InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Constanta

Partaj judiciar. Criterii de atribuire a loturilor. Cheltuieli de judecata.

(Sentinta civila nr. 1488 din data de 12.02.2015 pronuntata de Judecatoria Constanta)

Domeniu | Dosare Judecatoria Constanta | Jurisprudenta Judecatoria Constanta


Prin cererea inregistrata la Judecatoria Constanta sub nr. 32321/212/2012, reclamantele A.O.S. si A.M. au solicitat in contradictoriu cu paratul A.K. sistarea starii de indiviziune asupra imobilului teren in suprafata de 333,30 m.p. si asupra celor doua corpuri de casa edificate pe acest teren, imobile situate in Constanta, str. Salciilor nr. (...), jud. Constanta prin impartirea in natura a terenului conform situatiei de fapt actuale si atribuirii catre reclamanta A.O.S. a constructiei constand in casa de locuit alcatuita din doua camere, baie, bucatarie, camara, doua holuri, garaj, cu obligare la plata sultei iar corpul de casa alcatuit din 3 camere, bucatarie, baie, hol sa fie atribuit catre parat cu plata sultei sau compensarea acesteia.
Se solicita, de asemenea, sistarea starii de indiviziune asupra apartamentului situat in Constanta, Prelungirea Liliacului nr. nr. (...) prin atribuirea acestuia catre reclamanta A.O.S., cu plata sultei corespunzatoare, cu cheltuieli de judecata.
In motivare, se arata ca reclamantele si paratul sunt mostenitorii defunctului A.O. B., decedat la data de 19.09.2006 in Constanta. Cotele detinute de fiecare mostenitor sunt cele precizate in certificatul de mostenitor nr. 92/22.05.2008 emis de B.N.P. M.T.. A.M. locuieste in partea de imobil format din doua camere dar reclamanta A.O. s-a ocupat in mod statornic de aceasta si a efectual lucrari de intretinere. Paratul locuieste statornic in celalalt corp de casa, format din trei camere iar apartamentul din Prelungirea liliacului este chiar domiciliul reclamantei A.O. S..
In drept, au fost indicate art. 669 si urm. C.civ.
In sustinere, au fost depuse inscrisuri.
Legal citat, paratul a formulat intampinare prin care a propus ca reclamanta A.O.S. sa primeasca apartamentul din Constanta, str. prelungirea Liliacului, reclamanta A.M. sa primeasca imobilul casa de locuit din Constanta. Str. Salciilor nr. (...) format din doua camere iar paratul sa primeasca imobilul casa de locuit format din trei camere, fara sulte, aceasta reprezentand o propunere de tranzactie.
In sustinere, a fost depus un raport de expertiza efectuat in dosarul nr. 11479/212/2008.
Pentru termenul din data de 04.02.2013, reclamantele au formulat precizari prin care au aratat ca solicita sistarea starii de indiviziune asupra imobilului teren in suprafata de 635,05 m.p. teren situat in Constanta, str. Salciilor nr. (...), jud. Constanta. In ceea ce priveste terenul aferent celor doua constructii, solicita reclamantele sa se aiba in vedere o alee de acces  indiviza, a tuturor coproprietarilor iar terenul din spatele celui de-al doilea imobil s fie atribuit catre A.M., cu plata sultei sau compensarea acesteia.
Pentru termenul din data de 28.05.2013, paratul a depus precizari in sensul ca terenul uzucapat de care se face vorbire in sentinta civila nr. 21759/09.12.2008 apartin numai reclamantei A.M. si paratului A.K. pentru ca reclamanta A.O.S. nu a fost parte in acel dosar.
Arata paratul ca nu se impune alee de acces indiviza atata vreme cat partile au acces separat la strada iar reclamanta A.O. S. nu are drept la acel teren.
In cauza, au fost administrate probele cu inscrisuri, interogatoriu, testimoniala si expertiza topografica.
Prin incheierea din data de 04.03.2014, s-a admis in parte, in principiu, cererea de chemare in judecata formulata de reclamantele A.O.S. si A.M. in contradictoriu cu paratul A.K. si s-a constatat ca masa partajabila se compune din:
- imobilul teren in suprafata de 333,30 mp situat in Constanta, str. Salciilor nr. (...), jud. Constanta, delimitat (_)  si constructiile edificate pe acest teren (_) toate aflate in coproprietatea partilor dupa cum urmeaza: cota de 5/8 apartine reclamantei A.M., cota de 3/16 apartine reclamantei A.O.S. si cota de 3/16 apartine paratului A.K.;
- imobilul teren situat in suprafata de 301,75 mp situat in Constanta, str. Salciilor nr. (...), jud. Constanta, delimitat (_) si constructiile edificate pe acest teren (_), toate aflate in coproprietatea reclamantei A.M. si a paratului A.K. in cote egale.
- imobilul apartament situat in Constanta, Prelungirea Liliacului nr. (_), aflat in coproprietatea partilor dupa cum urmeaza: cota de 5/8 apartine reclamantei A.M., cota de 3/16 apartine reclamantei A.O.S. si cota de 3/16 apartine paratului A.K..
Totodata, s-a dispus efectuarea unei expertize imobiliare pentru formarea loturilor.
Prin notele depuse la data de 10.12.2014, paratul a solicitat stabilirea unui drept de creanta pentru suma de 69.968,88 lei, reprezentand costul de construire a locuintei C2 cu bani proprii, materiale de constructie procurate persoane, inainte de 1984, pe terenul pe care se afla casa aflandu-se inainte un grajd de oi.
Fata de aceasta cerere a paratului, reclamantele au invocat exceptia prescriptiei  dreptului material la actiune prin raportare la data edificarii constructiei.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta constata urmatoarele:
In baza contractului de vanzare - cumparare autentificat sub nr. 19132/23.07.1992 la Notariatul de Stat Judetean Constanta, defunctul A.O. - B. si sotia sa A.M. au devenit proprietarii apartamentului situat in Constanta, Prelungirea Liliacului nr. (_).
Prin contractul de vanzare - cumparare autentificat sub nr. 1319/284/01.04.1958 la Notariatul de Stat regional Constanta, transcris sub nr. 318/18.04.1958 la Grefa Tribunalului Popular al orasului Constanta si contractul de partaj voluntar autentificat sub nr. (...)961/20.12.1996 la BNP I.C., defunctul A.O. - B. si sotia sa A.M. au devenit proprietarii imobilului teren situat in suprafata de 301,75 mp situat in Constanta, str. Salciilor nr. (...), jud. Constanta. In baza autorizatiei de construire nr. 14997/23.09.1958 defunctul A.O.B. si sotia sa A.M. au edificat constructiile existente pe acest teren.
Dreptul de proprietate asupra bunurilor mai sus mentionate s-a transmis mostenitorilor defunctului A.O.B., la decesului acestuia, conform certificatul de mostenitor nr. 92/22.05.2008 emis de BNPA M.T. si Dan Pitu.
Potrivit certificatului de mostenitor nr. 92/22.05.2008 emis de BNPA M.T. si Dan Pitu, de pe urma defunctului A.O.B. (decedat la data de 19.09.2006), au ramas si urmatoarele bunuri: cota de ? din dreptul de proprietate asupra terenului in suprafata de 333,30 mp situat in Constanta, str. Salciilor nr. (...), jud. Constanta precum si asupra constructiilor edificate pe acest teren si cota de ? din dreptul de proprietate asupra apartamentului situat in Constanta, Prelungirea Liliacului nr. (_), jud. Constanta. Cealalta cota de ? a ramas sotiei supravietuitoare A.M..
In ce priveste imobilul teren in suprafata de 301,75 mp situat in Constanta, str. Salciilor nr. (...), jud. Constanta si constructiile edificate pe acest teren, asa cum s-a retinut in incheierea de admitere in principiu din data de 04.03.2014 si acest bun face parte din masa partajabila, dar nu ca bun succesoral dobandit de pe urma defunctului A.O.B., ci ca bun dobandit doar de reclamanta A.M. si paratul A.K., in cote egale, in baza sentintei civile nr. 21759/02.12.2008, pronuntate de Judecatoria Constanta.
Potrivit art. 728 C.civ., nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune.
Conform art. 673 ind. 9 C.pr.civ., la formarea si atribuirea loturilor, instanta va tine seama, dupa caz, si de acordul partilor, marimea cotei-parti ce se cuvine fiecareia ori masa bunurilor de impartit, natura bunurilor, domiciliul si ocupatia partilor, faptul ca unii dintre coproprietari, inainte de a se cere imparteala, au facut constructii, imbunatatiri cu acordul coproprietarilor sau altele asemenea.
Instanta retine ca, prin raportul de expertiza efectuat in cauza de expert (_) s-au propus doua variante de lotizare a imobilului teren si constructii din Constanta, str. Salciilor nr. (...), reclamantele solicitand impartirea bunurilor in varianta I propusa de expert iar paratul in cea de a doua, neexistand, asadar, un acord al partilor in acest sens.
Din analiza variantelor propuse de expert, instanta constata ca, in varianta I, paratul va avea asigurat accesul prin garajul C4, se vor demola o parte din anexele constructii usoare si se va monta geam mat la ferestrele de la baia locuintei C2 si de la camara locuintei C 1.2. In varianta a doua, paratul va avea acces in aceeasi maniera, reclamanta A.O.S.  prin garajul C3 si se va monta geam mat la fereastra de la camara locuintei C 1.2. In ambele variante paratul va muta usa de la garajul C4 in partea de vest.
In lipsa altor criterii de stabilire a variantei de lotizare, instanta are in vedere faptul ca in ambele situatii paratul trebuie sa efectueze anumite lucrari dar varianta a doua este mai putin impovaratoare pentru acesta, avand in vedere ca nu mai este necesara demolarea unei parti din anexele constructii usoare existente pe teren, cum se impune in varianta I.
Ca urmare, instanta va atribui: paratului A.K. lotul 1 format din teren in suprafata de 427,70 m.p., locuinta C2 si garajul C4; reclamantei A.M.  lotul 2, format din teren in suprafata de 120,75 m.p.  si locuinta C1; reclamantei A.O.S. lotul 3, format din teren in suprafata de 86,60 m.p., locuinta C1.2 si garaj C3.
In lotul 3 cuvenit reclamantei A.O.S. se va include si apartamentul situat in Constanta, str. Prelungirea Liliacului (_)
Potrivit art. 742 C.civ, inegalitatea partilor date in natura se compenseaza prin bani.
In varianta a doua de lotizare insusita de instanta de judecata sultele valorice stabilite de expert raportat la cotele cuvenite partilor, asa cum au fost stabilite de instanta de judecata, sunt urmatoarele: paratul si reclamanta A.O.S. trebuie sa achite catre reclamanta A.M. o suma de 56.488,922 lei si respectiv 102.948,479 lei.
Paratul a invocat existenta unui drept de creanta in valoare de 69.968,880 lei.
Analizand cu prioritate exceptia prescriptiei invocata de reclamante cu privire la dreptul de creanta pretins de parat, instanta o va respinge, pentru urmatoarele motive:
Paratul solicita stabilirea unui drept de creanta reprezentand valoarea locuintei C2 pe care pretinde ca a construit-o in mod exclusiv, cu bani proprii, materiale de constructie procurate personal, inainte de 1984.
Instanta constata ca paratul a locuit in acest imobil in toata aceasta perioada, aspect nu numai necontestat dar si sustinut de reclamante pe tot parcursul procesului. In aceste conditii, instanta apreciaza ca sunt aplicabile dispozitiile art. 16 lit. a) din Decretul nr. 167/1958 privind prescriptia extinctiva - aplicabil in speta - conform caruia Prescriptia se intrerupe prin recunoasterea dreptului a carui actiune se prescrie, facuta de cel in folosul caruia curge prescriptia. Ca urmare, instanta va respinge exceptia prescriptiei, ca neintemeiata.
Instanta apreciaza, insa, ca neintemeiata aceasta solicitare a paratului.
Singura proba administrata in dosar favorabila acestei pretentii este declaratia martorului B.O. care a aratat ca locuinta C2 a fost construita de parat "singur, cu socrul acestuia", cu banii adunati de la nunta. Aceasta declaratie nu se coroboreaza cu nicio alta proba din dosar, raspunsurile reclamantelor la interogatoriu fiind in sensul ca imobilul a fost construit de reclamanta M. si sotul defunct al acesteia. Chiar si martorul mentionat a aratat ca toti banii paratului anterior casatoriei ajungeau la mama acestuia careia ii cerea de cate ori avea nevoie si nu are cunostinta daca tatal paratului l-a ajutat sau nu pe acesta cu bani.
In consecinta, instanta va obliga partile la sulte asa cum au fost stabilite de expert.
Potrivit art. 277 C.pr.civ., Daca sunt mai multi reclamanti sau mai multi parati, ei vor fi obligati sa plateasca cheltuielile de judecata in mod egal, proportional sau solidar, potrivit interesului ce are fiecare sau dupa felul raportului de drept dintre ei.
Fata de aceasta dispozitie procedurala, instanta apreciaza ca partile din prezenta cauza trebuie sa suporte cheltuielile de judecata potrivit cotelor detinute din bunurile supuse partajului, respectiv 13/16 pentru reclamante si 3/16 pentru paratul A.K..  Cheltuielile de judecata efectuate sunt in cuantum de 10.898 lei - reclamantele si 2200 lei- paratul A.K., reprezentand taxe judiciare de timbru (cu excluderea celei achitate de parat in cuantum de 2504 lei pentru stabilirea unui drept de creanta, avand in vedere solutia data acestei pretentii), onorarii de expert si onorarii de avocat. Intrucat reclamantelor le revine din totalul cheltuielilor de judecata (13.098 lei) o suma de 10.609,38 lei iar paratului o suma de 2.488,62 lei, instanta va dispune obligarea paratului la plata catre reclamante a sumei de 288,62 lei, cu titlul de cheltuieli de judecata.
De asemenea, conform art. 213 al.2 C.pr.civ., instanta va admite cererea expertului si va dispune suplimentarea onorariului cu 1600 lei, in sarcina ambelor parti, conform cotelor stabilite - 1296 lei in sarcina reclamantelor si 304 lei in sarcina paratului.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete

Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
trafic de droguri - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
Acordul de recunoa?tere a vinova?iei incheiat de procurorul militar cu inculpatul cercetat pentru savar?irea infrac?iunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante prev. de art.336 alin.1 C.pen. Amanarea aplicarii pedepsei - Sentinta penala nr. 8 din data de 16.02.2016
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016