InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Dragasani

art.2781 Cod procedura penala

(Sentinta penala nr. 68 din data de 13.04.2010 pronuntata de Judecatoria Dragasani)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Judecatoria Dragasani | Jurisprudenta Judecatoria Dragasani

Dosar nr.2957/223/2009                                                 art.2781 Cod procedura penala
Operator de date cu caracter personal nr. 5696
R O M A N I A
JUDECATORIA DRAGASANI, JUDETUL VALCEA
SENTINTA PENALA NR. 68
Sedinta publica din 13 aprilie 2010
PRESEDINTE: D.P., judecator
                         GREFIER        :S.S.

Ministerul Public : Parchetul de pe langa Judecatoria Dragasani, reprezentat prin procuror C.R.
Pe rol se afla spre solutionare plangerea formulata de petentul N.I, domiciliat in municipiul S., impotriva rezolutiei Parchetului de pe langa Judecatoria Dragasani nr.2235/P/2008, in contradictoriu cu intimata D.M., domiciliata in municipiul D..
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns petentul asistat de avocat G.B. in baza imputernicirii avocatiale nr.0030110/2009 si  intimata D.M. reprezentata de avocat M.V. in substituirea avocatului titular V.D. in baza imputernicirii avocatiale nr.109/2010.
Procedura este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei dupa care:
Aparatorul petentului arata ca nu are inscrisuri de depus la dosar sau alte cereri de formulat.
Aparatorul intimatei arata ca nu are inscrisuri de depus la dosar sau alte cereri de formulat.
Reprezentantul Parchetului arata ca nu are alte cereri de formulat.
Instanta constata dosarul in stare de judecata si acorda cuvantul pentru dezbateri.
Aparatorul petentului, avand cuvantul, solicita admiterea plangerii asa cum a fost formulata si precizata de petent, desfiintarea rezolutiei procurorului ca netemeinica si nelegala, deoarece organul de urmarire penala nu s-a pronuntat cu privire la infractiunile de fals in inscrisuri sub semnatura privata, intrucat a solicitat acestuia sa verifice cine este persoana care a semnat din partea societatii S.C. S. S.A. contractele de asistenta juridica incheiate intre Cabinet Individual Av. G.G. si S.C. S. S.A.. Considera ca intimata a semnat toate aceste acte, ori la data de 7 iunie 2007 numita D.M. nu mai putea incheia contracte de asistenta juridica in calitate de administrator la S.C. S. S.A. intrucat nu mai avea aceasta calitate. Considera ca organele de urmarire penala nu au efectuat nici un fel de acte premergatoare. In rezolutia atacata prin care s-a dispus neinceperea urmaririi penale s-a mentionat ca declaratiile de apel si recurs sunt semnate de avocat G.G., acest lucru rezultand si din declaratia acestuia. Practic organele de urmarire au efectuat cercetari numai in ceea ce priveste declaratia de apel si recurs fara a verifica aspectele amintite anterior. Totodata nu s-a precizat de ce nu sunt indeplinite elementele juridice ale infractiunilor sesizate de petent. Daca semnaturile apartin intimatei la data la care s-au redactat recursul si apelul, inseamna ca petentul a fost tarat in instanta de o persoana care nu avea calitatea juridica de reprezentant. Pe aceste motive solicita ca in conformitate cu disp. art.278 pct.8 lit.b Cod procedura penala sa se dispuna desfiintarea rezolutiei atacate si trimiterea cauzei procurorului in vederea inceperii urmaririi penale fata de intimata D.L.. Totodata solicita obligarea intimatei la cheltuieli judiciare.
Aparatorul intimatei avand cuvantul solicita respingerea plangerii formulate de petent, fara a fi obligat la cheltuieli judiciare. Precizeaza ca, contractul de asistenta juridica este reglementat de "Statutul profesiei de avocat" in care se spune ca daca se atesta data si calitatea, nu poate fi supus niciunui control.
Reprezentantul Parchetului avand cuvantul solicita respingerea plangerii formulate de petent, mentinerea rezolutiei Parchetului de pe langa Judecatoria Dragasani ca temeinica si legala si obligarea acestuia la cheltuieli judiciare. I  N  S  T  A  N  T  A Deliberand constata urmatoarele:
La data de 6 iulie 2009 s-a inregistrat plangerea formulata de petentul N. I., impotriva rezolutiei Parchetului de pe langa Judecatoria Dragasani nr.2235/P/2008, in contradictoriu cu intimata D.L..
In motivarea plangerii petentul arata ca prin rezolutia Parchetului de pe langa Judecatoria Dragasani nr.2235/P/2008 din 30.04.2009, a fost confirmata propunerea organelor de cercetare penala de a nu se incepe urmarirea penala fata de D.M. sub aspectul savarsirii infractiunilor prev. de art.215 alin.1, 290, 291 si 240 Cod penal, iar prin rezolutia Parchetului de pe langa Tribunalul Valcea nr.875/II/2/2009 din 16 iunie 2009 i-a fost respinsa plangerea.
Considera ca rezolutia este netemeinica si nelegala deoarece organele de cercetare penala au dat dovada de superficialitate atat in verificarea tuturor sustinerilor sale cat si in motivarea rezolutiei atacate.
Astfel, a formulat plangere penala impotriva numitei D.M. pentru savarsirea mai multor infractiuni, aratand faptul ca in perioada octombrie 2007 - februarie 2008 acesta a folosit fara drept calitatea oficiala de administrator al SC S. SA, calitate pe care a pierdut-o la data de 7 iunie 2007, angajand in numele societatii un avocat pentru redactarea si sustinerea unor dosare civile in caile de atac. Cum nu a sustinut in plangerea formulata ca intimata ar fi semnat cele doua cai de atac exercitate de avocat, asa cum se motiveaza in rezolutia atacata, considera ca nu s-a inteles situatia de fapt prezentata.
Arata petentul ca organul de cercetare penala avea obligatia de a verifica de cine au fost semnate contractele de asistenta juridica nr.38/20.03.2007, nr.72/25.05. 2007, nr.114/25.10.2007 si nr.22/08.02.2008 prin care avocatul a fost imputernicit sa redacteze si sa semneze caile de atac exercitate.
Au fost depuse la dosar inscrisuri si s-a atasat dosarul Parchetului de pe langa Judecatoria Dragasani nr.2235/P/2008.
Din probele administrate in cauza instanta retine urmatoarele:
Prin rezolutia Parchetului de pe langa Judecatoria Dragasani nr.2235/P/2008 din 30 aprilie 2009, in baza art.228 alin.6 raportat la art.10 lit.a Cod procedura penala a fost confirmata propunerea organelor de cercetare penala de a nu se incepe urmarirea penala fata de D.M. pentru infractiunile prev. de art.215 alin.1, 290 si 291 Cod penal.
Din dosarul Parchetului reiese ca petentul N.I. s-a adresat cu plangere penala impotriva intimatei D.M. deoarece aceasta, desi nu mai avea calitatea de administrator al S.C. S. S.A. inca din data de 7 iunie 2007, a semnat apelul si recursul declarat intr-un litigiu ce a avut loc intre societate si mama petentului, N.E..
Si in declaratia data la politie petentul a reiterat aceleasi aspecte, faptul ca intimata a declarat apel impotriva sentintei civile nr.851 din 09.10.2007 pronuntata de tribunalul Valcea si recurs impotriva deciziei civile nr.28/A/11.02.2008 pronuntata de Curtea de Apel Pitesti.
In urma cercetarilor efectuate reiese ca apelul si recursul au fost declarate, redactate si semnate de aparatorul S.C. S. S.A., avocat G.G., semnatura acestuia fiind, de altfel, evidenta.
Faptul ca in plangerea adresata prim - procurorului de pe langa Tribunalul Valcea in temeiul art.275 - 278 Cod procedura penala petentul a solicitat efectuarea de cercetari si cu privire la persoana care a semnat din partea societatii a mai multor contracte de asistenta juridica cu avocatul G.G., nu are nici o relevanta deoarece in plangerea initiala petentul nu a mentionat aceste aspecte astfel ca procurorul nu putea sa le aiba in vedere.
In dispozitiile art.2781 din Codul de procedura penala legiuitorul a statuat in mod concret ca plangerea intemeiata pe aceste dispozitii se formuleaza impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale sau a ordonantei ori, dupa caz, a rezolutiei de clasare, de scoatere de sub urmarire penala sau de incetare a urmaririi penale, precum si a dispozitiei de netrimitere in judecata cuprinse in rechizitoriu. Rezolvarea plangerii introduse in temeiul art.275 - 278 din acelasi cod de catre prim-procurorul parchetului, procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel sau procurorul sef de sectie al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori, dupa caz, de catre procurorul ierarhic superior constituie numai o conditie prealabila, obligatorie, prevazuta de lege pentru exercitarea plangerii in conditiile art.2781 Cod procedura penala.
Altfel spus, prin procedura instituita in art.2781 din Codul de procedura penala se verifica numai legalitatea si temeinicia solutiei de netrimitere in judecata date initial de procuror, iar procedura prevazuta in art.275 - 278 din acelasi cod reprezinta numai o conditie prealabila, obligatorie, in vederea exercitarii ulterioare a plangerii intemeiate pe art.2781 Cod procedura penala.
In cauza de fata instanta constata ca, fata de plangerea formulata de petent, inregistrata la Parchetul de pe langa Judecatoria Dragasani la data de 2 decembrie 2008 si fata de actele din dosarul nr.2235/P/2008, solutia procurorului este temeinica si legala astfel ca, in baza art.2781 alin.8 lit.a Cod procedura penala urmeaza sa fie respinsa ca nefondata plangerea formulata de petentul N.I.
In temeiul art.192 alin.2 Cod procedura penala va fi obligat petentul la cheltuieli judiciare fata de stat. PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E : In baza art.2781 alin.8 lit.a Cod procedura penala.
Respinge ca nefondata plangerea formulata de petentul N.I., impotriva rezolutiei Parchetului de pe langa Judecatoria Dragasani nr.2235/P/2008, in contradictoriu cu intimata D.M..
In baza art.192 alin.2 Cod procedura penala.
Obliga petentul la 120 lei cheltuieli judiciare fata de stat.
Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la pronuntare pentru petent si de la comunicare pentru intimata.
Pronuntata in sedinta publica, astazi 13 aprilie 2010 la sediul Judecatoriei Dragasani, judetul Valcea. PRESEDINTE,                                                           GREFIER,

3.05.2010
Red./Tehnored. P.D.
2 ex.
2
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012