InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Fagaras

Civil - pretentii

(Sentinta civila nr. 933/2009 din data de 21.05.2009 pronuntata de Judecatoria Fagaras)

Domeniu Restituiri | Dosare Judecatoria Fagaras | Jurisprudenta Judecatoria Fagaras

ROMANIA
JUDECATORIA F
JUDETUL BRASOV Sedinta publica din 21 mai 2009

Pe rol fiind pronuntarea in cauza civila formulata de reclamantii C C si B G, ambii cu domiciliul ales in localitatea T, A C, bl., ap., jud. Brasov, la sediul Cabinetului de Avocat M A - I, in contradictoriu cu parata S.C."G C" S.R.L., cu sediul in mun. F, str., bl., sc., ap, jud. Brasov, pentru pretentii civile (restituire imprumut).
La apelul nominal facut in sedinta publica se constata lipsa partilor.
Procedura de citare este legal indeplinita.
Cauza s-a dezbatut pe fond la termenul din 7 mai 2009, cand partile prezente au pus concluzii care se afla consemnate in incheierea de amanare a pronuntarii din acea data, incheiere ce face parte integranta din prezenta sentinta.
I N S T A N T A

Constata ca prin actiunea civila inregistrata pe rolul acestei instante sub nr.de mai sus, reclamantii C C si B G au chemat in judecata pe parata SC G C SRL F, solicitand obligarea acesteia la plata sumei de 1.809.09 lei, reprezentand contravaloarea in lei a sumei de 500 euro data cu titlu de imprumut de catre reclamantul B G si la plata sumei de 14.479,20 lei, reprezentand contravaloarea in lei a sumei de 4000 euro data cu titlu de imprumut de reclamantul C C.
S-au solicitat cheltuieli de judecata.
In motivarea actiunii, reclamantii au aratat ca intre ei si parata s-a incheiat la data de 16.04.2005 un contract de imprumut, prin care ei si numitul R S au imprumutat acesteia suma de 6350 euro, astfel: numitul R S a imprumutat suma de 1850 lei, restituita ulterior de parata, reclamantul B G suma de 500 euro, iar reclamantul C C suma de 4000 euro. Intrucat parata nu le-a restituit nici pana in prezent sumele de mai sus, desi au somat-o prin adresa la data de 6.05.2008, au fost nevoiti sa formuleze prezenta actiune.
In drept, s-au invocat art.969, 970, 1073 Cod civil, art.274 Cod pr.civila.
S-au anexat urmatoarele inscrisuri, in copie: contract de imprumut (f. 4-5), notificare (f. 6-7).
Parata a formulat intampinare, prin care a invocat, pe cale de exceptie, prescriptia dreptului material la actiune.
A aratat ca, asa cum rezulta din actiune si din inscrisul sub semnatura privata, data la care reclamantii pretind ca i-ar fi imprumutat sumele de bani indicate este 16.05.2005. Intrucat nu s-a prevazut un termen scadent pentru restituirea sumei imprumutate, data la care se naste dreptul material pentru a cere executarea silita este aceeasi data de 16.05.2005, iar actiunea a fost depusa la data de 09.06.2008, dupa implinirea termenului general de prescriptie prevazut de Decretul nr.167/1958 privind prescriptia extinctiva.
Pe fond, a solicitat respingerea actiunii ca neintemeiata, aratand ca sustinerile reclamantilor sunt neadevarate, ca acestia nu au dat nici un ban cu titlu de imprumut si ca nu pot pretinde restituirea unor sume care nu li se cuvin.
      Astfel, la inceputul anului 2005, societatea - al carei reprezentant este cetatean italian - a incheiat un contract de prestari servicii cu o alta firma, cu sediul intr-o localitate din jud.S, servicii in activitatea de zootehnie, ocazie cu care reclamantii l-au contactat pe administratorul societatii propunandu-i initial sa ii angajeze ca ingrijitori la o ferma pe care o inchiriase, iar ulterior sa ii devina asociati, afirmand ca vor aduce animale de prasila pentru ferma respectiva. Bazat pe buna credinta a reclamantilor acesta a acceptat propunerea si, la dorinta acestora, a fost incheiat actul sub semnatura privata,  pentru a se consemna pentru fiecare cu ce suma urma sa participe, acestia afirmand ca valoarea animalelor  pe care le vor procura va fi de aprox.7000 euro. Reclamantii au profitat de faptul ca administratorul societatii cunostea foarte putin limba romana si au scris in act ca sumele cu care ei ar fi dorit sa participe ca asociati sunt sume imprumutate, ceea ce nu corespunde adevarului. Ulterior, asocierea aratata nu a mai avut loc, datorita faptului ca reclamantii nu au putut procura animalele de prasila, asa cum s-au angajat, situatie in care relatia s-a incheiat. La inceputul lunii martie 2007, unul dintre reclamanti i-a solicitat administratorului societatii parate sa il angajeze, fiind angajat cu contract de munca ca ingrijitor animale, insa pentru ca nu s-a prezentat la serviciu i s-a desfacut contractul.
      In drept, a invocat - cu referire la exceptia invocata - disp.art.1,3 si 7 din Decretul nr.167/1958.
      Examinand actele si lucrarile dosarului, instanta retine in fapt urmatoarele:
      Din inscrisul sub semnatura privata depus la dosar, intitulat contract de imprumut (f.4,5), rezulta ca parata S.C."G C" S.R.L, reprezentata prin asociatul unic G G, a imprumutat suma de 2750 euro de la numitii C C - V si  B G, reclamantii din cauza de fata, si de la numitul R S, mentiune aflata pe prima pagina a filei pe care s-a redactat actul, in partea de jos a acesteia regasindu-se stampila societatii parate si o semnatura in dreptul acesteia, numele unuia dintre reclamanti (C) si sub aceasta o semnatura, fara sa se indice numele persoanei careia ii apartine. Pe cea de -a doua pagina a filei  exista o mentiune conform careia aceeasi societate a fost imprumutata cu suma de 3600 euro la data de 16.04.2005, urmata de aceeasi stampila si semnatura pentru societate, fara sa se mentioneze persoana care a acordat acest imprumut si fara sa existe pe aceasta parte a inscrisului vreo alta semnatura.
      Din declaratia martorului R S rezulta ca, in urma unei intelegeri de a infiinta o ferma de crestere a porcilor, asociere in cadrul careia reclamantii si martorul urmau sa  contribuie cu bani pentru cumpararea animalelor, iar parata sa puna la dispozitie spatiile necesare acestei activitati, in prezenta sa, cei doi reclamanti au predat reprezentantului paratei suma de aprox. 4000 euro. Desi a intentionat sa participe la aceasta asociere, a aratat martorul,  nu a reusit sa respecte termenul pentru predarea banilor, astfel ca - chiar daca numele sau este mentionat in cuprinsul actului - el nu a imprumutat paratei nici o suma de bani. Din banii predati de reclamanti, reprezentantul paratei a achizitionat animalele, intelegerea fiind in sensul de a beneficia de veniturile acestei activitati, astfel ca nu a existat o intelegere de restituire a banilor. Ulterior, potrivit aceluiasi martor, reclamantii ar fi taiat pentru consumul familiei, cu ocazia unor Sarbatori de Craciun, animale din cele achizitionate de reprezentantul paratei.
      Intrucat intelegerea la care s-a referit martorul nu a imbracat forma si nu a respectat conditiile legale ale unei asocieri, reclamantii au sustinut ca banii s-au dat paratei spre propriul ei folos, respectiv in scopul cumpararii animalelor si  desfasurarii obiectului sau de activitate, iar intelegerea a reprezentat o conventie de imprumut, cum de altfel atesta si actul sub semnatura privata pe care l-au incheiat.
      Data de 16.04.2005, mentionata pe a doua pagina a filei pe care s-a redactat inscrisul, este - potrivit reclamantilor - data la care s-a incheiat contractul prin care au acordat paratei cu titlu de imprumut sumele de bani solicitate prin actiune. De asemenea, pentru ca nu s-a prevazut termenul de restituire a banilor, el trebuie stabilit de catre instanta, in conformitate cu disp.art.1582 cod civil, acesta fiind punctul de pornire in calculul termenului de prescriptie a dreptului de a cere restituirea imprumutului.
       Analizand exceptia prescriptiei dreptului material la actiune, instanta retine ca - potrivit art.1, 3 si 7 din Decretul nr.167/1958 privind prescriptia extinctiva - dreptul la actiune avand un obiect material se stinge prin prescriptie, daca nu a fost exercitat in termenul de 3 ani stabilit de lege. Prescriptia incepe sa curga de la data cand se naste dreptul la actiune sau dreptul de a cere executarea silita, iar in cazul obligatiilor care urmeaza sa se execute la cererea creditorului, precum si in acelea al caror termen de executare nu este stabilit, de la data nasterii raportului de drept.
      Potrivit disp.art.1582 cod civil, in cazul in care partile nu au stipulat un termen de restituire a bunului imprumutat, acesta va fi stabilit de catre instanta, dupa imprejurari. In acest caz, actiunea unica prin care se stabileste atat existenta obligatiei de restituire cat si termenul acesteia, contine de fapt doua cereri ale imprumutatorului, una prin care se solicita instantei stabilirea termenului si alta avand ca obiect restituirea imprumutului.
      Intrucat actiunea prin care se cere stabilirea termenului nu poate fi imprescriptibila, pentru ca s-ar contraveni scopului prescriptiei, acela de a-l determina pe titularul dreptului subiectiv sa-si valorifice acest drept intr-un termen cat mai scurt, si pentru ca in materia drepturilor de creanta opereaza principiul prescriptibilitatii, iar exceptiile sunt limitate si expres prevazute de lege, situatia in discutie nefiind vizata prin acestea, rezulta ca  - in aceasta ipoteza  - prescriptia incepe sa curga de la data incheierii contractului, potrivit art.7 alin.2 din Decretul nr.167/1958, care se refera la obligatiile al caror termen de executare nu este stabilit.
      Instanta retine ca fiind corecta sustinerea reclamantilor conform careia imprumutatorul nu poate cere restituirea bunului imprumutat imediat, pentru ca prin aceasta s-ar contraveni scopului imprumutului, care este acela ca imprumutatul sa se foloseasca de bun, dar aceasta nu inseamna ca, omitand stipularea in contract a unui termen de restituire, imprumutatorul nu poate cere instantei, chiar imediat, in baza art.1582 cod civil, sa stabileasca termenul obligatiei de restituire. In acest fel, momentul nasterii dreptului la actiune este acelasi cu cel al nasterii dreptului subiectiv, iar disp. art.7 alin.2 din decret sunt aplicabile, chiar pentru situatia din speta, in care reclamantii cer direct obligarea paratei la restituirea banilor, fara ca aceasta cerere sa fie precedata de una pentru stabilirea  termenului.
      De asemenea, instanta constata ca sustinerea reclamantilor, in sensul ca data de inceput in calculul termenului de prescriptie este cea a notificarii paratei in vederea restituirii banilor, este lipsita de suport legal, nici o dispozitie in materia prescriptiei nestabilind un astfel de moment, astfel ca aceasta aparare in raport de exceptia invocata va fi inlaturata.
Fata de considerentele ce preced si retinand ca data incheierii conventiei de imprumut este 16.04.2005, iar actiunea a fost introdusa la data de 06.06.2008 ( data expedierii prin posta conform stampilei de pe plic), cu  depasirea termenului de prescriptie, instanta va admite exceptia invocata de parata si va respinge ca prescrisa actiunea reclamantilor.

Pentru aceste motive,
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E

      Admite exceptia prescriptiei dreptului material la actiune, invocata de parata, si in consecinta:
      Respinge actiunea civila formulata de reclamantii C C si B G, ambii cu domiciliul ales in localitatea T, A C, bl., ap., jud. Brasov, la sediul Cabinetului de Avocat M A - I, in contradictoriu cu parata S.C."GC" S.R.L., cu sediul in mun. F, str., bl., sc., ap., jud. Brasov, pentru pretentii civile (restituire imprumut).
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Restituiri

Contestatie formulata in temeiul Legii nr. 10/2001 - Sentinta civila nr. speta 1 din data de 04.01.2008
restituire taxe - Sentinta comerciala nr. 1129/CA din data de 03.04.2014
Contestatie Legea 10/2001. Identitate intre fostii proprietari tabulari si persoanele indreptatite la restituire imobil - Sentinta civila nr. 1124 din data de 20.09.2011
Restituiri - Sentinta civila nr. 65 din data de 21.01.2011
Anularea Dispozitiei Primarului. Cerere de restituire in natura a imobilului - Sentinta civila nr. 1276 din data de 06.12.2010
Restituiri - Decizie nr. 164 din data de 26.04.2010
Drept de proprietate privata asupra terenurilor - Sentinta civila nr. 665 din data de 08.09.2010
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 117 din data de 18.02.2010
Aplicarea dispozitiilor art 284 al 4 si 8 din Legea nr 571/2003 si a pct 212 din HG nr 44/2004. Data de la care se acorda scutirea de la plata impozitului si perioada pe care se acorda. - Decizie nr. 4428 din data de 01.10.2013
Lipsa de interes in declararea recursului a partii parate in conditiile in care actiunea reclamantului a fost respinsa - Decizie nr. 1309/R din data de 07.12.2010
Contestatie impotriva unei decizii de restituire in baza Legii nr. 10/2001 - Decizie nr. 186/R din data de 26.09.2006
Notificarea ramasa fara obiect. Anularea deciziei de solutionare a notificarii formulata in temeiul Legii 10/2001. - Sentinta civila nr. 264/S din data de 02.11.2012
Restituire. Respingerea cererii de restituire a cotei de 1 din imobil preluat abuziv de stat pe motive de vacanta succesorala. Cerere formulata de succesorii fostului proprietar deposedat. - Sentinta civila nr. 34/S din data de 30.01.2012
Restituiri. Acordarea unor terenuri in compensare,chiar daca acestea nu se afla la dispozitia Comisiei de aplicare a Legii 10/2001 - Sentinta civila nr. 167/S din data de 05.06.2012
Restituiri. Legea 10/2001. Restituirea in natura a imobilului cu dobandirea unui drept special de folosinta in favoarea unor cetateni straini. - Sentinta civila nr. 133/S din data de 07.05.2012
Restituiri. Dovada calitatii de persoane indreptatite la masuri reparatorii in temeiul Legii 10/2001, facuta in fata instantei. Obligatia acesteia de a se pronunta asupra modalitatii de restituire a imobilului – Decizia XX/2007 a ICCJ. - Sentinta civila nr. 148/S din data de 21.05.2012
Restituiri. Aplicarea masurilor reparatorii „ numai in echivalent” pentru un imobil preluat de la o persoana juridica care avea calitatea de actionar la o alta persoana juridica, distincta de celelalte persoane fizice cu aceeasi calitate de asociati ... - Sentinta civila nr. 42/S din data de 06.02.2012
Restituirea sumei achitate cu titlu de taxa pentru scoaterea definitiva din circuitul agricol a unui teren, atunci cand beneficiarului i s-a aprobat reintroducerea acestui teren in circuitul agricol. Nelegalitatea refuzului restituirii. - Decizie nr. 717 din data de 20.03.2017
Incidenta Legii nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania, in cauzele in materia restituirii imobilelor p - Decizie nr. 6856 din data de 17.06.2013
Restituirea in natura. Teren liber - Decizie nr. 96/A din data de 08.03.2007