InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Husi

Ucidere din culpa

(Sentinta penala nr. 262 din data de 13.09.2011 pronuntata de Judecatoria Husi)

Domeniu Uciderea din culpa | Dosare Judecatoria Husi | Jurisprudenta Judecatoria Husi

Dosar nr. 2355/244/2010                                                       - Ucidere din culpa -

R O M A N I A
JUDECATORIA HUSI
SENTINTA PENALA Nr. 262
Sedinta publica de la 13 Septembrie 2011
Completul compus din:
PRESEDINTE
Grefier
CU PARTICIPARE PROCUROR

               Pe rol fiind pronuntarea cauzei penale inculpatul X din mun.Husi, jud.  Vaslui, Sos. si pe partile civile: S. G., S.I. L. domiciliati in mun. Husi,  jud. Vaslui,  A. A., din Husi, jud.Vaslui, SPITALUL MUN. HUSI, SPITALUL CLINIC DE URGENTA PROF.DR.N.OBLU IASI si pe parte vatamata S. L., avand ca obiect ucidere din culpa (art.178 c.penal). 
                La  apelul nominal facut in ziua pronuntarii in sedinta publica lipsesc partile.  
                Procedura de citare este legal indeplinita.
      S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta din care rezulta ca dezbaterile asupra fondului cauzei au avut loc in sedinta publica din 6 septembrie 2011, sustinerile partilor fiind consemnate in incheierea de sedinta din acea zi, care face parte integranta din prezenta hotarare.
    Avand nevoie de timp pentru a delibera, in temeiul art.306 Cod pr.penala, precum si a da posibilitatea aparatorilor partilor sa depune concluzii scrise,   instanta a amanat pronuntarea pentru azi, 13 septembrie 2011.
              In termenul de pronuntare la data de 12.09.2011, aparatorul partilor civile, a depus o serie de concluzii scrise la dosar.
              Dupa studiu si deliberare instanta da sentinta de fata.

INSTANTA

Asupra cauzei penale  de fata

  Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Husi cu nr.   1497/P/2009 si inregistrat la aceasta instanta la nr. 2355/244/2010, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata inculpatului X,  cu datele personale aratate in dispozitivul sentintei, pentru savarsirea unei infractiuni de ucidere din culpa si a doua infractiuni de vatamare corporala din culpa, prev. de art. 178 al. 2 si 3 teza I cod pen., art. 184 alin. l si 3 cod pen. si art. 184 alin. 2 si 4 cod pen., cu aplicarea art.33 lit. "b" cod pen., constand in aceea ca, in data de 27.09.2009, in jurul orei 03,55, in timp ce se deplasa la volanul autoturismului Daewoo Nubira cu nr.VS 03 SME, pe DN 28, avand in sange o imbibatie alcoolica de 1,00 gr.‰, inculpatul a provocat un accident de circulatie in urma caruia numitul S. C. T. a decedat, numitul S. I. L. a suferit leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare 40-45 zile de ingrijiri medicale si numitul A. A. a prezentat leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare 50-55 zile de ingrijiri medicale si care i-au pus in primejdie viata, ramanand cu infirmitate fizica permanenta.
Inculpatul a recunoscut si regretat comiterea infractiunilor pentru care a fost trimis in judecata. 
Din actele si lucrarile dosarului - actul de constatare, proces verbal de cercetare la fata locului, declaratia partii vatamate, raport de autopsie, declaratiile  inculpatului, declaratiile martorilor, buletin de analiza, alte acte - instanta a retinut urmatoarea stare de fapt:
 In dimineata zilei de 27.09.2009  inculpatul X, posesor al unui permis de conducere categoria B, se deplasa pe DN 28 directia Iasi-Husi, la volanul autoturismului proprietate personala narea Daewoo Nubira cu numarul de inmatriculare VS_..
In masina se mai aflau numitii A. A., in varsta de 40 de ani, pe locul lin dreapta fata, S. I., in varsta de 23 de ani, pe locul din dreapta spate, R. I., in mijloc, pe bancheta din spate S.C. T., in varsta de 24 de ani, pe locul din stanga spate.
In jurul orei 03,55, ajungand in dreptul Km. 137 - 900 m, in afara localitatii Drinceni, potrivit propriei declaratii, dupa un viraj la stanga, in incercarea de evitare a unui caine intrat pe suprafata carosabila, a pierdut controlul asupra directiei de deplasare, autoturismul intrand intr-un proces de derapare, descriind o traiectorie oblica pre stanga, fata de axul soselei.
In aceste conditii, inculpatul a actionat pedala de frana, autoturismul intrand in derapare pe o distanta de 72 m., imprimand urme specifice pe carosabil, apoi a iesit pe acostament, iar dupa alti 38 de m. a intrat cu partea din spate stanga in impact cu un trunchi de copac aflat pe partea stanga a sensului Iasi-Husi, la o distanta de 4,5 m. fata de marginea soselei. Dupa impactul cu arborele, autoturismul a ricosat oprindu-se la o distanta de 7,2 m.
 Inculpatul a asteptat la fata locului sosirea organelor de politie, a fost testat cu aparatul alcooltest la ora 04,56, rezultatul fiind 0,50 mg/l alcool pur in aerul expirat, iar victimele accidentului S. C. T. (care ulterior a decedat), A. A. si S. I. L. au fost transportate la spital pentru acordarea ingrijirilor medicale.
Totodata, la Spitalul mun. Husi, la orele 05,10 si 06,10  inculpatului i-au fost recoltate probe biologice stabilindu-se o alcoolemie de 1,05 - 0,90 gr.‰.
Potrivit procesului verbal de cercetare la fata locului, locul accidentului este situat pe DN28, la Km. 137-900 m, in afara localitatii Dranceni, drumul este din covor asfaltat, uscat, lat de 6,6 m., fara denivelari, circulatia se desfasoara in ambele sensuri pe cate o banda pe fiecare sens, exista acostament, iar vizibilitatea era specifica desfasurarii traficului rutier pe timp de noapte, la lumina farurilor autoturismului, fara iluminare artificiala. La locul accidentului nu sunt instalate indicatoare rutiere, drumul este marcat cu marcaje longitudinale, linii continue de delimitare a drumului pe marginile 1aterale ale acestuia si marcaj axial linie continua in curba si la iesirea din aceasta curba si marcaj linie intrerupta pe partea dreapta a liniei continue.
La fata locului au fost identificate patru urme de franare-derapare, una de 55 m., dinspre axul drumului, alta de 72 m. lungime si alte doua de 12 m si 16 m. lungime. Potrivit concluziilor raportului medico-legal de necropsie existent la dosar, moartea numitului S. C. T. a fost violenta, ea s-a datorat insuficientei cardio - respiratorii acute consecinta unui traumatism cervical cu interese medulare si bronhopneumonie. Leziunile s-au putut produce prin loviri de corpuri dure din interiorul unui autovehicul in cadrul unui accident rutier. Intre leziunile de violenta constatate si deces exista o legatura directa de cauzalitate. Nu s-a determinat alcoolemia datorita perioadei de spitalizare.
Partea vatamata S. I. L. a fost internat in Spitalul mun. Husi in perioada 27.09. - 01.10.2009 si a prezentat leziuni traumatice de tipul fracturii 1/3 inferioara radius drept si luxatiei scapulo-humerale stangi. Leziunile s-au putu produce prin lovituri cu si de corpuri dure in conditiile unui accident rutier. Pot data din 27.09.2009. A necesitat 40-45 zile de ingrijii medicale de la data producerii traumatismului. Leziunile nu au pus in primejdie viata-susnumitului.
Cu ocazia audierii, partea vatamata a declarat ca depune plangere prealabila si doreste sa se judece cu  inculpatul pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa.
De asemenea, partea vatamata A. A. a fost internat in perioada 27.09 - 17.10.2009 in Spitalul Clinic de Urgenta "Profesor Dr.Nicolae Oblu" Iasi si a prezentat leziuni traumatice de tipul fracturii duble de mandibula, subcondiliana stanga si laterala dreapta, hematomului splenic pentru care s-a efectuat splenectomia, hemoperitoneul secundar, chemozisului si plagii contuze. Leziunile s-au putut produce prin lovire de corpuri dure din interiorul autovehiculului, in contextul unui accident rutier. Pot data din 27.09.2009. A necesitat 50-55 zile de ingrijiri medicale de la data producerii leziunilor. Leziunile au pus in primejdie viata susnumitului. Urmare traumatismului, susnumitul ramane cu infirmitate fizica permanenta.
 Cu ocazia audierii  inculpatul a declarat ca, in noaptea de 26/27.09.2009 s-a deplasat cu autoturismul sau Daewoo Nubira cu numarul VS.03.SME la discoteca din satul Ghermanesti. In jurul orelor 24,00 a revenit cu masina in Husi pentru a cauta o persoana care sa-i conduca masina, intrucat intentiona sa se intoarca la discoteca si sa consume bauturi alcoolice.  Inculpatul declara ca 1-a gasit pe un prieten, numitul P. G., pe care 1-a luat cu el la Ghermanesti. Dupa ce a intrat la discoteca, sustine ca, la scurt timp, a aflat ca persoana pe care o adusese de la Husi sa-i conduca masina la intoarcere, plecase. Inculpatul precizeaza ca, in jurul orelor 0,30 s-a hotarat sa se intoarca la Husi, si cu aproximativ 5 minute inainte de a pleca a consumat cea 100 ml. vodca si 100 ml. bere alcoolizata. La plecare, s-a urcat el la volanul masinii, iar ceilalti prieteni ai sai, A. A., S. I., R. I. si S. C. T. au ocupat locurile in autoturism anterior mentionate. Dupa ce a parcurs astfel cea 10 minute, inainte de a ajunge in localitatea Dranceni, intr-o curba usoara la stanga i s-a parut ca vede pe partea carosabila un animal, a virat dreapta, a iesit cu rotile de pe sosea pe acostamentul din dreapta, a franat si apoi a intrat in derapaj intrand in contact cu un pom de pe marginea drumului.
Avand in vedere ora la care s-a produs accidentul si totodata faptul ca prima proba biologica i-a fost recoltata  inculpatului la un interval de timp mai mare de 30 minute fata de acest moment, in cauza s-a dispus efectuarea unui calcul retroactiv prin care s-a stabilit ca, la ora producerii accidentului, valoarea alcoolemiei invinuitului era de aproximativ 1,00 gr.‰, aflandu-se in faza de absorbtie.
Conform raportului de expertiza medico-legala privind calculul retroactiv al alcoolemiei, efectuat in cursul cercetarii judecatoresti, instanta constata ca , la ora 03, 55, cand s-a produs accidentul de circulatie, valoarea alcoolemiei era de 1, 05 gr.‰.
In urma efectuarii expertizei criminalistice s-au stabilit urmatoarele:
- viteza autoturismului in momentul premergator accidentului a fost de cea 125 Km/h ;
- producerea accidentului rutier s-a datorat depasirii vitezei maxim legal admise de catre inculpat, iar daca acesta s-ar fi deplasat cu viteza maxim legal admisa de 100 km/h., accidentul putea fi evitat indiferent de motivul pentru care autoturismul a intrat proces de derapare. Rezulta asadar, culpa exclusiva a  inculpatului in ceea ce priveste producerea accidentului rutier care a avut ca rezultat decesul unei persoane si vatamarea corporala a altor doua persoane.
  In drept, faptele  inculpatului X care in data de 27.09.2009, in jurul orei 03,55, in timp ce se deplasa la volanul autoturismului Daewoo Nubira cu nr.VS 03 SME, pe DN 28, avand in sange o imbibatie alcoolica de 1,00 gr.‰, a provocat un accident de circulatie in urma caruia numitul S. C. T. a decedat, numitul S. I. L. a suferit leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare 40-45 zile de ingrijiri medicale si numitul A. A. a prezentat leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare 50-55 zile de ingrijiri medicale si care i-au pus in primejdie viata, ramanand cu infirmitate fizica permanenta, intrunesc elementele constitutive ale  infractiunilor de:
-  ucidere din culpa prev. ped. art. 178 alin. 2 si 3 teza I C. penal, pentru care urmeaza sa fie condamnat la pedeapsa de   3 ani inchisoare  cu aplic. art. 74 lit. a C. penal, art. 76 lit. b C. penal, motivat de  comportarea buna a inculpatului inainte de comiterea infractiunii;
- vatamare corporala din culpa prev. ped. art. 184 alin. 1 si 3 C. penal, pentru care urmeaza sa fie condamnat la pedeapsa de 2 luni inchisoare  cu aplic. art. 74 lit. a C. penal, art. 76 lit. e teza I C. penal, motivat de  comportarea buna a inculpatului inainte de comiterea infractiunii;
- vatamare corporala din culpa prev. ped. art. 184 alin. 2 si 4   C. penal, pentru care urmeaza sa fie condamnat la pedeapsa de 2 luni inchisoare  cu aplic. art. 74 lit. a C. penal, art. 76 lit. e teza I C. penal, motivat de  comportarea buna a inculpatului inainte de comiterea infractiunii;
In baza art. 33 lit. b C. penal si art. 34 lit. b C. penal, instanta va dispune contopirea pedepselor aplicate, urmand ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea, de 3 ani inchisoare.
     Art. 52 C. penal, arata ca  scopul pedepsei este prevenirea savarsirii de noi infractiuni si ca prin executarea pedepsei se urmareste formarea unei atitudini corecte fata de munca, fata de ordinea de drept si fata de regulile de convietuire sociala.
Art. 72 C. penal prevede ca: “La stabilirea si aplicarea pedepselor se tine seama de dispozitiile partii generale a acestui cod, de limitele de pedeapsa fixate in partea speciala, de gradul de pericol social al faptei savarsite, de persoana infractorului si de imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala."
   Conform disp. art. 86 indice 1 C. penal, instanta poate dispune suspendarea executarii pedepsei aplicate persoanei fizice sub supraveghere, daca sunt intrunite urmatoarele conditii:
    a) pedeapsa aplicata este inchisoarea de cel mult 4 ani;
    b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii mai mare de un an, afara de cazurile cand condamnarea intra in vreunul dintre cazurile prevazute in art. 38;
    c) se apreciaza, tinand seama de persoana condamnatului, de comportamentul sau dupa comiterea faptei, ca pronuntarea condamnarii constituie un avertisment pentru acesta si, chiar fara executarea pedepsei, condamnatul nu va mai savarsi infractiuni.
          Suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere poate fi acordata si in cazul concursului de infractiuni, daca pedeapsa aplicata este inchisoarea de cel mult 3 ani si sunt intrunite conditiile prevazute in alin. 1 lit. b) si c).
Fata de cuantumul pedepsei aplicate si lipsa antecedentelor penale ale inculpatului, comportamentul bun in familie si societate pana la comiterea faptelor penale,  instanta constata ca scopul educativ al pedepsei aplicate poate fi realizat si fara privarea de libertate a inculpatului urmand ca,  in baza art. 86 indice 1 si art. 86 indice 2 C. penal, sa dispuna suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, fixand termen de incercare de 5 ani.
          Instanta va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 86 indice 4 C. penal privind revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere.
          In baza art. 86 indice 3 C. penal, instanta va obliga pe inculpat ca pe durata termenului de incercare sa se supuna urmatoarelor masuri (obligatii) de supraveghere:
- sa se prezinte trimestrial, la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Vaslui;
- sa anunte, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea;
- sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca;
- sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta.
            In baza art. 71 alin. 5 C. penal, va dispune pe durata suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere  si suspendarea pedepsei accesorii stabilite mai sus.
Relativ la latura civila, instanta constata urmatoarele: S. G., tatal  victimei S. C. T., care a decedat in urma accidentului, s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 30. 000 lei, despagubiri materiale reprezentand cheltuielile efectuate cu inmormantarea si pomenile ulterioare si suma de 1. 000. 000, despagubiri morale; S. L., mama  victimei S. C. T., s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 1. 000. 000, despagubiri morale; S. I. L., s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 1. 000. 000, despagubiri morale; A. A. s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 1.000.000 lei despagubiri morale, toti cu cheltuieli de judecata, in sarcina asiguratorului BCR VIENNA INSURANCE GROUP SA BUCURESTI.
Cu privire la despagubirea materiala a partii civile Stan Grigore, tatal  victimei Stan Ciprian Traian, constand in cheltuielile efectuate cu inmormantarea si pomenile ulterioare, instanta constata ca existenta si cuantumul acestui prejudiciu a fost pe deplin dovedit, raportat la factura fiscala depusa la dosar, fila 73.
Referitor la daunele morale  solicitate de catre  partile civile, instanta constata ca aprecierea prejudiciului moral, nu se rezuma la determinarea pretului suferintei fizice si psihice care, de altfel, sunt inestimabile, ci inseamna o apreciere multilaterala a tuturor consecintelor negative ale prejudiciului moral si a implicatiei acestuia pe toate planurile vietii sociale ale persoanelor vatamate.
Desi cuantificarea prejudiciului moral nu este supusa unor criterii legale de determinare, daunele morale se stabilesc prin apreciere, ca urmare a aplicarii unor criterii nepatrimoniale, cum ar fi: importanta prejudiciului, durata si intensitatea durerilor fizice si psihice, tulburarile si neajunsurile pretins incercate de victimele prejudiciului moral.
 Nu orice dauna se concretizeaza prin stari de fapt, ci se mentine la nivelul trairilor psihice. Tulburarea dauneaza climatului moral sanatos de care are dreptul sa beneficieze orice persoana si creeaza o stare de neliniste, de zdruncinare a mersului calm si pasnic al vietii sufletesti. Evaluarea daunelor morale, chiar atunci cand existenta lor este evidenta, de regula nu se face prin folosirea unor criterii obiective ci doar pe baza unor aprecieri subiective in care rolul hotarator il are posibilitatea de orientare a judecatorului in cunoasterea sufletului uman si a reactiilor sale. De aceea, referitor la daunele morale s-a aratat ca nu se poate pune problema evaluarii lor precise in bani, in adevaratul sens al cuvantului dar aceste imprejurari nu-1 pot impiedica pe judecator ca prin propriile aprecieri sa stabileasca nivelul despagubirilor care, in circumstantele unui caz dat, ar putea constitui o reparatie suficienta.
Partile civile, S. G. si S. L., parintii victimei, dar si S. I. L., fratele victimei si chiar victima a accidentului rutier, au suferit un prejudiciu moral constand in suferintele psihice cauzate de moartea unei persoane iubite.
Partile civile au suferit si un prejudiciu de companie, izvorat din faptul ca   disparitia fiului lor produce implicit si un prejudiciu de agrement ce consta in restrangerea posibilitatilor partilor civile de a se bucura de viata, de a se bucura de satisfactii materiale, spirituale, sentimentale pe care viata alaturi de victima le-ar fi putut-o oferi.
  Conform  principiilor fundamentale ale psihologiei individuale si sociale,   mai ales atunci cand victima ramane cu  o infirmitate fizica permanenta, asa cum este in cazul partii civile A. A., suferintele psihice constand in lezarea demnitatii, sentimentul umilintei, frustrarea, insotesc intotdeauna, si uneori depasesc in intensitate traumele psihice propriu-zise.
S-a dovedit in cauza ca, prin fapta inculpatului, partea vatamata care este o persoana tanara, activa a fost supusa unor dureri de durata, i-a fost lezata demnitatea. Este de inteles ca partea vatamata care a ramas cu  o infirmitate fizica permanenta ce nu poate fi ameliorata, va fi afectata psihic tot restul vietii si ca  umilinta si frustrarea ii vor limita nu numai perceptia efectiva dar, mai ales, perceptia afectiva, imprejurari ce concretizeaza prejudiciul moral suferit de acesta. 
          Asa fiind, despagubirea morala a partilor civile se impune a fi acordata,   pentru a contribui la reducerea compensatorie a suferintei psihice incercate prin  fapta comisa de catre inculpat si urmarile acesteia, dar nu in cuantumul solicitat
   Pentru cele ce preced, in baza art. 14, art. 346 alin. 1 C. pr. penala, rap. la art. 998-999 C. civil, cu ref. la art. 49 si urm. din L 136/1995 si Ordinul CSA 20/2008,  instanta va admite in parte actiunea civila formulata de catre partile civile  si, in consecinta, va obliga asiguratorul de raspundere civila BCR VIENNA INSURANCE GROUP SA BUCURESTI sa plateasca, pentru inculpat: partii civile Stan Grigore  suma de 30.000 lei cu titlu de despagubiri materiale si 150. 000 lei cu titlu de daune morale; partii civile Stan  Lucia suma de 150. 000 lei cu titlu de daune morale; partii civile Stan Ionut Lucian suma de 100. 000 lei cu titlu de daune morale; partii civile Agheorghiesei Adrian suma de 100. 000 lei cu titlu de daune morale.
Spitalul   Mun. Husi si Spitalul  Clinic de Urgenta “Prof. Dr. N. Oblu" Iasi, s-au constituit parti civile in cauza cu suma de 605, 30 lei respectiv, 129, 40 lei, c/v cheltuieli de spitalizare.
Urmeaza ca in baza art. 14, art. 346 alin. 1 C. pr. penala comb. art. 313 alin. 1 din L 95/2006 cu ref. la art. 49 si urm. din L 136/1995 si Ordinul CSA 20/2008, instanta sa admita actiunea civila formulata de catre partea civila Spitalul   Mun. Husi si Spitalul   Clinic de Urgenta “Prof. Dr. N. Oblu" Iasi,   conform dispozitivului sentintei.
In baza art. 191 alin. 1 C. pr. penala si art. 193 alin. 1 C. pr. penala, instanta va obliga inculpatul  la plata cheltuielilor judiciare,  conform dispozitivului sentintei.
   

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

    Condamna pe inculpatul  X, fiul lui  si , nascut la data de  in  mun. , jud.  Vaslui, domiciliat in mun.,  CNP  , fara antecedente penale:
- pentru comiterea infractiunii de ucidere din culpa prev. ped. art. 178 alin. 2 si 3 teza I C. penal,  cu aplicare art. 74 lit. a C. penal si art. 76 lit. b C. penal la pedeapsa  de  3 ani inchisoare.
- pentru comiterea infractiunii de  vatamare corporala din culpa prev. ped. art. 184 alin. 1 si 3   C. penal,  cu aplicare art. 74 lit. a C. penal si art. 76 lit. e teza I C. penal  la pedeapsa  de  2 luni inchisoare.
- pentru comiterea infractiunii de  vatamare corporala din culpa prev. ped. art. 184 alin. 2 si 4   C. penal, cu aplicare art. 74 lit. a C. penal si art. 76 lit. e teza I C. penal la pedeapsa  de  2 luni inchisoare.
   In baza art. 33 lit. b C. penal si art. 34 lit. b C. penal, contopeste pedepsele aplicate urmand ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea, de 3 ani inchisoare.
           Pe durata executarii pedepsei interzice inculpatului drepturile prev. art. 64 lit. a teza a II-a si b C. penal.
           In baza art. 86 indice 1 si art. 86 indice 2 C. penal, dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere si fixeaza termen de incercare de  5 ani.
            Atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 86 indice 4 C. penal privind revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere.
            In baza art. 86 indice 3 C. penal, obliga pe inculpat ca pe durata termenului de incercare sa se supuna urmatoarelor masuri (obligatii) de supraveghere:
- sa se prezinte trimestrial, la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Vaslui;
- sa anunte, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea;
- sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca;
- sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta.
 In baza art. 71 alin. 5 C. penal, dispune pe durata  suspendarii  sub supraveghere a executarii pedepsei inchisorii si suspendarea pedepsei accesorii stabilite mai sus.     
 In baza art. 14, art. 346 alin. 1 C. pr. penala comb. art. 313 alin. 1 din L 95/2006 cu ref. la art. 49 si urm. din L 136/1995 si Ordinul CSA 20/2008,    admite actiunea civila formulata de catre partea civila Spitalul   Mun. Husi si,  in consecinta:
          Obliga asiguratorul de raspundere civila BCR VIENNA INSURANCE GROUP SA BUCURESTI sa plateasca, pentru inculpat, partii civile Spitalul Mun. Husi suma de  605, 30 lei, c/v cheltuieli de spitalizare cu dobanda de referinta practicata de B. N. R. pana la achitarea prejudiciului, conform art. 3 alin. 3 din OG 9/2000 modificata si completata cu L 356/2002.
           In baza art. 14, art. 346 alin. 1 C. pr. penala comb. art. 313 alin. 1 din L 95/2006 cu ref. la art. 49 si urm. din L 136/1995 si Ordinul CSA 20/2008,     admite actiunea civila formulata de catre partea civila Spitalul Clinic de Urgenta “Prof. Dr. N. Oblu" Iasi si,  in consecinta:
          Obliga asiguratorul de raspundere civila BCR VIENNA INSURANCE GROUP SA BUCURESTI sa plateasca, pentru inculpat, partii civile Spitalul  Clinic de Urgenta “Prof. Dr. N. Oblu" Iasi  suma de  129, 40 lei, c/v cheltuieli de spitalizare cu dobanda de referinta practicata de B. N. R. pana la achitarea prejudiciului, conform art. 3 alin. 3 din OG 9/2000 modificata si completata cu L 356/2002.
  In baza art. 14, art. 346 alin. 1 C. pr. penala, rap. la art. 998-999 C. civil, cu ref. la art. 49 si urm. din L 136/1995 si Ordinul CSA 20/2008,  admite in parte actiunea civila formulata de catre partile civile S. G., S. L., S. I. L. si A.G., toti cu domiciliul procesual ales la sediul Cab. Av. Liviu Filip, situate in mun. Iasi, str. Silvestru, nr. 3, parter si, in consecinta:
Obliga asiguratorul de raspundere civila BCR VIENNA INSURANCE GROUP SA BUCURESTI sa plateasca, pentru inculpat: partii civile S. G.  suma de 30. 000 lei cu titlu de despagubiri materiale si 150. 000 lei cu titlu de daune morale; partii civile S.  L. suma de 150. 000 lei cu titlu de daune morale; partii civile S. I. L. suma de 100. 000 lei cu titlu de daune morale; partii civile A. A. suma de 100. 000 lei cu titlu de daune morale.
In baza art. 191 alin. 1 C. pr. penala, obliga inculpatul sa achite  statului suma de 1. 200 lei, cheltuieli judiciare.
    In baza art. 193 alin. 1 C. pr. penala, obliga inculpatul sa achite partilor civile S. G.,  S. I. L. si A. A., suma de 9. 000 lei, cheltuieli judiciare.      
                   Cu recurs in 10 zile de la comunicare.
                   Pronuntata in sedinta publica, azi,  13. 09. 2011.                                 Presedinte, Grefier,

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Uciderea din culpa

Ucidere din culpa - Decizie nr. DP13/A/2008 din data de 31.03.2009
Gresita calificare a caii de atac ca fiind recurs in loc de apel. - Decizie nr. 1360 din data de 29.11.2011
Uciderea din culpa. Administrarea incompleta a probatiunii testimoniale - Decizie nr. 253 din data de 17.04.2007
Ucidere din culpa. Solutionarea laturii civile - Decizie nr. 538 din data de 19.09.2006
Ucidere din culpa. Despagubiri civile cuvenite minorului nascut dupa decesul victimei - Decizie nr. 389 din data de 13.06.2006
178 C.p. - Sentinta penala nr. 996 din data de 10.04.2012
Ucidere din culpa art 178 cp - Sentinta penala nr. 66 din data de 14.04.2010
Ucidere din culpa - Art. 178 Cod penal - Sentinta penala nr. 24 din data de 26.01.2012
Ucidere din culpa, art. 178 alin. 1, 2 Cod penal - Sentinta penala nr. 91 din data de 17.03.2011
Ucidere din culpa, art. 178 C.p. - Sentinta penala nr. 232 din data de 10.09.2010
Citare inculpat si sucursala asigurator. Nulitate. - Decizie nr. 315 din data de 20.05.2010
Citarea partilor la judecata. Schimbarea sediului instantei de judecata. - Decizie nr. 232 din data de 26.03.2009
UCIDERE DIN CULPA. LEGATURA DE CAUZALITATE DINTRE ACCIDENTUL AUTO SI PRODUCEREA REZULTATULUI. CONTRIBUTIA FACTORILOR SI IMPREJURARILOR FAVORIZANTE - Decizie nr. 908 din data de 09.12.2004
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 404 din data de 12.09.2014
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 246 din data de 06.05.2009
Ucidere din culpa. - Sentinta penala nr. 59 din data de 11.02.2009
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 560 din data de 18.11.2008
UCIDERE DIN CULPA - Sentinta penala nr. 156 din data de 26.03.2009
Actiune civila exercitata in procesul penal. Ucidere din culpa. Principiul repararii integrale a prejudiciului direct si indirect. Asigurator de raspundere civila delictuala. Opozabilitate - Sentinta penala nr. 594 din data de 13.10.2008
Ucidere din culpa in forma agravata. Cerere de schimbare a incadrarii juridice din infractiunea de ucidere din culpa, prevazuta de art.178 al.2 Cod penal, in infractiunea de vatamare corporala din culpa, prevazuta de art.184 al.1, 3 Cod penal. Soluti... - Sentinta penala nr. 1651 din data de 05.07.2006