InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Fetesti

Partaj succesoral. Acceptarea tacita a mostenirii in termenul de 6 luni prevazut de art. 700 Cod Civil

(Sentinta civila nr. 1985 din data de 10.10.2008 pronuntata de Judecatoria Fetesti)

Domeniu Partaj | Dosare Judecatoria Fetesti | Jurisprudenta Judecatoria Fetesti

Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante sub nr. 1489/229/06.06.2007 reclamanta C. E. i-a chemat in judecata pe paratii I. I., I. N. si I. G, solicitand ca prin hotarare judecatoreasca sa se constate masa succesorala ramasa de pe urma defunctilor I. A. decedata la data de 22.01.1986 si I. T. decedat la data de 08.01.1990, calitatea de mostenitori a partilor si cotele la parti succesorale si sa se faca partajul succesoral, cu cheltuieli de judecata .
In motivarea cererii reclamanta arata ca in masele succesorale ale defunctilor au ramas un imobil casa de locuit cu teren aferent in suprafata de 1088 m. p. situate in municipiul Fetesti, judetul Ialomita si o serie de bunuri mobile. Ea si paratii sunt copiii defunctilor .
In drept isi intemeiaza cererea pe dispozitiile art. 651 si urmatoarele  Cod civil, art. 6731-67314  Cod procedura civila.
Prin cererea reconventionala depusa la dosar la data de 28.06.2007 paratii-reclamanti I. G. si I. N. au solicitat constatarea maselor succesorale ramase de pe urma defunctilor I. A. si I. T., calitatea de mostenitori a lor si a cotelor parti succesorale si prescrierea dreptului de optiune succesorala a numitilor C. E. si I. I..
In motivarea cererii paratii-reclamanti arata ca numai ei  au continuat sa locuiasca in casa ramasa de pe urma defunctilor, au adus imbunatatiri la imobile, au platit impozitele si s-au comportat ca adevarati proprietari .
Prin intampinarea depusa la dosar la cererea reconventionala  la data de 19.07.2007, reclamanta-parata C. E. a solicitat respingerea exceptiei prescriptiei dreptului de optiune succesorala fata de ea, pe motiv ca a participat si ea la plata impozitelor pentru imobile, a turnat o placa de beton in bucataria de vara, a sapat, a taiat si a cules via din curte dupa moartea parintilor, a efectuat cheltuieli cu inmormantarea si pomenile ulterioare.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Din actul de vanzare-cumparare intocmit la data de 06.04.1955 rezulta ca I. T. si I. A. au cumparat de la T. M. un teren-loc de casa in suprafata de 700 m. p. situat in Fetesti-Gara.
Din memoriul justificativ depus la dosar rezulta ca imobilul casa de locuit construit din chirpici , acoperit cu tigla, compus din 3 camere, o bucatarie si 2 holuri si terenul aferent constructiilor in suprafata de 1108 m. p. sunt situate in municipiul Fetesti, judetul Ialomita la adresa precizata si au urmatoarele vecinatati: la Nord - str.  Depoului, la Sud - prop. S. A., la Est - prop. I. S. si la Vest - prop. D. F..
La interogatoriul luat de reclamanta, paratul I. G. a recunoscut ca in masele succesorale ale defunctilor au ramas o masa de lemn de 12 persoane cu 4 scaune, un sifonier in doua usi din lemn de culoare maro deschis, un pat, ca dupa decesul mamei; reclamanta si-a insusit o cruciulita din aur, o pereche de cercei din aur si un medalion cu rubin din aur, care apartinea acesteia, ca dupa decesul tatalui reclamanta a turnat o placa din beton in bucataria de vara, a construit un garaj si ca mostenitori ai defunctilor sunt toate partile in calitate de fii si fiice ale acestora .
La interogatoriul luat de reclamanta paratul I. I. a recunoscut ca in masele succesorale ale defunctilor au ramas imobilul casa de locuit si terenul aferent in suprafata de 1088 m. p. situat in municipiul Fetesti, judetul Ialomita, la dresa mentionata, un sifonier in doua usi de culoare maro deschis si ca mostenitori ai defunctilor sunt toate partile in calitate de fii si fiice ale acestora .
La interogatoriul luat de paratii I. G. si I. N., paratul I. I. a recunoscut ca numai I. G. si I. N. au locuit in casa iar masina de cusut Zingher a fost vanduta de mama  lor in perioada 1961-1962 .
La interogatoriul luat de paratii I. G. si I. N. reclamanta C. E. nu a recunoscut ca numai paratii au locuit in casa parinteasca  si ca ea nu a platit impozitul pentru imobile.
Martorii M. V. si M. M., audiati la cererea reclamantei, au declarat ca dupa decesul parintilor partilor au ramas o casa de locuit si terenul aferent in suprafata de cca. 1000 m. p. iar reclamanta le-a aratat ca au mai ramas o pereche de cercei  din aur, un lantisor cu cruciulita si un medalion din aur, o masina de cusut marca Zingher, o masa de 12 persoane, 4 scaune, 2 paturi, un aparat de sudura. Tot dupa moartea parintilor reclamanta a adus imbunatatiri la casa parinteasca, respectiv a construit  un hol, a pavat curtea, a construit un garaj, un beci, a plantat vita de vie, a montat un grilaj metalic in fata casei .
Martora M. V. a declarat ca  reclamanta i-a adus la cunostinta faptul ca pana in anul 2003 i-a dat paratului I. G. bani sa plateasca  impozitul pentru casa parinteasca insa acesta s-a folosit de ei.
In perioada 1975-1976 martorul M. M. a vazut in casa parinteasca  o icoana poleita cu aur despre care a aflat de la sotul reclamantei acum 5-6 ani, ca ar fi disparut  din casa dupa moartea parintilor .
Din declaratiile martorilor L. E. si D. M. audiati la cererea partilor rezulta ca de pe urma parintilor paratilor au ramas o casa de locuit cu teren aferent in municipiul Fetesti, judetul Ialomita, un sifonier, o masa, un pat. Paratii I. N. si I. G. sunt cei care locuiesc in casa si au adus o serie de imbunatatiri cum sunt: au cimentat casa, au turnat trotuare, au construit cotete, au montat parchet, gresie, au construit un antreu, un cotet de porc, un cotet de pasari .
La dosar s-au mai depus copii de pe sesizarea pentru deschiderea procedurii succesorale, certificat de atestare fiscala nr. 86774/31.05.2007 procesul-verbal intocmit la data de 08.12.1962 chitante fiscale, dispozitia de livrare nr. 425608, fotografii, extras de rol cu privire la plata taxelor si impozitelor .
Din actele de stare civila depuse la dosar rezulta ca I. A. a decedat la data de  22.01.1986; I. T. a decedat la 08.01.1990 iar reclamanta si paratii sunt copiii acestora.
Potrivit art. 651 Cod civil succesiunile se deschid prin moarte .
Conform art. 669 Cod civil copiii sau descendentii lor succed tatalui, mamei bunicilor si oricarui alt ascendent, fara deosebire de sex si chiar de ar fi nascuti din deosebite casatorii. Ei succed in parti egale cand se gasesc toti in gradul dintai si sunt chemati dupa propriul lor drept si succed pe tulpina cand sunt chemati toti sau unul din ei prin reprezentare .
Potrivit art. 6735  alin. 1 Cod procedura civila daca partile nu se invoiesc, instanta va stabili bunurile supuse impartelii, calitatea de coproprietar, cota-parte ce se cuvine fiecaruia si creantele nascute din starea de proprietate comuna pe care coproprietarii le au unii fata de altii .
Conform art. 689 Cod civil, acceptarea mostenirii poate fi expresa sau tacita. Este expresa cand se insuseste titlul sau calitatea de erede printr-un act autentic sau privat .
Este tacita cand eredele face un act pe care n-ar putea sa-l faca decat in calitatea sa de erede si care lasa a se presupune neaparat intentia  sa de acceptare.
Potrivit art. 700 Cod civil dreptul de a accepta succesiunea se prescrie printr-un termen de 6 luni socotit de la deschiderea succesiunii .
Dreptul de optiune succesorala este un drept subiectiv care ia nastere in persoana mostenitorilor cu vocatie succesorala, din clipa deschiderii succesiunii.
Legea prevede un termen de prescriptie de 6 luni socotit de la deschiderea succesiunii. Termenul de prescriptie se calculeaza de la data deschiderii  succesiunii (data decesului celui care lasa mostenirea). Chiar si in  ipoteza in care mostenitorul nu a cunoscut despre moartea celui care lasa mostenirea,  termenul se calculeaza  tot de la data deschiderii succesiunii.
Persoana indreptatita  la mostenire poate declara ca nu doreste sa beneficieze de drepturile succesorale pe care vocatia sa succesorala i le confera. Aceasta  declaratie de renuntare trebuie facuta la notariatul unde s-a deschis mostenirea.
Daca mostenitorul nu a acceptat mostenirea in termenul de 6 luni prevazut de art. 700 cod civil dreptul sau de mostenire se stinge si va fi considerat strain de mostenire. Actele de administrare care nu au caracter urgent si angajeaza viitorul, cum sunt actele de folosinta a bunurilor succesorale, constituie acte de acceptare tacita pentru ca succesibilul s-a comportat  ca un proprietar si nu a putut savarsi aceste acte fara  sa fi voit  sa accepte mostenirea .
Din probatoriul administrat in cauza rezulta ca cei care locuiesc in casa parinteasca sunt paratii I. G. si I. N., insa dupa moartea parintilor reclamanta si-a insusit si ea bunuri mobile care fac parte din mostenirea lasata de I. A. si I. T., cum sunt bijuterii din aur, o masina de cusut marca  Zingher, a adus o serie de imbunatatiri la imobilele care fac parte din masele succesorale. Pe de alta parte din chitantele fiscale depuse la dosar rezulta ca taxele si impozitele pentru imobile au fost platite pe numele parintilor si dupa moartea acestora. Se poate ca la achitarea lor sa fi contribuit atat reclamanta cat si paratii, efectuand  astfel acte de administrare si comportandu-se ca adevarati proprietari. Din sesizarea pentru deschiderea procedurii succesorale rezulta ca toti copiii defunctilor ar fi mostenitorii acestora, fapt recunoscut de paratii I. G. si I. I. la interogatoriu.
Avand in vedere toate aceste aspecte, exceptia prescriptiei, dreptului de optiune succesorala privind pe reclamanta si pe paratul I. I., invocata de paratii I. G. si I. N., apare ca nefiind intemeiata, urmand a o respinge.
Intrucat reclamanta nu a reusit sa dovedeasca ca in mostenire au ramas o icoana suflata cu aur si un cazan de arama, va respinge capetele principale privind introducerea acestor bunuri mobile in masele succesorale si partajarea lor, ca fiind neintemeiate.
Prin incheierea pronuntata la data de 7 martie 2008 in baza art. 673 indice 6 Cod procedura civila, s-au constatat masele succesorale ramase de pe urma defunctilor I. A. si I. T., calitatea de mostenitori a partilor, cotele lor parti succesorale.
Prin raportul de expertiza tehnica imobiliara  realizat in cauza s-au impartit casa de locuit si terenul aferent, stabilindu-se o valoare totala pentru ele de 97400 lei.
Prin raportul de expertiza tehnica mobiliara realizat in cauza s-a constatat ca bunurile mobile ramase in masele succesorale au o valoare totala de 564 lei, acestea fiind impartite in patru loturi.
Avand in vedere probatoriul administrat in cauza, textele de lege invocate, concluziile si considerentele retinute mai sus, instanta considera ca cererile principala si reconventionala sunt intemeiate urmand a le admite in parte.
In baza art. 6735 - 6736 Cod procedura civila va constata masele succesorale ale defunctilor, I. A. si I. T., calitatea de mostenitori a partilor si cotele lor parti succesorale.
Potrivit art. 6735 alin. 2 Cod procedura civila instanta va face imparteala in natura. Ea procedeaza la formarea loturilor si atribuirea lor. In cazul in care loturile nu sunt egale in valoare, ele se intregesc printr-o suma de bani.
Conform art. 6739  la formarea si atribuirea loturilor, instanta va tine seama si de acordul partilor, marimea cotei-parti ce se cuvine fiecaruia ori masa bunurilor de impartit, natura bunurilor, domiciliul si ocupatia lor, faptul ca unii dintre coproprietari, inainte de a se cere imparteala au facut constructii, imbunatatiri cu acordul coproprietarilor sau altele asemenea.
Potrivit art. 67310  alin. 4 Cod procedura civila la cererea unuia dintre coproprietari, instanta, tinand seama de imprejurarile cauzei, pentru motive temeinice, va putea sa-i atribuie bunul direct prin hotarare asupra fondului procesului, stabilind totodata sumele ce se cuvin celorlalti coproprietari si termenul in care este obligat sa le plateasca.
Conform art. 728 cod civil nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune. Un coerede poate cere oricand imparteala succesiunii, chiar cand ar exista conventii sau prohibitii contrare.
Va omologa rapoartele de expertiza si va face partajul bunurilor mobile si imobile care fac parte din masele succesorale.
Avand in vedere cererile partilor de atribuire a bunurilor succesorale direct prin hotarare, faptul ca paratii sunt cei care locuiesc in imobile, iar acestea sunt comod partajabile in natura, va atribui acestora lotul nr. 2 de bunuri imobile (casa de locuit cu teren aferent), iar reclamantei ii va atribui lotul nr. 1 compus dintr-o suprafata din terenul aferent casei de locuit.
Va atribui partilor bunurile mobile in loturile stabilite in raportul de expertiza mobiliara.
Potrivit art. 742 Cod civil inegalitatea partilor date in natura se compenseaza prin bani.
Va obliga pe parati catre reclamanta la plata sultelor cuvenite acesteia in termenul stabilit de instanta.
In baza art. 274 Cod civil, avand in vedere ca doar reclamanta a fost cea care a suportat plata onorariului de expert, ii va obliga pe parati la plata cheltuielilor de judecata reprezentand cate ¼ din onorariul de expertiza de 1000 lei.
Va compensa cheltuielile de judecata reprezentand taxa de timbru si onorariul aparator ales.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Partaj

Partaj bunuri comune. Lichidarea regimului matrimonial. - Decizie nr. 902 din data de 19.12.2017
Prestatie tabulara. - Decizie nr. 314 din data de 02.11.2012
Sistarea starii de codevalmasie asupra bunurilor sotilor. Drept de creanta. - Decizie nr. 27 din data de 06.02.2012
Drept de proprietate. Partaj de folosinta. Despagubiri. - Decizie nr. 127 din data de 18.02.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 662 din data de 05.09.2012
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 651 din data de 30.08.2012
Partaj succesoral - Sentinta civila nr. 300 din data de 21.03.2012
Pretentii - Sentinta civila nr. 387 din data de 02.02.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 1564 din data de 21.12.2011
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 1340 din data de 27.10.2011
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 674 din data de 08.09.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 809 din data de 30.09.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 390 din data de 13.05.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 194 din data de 07.04.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 170 din data de 15.04.2009
Nulitate titlu proprietate - Sentinta civila nr. 71 din data de 25.02.2010
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 625 din data de 02.12.2009
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 619 din data de 02.12.2009
iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 605 din data de 18.11.2009
partaj succesoral - Sentinta civila nr. 587 din data de 11.11.2009