InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Fetesti

Drept civil. Rectificare carte funciara. Inscrierea in cartea funciara nu mai este in concordanta cu situatia reala actuala a imobilului.

(Sentinta civila nr. 2539 din data de 24.12.2010 pronuntata de Judecatoria Fetesti)

Domeniu Carte Funciara | Dosare Judecatoria Fetesti | Jurisprudenta Judecatoria Fetesti

Drept civil. Rectificare carte funciara. Inscrierea in cartea funciara nu mai este in concordanta cu situatia reala actuala a imobilului.

-art. 34 pct. 4 din Legea nr. 7/1996
Prin rectificare se intelege radierea, indreptarea sau mentionarea inscrierii oricarei operatiuni, susceptibila a face obiectul unei inscrieri in cartea funciara. Orice persoana interesata poate cere rectificarea inscrierilor din cartea funciara daca printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila s-a constatat ca inscrierea in cartea funciara nu mai este in concordanta cu situatia reala actuala a imobilului.

Prin cererea inregistrata pe rolul instantei reclamantele A si B au chemat in judecata pe paratii C si D solicitand rectificarea cartii funciare deschisa pentru imobilul cu numar cadastral compus din teren arabil intravilan in suprafata de 400 mp. in sensul ca acest teren masoara 236,31 mp si nu 400 m.p.
In motivarea cererii reclamantele arata in esenta ca sunt proprietarele imobilului  casa de locuit si a terenului aferent in suprafata de 548 mp. pentru care au platit taxele si impozitele la zi. Au efectuat demersurile necesare pentru inscrierea imobilelor in cartea funciara, insa in septembrie 2006 ONCPJ  e-a respins cererea pe motiv ca "proprietatea" lor se suprapune pe latura de nord cu imobilul detinut de C care are numarul cadastral. In urma cercetarilor efectuate s-a constatat ca persoana fizica autorizata, inginerul de cadastru a intocmit documentatia tehnica si a efectuat masuratorile cadastrale ale imobilului proprietatea lui C peste limita imprejmuita a corpului de proprietate pentru a rezulta si in teren suprafata din acte. Din actele de proprietate ale paratului C rezulta ca acesta este proprietarul unui teren de 400 mp. situat, insa in fapt detine o suprafata mai mica.
Paratul D, prin intampinarea depusa la dosar solicita respingerea cererii ca neintemeiata pe motiv ca acela care solicita inscrierea in cartea funciara trebuie sa aiba un interes legitim, simpla afirmatie ca starea de fapt a imobilului nu mai corespunde situatiei juridice reale, nu este de natura sa justifice o astfel de cerere . El a dobandit in mod corect dreptul de proprietate pentru suprafata de 400 mp situata inscrierea in cartea funciara corespunzand intinderii dreptului sau de proprietate, sustine paratul.
Prin cererea reconventionala depusa la dosar paratul-reclamant D a solicitat ca reclamantele -parate A si B sa ii lase in deplina proprietate si posesie suprafata de 163,69 mp. din terenul de 400 mp. proprietatea lui, sa se dispuna granituirea proprietatii lui si a reclamantelor-parate. In motivarea cererii paratul-reclamant arata ca prin contractul de vanzare-cumparare incheiat in forma autentica a dobandit terenul in suprafata de 400 mp de la paratul C.
Reclamantele -parate, prin intampinarea depusa la dosar la data de 12 octombrie 2007 au solicitat respingerea cererii reconventionale ca nefondata pe motiv ca suprafata de teren de 163,69 mp revendicata de paratul-reclamant nu se afla in posesia lor.
Prin sentinta civila a Judecatoriei definitiva si irevocabila prin nerecurare s-a constatat ca X si Y, in calitate de soti, sunt proprietarii imobilului casa de locuit si teren aferent in suprafata de 500 mp.
Din certificatul de mostenitor rezulta ca de pe urma defunctei X, decedata a ramas in masa succesorala un drept indiviz de 1 din imobilul casa de locuit (construit din paianta, acoperit cu tabla, compus din 3 camere, 2 holuri, o bucatarie, o magazie si anexe gospodaresti) si din terenul aferent constructiilor in suprafata de 500 mp iar mostenitorii sunt  D (sot supravietuitor), A si B (fiice).
Prin sentinta civila a Judecatoriei s-a constatat ca de pe urma defunctei X, a ramas in masa succesorala un drept indiviz de 1 din imobilul casa de locuit construit din paianta, acoperit cu tabla, compus din 3 camere, 2 holuri, o bucatarie, o magazie si anexe si din terenul aferent constructiilor in suprafata de 548 mp., iar mostenitorii sunt  D (sot supravietuitor), A si B (fiice).
Din certificatul de mostenitor emis de BNP rezulta ca de pe urma defunctului D decedat a ramas in masa succesorala cota indiviza de 5/8 din casa de locuit construita din paianta, acoperita cu tabla, compusa din 3 camere, 2 holuri, o bucatarie, o magazie si anexe gospodaresti si din terenul aferent in suprafata de 548 mp mostenitoare fiind reclamantele A si B in calitate de fiice,  cu cate o cota-parte succesorala de 1 fiecare.
Potrivit suplimentului la certificatul de legatar emise de BNP rezulta ca de pe urma defunctului Z, decedat a ramas in masa succesorala un teren intravilan in suprafata de 400 mp. care ii revine legatarului particular C.
Prin contractul de vanzare-cumparare autentificat BNP C vinde lui D terenul intravilan in suprafata de 400 mp
Asa cum rezulta din extrasul de carte funciara a fost inscris terenul arabil intravilan in suprafata de 400 m.p., proprietar fiind D.
Se retin relatarile martorilor in sensul ca autorii reclamantelor erau cunoscuti in comunitate ca proprietari al terenului precum si mentiunile inserate in adresa Primariei potrivit careia impozitele si taxele pentru rol (intinderea suprafetele de teren inscrise in registre difera functie de perioada in care s-au realizat declaratiile) au fost achitate la zi de A si B.
Potrivit art.1837 Cod civil  "Prescriptia este un mijloc de a dobandi proprietatea sau de a se libera de o obligatie, sub conditiile determinate prin aceasta lege".
Uzucapiunea nu opereaza de drept, ea poate fi constatata de instanta cand se invoca de cei indreptatiti pe cale de actiune sau pe cale de exceptie.
Posesia neintrerupta a unui bun in termenul si in conditiile cerute de lege conduce la dobandirea dreptului de proprietate prin intervenirea uzucapiunii, operand astfel transferul proprietatii in beneficiul unui posesor neproprietar si in lipsa exprimarii unui consimtamant de catre adevaratul proprietar.
Pe de alta parte, art. 1846 din Codul Civil prevede ca orice prescriptie este fondata pe faptul posesiunii.
 Posesiunea este detinerea unui lucru sau folosirea de un drept, exercitata, una sau alta, de noi insine sau de altul in numele nostru.
Apoi, prin art.1847 Cod civil se arata conditiile posesiei utile: "Ca sa se poate prescrie, se cere o posesiune continua, neintrerupta, netulburata, publica si sub nume de proprietar, _____".
Potrivit art. 1890  toate actiunile atat reale cat si personale, pe care legea nu le-a declarat neprescriptibile si pentru care n-a definit un termen de prescriptie, se vor prescrie prin treizeci de ani, fara ca cel ce invoca aceasta prescriptie sa fie obligat a produce vreun titlu, si fara sa i se poata opune reaua -credinta.
In fine, potrivit art.1860 Cod civil "Orice posesor posterior are facultatea, spre a putea opune prescriptia, sa uneasca posesiunea sa cu posesiunea autorului sau".
In cauza sunt indeplinite cerintele potrivit carora jonctiunea posesiilor se poate invoca doar pentru unirea a doua sau mai multe posesii utile iar cel ce o invoca sa fie succesor in drepturi al posesorului precedent. In cele din urma, transmiterea posesiei de la posesorul precedent la posesorul actual trebuie sa aiba loc in baza unui raport juridic valabil. Certificatul de mostenitor (care nu constituie titlu de proprietate ci doar constata calitatea mostenitorilor si masa succesorala) precum si situatia de fapt rezultata din declaratiile martorilor si adresa Primariei raspund cu prisosinta acestor conditionalitati.
Potrivit raportului de expertiza topografica reclamantele ocupa un teren in suprafata de 551 mp., iar paratul D teren cu intinderea de 223 mp .
Fata de situatia de fapt retinuta, constatand indeplinite cerintele impuse de textele de lege amintite instanta va admite exceptia prescriptiei achizitive (uzucapiune de 30 de ani) invocata de reclamante in contradictoriu cu paratii pentru imobilul teren in suprafata de 551 m.p.
Dat fiind efectul retroactiv al uzucapiunii se considera ca fiind momentul dobandirii proprietatii data intrarii in posesia bunului de catre posesorul initial, in speta anul 1971.
Sunt prezentate titluri ce provin de la autori diferiti, imprejurare in care devine aplicabila regula determinarii "dreptului preferabil".
Prin urmare, in compararea titlurilor partilor, invocarea de catre reclamante a proprietatii asupra terenului dobandita de autor prin uzucapiune se impune contractului de vanzare-cumparare autentificat de BNP potrivit caruia C instraineaza numitului D terenul intravilan in suprafata de 400 mp.
Se compara aceste titluri in conditiile in care continutul adreselor OCPI privind transcrierea procesului verbal pentru terta persoana coroborata cu mentiunea ca sub nr. nu exista inregistrari privind pe numitul a determinat paratii sa refuze prezentarea actului original, sanctiunea fiind neluarea in seama a inscrisului .
 Cu toate acestea, rezultatul compararii este acelasi chiar in conditiile retinerii drept titlu exhibat de parte procesul verbal pentru aceleasi ratiuni si tinand seama de dispozitiile art.26 alin.1 teza 1 din Legea nr.7/1996 rep. potrivit carora "Dreptul de proprietate si celelalte drepturi reale sunt opozabile fata de terti, fara inscrierea in cartea funciara, cand provin din ____.. uzucapiune"..
Potrivit art.480 Cod civil  "Proprietatea este dreptul ce are cineva de a se bucura si a dispune de un lucru in mod exclusiv si absolut, insa in limitele determinate de lege".
Actiunea in revendicare este mijlocul juridic aflat la indemana proprietarului neposesor de a solicita si obtine obligarea posesorului neproprietar la predarea (a lasa in deplina posesie) si recunoasterea proprietatii bunului imobil.
Cum din probele administrate nu rezulta ca reclamantele sunt posesoare fara drept asupra vreunei portiuni din terenul paratului acest capat de cerere urmeaza a fi respins.
Potrivit art. 33 din Legea nr. 7/1996 in cazul in care cuprinsul cartii funciare nu corespunde, in privinta incheierii, cu situatia juridica reala, se poate cere rectificarea sau dupa caz, modificarea acesteia. Prin rectificare se intelege radierea, indreptarea sau mentionarea inscrierii oricarei operatiuni, susceptibila a face obiectul unei inscrieri in cartea funciara. Rectificarea inscrierilor in cartea funciara se poate face fie pe cale amiabila, prin declaratie autentica, fie in caz de litigiu, prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Conform art. 34 pct. 4 din Legea nr. 7/1996 orice persoana interesata poate cere rectificarea inscrierilor din cartea funciara daca printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila s-a constatat ca inscrierea in cartea funciara nu mai este in concordanta cu situatia reala actuala a imobilului. Actualmente, reclamantele poseda o suprafata de teren de 551 mp., in timp ce paratul detine un teren in suprafata de 223 mp., cu 177 mp. mai putin decat este evidentiat in contractul de vanzare-cumparare autentificat.
Se retine ca in urma masuratorilor cadastrale efectuate in mod eronat in cartea funciara s-a intabulat suprafata de teren de 400 mp. ca fiind proprietatea paratului C si apoi a luiD , iar inscrierea in cartea funciara s-a efectuat in neconcordanta cu situatia reala a terenului.
In concluzie, avand in vedere probatoriul administrat si retinut in cauza, textele de lege invocate instanta, admitand cererea principala astfel cum a fost precizata, urmeaza sa dispuna rectificarea inscrierilor in cartea funciara
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Carte Funciara

Plangere impotriva incheierii de carte funciara. Inadmisibilitatea notarii unui drept de creanta in favoarea proprietarului inscris in cartea funciara. Intoarcerea executarii. Competenta materiala. Art. 522 Cod proc.civ. – inadmisibilitatea actiunii formu - Decizie nr. 66 din data de 22.03.2012
Prestatie tabulara - Decizie nr. 900 din data de 15.11.2012
Anularea incheierii de notare in cartea funciara - Decizie nr. 284 din data de 12.05.2011
Anulare Incheiere de intabulare - Decizie nr. 216 din data de 11.06.2010
Actiune de sistare indiviziune - Decizie nr. 233 din data de 21.06.2010
Plangere impotriva incheierii de carte funciara - Sentinta civila nr. 1056 din data de 11.05.2009
INSCRIEREA IN CF A DREPTULUI DE PROPRIETATE ASUPRA CONSTRUCTIEI AUTORIZATE PE NUMELE CONCUBINILOR FARA A FI STABILITE COTE PARTI DIN DREPTUL DE PROPRIETATE - Decizie nr. 537/R din data de 16.04.2014
PLANGERE IMPOTRIVA INCHEIERII DE CARTE FUNCIARA - ADMISIBILITATE - Decizie nr. 1163/R din data de 13.06.2012
Rectificarea inscrisurilor de carte funciara. - Decizie nr. 255/R din data de 08.10.2008
Inscrierea dreptului de proprietate in cartea funciara in temeiul art. 47 din legea nr. 7/1996. Calitatea de persoana interesata. - Decizie nr. 75/R din data de 28.02.2008
Imobil preluat de stat printr-un act de cedare fortata. - Decizie nr. 170/R din data de 07.05.2007
Plangere carte funciara. Calitatea procesuala activa a notarului public. Calitatea procesuala pasiva a Oficiului de Cadastru si Publicitate imobiliara. - Decizie nr. 1/R din data de 31.01.2007
Intabulare drept real de proprietate in CF pe numere cadastrale noi. Necesitatea consimtamantului coproprietarului pentru terenul aflat in indiviziune fortata: - Decizie nr. 84/R din data de 03.02.2006
Cerere de inscriere in CF a unui drept real in baza unei „declaratii” prin care proprietarul de CF recunoaste un drept real - Decizie nr. 755/R din data de 28.11.2005
Cerere de notare in CF a dreptului de proprietate in baza unui inscris sub semnatura privata, conform art. 81 punctul 22 din Decretul Lege nr. 115/1938 - Decizie nr. 711/R din data de 22.11.2005
Carte funciara. Rectificarea inscrierilor asupra unor imobile gresit identificate. - Sentinta civila nr. 88/S din data de 16.03.2012
Plangere incheiere in carte funciara.Efectele notariei schimbarii denumirii persoanei juridice - Decizie nr. 276/Ap din data de 11.11.2011
Vanzare succesiva teren prin acte autentice.Neindeplinirea conditiilor legale privind nulitatea contractului pentru cauza ilicita. Inexisten?a inscrierii dreptului in cartea funciara, anterior vanzarii. - Decizie nr. 72/R din data de 28.01.2011
Comercial - actiune in constatare - si inscriere in C.F. - Decizie nr. 236/R din data de 26.02.2010
Rezolutiune contract - Sentinta civila nr. 305/C din data de 18.03.2009