InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Dragasani

divort cu copii

(Sentinta civila nr. 3946 din data de 21.12.2011 pronuntata de Judecatoria Dragasani)

Domeniu Minori | Dosare Judecatoria Dragasani | Jurisprudenta Judecatoria Dragasani

Dosar nr. /223/2011                                                                   divort cu copii
Operator de date cu caracter personal nr.5695 R O M A N I A
JUDECATORIA DRAGASANI - JUDETUL VALCEA
COMPLET SPECIALIZAT PENTRU MINORI SI FAMILIE
Sentinta civila nr. 3946
Sedinta publica din 21 decembrie 2011
Instanta constituita din :
                     Presedinte :  
                     Grefier      : 
     Pe rol este solutionarea cererii de desfacere prin divort a casatoriei, formulata de reclamantul, in contradictoriu cu si a cererii reconventionale formulata de parata la filele 17-18 dosar.
     Cererea principala este timbrata cu 39 lei taxa judiciara de timbru conform chitantei nr.314-250-0018 din 07.09.2011 (fila 5 dosar) si cu 0,30 lei timbre judiciare, iar cererea reconventionala este timbrata cu 39 lei taxa judiciara de timbru conform chitantei nr.314-327-0035  din 23.11.2011 si cu 3 lei timbre fiscale (fila 25 dosar).
     La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns reclamantul si parata.
     Procedura este legal indeplinita.
     S-a expus referatul cauzei, grefierul de sedinta invederand instantei ca cererea reconventionala este netimbrata 0,30 lei timbru judiciar, dupa care :
     Presedintele completului de judecata staruie in impacarea sotilor.
     Reclamantul invedereaza ca staruie in cererea de divort, pentru motivele invocate in cuprinsul acesteia. Solicita sa se ia act ca renunta la capatul de cerere privind incredintarea minorului spre crestere si educare, fiind de acord ca minorul sa fie incredintat paratei. Este de acord sa achite suma solicitata de parata cu titlu de pensie de intretinere, respectiv suma de 300 lei.
      S-a luat interogatoriu din oficiu reclamantului, care a fost consemnat si atasat la dosar.
     Parata declara ca este de acord cu divortul si ca minorul sa-i fie incredintat spre crestere si educare. Solicita sa pastreze numele dobandit prin casatorie, pentru a purta in continuare acelasi nume cu copilul si pentru a nu fi nevoita sa schimbe actele emise pe acest nume, nefiind in masura sa incheie formalitatile necesare in acest sens. Depune la dosar timbre fiscale in suma de 3 lei.
     Reclamantul solicita sa se ia act ca renunta la martor si la proba cu inscrisuri incuviintate de instanta. Declara ca nu mai are alte cereri de formulat si probe de solicitat in cauza.
     Parata solicita sa se ia act ca renunta la martor si la proba cu inscrisuri incuviintate de instanta. Declara ca nu mai are alte cereri de formulat si probe de solicitat in cauza.
     Instanta constatand ca nu mai sunt alte cereri de formulat si probe de solicitat in cauza, declara inchise dezbaterile si acorda cuvantul pe fondul cauzei.
     Reclamantul, avand cuvantul, solicita admiterea cererii de desfacerea a casatoriei prin divort, prin acordul sotilor. Solicita sa se ia act ca renunta la capatul de cerere privind incredintarea minorului spre crestere si educare, fiind de acord cu stabilirea locuintei minorului la mama.
     Solicita ca exercitarea autoritatii parintesti sa revina in comun ambilor parinti. Este de acord sa achite suma solicitata de parata cu titlu de pensie de intretinere, respectiv suma de 300 lei, insa nu este de acord ca parata sa pastreze numele dobandit prin casatorie si solicita ca parata sa revina la numele avut anterior casatoriei si anume acela de "..".
     Solicita stabilirea unui program de vizitare a copilului in urmatoarea modalitate: primul si al treilea week-end din luna, incepand de vineri ora 1500 - duminica ora 1500, in vacanta de vara o luna, respectiv luna iulie, in vacanta de iarna, zilele de 26 si 27 decembrie, precum si intre 3-10 ianuarie, in locuinta sa din municipiul Dragasani,.
     Parata, avand cuvantul, solicita admiterea cererii de desfacerea a casatoriei prin divort, prin acordul sotilor si solicita stabilirea locuintei minorului la ea. Solicita ca exercitarea autoritatii parintesti sa revina in comun ambilor parinti. Solicita obligarea reclamantului la plata unei pensii de intretinere in suma de 300 lei lunar, in favoarea minorului.
     Solicita sa pastreze numele dobandit prin casatorie, pentru a purta in continuare acelasi nume cu copilul si pentru a nu fi nevoita sa schimbe actele emise pe acest nume, nefiind in masura sa incheie formalitatile necesare in acest sens.
     Este de acord cu stabilirea unui program de vizitare a copilului de catre reclamant in urmatoarea modalitate : primul si al treilea week-end din luna, incepand de vineri ora 1500 - duminica ora 1500, in vacanta de vara o luna, respectiv luna iulie, in vacanta de iarna, zilele de 26 si 27 decembrie, precum si intre 3-10 ianuarie, in locuinta sa din municipiul Dragasani.

     I N S T A N T A,
     
     
     Deliberand, constata urmatoarele:
     Prin cererea inregistrata la data de 8 septembrie 2011 sub nr. /223/2011, a chemat in judecata pe sotia sa, ca pe baza probelor ce se vor administra sa se dispuna desfacerea casatoriei lor incheiata la primaria municipiului Dragasani, din vina exclusiva a paratei;- sa i se incredinteze spre crestere si educare minorul nascut la data de 10 iunie 2006; - sa fie obligata parata la pensie de intretinere fata de minor in raport cu starea de nevoie a acestuia si posibilitatile de plata ale paratei; - dupa desfacerea casatoriei parata sa isi ia numele avut anterior casatoriei, acela de"_"; - obligarea paratei la cheltuieli de judecata.
     In motivarea in fapt a cererii reclamantul arata ca s-a casatorit cu parata in anul 2004 in ideea de a-si intemeia o familie. In timp ce el era plecat la munca, fara un motiv justificat parata parasea domiciliul conjugal. Era nevoit sa o caute zile si saptamani pentru a o aduce in domiciliul comun.
     In perioada acestor escapade lasa copilul in grija altor persoane, fara supraveghere, fara ingrijire si fara sa-i acorde o crestere si educare corespunzatoare.
     Mai intai, gasea copilul il readucea in domiciliul conjugal, ii facea menaj, il spala si mergea cu el la medic pentru a-i trata afectiunile de care acesta suferea. Apoi o cata pe parata si cu mare greutate o gasea si o readucea in domiciliul conjugal in ideea continuarii casatoriei si pentru a se ocupa de cresterea si educarea minorului rezultat din relatiile de casatorie. Toti banii pe care ii aducea in casa ii cheltuia in mod nejustificat, fara a contribui la cheltuielile casniciei.
     De circa trei ani si jumatate sunt despartiti in fapt si a inteles ca parata a intrat in relatii de concubinaj notoriu cu un alt barbat si refuza sa revina in domiciliul conjugal in vederea continuarii casatoriei.
     Fata de copil parata nu are nici un fel de atasament cand paraseste domiciliul conjugal il lasa in grija altor persoane care nu au interes sa-l supravegheze pe minor, sa se ocupe de cresterea si educarea acestuia.
     Fata de reclamant, parata are o atitudine recalcitranta in sensul ca il insulta, il injuriaza, ii atribuie o serie intreaga de cuvinte urate, josnice pe care nu le poate reproduce din cauza vulgaritatii.
     In imprejurarile relatate, reclamantul apreciaza ca relatiile de familie sunt grav si iremediabil vatamate incat continuarea casatoriei pentru el a devenit cu neputinta.
     Mai arata reclamantul ca, minorul rezultat din relatiile de casatorie, ii este puternic atasat sufleteste si avand in vedere acest lucru, precum si faptul ca are in societate, familie si la locul de munca o comportare ireprosabila, solicita sa-i fie incredintat iar parata obligata la pensie de intretinere, functie de venitul minim pe economia nationala.
     Solicita sa i se permita sa aiba legaturi personale cu minorul in prima si a treia sambata si duminica din luna, pe timpul vacantei de iarna sa il ia in domiciliu sau pe timpul vacantei de vara o luna de zile.
     In drept, cererea este motivata pe dispozitiile art.37 alin.2, art.40 alin.3, art.42alin.1, art.43, art.86, art.94 rap. la art.107 din Codul familiei, art.274 Cod.proc.civila.
     Spre dovada, reclamantul a atasat la cerere inscrisuri.
     Prin intampinarea de la filele 15 si 16 dosar parata solicita respingerea cererii si obligarea reclamantului la cheltuieli de judecata.
     Mentioneaza ca s-a casatorit cu reclamantul in anul 2004 iar de aproximativ trei ani si jumatate sunt despartiti in fapt, parata alegand sa se mute la parintii ei, perioada in care acesta a intrat intr-o relatie extraconjugala.
     Sustinerea reclamantului ca ar fi parasit domiciliu intrucat are o relatie extraconjugala este falsa, motivul real fiind acela ca in mod constant era batuta si tratata ca o servitoare de sot si fratele acestuia care locuia in domiciliul sotilor.
     A asteptat o lunga perioada de timp ca reclamantul sa-si schimbe comportamentul insa acest lucru nu s-a intamplat, desi a sperat in tot acest timp sa se impece si sa revina la familia care era o data.
     Copilul ii este puternic atasat emotional mamei, fiind persoana cu care a locuit de la despartirea in fapt a sotilor.
     Reclamantul este cel  care nu s-a interesat in nici un fel de minor, refuzand in ultimul timp sa-l mai viziteze, intrucat acesta si-a refacut viata cu o alta persoana cu care locuieste permanent.
     Mai sustine parata ca reclamantul nu se poate ocupa de minor intrucat femeia cu care are o relatie mai are o minora in ingrijire, iar asa cum a precizat si reclamantul, acesta nu este incadrat in munca si nu poate intretine doi minori.
     Legaturile de atasament se stabilesc inca din primele momente de viata si sunt vitale pentru dezvoltarea armonioasa a copilului, mama fiind persoana de care copilul se ataseaza cu preponderenta.
     Parata lucreaza la Spitalul Municipal Dragasani, ca spalatoreasa,avand un salariu foarte mic, care reprezinta insa un venit stabil si cu o frecventa continua.
     Prin cererea reconventionala de la filele 17 - 19 dosar, parata solicita:-  desfacerea casatoriei din vina exclusiva a reclamantului parat; - sa isi pastreze numele din timpul casatoriei, respectiv ; - sa ii fie incredintat spre crestere si educare minorul; - paratul sa fie obligat la plata pensiei de intretinere, raportat la veniturile pe care le realizeaza; - sa se stabileasca un program de vizitare al minorului de catre reclamant in primul weekend din luna de vineri ora 15 pana duminica ora 15; 2 saptamani in vacanta de vara in perioada 01-15 iulie; 1 saptamana in vacanta de iarna in perioada 03-10 ianuarie, iar reclamantul sa fie obligat la plata cheltuielilor de judecata.
     Sustine parata ca cei doi s-au casatorit in anul 2004 iar din anul 2008 relatiile de casatorie s-au racit datorita reclamantului parat care si-a adus fratele sa locuiasca cu ei in domiciliul conjugal.
     Avand o atitudine reprobabila si violenta, pe fondul consumului de alcool, cei doi frati iscau in mod frecvent scandaluri in domiciliul comun, care culminau cu venirea politiei anuntata de vecini.
     La o cearta aprinsa avuta cu sotul ei, acesta a trantit-o la pamant si cand era jos a fost lovita peste fata cu piciorul de fratele sotului, de fata fiind si copilul minor al sotilor.
     Reclamantul parat venea in mod constant foarte tarziu acasa, iar de fiecare data cand ii reprosa acest lucru o batea si ii adresa injurii, spunandu-i ca nu-i este sef pentru a-i da socoteala.
     In ultima perioada cat au convietuit reclamantul a inceput sa lipseasca si cate trei zile fara sa treaca pe acasa.
     A aflat de la diferite cunostinte ca in perioada cand locuiau impreuna reclamantul a avut relatii extraconjugale cu alte femei, acesta fiind un alt motiv pentru care a parasit domiciliul conjugal.
     Sumele de bani pe care le castiga in acea perioada nu le aducea acasa pentru intretinerea familiei, preferand sa le cheltuie in interes personal, distrandu-se prin baruri si discoteci.
     Impreuna cu fratele lui reclamantul aducea in domiciliul conjugal femei de moravuri usoare si persoane necunoscute de moralitate indoielnica, si de fiecare data cand se intampla acest lucru i se punea in vedere sa stea in dormitor cu minorul si sa nu ii deranjeze.
     Era tratata de cei doi ca o servitoare nefacand altceva decat sa ingrijeasca de minor si sa prepare la cererea expresa a celor doi diferite feluri de mancare, sa spele hainele lor si sa aiba grija de casa.
     A plecat din domiciliul comun impreuna cu minorul in data de 20 septembrie 2008 intrucat nu a mai suportat bataile, amenintarile, injuriile si batjocura la care era supusa de catre cei doi frati.
     In prezent locuieste cu parintii are o ajuta la ingrijirea copilului, avand si un serviciu stabil la Spitalul Municipal Dragasani.
     In prezent reclamantul parat se afla intr-o relatie extraconjugala nepotrivita cu verisoara acestuia, care are un minor dintr-o alta relatie, nefiind un exemplu pentru copilul lor, deoarece nu se intelege cu aceasta, fiind batut cand merge in vizita la tata.
     Cu privire la cererea sa privind pastrarea numelui din casatorie, parata reclamanta precizeaza ca este in interesul superior al minorului sa pastreze acest nume in ipoteza incredintarii copilului mamei spre crestere si educare.
     Cererea este motivata in drept pe dispozitiile art.37, 38, 40, 42, 86, 94, si 107  Codul familiei, art.2, 3 si art.31 din Legeanr.272/2004.
     Spre dovada, reclamanta parata a atasat la cerere inscrisuri.
     Prin cererea de la fila 21 dosar reclamantul parat propune un program de vizitare a minorului in prima si a treia sambata si duminica din luna, in domiciliul lui, intre orele 12 -17; in vacanta de iarna o saptamana in domiciliul tatalui, iar in timpul vacantei de vara o luna de zile.
     Ca temei legal invoca dispozitiile art.43 din Codul familiei.
     Instanta a incuviintat si a fost administrata proba cu inscrisuri, au fost luate interogatorii partilor.
     Examinand actele si lucrarile dosarului instanta retine ca partile s-au casatorit la data de 23 octombrie 2004, casatoria lor fiind inregistrata la nr.108, din aceeasi data, in Registrul de Stare Civila al Primariei municipiului Dragasani, judetul Valcea, conform certificatului de casatorie aflat la fila 32 in dosar.
     Din casatoria partilor s-a nascut la data de 10 iunie 2006 minorul, asa cum rezulta din certificatul de nastere aflat la fila 6 in dosar.
     Avand in vedere ca ambele parti si-au manifestat expres in fata instantei acordul privind desfacerea casatoriei lor si retinand ca sunt realizate conditiile prevazute de art. 374 din noul Cod civil, in baza acestui text de lege coroborat cu art. 373 lit. a) din noul Cod civil, va admite cererea si va dispune desfacerea casatoriei prin acordul partilor.
     In ceea ce priveste capatul de cerere privitor la nume, in baza art. 383 alin. 2 din Codul civil, instanta va incuviinta ca parata-reclamanta sa poarte in continuare numele dobandit prin casatorie si anume pe acela de"".
     Procedand astfel, instanta apreciaza ca fiind un motiv temeinic pentru o astfel de incuviintare, faptul incredintarii minorului mamei spre crestere si educare.
     Potrivit art.487 din noul Cod civil, parintii au dreptul si indatorirea de a creste copilul, ingrijind de sanatatea si dezvoltarea lui fizica, psihica si intelectuala, de educatia, invatatura si pregatirea profesionala a acestuia, potrivi propriilor lor convingeri, insusirilor si nevoilor copilului; ei sunt datori sa dea copilului orientarea si sfaturile necesare  exercitarii corespunzatoare a drepturilor pe care legea le recunoaste acestuia.
Avand in vedere ca din casatoria celor doi soti s-a nascut la data de 10 iunie 2006 minorul, in baza art. 397 din noul Cod civil, dupa divort, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti.
Facand aplicarea dispozitiilor art. 400 din noul Cod civil, se va lua act de intelegerea intervenita intre cei doi parinti, si se va stabili locuinta copilului dupa divort, la mama sa, in comuna.., judetul Olt.
Intrucat art. 525 din noul Cod civil, prevede dreptul la intretinere al minorului, avand in vedere intelegerea dintre parinti privind contributia tatalui la cheltuielile de crestere si intretinere a acestuia, precum si adeverinta de la locul de munca al acestuia , paratul va fi obligat sa contribuie lunar cu suma de 300 lei, suma ce se va indexa de drept trimestrial in functie de rata inflatiei.
     Nimeni nu-l impiedica pe reclamant ca alaturi de suma de bani pe care o va aloca lunar pentru intretinerea fiului lui, sa contribuie si in natura la ingrijirea acestuia.
     In ceea ce priveste cererea de la fila 21 dosar, instanta retine ca potrivit art. 401 alin.1 din noul Cod civil, in cazurile prev.de art.400, parintele sau, dupa caz, parintii separati de copilul lor au dreptul de a avea legaturi personale cu acesta.
     In caz de neintelegere intre parinti, instanta de tutela decide cu privire la modalitatile de exercitare a acestui drept, ceea ce nu este cazul in speta de fata, deoarece cei doi parinti de comun acord au agreat programul de vizitare a copilului de tatal sau, propus de acesta prin cererea de la fila 21 dosar. PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

     Admite in parte, cererea principala de la filele 1-2 dosar, formulata de reclamantul_, in contradictoriu cu _.
     Admite in parte, cererea reconventionala formulata de parata, la filele 17-18 dosar.
     Admite cererea de la fila 21 dosar.
     Desface casatoria incheiata la data de 23 octombrie 2004, inregistrata la nr.108, din aceeasi data, in Registrul de Stare Civila al Primariei municipiului Dragasani, prin divort, prin acordul partilor.
     Incuviinteaza ca parata -reclamanta sa pastreze numele purtat in timpul casatoriei, urmand a se numi in continuare "".
     Dispune ca autoritatea parinteasca fata de minorul.,_, sa fie exercitata de ambii parinti.
     Stabileste locuinta copilului minor_., la mama sa, in comuna_..
     Obliga tatal sa achite lunar pensie de intretinere in favoarea minorului cate 300 lei, suma ce se indexeaza de drept, trimestrial, in functie de rata inflatiei , incepand cu 08.09.2011, pana la majorat.
     Obliga mama sa permita tatalui_, sa aiba legaturi personale cu minorul _.in urmatoarea modalitate :  - in primul si al treilea week-end din luna, incepand de vineri, orele 1700, pana duminica, orale 1700, in locuinta din Dragasani, , unde acesta locuieste fara forme legale, cu obligarea tatalui de a comunica mamei in timp util schimbarea acesteia; - o luna in vacanta de vara; - in zilele de 26 si 27 decembrie a fiecarui an, precum si intre 3 - 10 ianuarie a fiecarui an.
     Irevocabila pentru divort. Cu apel in 30 de zile de la comunicare pentru cererile accesorii.
     Pronuntata in sedinta publica, astazi 21 decembrie 2011, la sediul Judecatoriei Dragasani, judetul Valcea.
     
     
      PRESEDINTE,                                                    GREFIER,
     
     
     20 ianuarie 2012
     Red./Tehnored.S.L.
     4 ex.
     
     
     
     
     
     
7
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010