InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Falticeni

Divort

(Sentinta civila nr. 1920 din data de 15.09.2011 pronuntata de Judecatoria Falticeni)

Domeniu Situatii la divort | Dosare Judecatoria Falticeni | Jurisprudenta Judecatoria Falticeni


       Pe rol, judecarea cauzei civile avand ca obiect - divort - formulata de reclamanta S.C.E. in contradictoriu cu paratul S.I.P.
La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta reclamanta asistata de avocat B.A.S. (cu delegatie la fila 16 dosar Judecatoria B.si respectiv 6 dosar Judecatoria F.) si avocat M.M. in calitate de mandatar al paratului (cu procura speciala la filele 22-27 dosar Judecatoria B.).
Procedura este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier, dupa care :
Instanta constata ca partile au si calitati inverse respectiv : reclamant-parata si parat-reclamant.
In temeiul art. 159 1 alin.4 Cod procedura civila introdus prin Legea 202/2010, instanta pune in discutie competenta sa generala, materiala si exclusiv teritoriala in solutionarea cauzei.
Partile, prin aparatori, nu invoca exceptii privind competenta instantei.
In temeiul art. 1 pct. 1 Cod procedura civila raportat la art. 607 Cod procedura civila, instanta se considera competenta sa solutioneze cauza, din punct de vedere : general, material si teritorial, dupa care acorda cuvantul partilor.
Aparatoarea paratului-reclamant, avocat M.M. - precizeaza ca partile s-au inteles cu privire la solutionarea litigiului in sensul ca divortul sa fie pronuntat pe baza acordului dintre parti, dupa care, reclamanta-parata sa revina la numele avut anterior casatoriei, minora sa fie incredintata spre crestere si educare reclamantei-parate, cu obligarea paratului-reclamant la plata unei pensii de intretinere in favoarea minorei, in cuantum de 160 lei lunar si stabilirea in favoarea paratului-reclamant a unui drept de vizitare minor, conform cererii reconventionale.
Aparatoarea reclamantei-paratei - avocat B.A.S. - confirma ca partile au cazut de acord cu privire la modalitatea de desfacerea casatoriei respectiv - pe baza acordului dintre ele, pentru incredintarea minorei respectiv reclamantei-parate, pentru pensia de intretinere in cuantum de 160 lei si pentru stabilirea programului de vizitare minor care insa sa se faca la domiciliul reclamantei-parate, nefiind de acord cu luarea minorei la domiciliul paratului-reclamant data fiind varsta acesteia si care trebuie ferita de starea tensionata existenta in acest moment intre parti, urmand ca ulterior, functie de comportamentul minorei, acest program sa poata fi modificat.
Aparatoarea parat-reclamantului invedereaza partii reclamante-parate ca intelegerea dintre parti, care s-a facut in pretoriul instantei, a vizat inclusiv luarea minorei la domiciliul paratului-reclamant conform programului indicat in cererea reconventionala.
Aparatoarea reclamantei-parate precizeaza ca isi mentine pozitia mai sus prezentata urmand ca programul de vizitare minor sa fie stabilit de instanta.
Nemaifiind exceptii de invocat, cereri de formulat si probe de administrat, instanta constata procesul in stare de judecata si acorda cuvantul pe fond.
Aparatoarea reclamant-paratei - avocat B.A.S. - solicita admiterea in parte a cererii principale si a celei reconventionale in sensul : desfacerii casatoriei pe baza acordului dintre parti, incuviintarea ca dupa desfacerea casatoriei reclamanta-parata sa revina la numele avut anterior casatoriei, incredintarea spre crestere si educare a minorei nascuta din casatorie - S-I-A. reclamantei-parate, cu obligarea paratului-reclamant la plata catre reclamant-parata si in favoarea minorei a unei pensii de intretinere in cuantum de 160 lei lunar si stabilirea in favoarea paratului-reclamant a unui drept de vizitare minor la domiciliul reclamantei-parate, la sfarsitul primei si a treia saptamani din luna, intre orele 12-15.; fara cheltuieli de judecata.
Aparatoarea parat-reclamantului - avocat M.M. - solicita admiterea in parte a cererilor principale si reconventionale, asa cum au fost modificate, respectiv : desfacerea casatoriei pe baza acordului dintre parti, revenirea reclamantei-parate la numele avut anterior casatoriei, incredintarea minorei nascuta din casatoria partilor, spre crestere si educare reclamatei-parate, obligarea paratului-reclamant la plata unei pensii de intretinere in favoarea minorei, in cuantum de 160 lei lunar si stabilirea in favoarea paratului-reclamant a unui program de vizitare minor conform celui expus in cererea reconvanetionala respectiv : luarea minorei, in fiecare sfarsit de saptamana, de vineri orele 17 pana duminica orele 17 la domiciliul paratului-reclamant din comuna V.M. (in perioadele cand acesta vine in tara) si doua saptamani in luna august a fiecarui an (in perioada concediului de odihna a paratului-reclamant); fara cheltuieli de judecata.
Aceeasi aparatoare precizeaza ca insista in stabilirea acestui program de vizitare minor prin luarea acestuia la domiciliul paratului-reclamant intrucat, acesta a incercat sa o viziteze pe minora la domiciliul reclamantei-parate insa nu i s-a permis spunandu-i-se ca minora si mama ei nu sunt acasa.
In replica la aceasta precizare, aparatoarea reclamantei-parate arata ca aceasta situatie a existat in fapt si s-a datorat paratului-reclamant care nu a anuntat despre vizita pe care urma sa o faca, reclamanta-parata si minora nefiind la domiciliu.
Dupa deliberare,

I N S T A N T A

Asupra cauzei de fata, constata urmatoarele :

Prin cererea adresata Judecatoriei B., inregistrata sub nr. 461/193/2011 din 12.01.2011, reclamanta S.C.E., a solicitat in contradictoriu cu paratul S.I.P. - desfacerea casatoriei incheiata intre parti, sa i se incredinteze spre crestere si educare minora S.I.A. cu obligarea paratului la plata unei pensii de intretinere in favoarea minorei, incuviintarea ca dupa divort sa revina la numele avut anterior casatoriei acela de "M.", cu obligarea paratului la plata cheltuielilor de judecata.
In motivarea cererii reclamanta arata ca s-a casatorit cu paratul la data de 19.08.2007 si ca din casatorie a rezultat minora S.I.A. nascuta la data de 01.12.2008.
A mai aratat ca la inceputul mariajului, a locuit impreuna cu paratul in Italia si ca, incepand cu luna iulie 2010 sunt despartiti in fapt din cauza batailor repetate si amenintarilor paratului care, pe fondul unui consum exagerat de bauturi alcoolice, avea un comportament agresiv, tot ca urmare a acestui consum exagerat de alcool paratul avand probleme si cu Politia I. care l-a surprins conducand sub influenta bauturilor alcoolice.
A precizat ca de la data despartirii in fapt, respectiv luna iulie 2010, paratul nu a mai contribuit cu nimic la cresterea si educarea minorei si intretinerea familiei.
In dovedire a depus la dosar inscrisuri (acte de stare civila respectiv certificatele de casatorie a partilor si de nastere a minorei - filele 5-6) si a solicitat audierea martorilor M.D. si M.G.L.
Prin intampinare (filele 18-19 dosar), paratul a invocat - pe cale de exceptie -  necompetenta teritoriala a Judecatoriei B. motivat de faptul ca partile au avut ultimul domiciliul comun in comuna V.M., judetul S. - localitate aflata in circumscriptia Judecatoriei F.
Prin aceeasi intampinare, apreciind ca sustinerile reclamantei nu sunt reale, paratul a solicitat - pe cale reconventionala - desfacerea casatoriei din culpa reclamantei, ca pensia de intretinere sa fie stabilita la venitul minim pe economia nationala si stabilirea in favoarea sa a unui drept de vizitare minor in sensul luarii minorei la domiciliul sau in comuna V.M., la sfarsitul fiecarei saptamani incepand de vineri orele 17,00 pana duminica orele 17,00 si doua saptamani in luna august a fiecarui an.
In dovedire, a depus la dosar inscrisuri (20-27) si a solicitat audierea martorilor  S.I. si S.G.
Prin intampinarea la cererea reconventionala (fila 36 dosar), reclamanta-parata a solicitat respingerea exceptiei de necompetenta teritoriala ca nefiind data invocand ultimul domiciliul comun al partilor ca fiind in satul C., comuna F. a precizat ca nu este de acord cu programul de vizitare minor solicitat de paratul-reclamant respectiv cu luarea minorei la domiciliul paratului intrucat minora se afla la o varsta la care are nevoie in permanenta de ingrijirea mamei aceasta nefiind atasata de parat, contestand totodata sustinerile paratului cu privire la culpa desfacerii casatoriei.
Atat cererea principala cat si cea reconventionala, au fost legal taxate si timbrate (filele 2 respectiv 17 dosar).
In cauza s-a dispus Primariei comunei V.M. efectuarea unei anchete sociale  concluziile careia au fost atasate la fila 38 dosar. 
Analizand prioritar exceptia de necompetenta teritoriala, instanta a constatat din depozitiile martorilor S.G. si M.G.L. , coroborat cu inscrierile din certificatul de casatorie al partilor si de nastere al minorei  rezultata din casatoria partilor, precum si cartea de identitate a paratului, ca partile au avut domiciliu comun in localitatea V.M., judetul S., unde au locuit cea mai mare parte a timpului si unde intentionau sa-si construiasca o casa, reclamanta-parata mutandu-se dupa revenirea din Italia in urma certurilor cu paratul-reclamant la parintii ei, la F. insa paratul-reclamant continuand sa aiba domiciliul la V.M. jud. S.
Astfel ca, in conformitate cu dispozitiile art. 158 Cod procedura civila, exceptia de necompetenta teritoriala a fost admisa cauza fiind declinata, potrivit S.C. nr.1991/28.03.2011, spre competenta solutionare, Judecatoriei F.
La aceasta instanta, cauza a fost inregistrata sub acelasi nr. la data de 8 iunie 2011.
Prezente in instanta, la termenul de astazi, partile si-au modificat in parte cererile, atat cea principala cat si cea reconventionala, cu privire la : - modalitatea de desfacere a casatoriei care sa se faca pe baza acordului si -  incredintarea spre crestere si educare a minorei care sa se faca in favoarea mamei cu obligarea tatalui la plata unei pensii de intretinere lunare in favoarea minorei.
Privind capatul de cerere pentru stabilirea programului de vizitare a minorei, partile si-au mentinut pozitiile procesuale asa cum le-au formulat.
Analizand actele si lucrarile, instanta retine urmatoarele :
Conform Certificatului de casatorie, casatoria dintre parti a fost inregistrata in Registrul Starii Civile din cadrul Primariei comunei V.M., sub nr. 25/19 august 2007.
Din relatiile de casatorie, la data de 1 Decembrie 2008, s-a nascut I.A., a carei nastere a fost inregistrata in registrele de stare civila ale localitatii G.I., sub nr. 5/20.10.2009.
Asa cum rezulta din depozitiile martorilor S.G. M.G.L. si M.D. (filele 32-24 dosar) coroborat cu inscrierile din certificatul de casatorie al partilor si de nastere al minorei  rezultata din casatoria partilor, precum si cartea de identitate a paratului, partile au avut domiciliu comun in localitatea V.M. jud. S., unde au locuit cea mai mare parte a timpului si unde intentionau sa-si construiasca o casa, reclamanta-parata mutandu-se dupa revenirea din Italia in urma certurilor cu paratul-reclamant la parintii ei, la F., insa paratul-reclamant continuand sa aiba domiciliul la V.M. jud. S .
Avand in vedere ca ambele parti si-au manifestat expres in fata instantei acordul privind desfacerea casatoriei lor, si retinand ca sunt realizate conditiile prevazute de art. 38 alin. 2 Codul Familiei, instanta, in baza acestui text de lege, coroborat cu art. 37 alin. 2 Codul Familiei, va admite cererea principala si pe cea reconventionala, asa cum au fost modificate, si in consecinta va dispune desfacerea casatoriei, prin acordul partilor.
In ceea ce priveste capatul de cerere privitor la nume, in baza art. 40 alin. 3 Codul  Familiei, instanta va incuviinta ca reclamanta-parata sa revina la numele purtat anterior casatoriei, acela de "M.".
In conformitate cu dispozitiile art. 42 alin. 1 Codul familiei, avand in vedere referatul  de ancheta sociala, varsta minorei  si intelegerea partilor in acest sens, instanta va incredinta reclamantei-parate spre crestere si educare pe minora S.I.A., nascuta la data de 1 Decembrie 2008.
In temeiul art. 86 si 94 Codul Familiei, avand in vedere si intelegerea dintre parti, va obliga pe parat sa plateasca reclamantei-parate, in favoarea minorei, o pensie de intretinere in cuantum de 160 lei lunar, incepand cu data introducerii actiunii si pana la majoratul minorei.
Potrivit art. 43 alin. 3 Codul Familiei, parintele divortat caruia nu i s-a incredintat copilul pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, precum si de a veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lui profesionala.
Aceste dispozitii legale se completeaza cu dispozitiile art. 14 din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, ce instituie dreptul copilului de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, rudele, precum si cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie si a dezvoltat legaturi de atasament, parintii sau un alt reprezentant al copilului neputand impiedica relatiile personale ale acestuia cu persoanele anterior mentionate.
  In consecinta, fata de dispozitiile legale mai sus mentionate, instanta va stabili in favoarea paratului-reclamant urmatorul program de vizitare a minorei : la sfarsitul primei si la sfarsitul celei de a treia saptamani din luna in zilele de sambata si duminica intre orele 9,00 - 16,00 la domiciliul reclamantei-parate si cu posibilitatea luarii minorei in locuri de agrement si obligatia de a fi readusa la domiciliul reclamantei-parate. Instanta a incuviintat programul de vizitare in aceasta modalitate tinand seama de  varsta frageda a minorei. PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E  :

Admite - asa cum a fost modificata - cererea principala formulata de reclamanta-parata S.C.E.
Admite in parte - asa cum a fost modificata, cererea reconventionala formulata de paratul-reclamant S-I.P.
Declara desfacuta, prin acordul partilor, casatoria incheiata la data de 19 august 2007 si inregistrata sub nr. 25 in registrul Starii Civile al comunei V.M. jud. S.
Reclamanta-parata revine la numele "M.".
Incredinteaza reclamantei-parate spre crestere si educare pe minora I.A.nascuta la data de 1 Decembrie 2008.
Incuviinteaza invoiala partilor privind plata pensiei de intretinere, in cuantum de 160 lei lunar datorata de parat-reclamant in favoarea minorei incepand cu data introducerii cererii si pana la majorat.
Incuviinteaza paratului-reclamant urmatorul program vizitare minor : la sfarsitul primei si la sfarsitul celei dea treia saptamani din luna in zilele de sambata si duminica intre orele 9,00 - 16,00, la domiciliul reclamantei-parate si cu posibilitatea luarii minorei in locuri de agrement si obligatia de a fi readusa la domiciliul reclamantei-parate.
Definitiva si irevocabila pe divort.
Cu drept de apel in termen de 30 de zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din 15 septembrie 2011.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Situatii la divort

Desfacerea casatoriei. Incredintare minori. Contributie lunara de intretinere. - Decizie nr. 419 din data de 08.11.2010
divort cu copii - Sentinta civila nr. 6322 din data de 26.09.2011
Divort fara minori - Sentinta civila nr. 544/2014 din data de 02.07.2014
RAPORT DE DREPT INTERNATIONAL PRIVAT. RECUNOASTEREA HOTARARII STRAINE PRIVITOARE LA DIVORT. NOTIUNEA DE HOTARARE STRAINA - Sentinta civila nr. 316 din data de 22.01.2006
DIVORT. INCREDINTARE MINORI. INTERESUL SUPERIOR AL COPIILOR. CRITERII. NEVOIA DE A CRESTE IMPREUNA - Sentinta civila nr. 10115 din data de 05.11.2008
divort - Sentinta civila nr. 247 din data de 13.05.2014
Desfacerea casatoriei - Sentinta civila nr. 1879 din data de 25.10.2016
Desfacerea casatoriei, stabilirea domiciliului minorului - Sentinta civila nr. 1274 din data de 01.07.2015
Desfacere casatorie - Sentinta civila nr. 1281 din data de 01.07.2015
Desfacerea casatoriei - Sentinta civila nr. 900 din data de 13.05.2015
Situatii la divort - Sentinta civila nr. 2795 din data de 15.10.2012
Situatii la divort - Sentinta civila nr. 2387 din data de 13.09.2012
Desfacerea casatoriei - Sentinta civila nr. 247 din data de 13.07.2010
Desfacere casatorie, incredintare minori, stabilire pensie intretinere, revenire la numele anterior casatoriei - Sentinta civila nr. 1 din data de 22.10.2008
Actiune de divort, stabilirea exercitarii autoritatii parintesti in mod rxclusiv de catre unui dintre parinti - Sentinta civila nr. 3249 din data de 19.12.2011
Divort - Sentinta civila nr. 263 din data de 15.02.2010
Divort - Sentinta civila nr. 310 din data de 25.04.2013
divor? cu minori - Sentinta civila nr. 1542/2015 din data de 08.10.2015
partaj bunuri comune pe calea actiunii oblice - Sentinta civila nr. 0 din data de 27.03.2014
stabilire domiciliu minor - Sentinta civila nr. 366 din data de 18.06.2014