. G C.
In motivarea actiunii, reclamanta a precizat ca in fapt s-a casatorit cu sotul ei D T, in anul 1948 si au locuit impreuna in imobilul din mun. Husi, strada_., jud.Vaslui, fiind inzestrati de D S, decedata in 1961. Din casatoria lor au rezultat 4 copii, D C, D I, D I si D M. D M a decedat, avand ca mostenitori pe fii sai D C, D C si D L. Sotul reclamantei, D T, a decedat in anul 1992.
Din anul 1961, de cand a decedat Dima Safta, reclamanta si sotul ei au stapanit imobilul din Husi, Str_.., sub nume de proprietari, continuu, netulburat, public, exercitand o posesie utila care indeplineste conditiile impuse de art. 1847 Cod Civil. Au platit taxele si impozitele aferente imobilului, au realizat imbunatatiri la casa si au construit anexe gospodaresti. Fiica reclamantei, H C, dupa ce s-a casatorit, a ramas sa locuiasca in acelasi imobil cu reclamanta si a ridicat impreuna cu sotul sau constructia notata cu C2, mentionata in schita anexa la prezenta.
In drept reclamanta a invocat dispozitiile art. 1847 si urm., art. 1890  si 1895 Cod civil. In dovedirea actiunii a solicitat proba cu acte, martori si o expertiza tehnica in constructii.
Desi in cererea de chemare in judecata reclamanta a aratat ca terenul aferent casei de locuit are suprafata de 569 mp, in urma expertizei tehnice in constructii efectuate in cauza, a rezultat ca terenul are doar o suprafata de 470 mp. In consecinta, la dezbaterile pe fondul cauzei, reclamanta si-a limitat obiectul cererii, solicitand instantei sa constate ca a dobandit dreptul de proprietate prin uzucapiune, doar asupra terenului in suprafata de 470 mp.
Paratul D. I a aratat ca este de acord cu actiunea, asa cum a fost formulata, nu a solicitat probe.
Din analiza si coroborarea probelor administrate in cauza: acte, martori si o expertiza tehnica in constructii, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
Reclamanta D C s-a casatorit cu sotul ei D T, in anul 1948 si au locuit impreuna in imobilul din mun. Husi, strada_., jud.Vaslui, fiind inzestrati de D S, decedata in 1961. Din casatoria lor au rezultat 4 copii, D C, D I, D I si D M. D M a decedat, avand ca mostenitori pe fii sai D C, D C si D L. Sotul reclamantei, D T, a decedat in anul 1992.
Din anul 1961, de cand a decedat D S, reclamanta si sotul ei au stapanit imobilul din Husi, Str_.., sub nume de proprietari, continuu, netulburat, public, exercitand o posesie utila care indeplineste conditiile impuse de art. 1847 Cod Civil. Au platit taxele si impozitele aferente imobilului, au realizat imbunatatiri la casa si au construit anexe gospodaresti. Fiica reclamantei, H C, dupa ce s-a casatorit, a ramas sa locuiasca in acelasi imobil cu reclamanta si a ridicat impreuna cu sotul sau constructia notata cu C2, mentionata in schita anexa la prezenta.
Situatia de fapt retinuta de instanta a fost confirmata de martorii audiati, A A si M S. Acestia au aratat ca sunt vecini cu reclamanta, ca aceasta locuieste intr-o casa care a apartinut parintilor ei, au precizat ca reclamanta a locuit numai in acest imobil inca de la nastere si nu a avut alte domicilii. Reclamanta a locuit in casa impreuna cu familia ei, cu sotul si copiii, fratii si surorile ei nu au emis niciodata pretentii asupra imobilului, vecinii cunosc reclamanta ca adevarata proprietara a casei.
Potrivit art.1890 Cod civil, pentru a se putea dobandi proprietatea bunului prin uzucapiune, cel care invoca acest mod de dobandire a proprietatii trebuie sa indeplineasca doua conditii: sa posede bunul in tot timpul prevazut de lege, anume 30 de ani si posesia sa sa fie utila, in sensul ca nu trebuie sa fie afectata de vreunul din viciile discontinuitatii, violentei, clandestinitatii si echivocului.
Referitor la prima dintre conditiile enuntate anterior, instanta retine din declaratiile celor doi martori audiati in cauza ca D C si defunctul ei sot, D T, incepand cu anul 1961, au exercitat acte materiale cu privire la casa si terenul in litigiu, ei locuind efectiv in imobil. In consecinta, instanta constata ca reclamanta a probat exercitarea posesiei timp de 30 de ani.
In privinta celei de a doua conditii a uzucapiunii de 30 de ani, instanta retine ca posesia este utila, fiind exercitata in mod continuu si public, astfel cum rezulta din declaratiile martorilor audiati, precum si in mod pasnic, s-a aratat ca de-a lungul timpului autorii partilor nu au avut litigii in legatura cu dreptul de proprietate asupra imobilului. De asemenea, instanta constata ca posesia acestora a fost exercitata fara echivoc, martorii precizand ca cetatenii din zona i-au cunoscut ca fiind proprietari asupra casei de locuit si terenului aferent.
Potrivit art. 1837 Cod civ. "prescriptia este un mijloc de a dobandi proprietatea"_, iar art. 1846 Cod civil arata ca  "orice prescriptie este fondata pe faptul posesiunii".
Potrivit art. 1847 Cod civ. "ca sa se poata prescrie se cere o posesiune continua, neintrerupta, netulburata, publica si sub nume de proprietar"
Desi in cererea de chemare in judecata reclamanta a aratat ca terenul aferent casei de locuit are suprafata de 569 mp, in urma expertizei tehnice in constructii efectuate in cauza, a rezultat ca terenul are doar o suprafata de 470 mp. In consecinta, la dezbaterile pe fondul cauzei, reclamanta si-a limitat obiectul cererii, solicitand instantei sa constate ca a dobandit dreptul de proprietate prin uzucapiune, doar asupra terenului in suprafata de 470 mp. Instanta va admite cererea, asa cum a fost modificata.
Instanta constata ca sunt intrunite conditiile impuse de textele de lege mentionate. Urmeaza sa admita actiunea si sa constate ca reclamanta D C si defunctul ei sot, D T, au dobandit prin uzucapiunea de 30 de ani dreptul de proprietate asupra imobilului situat in mun. Husi, strada _., jud.Vaslui, compus din casa de locuit, constructii anexe precum si din teren aferent in suprafata totala de 470 mp, avand ca vecinatati: la nord - propr. T M, la est - strada_, la sud - propr. A G si la vest - propr. G C.
In baza art. 77 indice 1 alin. 6 din Legea nr. 571/2003, prezenta hotarare si schita anexa se vor comunica Primariei Husi, in vederea fiscalizarii.
In baza art. 274 Cod pr.civila va lua act ca reclamanta nu a solicitat cheltuieli de judecata.                                
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:

Admite actiunea civila formulata de reclamanta D C domiciliata in mun. Husi, strada_, jud.Vaslui, impotriva paratilor:
- H C domiciliata in mun. Husi, strada_, jud.Vaslui,
- D I domiciliat in mun. Husi, _. jud. Vaslui,
- D I domiciliat in mun. Galati, strada.., jud. Galati,
- D C domiciliat in mun. Husi, strada_., jud. Vaslui,
- D C domiciliat in mun. Husi, strada_, jud. Vaslui,
- D L domiciliat in mun. Husi, strada_, jud. Vaslui,
- I M domiciliat in mun. Husi, strada_., jud. Vaslui,
- I M domiciliata in mun. Husi, strada_, jud. Vaslui,
- I V domiciliat in mun. Husi, strada_., jud. Vaslui,
- I J domiciliat in mun. Husi, strada_., jud. Vaslui,
- municipiul Husi, prin primar citat in mun. Husi, strada _, jud. Vaslui.
Constata ca reclamanta D C si defunctul ei sot, D T, au dobandit prin uzucapiunea de 30 de ani dreptul de proprietate asupra imobilului situat in mun. Husi, strada _jud.Vaslui, compus din casa de locuit, constructii anexe precum si din teren aferent in suprafata totala de 470 mp, avand ca vecinatati: la nord - propr. T M, la est - strada Toma Kisacoff, la sud - propr. A G si la vest - propr. G C.
In baza art. 77 indice 1 alin. 6 din Legea nr. 571/2003, prezenta hotarare si schita anexa se vor comunica Primariei Husi, in vederea fiscalizarii.
Ia act ca reclamanta nu a solicitat cheltuieli de judecata.
Definitiva. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi, 08.10.2012.

                  PRESEDINTE,                                          GREFIER,

.
12 ex./30.10.2012
   

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Uzucapiune (Prescriptia achizitiva)

Neindeplinirea conditiilor pentru a uzucapa. Posesie intrerupta si neexercitata ulterior sub nume de proprietar - Decizie nr. 116 din data de 01.04.2015
Actiune respinsa fata de paratul decedat - Decizie nr. 16 din data de 17.01.2014
Cerere de uzucapiune intemeiata pe Codul civil - Decizie nr. 354 din data de 28.04.2011
Uzucapiune - Decizie nr. 42 din data de 20.01.2011
Dobandirea unui imobil prin prescriptie achizitiva - Decizie nr. 970 din data de 03.12.2010
Uzucapiune - Decizie nr. 951 din data de 02.12.2010
Uzucapiune - Decizie nr. 222 din data de 25.03.2010
Uzucapiune - Decizie nr. 407 din data de 31.05.2010
Uzucapiunea-mod de dobandire a dreptului de proprietate. - Decizie nr. 79 din data de 04.02.2010
Uzucapiune-mod de dobandire a dreptului de proprietate - Sentinta civila nr. 150 din data de 05.03.2009
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 681 din data de 12.09.2012
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 117 din data de 25.01.2012
uzucapiune - Sentinta civila nr. 629 din data de 09.12.2009
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 6 din data de 08.01.2009
Uzucapiune in regim de carte funciara. Legea aplicabila. Uzucapiunea extratabulara. - Decizie nr. 338 din data de 02.10.2009
Art. 304 pct. 5 cod procedura civila - Decizie nr. 100 din data de 02.02.2006
uzucapiune si accesiune - Sentinta civila nr. 2955 din data de 11.04.2011
- Sentinta civila nr. 4508 din data de 10.06.2010
- Sentinta civila nr. 489 din data de 27.01.2009
- Sentinta civila nr. 6012 din data de 28.10.2005