InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Dragasani

Partaj Succesoral

(Sentinta civila nr. 3076 din data de 28.11.2007 pronuntata de Judecatoria Dragasani)

Domeniu Partaj | Dosare Judecatoria Dragasani | Jurisprudenta Judecatoria Dragasani

Dosar nr.871/223/2006                                                                 - partaj succesoral -
(Numar in format vechi 4759/2006)      
Operator de date cu caracter personal nr.5695 R O M A N I A
JUDECATORIA DRAGASANI-JUDETUL VALCEA
SENTINTA CIVILA NR.3076
Sedinta publica din 28 noiembrie 2007
Presedinte : L. I. H., judecator
Grefier : P. D. Pe rol este solutionarea actiunii civile avand ca obiect partaj succesoral, formulata de reclamanta P. C. M., impotriva paratilor P. E., si P. I.
Cererea de chemare in judecata este timbrata cu 19 lei RON taxa judiciara de timbru, conform chitantei fiscale nr.6259662 din 04.12.2006, aflata la fila 6 dosar si cu timbru judiciar in valoare de 30.000 lei ROL.
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns : reclamanta P. M. asistata de avocat O. P. V., in baza imputernicirii avocatiale depuse la dosar,lipsind paratii P. I., P. E.
Procedura este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei, dupa care :
Avocat O. P. V. pentru reclamanta arata ca nu are obiectiuni la raportul de expertiza topo si alte probe nu mai are probe de solicitat in cauza.
Instanta constatand ca procesul este in stare de judecata, acorda cuvantul partilor in fond.
Avocat O. P. V. pentru reclamanta solicita admiterea actiunii asa cum a fost formulata, sa se dispuna omologarea raportului de expertiza tehnica intocmit de expertul S. Ghe. in varianta nr.1, iar reclamantei sa i se atribuie in proprietate lotul nr.1 din varianta nr.1, cu cheltuieli de judecata.
Instanta retine cauza spre solutionare.

I N S T A N T A :

     Deliberand, constata urmatoarele:
     La data de 8 decembrie 2006 s-a inregistrat pe rolul Judecatoriei Dragasani sub nr.871/223/2006 actiunea formulata de reclamanta P. C. M. impotriva paratilor  P. E. si P. I.,  prin care a solicitat sa se dispuna iesirea din indiviziune asupra bunurilor aflate in masa  succesorala a defunctului P. C., decedat la data de 21 februarie 1999, fost cu ultimul domiciliu in com. Glavile, sat Olteanca, jud. Valcea si atribuirea acestora catre copartasi.
     In motivarea actiunii se arata de catre reclamanta ca la data de 21 februarie 1999 a decedat autorul P. C., cu ultimul domiciliu in com. Glavile, sat Olteanca, jud. Valcea, pe urma caruia au ramas ca mostenitori legali: reclamanta P. C. M., in calitate de sotie supravietuitoare si paratii P. E. si P. I., in calitate de descendenti de gradul I.
     Mai arata reclamanta ca masa succesorala ramasa pe urma autorului se compune din urmatoarele bunuri: - suprafata de 748 mp. teren curti-constructii, situata in intravilanul comunei Glavile, sat Olteanca, jud. Valcea, mentionata in titlul de proprietate nr. 1287/16.08.2006 emis autorului de Comisia Judeteana Valcea de Fond Funciar; - o casa cu patru camere compusa din baie, camara, anticamera, sala cu veranda, acoperita cu tigla; - beci cu trei incaperi; - anexa in fata beciului, compusa din trei incaperi, zidita cu tamplarie din lemn, acoperita cu tabla zincata, atasata la casa; - bucatarie de vara ( o incapere) acoperita cu tigla; - atelier de lucru din caramida, acoperit cu tigla; - 2 patule pentru porumb, acoperite cu tabla; - grajd de vite cu doua incaperi, construit din scandura, acoperit cu tabla zincata, cu doua anexe pentru animale; - grajd de vite din cherestea ( o incapere), acoperit cu placi de azbociment; - cotet pentru pasari compus din trei incaperi, acoperit cu tabla zincata; - un carut; - o prasitoare de porumb cu tractiune animala; - un plug pentru arat cu tractiune animala; - 2 pompe de stropit manuale; - un cazan de arama pentru fabricat tuica, in capacitate de 60 l. (complet); - butoaie din lemn de diverse marimi: o buc.-1200 l.; o buc. -1600 l.; 2 buc.-600 l.; o buc.-280 l.; 2 buc. - 60 l.; - o masina electrica de treierat cereale; - o vanturatoare pentru masina de treierat; - un abric electric la 220 V. pentru prelucrarea lemnului; - un circular electric pentru taiat lemne la 380 V; - un circular pentru taiat lemne la 220 V; - un zdrobitor de struguri; - un teasc pentru struguri; - un lin din lemn pentru struguri; - motoare electrice : 3 buc monofazice si 2 buc. trifazice; - nicovale pentru prelucrari mecanice ( o bucata mare si doua bucati mici); - diverse scule ( 4 ciocane, 2 clesti, burghiu, filiere, foale de prelucrari); - gard din beton cu porti metalice, ce imprejmuieste curtea; - 6 paturi tip dormeze; -  un sifonier cu 3 usi; - un sifonier cu 2 usi + servante; - un frigider "Arctic"; - o masina de spalat tip "Alba Lux"; - doua  aragaze cu trei ochiuri; - o masina de cusut "Ileana"; - o cada din fonta emailata; - 2 chiuvete; - un boiler electric; - 2 buc. sobe de teracota; - o soba cu plita in anexa bucatariei; - cherestea rasinoase 1 m.c.; - un tuci de aluminiu de 30 l.; - un tuci de aluminiu de 10 l.; - un tuci de aluminiu de 5 l.; - o cana emailata de 25 l.; - o garnita de 20 l.; - 3 covoare de iuta de 2,5/3 m.; - 2 mochete de 2/2 m.; - o plapuma de matase; - un set de cearceafuri; - 3 macate; - 2 paturi noi.
     A precizat reclamanta ca toate aceste bunuri au fost dobandite de ea impreuna cu autorul (sotul sau ), in timpul casatoriei, ca in prezent paratul P. I. locuieste in gospodarie, iar pe ea a alungat-o, fiind nevoita sa locuiasca la un nepot.
     Reclamanta si-a intemeiat in drept actiunea pe disp.art.728 C.civ., art.6731 si urm. C.proc.civ.
     Parata P. E. a formulat intampinare (fila 20 dosar), prin care a aratat ca este de acord cu admiterea actiunii reclamantei.
     In cauza s-a administrat proba cu inscrisuri, in cadrul careia au fost depuse la dosar : acte de stare civila ale partilor, titlul de proprietate nr. 1287/16.08.2006 emis de Comisia Judeteana de Fond Funciar Valcea pe numele autorului, certificat de deces al autorului, certificat fiscal nr.1171/26.10.2006 emis de Primaria com. Glavile si sesizare pentru deschiderea procedurii succesorale pe urma autorului.
     S-a luat interogatoriul paratului P. I. (f.23-26 dosar) si s-au audiat martorii V. D. Ghe. (declaratie f.35 dosar), B. A. (declaratie f.42 dosar), propusi de reclamanta. Paratul, prezent la termenul din 14 februarie 2007, a aratat ca nu solicita probe in cauza.
     In baza probelor administrate in cauza instanta a pronuntat incheierea din 18 aprilie 2007, prin care a admis in parte in principiu actiunea, a constatat deschisa succesiunea autorului P. C., mostenitorii legali ramasi pe urma acestuia, cotele succesorale ale fiecaruia si componenta masei succesorale. S-a  dispus partajarea bunurilor succesorale intre mostenitori, potrivit cotelor succesorale retinute.
     In baza art.6736 C.proc.civ. s-a dispus numirea unui expert specialitatea topografie-cadastru pentru identificarea si evaluarea terenului, a unui expert specialitatea constructii care sa identifice si sa evalueze constructiile, precum si a unui expert evaluator bunuri mobile care sa identifice si sa evalueze celelalte bunuri mobile retinute la masa succesorala, stabilindu-se ca expertul cadastral sa faca si propunerile de lotizare a bunurilor, tinand seama de stapanirea in fapt a bunurilor si starea de nevoie a partilor.
     S-a stabilit termen de fond : 9 mai 2007.
     Potrivit celor dispuse prin incheierea mentionata, s-au intocmit rapoartele de expertiza, prin care au fost evaluate bunurile succesorale. Patru propuneri de lotizare au fost intocmite de expertul S. Ghe. - specialist topografie cadastru (filele 123-136 dosar).
     Examinand aceste propuneri instanta apreciaza ca varianta nr.1 de lotizare respecta criteriile stabilite de disp. art.6739 C.proc.civ., motiv pentru care va admite in parte actiunea si va omologa raportul de expertiza intocmit de expert S. Ghe. in varianta nr.1 de lotizare.
     Prin urmare, se va atribui in proprietate reclamantei lotul nr. 1 in valoare totala de 55.288,50 lei, paratei P. E. lotul nr. 2, in valoare totala de 1.157 lei si paratului P. I. lotul nr. 3, in valoare totala de 1.422,5 lei.
     Pentru echilibrarea valorica a loturilor, in baza art. 6735 alin. 2 C.proc.civ., va fi obligata reclamanta sa plateasca sulta astfel: paratei P. E. suma de 9.693 lei, iar paratului P. I. suma de 9.427,5 lei.
     Pentru culpa procesuala, in baza art. 274 C.proc.civ va fi obligata parata P. E. sa plateasca reclamantei suma de 546,37 lei cheltuieli de judecata; de asemenea, va fi obligat paratul P. I. sa plateasca reclamantei suma de 546,37 lei cheltuieli de judecata.


PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:



     Admite in parte actiunea formulata de reclamanta P. C. M., impotriva paratilor P. E., si P. I., .
     Omologheaza raportul de expertiza intocmit de expert S. Ghe. in varianta nr.1 de lotizare (filele 123-136 dosar).
     Atribuie in proprietate reclamantei lotul nr. 1 in valoare totala de 55.288,50 lei, format din urmatoarele bunuri: teren in suprafata de 748 mp., categoria de folosinta curti-constructii, situat in intravilanul com. Glavile, sat Olteanca, jud. Valcea, punctul "Acasa", tarlaua 116, parcela 5, cu vecinii: N- Jianu Dumitru, E- drum satesc, S- drum satesc, V- Pirvulescu Nicolae; o casa cu 4 camere compusa din baie, camara, anticamera, sala cu veranda, acoperita cu tigla; beci cu trei incaperi; anexa in fata beciului, construita din caramida cu tamplarie din lemn, acoperita cu tabla zincata, compusa din trei incaperi anexate la casa; anexa perdea in spatele casei; bucatarie de vara ( o incapere)  acoperita cu tigla; atelier de lucru din caramida, acoperit cu tigla; doua patule pentru porumb, acoperite cu tabla; grajd de vite construit din scandura acoperit cu tabla zincata; grajd de vite din cherestea ( o incapere) acoperita cu placi de azbociment; cotet pentru pasari compus din trei incaperi, acoperit cu tabla zincata; gard din beton cu porti metalice; un carut; o prasitoare de porumb cu tractiune animala; un  plug pentru arat cu tractiune animala; o pompa de stropit manuala; un cazan de arama pentru fabricat tuica avand capacitatea de 60 litri; butoaie din lemn de diverse marimi (unul de 600 litri, unul de 280 litri, unul de 60 litri); o masina de treierat cereale electrica; o vanturatoare pentru masina de treierat; un circular electric pentru taiat lemne la 220 V; un zdrobitor de struguri aflat in posesia reclamantei; un teasc pentru struguri; un lin din lemn pentru struguri; motor electric 1 buc. monofazic; motoare electrice trifazice 2 buc.; nicovala pentru prelucrari mecanice o buc. mare; doua paturi tip dormeze; un sifonier cu trei usi;  frigider Arctic; un aragaz cu trei ochiuri; o cada din fonta emailata; doua chiuvete; boiler electric; doua sobe de teracota; soba cu plita in anexa bucatariei; 1 m.c. cherestea rasinoase; un tuci din aluminiu de 5 litri; o cana emailata de 25 litri; o garnita emailata de 25 litri; covoare de iuta 2,5/3 m. ( 1 buc.); o plapuma de matase; un set de cearceafuri; un macat; o patura mare.
     Atribuie in proprietate paratei P. E. lotul nr. 2, in valoare totala de 1.157 lei, format din urmatoarele bunuri: un butoi din lemn avand capacitatea de 1.200 litri; un motor electric monofazic; o nicovala mica pentru prelucrari mecanice; doua paturi tip dormeze; sifonier cu doua usi si servante; o masina de cusut "Ileana"; un tuci din aluminiu de 10 litri; un covor de iuta de 2,5/3 m.; o mocheta 2/3m.; un macat; o masina de spalat tip "Alba Lux".
     Atribuie in proprietatea paratului P. I. lotul nr. 3, in valoare totala de 1.422,5 lei, compus din urmatoarele bunuri: un butoi din lemn avand capacitatea de 1.600 litri; un abricht electric la 220 V. pentru prelucrarea lemnului; un circular electric pentru taiat  lemne la 380 V.; un motor electric  monofazic; o nicovala mica pentru prelucrari mecanice; diverse scule ( 4 ciocane, 2 buc. clesti, burghie, filiere, foale de prelucrari); doua paturi tip dormeze; un aragaz cu trei ochiuri; un tuci din aluminiu de 30 litri; un covor de iuta 2,5/3 m.; o mocheta 2/3 m.; un macat; o patura mare; o pompa de stropit manuala;
     Pentru echilibrarea valorica a loturilor, obliga reclamanta sa plateasca sulta astfel: paratei P. E. suma de 9.693 lei, iar paratului P. I. suma de 9.427,5 lei.
     Obliga parata P. E. sa plateasca reclamantei suma de 546,37 lei cheltuieli de judecata.
     Obliga paratul P. I. sa plateasca reclamantei suma de 546,37 lei cheltuieli de judecata.
     Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
     Pronuntata in sedinta publica, astazi 28.11.2007, la sediul  Judecatoriei Dragasani.
     
     
     
     PRESEDINTE, GREFIER,
     
     
     
     
     
     
     
     
     
       21.12.2007
       Red. L.I.H.
       Tehnored. B.M.
       Ex.5
       
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Partaj

Partaj bunuri comune. Lichidarea regimului matrimonial. - Decizie nr. 902 din data de 19.12.2017
Prestatie tabulara. - Decizie nr. 314 din data de 02.11.2012
Sistarea starii de codevalmasie asupra bunurilor sotilor. Drept de creanta. - Decizie nr. 27 din data de 06.02.2012
Drept de proprietate. Partaj de folosinta. Despagubiri. - Decizie nr. 127 din data de 18.02.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 662 din data de 05.09.2012
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 651 din data de 30.08.2012
Partaj succesoral - Sentinta civila nr. 300 din data de 21.03.2012
Pretentii - Sentinta civila nr. 387 din data de 02.02.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 1564 din data de 21.12.2011
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 1340 din data de 27.10.2011
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 674 din data de 08.09.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 809 din data de 30.09.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 390 din data de 13.05.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 194 din data de 07.04.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 170 din data de 15.04.2009
Nulitate titlu proprietate - Sentinta civila nr. 71 din data de 25.02.2010
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 625 din data de 02.12.2009
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 619 din data de 02.12.2009
iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 605 din data de 18.11.2009
partaj succesoral - Sentinta civila nr. 587 din data de 11.11.2009