InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Fetesti

Drept penal. Plangere impotriva rezolutiilor si ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata

(Sentinta penala nr. 165 din data de 21.09.2010 pronuntata de Judecatoria Fetesti)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Judecatoria Fetesti | Jurisprudenta Judecatoria Fetesti

Drept penal. Plangere rezolutiilor si ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata

-Art.278 Cod de procedura penala.

Procurorul are obligatia de a dispune toate probele pentru lamurirea cauzei sub toate aspectele.

SENTINTA PENALA NR. 165 DIN 21.09.2010

Prin plangerea inregistrata pe rolul acestei instante petentul X a solicitat desfiintarea rezolutiei Prim-procurorului Parchetului de pe linga Judecatorie  contestind totodata solutia de scoatere de sub urmarire penala a invinuitului Y, cercetat sub aspectul savirsirii infractiunii de furt calificat prev. de art. 208 alin. 1 - 209 alin. 1 lit. g C.pen. cu aplic. art. 41 alin. 2 din C.pen..
In motivarea plangerii petentul a precizat in esenta ca este nemultumit de aceste solutii intrucat cercetarile efectuate in cauza au condus la identificarea oilor sustrase. Dupa finalizarea cercetarilor organele de cercetare penala au apreciat ca exista probe ale vinovatiei invinuitului si au propus trimiterea lui in judecata.
Propunerea nu a fost insusita de procuror, care a dispus scoaterea de sub urmarire penala a invinuitului, intrucat a apreciat ca probele existente la dosar nu sunt suficiente pentru trimiterea in judecata in speta existand dubii ce profita acestuia.
In raport de depozitiile martorilor a si refuzul invinuitului de a participa la confruntarea cu martorul care releva vinovatia, petentul a solicitat admiterea plingerii formulate.
Din actele si lucrarile dosarului instanta retine in fapt ca prin rezolutia Parchetului de pe langa Judecatorie s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala a invinuitului Y, cercetat sub aspectul savirsirii infractiunii de furt calificat prev. de art. 208 alin. 1 - 209 alin. 1 lit. g C.pen. cu aplic. art. 41 alin. 2 din C.pen. .
Pentru a se dispune in acest sens s-a apreciat ca probele existente la dosar nu sunt suficiente pentru trimiterea in judecata in speta existand dubii ce profita invinuitului.
In termen legal petentul X a formulat plangere impotriva rezolutiei de mai sus, plangere care a fost respinsa prin rezolutia data de Prim-Procurorul Parchetului de pe langa Judecatorie, motiv pentru care petentul a sesizat instanta cu plangerea de fata.
In dovedirea plangerii nu s-au depus inscrisuri noi in sensul art. 278 ind. 1 alin. 7 din C.p.p. .
In aceste conditii, analizand rezolutiile contestate prin prisma criticii formulate de catre petent cat si pe baza lucrarilor si a materialului  din dosarul cauzei, instanta constata ca plangerea este intemeiata urmand a fi admisa pentru argumentele ce vor fi mai jos expuse.
Pentru a aprecia astfel, instanta are in vedere urmatoarele aspecte :
In dosarul mentionat mai sus s-au efectuat, ca urmare a plingerii penale a petentului, cercetari penale fata de invinuitul Y, cercetat sub aspectul savirsirii infractiunii de furt calificat prev. de art. 208 alin. 1 - 209 alin. 1 lit. g C.pen. cu aplic. art. 41 alin. 2 din C.pen..
In concret, petentul a reclamat ca in cursul lunii iunie 2010, pe timp de noapte, i-au fost sustrase 34 ovine de la stana pe care o avea amplasata pe malul raului Ialomita din apropierea comunei Mihail Kogalniceanu, indiciile ulterioare prezentandu-l ca autor al faptei pe numitul Y.
Cercetarile au vizat si sustragerea de catre acelasi autor a unui caine din rasa ciobanesc caucazian.
In urma cercetarilor efectuate, organele de cercetare penala au apreciat ca exista probe certe ale vinovatiei invinuitului Y si au propus trimiterea lui in judecata.
Propunerea nu a fost insusita de procuror, care a dispus scoaterea de sub urmarire penala a invinuitului, intrucat a apreciat ca probele existente la dosar nu sunt suficiente pentru trimiterea in judecata in speta existand dubii ce profita acestuia.
Petentul Y a formulat plangere impotriva rezolutiei de mai sus, plangere care a fost respinsa prin rezolutia data de Prim-Procurorul Parchetului de pe langa Judecatorie.
Din cercetarile efectuate instanta retine ca exista indicii temeinice si probe certe care il plaseaza pe invinuitul Y in cercul de suspecti si ca posibil autor al infractiunii de furt calificat reclamate de partea vatamata, conditii in care se apreciaza ca solutia de scoatere de sub urmarire penala a acestuia este netemeinica si nelegala.
In acest sens se retine ca desi invinuitul a negat comiterea infractiunii, a sustinut ca este nevinovat si a afirmat ca oile ce au fost gasite la stina sa si cele pe care le-a vindut si au fost identificate la martor, probele administrate in cauza nu sustin ci infirma sustinerile invinuitului.
Se retine ca la data de 30.09.2009 cu ocazia verificarilor efectuate la stina partea vatamata, a recunoscut dupa semnalmente 15 ovine din cele 34 sustrase, ce au ramas in custodia martorului, care a declarat ca oile respective au fost cumparate de la invinuitul Y prin intermediul martorului.
De asemenea la verificarea ovinelor aflate in stina, partea vatamata a recunoscut dupa semnalmente un numar de 7 ovine care i-au fost restituite partii vatamate. Fiind audiat invinuitul a declarat ca ovinele recunoscute de partea vatamata atit la stina sa cit si la stina martorului provin de la el, dar a precizat ca acestea au fost luate de la A, martorul infirmind sustinerea invinuitului si declarind ca nu a vindut ovine invinuitului.
Relevante sunt apreciate de instanta declaratiile martorilor Paunescu Alin Valentin, care a lucrat ca ingrijitor la stina lui Corneanu Gheorghita si care a aratat ca a fost de fata cind in doua nopti acesta a venit la stina aducind oi pe care le-a introdus in stina si i-a spus ca le-a sustras de la stina petentului si declaratia numitei Mardaru Mariana, fosta concubina a invinuitului, a carei declaratie se coroboreaza cu cea a martorului anterior mentionat si confirma realitatea aspectelor declarate, sustinand aceeasi situatie de fapt.
In mod gresit au fost inlaturate aceste declaratii cu motivarea ca cei doi au intrat in conflict cu invinuitul.
De asemenea instanta are in vedere in solutionarea cauzei intregul probatoriu administrat si disp. art. 278 ind. 1  pct. 11, potrivit carora  in situatia in care se respinge plingerea, persoana in privinta careia s-a decis ca nu este cazul sa se inceapa ori sa se redeschida urmarirea penala, nu mai poate fi urmarita pentru aceeasi fapta, afara de cazul cind s-au descoperit fapte sau imprejurari noi ce nu au fost cunoscute de organul de urmarire penala si nu a intervenit unul dintre cazurile prevazute in art. 10 c.p.p..
Cum in dosar exista indicii temeinice si probe certe ce indica existenta infractiunii si implicarea invinuitului, instanta considera ca fiind inacceptabila o astfel de situatie in speta.
Totodata, instanta considera ca in cauza nu au fost lamurite toate aspectele necesare solutionarii  intrucit nu s-au verificat sustinerile rezultate din declaratia martorei B, care a relatat ca pentru a nu fi descoperit invinuitul a schimbat anvelopele si jentile atelajului cu unele cumparate de la varul sau, ca invinuitul a discutat la telefon cu martorul, sa spuna daca va fi chemat la politie, ca ovinele au provenit de la D si a relatat ca a fost amenintata de invinuit si parintii acestuia ca daca va spune ca acesta a sustras oile o vor omori si nu s-au efectuat confruntarile necesare si eventual testul poligraf in vederea stabilirii adevarului si lamuririi cauzei sub toate aspectele.
Urmeaza a fi verificate sustinerile rezultate din declaratia martorei, care a relatat ca pentru a nu fi descoperit invinuitul a schimbat anvelopele si jentile atelajului cu unele cumparate de la varul sau, ca invinuitul a discutat la telefon cu martorul, sa spuna daca va fi chemat la politie, ca ovinele au provenit de altcineva, si a relatat ca a fost amenintata de invinuit si parintii acestuia ca daca va spune ca acesta a sustras oile.
De asemenea se vor efectua confruntari intre persoanele ascultate in cauza, ale caror declaratii se contrazic.
Sentinta a ramas definitiva la data de 07.12.2010 prin respingerea recursului.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012