InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Dej

(Sentinta civila nr. din data de 09.04.2009 pronuntata de Judecatoria Dej)

Domeniu Minori | Dosare Judecatoria Dej | Jurisprudenta Judecatoria Dej

   R O M A N I A
JUDECATORIA DEJ
JUDETUL CLUJ

     
    SENTINTA  CIVILA  Nr. 552
     Sedinta publica de la 09 Aprilie 2009
     Instanta formata din:

     
     Pe rol fiind pronuntarea hotararii la actiunea promovata de reclamantii _ in contradictoriu cu paratii _., avand ca obiect incredintare minor.
     La apelul nominal facut in sedinta publica nu se prezinta  partile.
     Procedura de citare este legal indeplinita.
     S-a facut referatul cauzei dupa care: I N S T A N T A            Deliberand constata ca:
     Prin actiunea civila formulata la 23.08.2007 de reclamantii _, adresata Judecatoriei Viseul de Sus, impotriva paratilor _. s-a solicitat obligarea paratilor sa le predea  minora _. precum si o serie de bunuri personale ale reclamantei.
Prin completare de actiune, reclamanta a solicitat incredintarea minorei spre crestere si educare si obligarea paratului _. la plata pensiei de intretinere in favoarea minorei.
Prin Sentinta civila Nr. 2210/2007 a Judecatoriei Viseul de Sus, s-a admis in parte actiunea, au fost obligati paratii sa-i predea reclamantului minora, sa-i restituie reclamantei obiectele de imbracaminte, a fost obligat paratul _ la plata pensiei de intretinere in favoarea minorei si s-a respins ca inadmisibil petitul privind predarea catre parati  a unor bunuri mobile, proprietatea reclamantei.
Prin Decizia civila nr. 316/A/2007 a Tribunalului Maramures, Sentinta civila 2210/2007 a fost desfiintata, iar cauza a fost trimisa spre rejudecare instantei de fond.
In rejudecare, cauza a fost inregistrata sub nr. 921/336/2008, avand ca obiect "stabilirea domiciliului minorei la reclamanta".
Prin Sentinta Civila nr. 1194/2008 a Judecatoriei Viseul de Sus s-a respins actiunea (f. 35-37).
Prin Decizia civila nr. 238/A/2008 a Tribunalului Maramures s-a admis apelul impotriva Sentintei 1194/2008, s-a anulat sentinta si s-a trimis cauza Judecatoriei Dej, pentru competenta solutionare raportat la disp. art. 279 alin.2 Cod proc. civila, art. 5-10 Cod proc. civila. (f. 71-72).
Paratii nu sunt de acord cu admiterea actiunii, considerand ca interesul minorei este sa locuiasca in continuare la domiciliul familiei paterne.
Din probele dosarului instanta retine urmatoarele:
Reclamanta _  a intretinut o relatie de prietenie cu paratul D.F, a intretinut relatii intime cu acesta iar la 21 iunie 2007 a dat nastere minorei D.A. Imediat dupa nasterea minorei aceasta a fost transferata la Spitalul Clinic de Urgenta Cluj, fiind nascuta sub greutate normala, din parinti cu afectiuni psihice.
Ambii parinti au Dgs. "Schizofrenie paranoida" reclamanta fiind incadrata in gradul IV de handicap, prezinta o incapacitate de adaptare de 90%, iar paratul este incadrat in gradul II de invaliditate, potrivit Deciziei nr. 2599/2006.
Prin Dispozitia primarului orasului Viseul de Sus nr. 3467/2007 s-a instituit curatela asupra reclamantei, fiind numit curator tatal ei, reclamantul A.V.
Asupra paratului instanta a instituit curatela, fiind numit curator  sora sa, parata D.I.
In aceste conditii, imediat dupa nasterea minorei, Autoritatea Tutelara de pe langa Primaria Dej a fost sesizata de Spitalul Clinic de Urgenta Cluj in vederea stabilirii intentiei parintilor cu privire la minora si a conditiilor de crestere a minorei de catre membri familiei extinse a paratului. La acea data, reclamanta convietuia cu paratul si locuiau impreuna la domiciliul mamei paratului. Aceasta si-a asumat responsabilitati in ceea ce priveste cresterea minorei astfel ca minora la externare a fost adusa in familia bunicii paterne.
Reclamanta ajutata de membri familiei extinse a paratului a incercat sa-i asigure minorei conditii optime pentru crestere si educare, insa, conform sustinerilor martorilor audiati in cauza, datorita afectiunilor de care sufera, avea momente in care era in imposibilitate de a-si controla propriile actiuni astfel ca, cu atat mai mult nu era apta pentru  a o ingriji pe minora (f.132-133).
In urma unui conflict intre parinti, determinat probabil de conduita culpabila a ambelor parti, reclamanta  a facut o criza in urma careia a fost internata la Sectia Psihiatrie a Spitalului municipal Dej. La externare, fara stirea paratului, reclamanta a plecat impreuna cu reclamantul A.V la domiciliul parintilor in Viseul de Sus.
La data plecarii reclamantei de la domiciliul conjugal, minora avea 2-3 luni, iar de atunci pana in prezent, la varsta de 2 ani, minora a fost in ingrijirea paratului si a familiei extinse a acestuia.
Este real ca reclamanta a incercat sa ia legatura cu paratul, venind de cateva ori in Dej, pentru a-si reglementa situatia familiala, insa din diferite motive aceste incercari au esuat.  Perioadele in care reclamanta a venit la Dej, au fost de scurta durata iar timpul pe care si l-a petrecut impreuna cu minora de asemenea.
     Sub aspectul conditiilor materiale de care beneficiaza partile, anchetele sociale efectuate in cauza (f. 115, 121), releva urmatoarele:
- Paratul locuieste in imobilul proprietatea mamei sale M.M imobil compus din 4 camere si dependinte, locuinta este racordata la retea de apa, gaz si energie electrica. In imobil mai locuieste parata D.F matusa paterna, necasatorita, cu studii medii, fara loc de munca, profund atasata de minora, D.M unchiul patern, nascut la 29.11.1972, realizeaza un venit lunar de 600 lei.
- Reclamanta locuieste impreuna cu parintii intr-o casa compusa din 3 camere, bucatarie si beci, locuinta este racordata la apa, incaperile sunt mobilate si dotate confortabil. Tatal reclamantei realizeaza venituri din serviciile prestate in calitate de electrician, iar mama reclamantei realizeaza venituri, fiind angajata ca muncitor.
Ambele anchete sociale considera ca atat familia reclamantei cat si a paratului sunt capabile sa-i ofere minorei conditii corespunzatoare de locuit.
Potrivit art. 100 alin.1 Codul familiei in stabilirea domiciliului minorei, esential este interesul superior al acesteia, interes care vizeaza conditiile optime pentru crestere, educare, dezvoltare fizica, psihica, intelectuala.
Din probele administrate rezulta clar ca parintii sunt despartiti in fapt fiind aproape inexistenta perspectiva ca acestia sa reia convietuirea. Separarea in fapt a parintilor  a avut ca efect o scindare de facto a ocrotirii parintesti deoarece minora nu a locuit decat 2 luni cu ambii parinti, iar din august 2007 pana in prezent a locuit impreuna cu paratul si membrii familiei acestuia.
Este evidenta lipsa unei intelegeri intre parinti in privinta  stabilirii domiciliului minorei .
L.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului prevede ca  toate masurile luate cu privire la acesta trebuie sa se subordoneze cu prioritate principiului interesului superior al copilului determinat prin examinarea atenta a tuturor criteriilor de apreciere: virsta copilului, conduita fiecarui parinte, situatia materiala, posibilitatea concreta a fiecarui parinte de a se ocupa de copil.
Raportat la virsta minorei, este real ca aceasta are nevoie de ingrijirea si prezenta mamei sale ca factor psihologic mobilizator pentru dezvoltarea intelectuala, morala si fizica a copilului. Dar, raportat la perioada foarte scurta in care minora a locuit efectiv cu reclamanta (imediat dupa nastere, 1-2 luni) si perioada mai indelungata in care minora a fost in ingrijirea familiei extinse a paratului (august 2007 - aprilie 2009), in  prezent, din considerente ce vizeaza in principal stabilitatea psihica, emotionala si sociala a minorei, este in interesul acesteia sa ramana la locuinta paratului, in ingrijirea acestuia si a familiei sale extinse.
Aceasta optiune este in concordanta cu disp. art. 5-16, 30, 31,  32,  din L.217/2004  potrivit carora copilul are dreptul sa fie crescut in conditii care permit dezvoltarea fizica si morala corespunzatoare iar masurile luate cu privire la copii trebuie subordonate interesului superior al acestuia.
Raportat la aceste considerente potrivit art. 100 alin.1 Codul familiei se va respinge actiunea pentru stabilirea domiciliului minorei D.F nascuta, la 21 iunie 2007 , la reclamanta.
Pentru aceste motive,

                                             IN  NUMELE  LEGII
                                               H O T A R A S T E      Respinge actiunea pentru stabilirea domiciliului minorei D.F nascuta la 21 iunie 2007, la reclamanta.
           Cu apel in 15 zile de la comunicare cu reclamantii A.A, A.V domiciliati in Viseu de Sus, si cu  paratii D.F, M.M, D.M,  D.I - toti cu domiciliul in Dej, str. , judetul Cluj.
3
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010