InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Fetesti

In conformitate cu prevederile art.10 alin.2 din OG nr.5/2001 privind procedura somatiei de plata, prin contestatia la executare debitorul poate invoca aparari de fond impotriva titlului executoriu, cu exceptia cazului in care a formulat, potrivit a...

(Sentinta civila nr. 2007 din data de 26.10.2010 pronuntata de Judecatoria Fetesti)

Domeniu Executarea silita | Dosare Judecatoria Fetesti | Jurisprudenta Judecatoria Fetesti

In conformitate cu  prevederile art.10 alin.2 din OG nr.5/2001 privind procedura somatiei de plata, prin contestatia la executare debitorul poate invoca aparari de fond impotriva titlului executoriu, cu exceptia cazului in care a formulat, potrivit art.8 cerere in anulare impotriva Ordonantei de admitere a cererii creditorului. Prin cererea inregistrata pe rolul instantei, contestatorul  X  in contradictoriu cu intimata Y a solicitat anularea actelor de executare silita indeplinite in dosarul de executare.
In motivarea cererii contestatorul arata ca prin contractul de consultanta s-a obligat sa-i asigure servicii de consultanta de specialitate. Deoarece societatea nu a respectat clauzele contractuale, contestatorul a plecat la munca in strainatate. Tariful pentru serviciile prestate de consultant a fost in cuantum de 400 euro, suma pentru care s-a emis factura fiscala. La data de s-a semnat un contract de cesiune de creanta intre Y si Z. Incorect a fost emisa somatia de plata ce consta in sentinta civila. Pretentiile solicitate de creditoare nu sunt justificate fata de intinderea dreptului de creanta cesionat. Apartamentul scos la vanzare de catre executorul judecatoresc face parte din comunitatea bunurilor dobandite in timpul casatoriei de contestator impreuna cu sotia lui. Executorul judecatoresc a infiintat si poprire pe drepturile banesti ale contestatorului, drepturi care sunt destinate intretinerii familiei.
Instanta, investita in rejudecare, cu prezenta contestatie la titlu, conform art. 10 din OG nr. 5/2001 are in vedere art.401 alin.1 indice 1 din Codul de procedura civila: contestatia privind lamurirea intelesului, intinderii sau aplicarii titlului executoriu se poate face oricand inauntrul termenului de prescriptie a dreptului de a cere executare silita.
In consecinta, raportat la data ramanerii definitive si irevocabile a Sentintei nr. constata ca aceasta este formulata in termen.
Prin Sentinta civila definitiva si irevocabila prin neformularea unei cereri in anularea somatiei de plata, contestatorul X a fost somat sa achite intimatei Y suma de 6042,4 lei din care 1456lei reprezinta contravaloare factura iar 4586,4 lei reprezinta penalitati de intarziere.
Potrivit art. 399 alin. 1 si 3 Cod procedura civila  impotriva executarii silite precum si impotriva oricarui act de executare se poate face contestatie de catre cei interesati sau vatamati prin executare.
In cazul in care executarea silita se face in temeiul unui titlu executoriu care nu este emis de o instanta judecatoreasca, se pot invoca in contestatia la executare, aparari de fond impotriva titlului executoriu, daca legea nu prevede in acest scop o alta cale de atac.
Conform art.401 alin.1 indice 1 din Codul de procedura civila, contestatia privind lamurirea intelesului, intinderii sau aplicarii titlului executoriu se poate face oricand inauntrul termenului de prescriptie a dreptului de a cere executare silita.
Conform art. 404 alin. 1 Cod procedura civila daca admite contestatia la executare, instanta, dupa caz, anuleaza actul de executare contestat sau dispune indreptarea acestuia, anularea ori incetarea executarii insasi, anularea ori lamurirea titlului executoriu sau efectuarea actului de executare a carei indeplinire a fost refuzata.
In conformitate cu  prevederile art.10 alin.2 din OG nr.5/2001 privind procedura somatiei de plata, prin contestatia la executare debitorul putand invoca aparari de fond impotriva titlului executoriu, cu exceptia cazului in care a formulat, potrivit art.8 cerere in anulare impotriva Ordonantei de admitere a cererii creditorului.
Per a contrario,  contestatorul poate invoca aparari de fond impotriva titului executoriu.
Prin Contractul de cesiune de creanta drepturile de creanta impotriva lui X, decurgand din contractul de consultanta au fost cedate, debitorul-contestator fiind instiintat despre aceasta situatie, prin intermediul executorului judecatoresc.
Intre parti, ca efect al cesiunii de creanta, din momentul realizarii acordului de vointa, creanta se transfera catre cesionar. Creanta trece in patrimoniul cesionarului, cu toate drepturile pe care i le conferea cedentului, inclusiv penalitati. Cesionarul devine creditor in locul cedentului, preluandu-i toate drepturile. Mai mult, creanta ramane neschimbata, in sensul ca-si pastreaza natura, garantiie care o insoteste si, daca este vorba de o suma de bani, cazul de fata, va continua sa produca aceeasi dobanda. Mai mult, ca efect al cesiunii de creanta, cesionarul, in speta intimatul, devine creditor pentru valoarea nominala a creantei, indiferent de pretul pe care l-a platit, iar, prin notificarea produsa prin intermediul executorilor judecatoresti, ea isi produce efecte fata de terti, inclusiv fata de debitorul cedat, conform art.1393 din Codul civil.
Instanta considera ca, intrucat nu si-a achitat datoria in termenul convenit, iar debitorul contestator a fost notificat, fiindu-i opozabila cesiunea de creanta, debitul/creanta  are caracter cert, lichid si exigibil si apararile de fond sunt neintemeiate.
Decizia a ramas irevocabila prin respingerea recursului la 12.04.2011.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Executarea silita

Incheiere - Investire cu formula executorie - Hotarare nr. IIII din data de 22.02.2010
Obligatia de a face - Decizie nr. 816 din data de 27.11.2017
Titlul de creanta si titlul executoriu potrivit codului de procedura fiscala - acte distincte. - Decizie nr. speta 6 din data de 08.01.2008
CHELTUIELI JUDICIARE - Decizie nr. 66/A din data de 05.02.2004
Incuviintarea executarii silite a unei creante prescrise - Decizie nr. 64/A/CC/ din data de 11.07.2005
Incuviintare executare silita formulata de executorul judecatoresc. Amenda aplicata de I.S.C.T.R. - Decizie nr. 366 din data de 20.04.2017
Titlu suspendarea executarii - Sentinta comerciala nr. 212/CA din data de 15.04.2010
Prescriptia dreptului de a cere executarea silita. - Decizie nr. 154 din data de 04.03.2010
Executare silita - Decizie nr. 155 din data de 04.03.2010
Validarea popririi. Termenul de 3 luni prev. de art.460 c.pr.civ. - Decizie nr. 416 din data de 22.12.2008
Validarea popririi - Decizie nr. 416 din data de 22.12.2008
Competenta de solutionare a litigiului purtand asupra executarii silite a unei hotarari pronuntate in contencios administrativ. - Sentinta civila nr. 7/F din data de 31.08.2005
Executarea silita - Sentinta civila nr. 1119/C din data de 26.05.2012
Executare silita prin poprire. Obligatiile tertului poprit in cazul in care executarea silita este suspendata. - Decizie nr. 288 din data de 18.04.2013
Executarea silita a creantelor fiscale stabilite prin hotarari judecatoresti pronuntate de instanta de contencios administrativ. - Hotarare nr. 477 din data de 23.01.2013
Titlu executoriu emanand de la o instanta straina. Incuviintarea executarii silite. Limitele investirii. Dispozitii aplicabile. - Decizie nr. 389 din data de 28.06.2012
Executarea silita a titlurilor emise in materia actiunilor reale imobiliare - Decizie nr. 401 din data de 04.05.2006
Executare silita imobiliara. Anulare licitatie - Decizie nr. 309 din data de 07.04.2006
Incuviintarea executarii silite - Decizie nr. 164 din data de 24.02.2006
Cererea de incuviintare a executarii silite. - Decizie nr. 1070 din data de 17.11.2005