InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Falticeni

Fond Funciar

(Sentinta civila nr. 1421 din data de 09.06.2011 pronuntata de Judecatoria Falticeni)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Judecatoria Falticeni | Jurisprudenta Judecatoria Falticeni

  
      La ordine, pronuntarea cauzei civile avand ca obiect  - plangere la Legea 18/1991 - formulata de petentii S.L.M. S.G. S.I. si D.L. in contradictoriu cu intimatele : C.O.D.pentru aplicarea legilor de fond funciar, C.J.S. pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor si D.S.S.
Concluziile dezbaterilor in fond ale cauzei au fost consemnate in incheierea sedintei de judecata din 31 mai 2011, care face parte integranta din prezenta cand, pentru a le da posibilitatea petentilor - sa formuleze concluzii scrise, prin aparator, pronuntarea a fost amanata la data de 07 iunie 2011, apoi, pentru aceleasi considerente, pentru astazi - 09 iunie 2011.
Dupa deliberare,
I N S T A N T A

            Asupra cauzei de fata, constata ca :
Prin plangerea initiala adresata acestei instante si inregistrata sub nr. 2822/227 din 21.09.2009 petentii S.L.M. S.G. S.I. si D.L  au solicitat, in contradictoriu cu intimatele Comisia oraseneasca D. de fond funciar si Comisia Judeteana S.pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, desfiintarea hotararii nr. 499 din 04.06.2009 a Comisiei Judetene S. si reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafetei de 21 ari teren padure, pe raza loc. D, judetul S.
In fapt, au aratat ca sunt mostenitorii defunctei S.M., fiica lui T.N., decedata in anul 1989, in calitate de sot supravietuitor si descendenti.
Sotia petentului S. L. M., respectiv S.M., a fost inzestrata la casatorie de tatal sau cu suprafata de 21 ari teren extravilan situata pe raza loc. D.. Socrul sau a cumparat acest teren de la numitul T.N.. Dupa inzestrare au detinut acest teren, apoi a trecut in proprietatea statului, iar din anul 1990 le-a fst restituit, detinandu-l si in prezent, fara sa fie revendicat de alte persoane.
In drept, au invocat dispozitiile Legilor nr. 167/1997 si nr. 247/2005.
In dovedire, au anexat la dosar inscrisuri.
Prin precizarile orale petentii au aratat ca doresc reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 2160 mp teren padure, in completarea suprafetei de 5400 mp deja detinuta.
Prin intampinarea formulata (f. 21- 33) intimata Comisia Judeteana S. a solicitat in principal respingerea plangerii, motivat de faptul ca nu a fost formulata o contestatie impotriva masurilor dispuse de comisia locala de fond funciar (ca o procedura obligatorie administrativ-jurisdictionala) si ca impotriva acestor masuri contestatorul era obligat sa formuleze contestatie conf. art. 6 lit. "d" din Regulamentul de aplicare a legii fondului funciar prin H.G.R. nr. 890/2005, in termen de 10 zile de la afisare, sau dupa caz, de la instiintare prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
Pe fondul cauzei, arata ca pentru terenul solicitat petentul nu face dovada proprietatii, motiv pentru care a solicitat respingerea plangerii.
In dovedire, intimata a depus la dosar documentatia care a stat la baza emiterii hotararii contestate.
Prin intampinarea formulata (f. 34) Comisia de fond funciar D. a lasat la aprecierea instantei modul de solutionare a cauzei.
Intrucat terenul solicitat este cu vegetatie forestiera, a fost introdura in cauza Directia Silvica S., care prin intampinarea formulata (f. 68) a solicitat respingerea plangerii, pentru urmatoarele considerente:
Conform prevederilor art. 24 alin. 1 din legea nr. 1/2000 si ale HG nr. 890/2005 petentii aveau obligatia sa faca identificarea terenului cu vegetatie forestiera solicitat, in amenajamentul silvic, pe vechiul amplasament si sa intocmeasca procesul-verbal de stabilire a vecinatatilor, documente obligatorii in cazul reconstituirii dreptului de proprietate pe vechiul amplasament.
Mai mult, suprafata solicitat este sub 1 ha teren, iar conform art. 34 alin. 2 din Legea nr. 46/2008 - Codul silvic "proprietatea forestiera nu poate fi divizata sub limita de 1 ha".
Prin Sentinta Civila nr. 788/24 martie 2010, plangerea a fost admisa,  Hotararea nr. 499 din 04.06.2009 a Comisiei Judetene S. a fost desfiintata partial, petentilor reconstituindu-li-se dreptul de proprietate privata pentru suprafata de 2160 mp teren cu vegetatie forestiera situata la locul numit "Pisc - P." pe raza loc. D., jud. S.
Impotriva acestei sentinte, intimata Comisia Judeteana S. a formulat recurs pentru nelegalitate.
Prin Decizia Civila nr. 1518/11 noiembrie 2010, Tribunalul S. - Sectia Civila, a admis recursul declarat de intimata Comisia Judeteana S., a casat sentinta de fond si a trimis cauza spre rejudecare.
In rejudecare, cauza a fost inregistrata pe rolul Judecatoriei F., sub nr 201/227/2011 din 25 ianuarie 2011.
Prin intampinarea depusa la filele 10-13 dosar, intimata Directia Silvica S. a solicitat : introducerea in cauza a Statului, prin Ministerul Finantelor si respingerea plangerii, ca nefondata.
In motivarea introducerii in cauza a Statului, a aratat ca - terenul cu vegetatie forestiera obiect al prezentei actiuni este proprietate publica a statului si este administrat de Regia Nationala a Padurilor - Romsilva, prin Directia Silvica S., in calitate de administrator al fondului forestier proprietate publica a statului, conform prevederilor art. 11 alin. 1 din Codul Silvic.
Potrivit prevederilor art. 12 alin. 4 din Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, cu modificarile si completarile ulterioare, in litigiile referitoare la dreptul de proprietate al bunului, titularul dreptului de administrare are obligatia sa arate instantei cine este titularul dreptului de proprietate, potrivit prevederilor Codului de procedura civila. Titularul dreptului de administrare raspunde, in conditiile legii, pentru prejudiciile cauzate ca urmare a neindeplinirii acestei obligatii. De asemenea, neindeplinirea acestei obligatii poate atrage revocarea dreptului de administrare.
Conform prevederilor alin. 5 al aceluiasi articol, in litigiile prevazute la alin. 4 statul este reprezentat de Ministerul Finantelor.
In drept a invocat prevederile art. 64 - 66 Cod procedura civila.
In motivarea respingerii actiunii, a aratat ca - prin actiunea formulata, petentii solicita anularea Hotararii nr. 499/04.06.2009 a Comisiei Judetene Pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privata Asupra Terenurilor S., si reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 2160 mp teren padure situat la locul numit "Pisc - P." in calitate de mostenitori dupa defuncta S.M. fiica lui T. N., decedata in anul 1989.
Operatiunea de reconstituire a dreptului de proprietate pentru terenuri cu vegetatie forestiera necesita analizarea unui numar de trei elemente: si anume : calitatea persoanei care solicita, prin cerere, reconstituirea dreptului de proprietate; documentele depuse, prin care se face dovada dreptului de proprietate al autorului dupa care se solicita reconstituirea dreptului de proprietate si a preluarii la stat a terenului solicitat si identificarea vechiului amplasament a fostei proprietati, iar in cazul terenurilor forestiere identificarea acestuia in amenajamentul silvic.
Considera ca din analiza documentelor depuse la dosarul cauzei : petentii fac dovada vocatiei succesorale dupa autorul deposedat, referitor la dreptul de proprietate al autorului lor pentru suprafata de teren solicitata acestia au facut dovada dreptului de proprietate pentru suprafata de teren solicitata dar fara a fi specificata categoria de folosinta, teren agricol, pasune sau padure, iar in ceea ce priveste identificarea terenului solicitat in vederea reconstituirii dreptului de proprietate, pe vechiul amplasament, in amenajamentul silvic.
Conform art. 24 alin.(1) din Legea nr. 1/2000 cu modificarile si completarile ulterioare "Reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor forestiere, pentru diferenta dintre suprafata primita prin aplicarea legilor fondului funciar si cea avuta in proprietate, persoanelor fizice si juridice, dupa caz, mostenitorilor acestora, se face pe vechile amplasamente", iar conform art. 61 alin.(l) din Regulamentul privind procedura de constituire, atributiile si functionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, a modelului si modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum si punerea in posesie a proprietarilor, aprobat prin Hotararea nr. 890/2005, "Reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor forestiere se face, pe vechile amplasamente, din suprafetele de teren cu vegetatie forestiera cuprinse in amenajamentele silvice si din terenurile cu destinatie agricola acoperite cu vegetatie forestiera: pasuni impadurite, tufarisuri, zavoaie si altele asemenea. Reconstituirea se va face avand in vedere structura de proprietate existenta la momentul deposedarii abuzive a cestor terenuri de catre regimul comunist".
De asemenea, conform prevederilor art. 39 alin. 1 din Regulament, "In acest scop se va solicita persoanelor care au depus cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate in termen legal, schita amplasamentului cu terenul detinut sau orice alte informatii din care sa rezulte identificarea vechiului amplasament solicitat".
Conform acestor prevederi, petentii trebuia sa faca identificarea terenului cu vegetatie forestiera solicitat, in amenajamentul silvic, pe vechiul amplasament, respectiv ocol silvic, U.P, si u.a, sa intocmeasca un plan de situatie vizat de cei in drept, respectiv, comisia locala, detinatorul legal al terenului (ocolul silvic), O.C.P.I., si sa intocmeasca procesul verbal de stabilire a vecinatatilor, aceste documente fiind obligatorii in cazul reconstituirii dreptului de proprietate pe vechiul amplasament.
In reconstituirea dreptului de proprietate in baza Legii nr. 1/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, identificarea vechiului amplasament este o cerinta obligatorie, asa cum s-a stabilit si prin Minuta din data de 10.03.2010 a Comisiei de unificarea practicii judiciare in materie civila, dreptul familiei si conflicte de munca si asigurari sociale, conform careia in cadrul procedurii de reconstituire a dreptului de proprietate se impune stabilirea situatiei juridice actuale a vechiului amplasament, in acest mod verificandu-se dovezile privind continuitatea proprietatii si eventualele reconstituiri in favoarea altor persoane.
In rejudecare, instanta retine urmatoarele:
Prin hotararea nr. 499 din 04.06.2009 Comisia Judeteana S. pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor a validat propunerea Comisiei locale de fond funciar D. si a invalidat pozitia 74 din anexa 37-4 privind petentul S. L. M. cu suprafata de 0,21 ha teren cu vegetatie forestier.
            Suprafata  de teren in litigiu, de 2100 mp a fost dobadita initial de catre T.N. in anul 1938 conform contractului autentificat si depus la dosar (filele 33-34).Cu aceasta suprafata de teren a inzestrat-o la casatorie pe   fiica sa, S.M.
Petentii  isi dovedesc calitatea de mostenitori dupa T.N. respectiv S.M. , cu inscrisurile depuse la filele 44-46 dosar, iar dreptul de proprietate il dovedesc cu actul de vanzare-cumparare mentionat mai sus, act necontestat de celelate parti.
Suprafata de teren a fost identificata pe vechiul amplasament in menajament silvic conform schitelor depuse la filele 56-57.
         In ceea ce priveste invocarea de catre intimata Comisia jude?eana S. a nerespectarii procedurii in sensul ca petentii nu au formulat contestatie impotriva masurilor dispuse de Comisia locala de fond funciar a fost calificata de instanta ca o exceptie a inadmisibilitatii formularii prezentei plangeri.
Instanta va respinge aceasta exceptie avand in vedere urmatoarele:
Articolul 21 alin.4 din Constitutie reglementeaza caracterul facultativ si gratuit al procedurii administrativ jurisdictionale. Potrivit art 52 din legea nr.18/1991 Comisia locala este autoritate administrativa, iar Comisia judeteana este autoritate administrativ- jurisdictionala, parcurgerea acestei ultime etape fiind facultativa.
  Faptul ca petentii nu au atacat dispozitiile Comisiei locale nu le ingradeste dreptul de a se adresa instantei. Potrivit dispozitiilor legale acestia puteau sa atace direct la instanta propunerea Comisiei locale fara a mai parcurge procedura administrativ- jurisdictionala in fata Comisiei judetene insa, aceasta din urma si-a insusit propunerea Comisiei locale fapt pentru care pentetii au inteles sa atace Hotararea nr.499/2009.
Apararile intimatei RNP-Romsilva, Directia silvica S. in sensul ca suprafata pentru care petentii solicita reconstituirea este sub 1 ha si, astfel, s-ar incalca prevederile art 34 alin.2 din Legea nr.46/2008 potrivit cu care proprietatea forestiera nu poate fi divizata sub limita de 1 ha, nu pot fi retinute. Textul de lege se refera in aceasta situatie la terenuri de minim 1 ha care sunt deja intrate in patrimoniul unor persoane si care nu pot sa-l divizeze sub limita prevazuta de lege fiind elocventa in acest sens fiind si dispozitia alin.3 al articolului 34.
 In speta de fata ne aflam in prezenta unei legi reparatorii care ii indreptateste pe petenti la reconstituire astfel ca in temeiul art.53 si urm din Legea nr.18/1991 va admite plangerea, va anula partial Hotararea nr. 499/2009 emisa de intimata Comisia Judeteana S. si va reconstitui petentilor, in indiviziune, dreptul de proprietate asupra terenului cu vegetatie forestiera in suprafata de 2100 m.p. situata pe raza localitatii D. la locul "Pisc-P".

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
  H O T A R A S T E  :

Respinge exceptia inadmisibilitatii.
Anuleaza partial Hotararea nr. 499/2009 emisa de intimata Comisia Judeteana S.
Reconstituie in indiviziune petentilor : S.L.M., S.G., S.I. si D.L. in contradictoriu cu intimatele : COMISIA ORASENEASCA D. pentru aplicarea legilor de fond funciar, cu sediul in orasul D. judetul S., COMISIA JUDETEANA S.pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, cu sediul in Municipiul S., judetul S. si DIRECTIA SILVICA S. - dreptul de proprietate asupra terenului cu vegetatie forestiera in suprafata de 2100 m.p. situata pe raza localitatii D. la locul "Pisc-P".
Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din 09 iunie 2011.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 333 din data de 04.04.2012
Modificare titlu - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 561 din data de 16.02.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 1387 din data de 16.12.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 992 din data de 27.10.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 842 din data de 06.10.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 620 din data de 14.07.2010
Proprietate privata - Sentinta civila nr. 549 din data de 16.06.2010
Anulare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 22 din data de 29.04.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 116 din data de 17.02.2010