InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Constanta

Pretentii decurgand din furnizarea energiei termice solicitate pe calea imbogatirii fara justa cauza. Inadmisibilitate

(Sentinta civila nr. 154 din data de 15.01.2015 pronuntata de Judecatoria Constanta)

Domeniu | Dosare Judecatoria Constanta | Jurisprudenta Judecatoria Constanta


Prin cererea de chemare in judecata inregistrata pe rolul Judecatoriei Constanta la data de 14.05.2014, sub nr. 14294/212/2014, reclamantul Orasul N. a solicitat instantei emiterea ordonantei de plata privind obligarea debitoarei V.O.F. la plata sumei de 6700,16 lei reprezentand contravaloare energie termica aferenta perioadei 31.05.2010-30.06.2013, precum si la plata sumei de 2110,99 lei reprezentand majorari de intarziere calculate conform art. 6 pct. 2 din Contract, potrivit procesului verbal de stabilire accesorii nr. 17900/24.07.2013, cu cheltuieli de judecata.
In motivarea cererii sale, reclamanta a aratat ca intre Orasul N. si Asociatia de Proprietari (...) s-a incheiat un Contract de prestari servicii prin care Orasul N. se obliga sa distribuie agent termic catre locatarii blocului C (...) din N. iar acestia, prin Asociatie, se obligau sa achite contravaloarea agentului termic.
In acest sens, ca urmare a furnizarii agentului termic si apartamentului nr. 6 din Blocul C TAS al carui proprietar era V.O.F., au fost emise facturi fiscale pentru sumele anterior mentionate.
Toate aceste facturi au fost comunicate debitoarei, ulterior aceasta fiind si somata sa achite debitul.
In drept, cererea a fost intemeiata pe dispozitiile art. 1021 C. proc. civ. si art. 969 C. civ. 1864.
Ulterior, in temeiul art. 204 alin.1 C. proc. civ., creditoarea a solicitat modificarea cererii formulate intr-o actiune in pretentii, pe calea dreptului comun (fila nr.82 si 85, din dosar) iar temeiul juridic de drept substantial a fost cel privind imbogatirea fara justa cauza.
Legal citata, parata a nu formulat intampinare si nu s-a prezentat in fata instantei.
In sedinta publica din data de 15.01.2015 instanta a invocat exceptia inadmisibilitatii actiunii astfel cum a fost precizata, motivat de caracterul subsidiar al actiunii in imbogatire fara justa cauza, punandu-o ca atare in discutia contradictorie a partilor si ramanand in pronuntare pe acesta. 
Analizand ansamblul materialului probator administrat in cauza, atat in ceea ce priveste fondul dreptului dedus judecatii, cat si in privinta exceptiei caracterului subsidiar al actiunii privind imboga?irea fara justa cauza, instanta retine urmatoarele considerente:
Asupra legii civile aplicabile, instanta constata ca, fata de obiectul prezentei cauze si temeiul juridic indicat de catre reclamanta in speta sunt incidente dispozitiile art.103 din Legea nr.71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr.287/2009 privind Codul civil, potrivit caruia "Obligatiile nascute din faptele juridice extracontractuale sunt supuse dispozitiilor legii in vigoare la data producerii ori, dupa caz, a savarsirii lor".
In aceste conditii, instanta va face aplicarea dispozitiilor Codului civil de la 1864, avand in vedere motivele sumar invocate de catre reclamanta in sustinerea cererii.
In fapt, intre Orasul N., in calitate de furnizor, si Asociatia de Proprietari (...) in calitate de utilizator, s-a incheiat Contractul de furnizare a energiei termice nr. (...)/21.10.2010 (f. 61), prin care s-au stabilit raporturile juridice dintre furnizor si utilizator cu privire la furnizarea, utilizarea, facturarea si plata energiei termice (art. 2 alin. 2). Potrivit art. 5 alin. 3 din acest Contract, in completarea prezentului contract se vor incheia conventii individuale cu fiecare consumator din condominiu alimentat prin acelasi bransament termic, cu respectarea prevederilor prezentului contract.
De asemenea, in cuprinsul acestui contract sunt reglementate aspectele privind stabilirea cantitatii de energie termica furnizata - art. 10 alin. 1, modul de facturare si de plata si cuantumul penalitatilor (art. 9 si art. 16-17 )
In drept, condi?iile juridice ale intentarii ac?iunii in restituire intemeiata pe imbogatirea fara justa cauza (actio de in rem verso), astfel cum a fundamentat reclamanta prezenta cerere, sunt urmatoarele:
a) absenta unei cauze legitime a maririi patrimoniului unei persoane in detrimentul alteia .
Intrucat in analiza acestei conditii nu trebuie sa avem in vedere notiunea de cauza a actului juridic, ci inexistenta unui temei al maririi unui patrimoniu si al micsorarii celuilalt, instanta constata ca in speta, rela?iile care au existat intre reclamanta in calitate de furnizor si parata, in calitate de consumator individual  (in intelesul art. 5 alin. 3 din Contractul nr. (...)/21.10.2010 - f. 62) si care au avut ca efect, printre altele, marirea patrimoniului paratei si diminuarea celui al reclamantei cu suma de 6700,16 lei reprezentand contravaloare energie termica furnizata nu sunt lipsite de o cauza legitima, ci au avut ca un temei indepartat Contractul nr. (...)/21.10.2010 ce a fost incheiat intre reclamanta si Asociatia de proprietari si legea.
b) absenta oricarui alt mijloc juridic pentru recuperarea, de catre cel care si a micsorat patrimoniul, a pierderii suferite; in acest sens se vorbeste despre caracterul subsidiar al actiunii de restituire intemeiata pe imbogatirea fara justa cauza.
In speta, reclamanta avea posibilitatea sa solicite debitul principal, cat si penalitatile, in temeiul raspunderii civile.
Intrucat pentru a se angaja raspunderea civila contractuala se impune preexistenta unui contract, ori de cate ori nu sunt intrunite conditiile raspunderii contractuale, sunt aplicabile regulile privind raspunderea civila delictuala, care reprezinta dreptul comun in materia raspunderii civile.
In speta, sunt relevante urmatoarele dispozitii legale:
? art. 28 din Legea nr.325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termica : “(1)Contractul de furnizare a energiei termice se incheie, la nivel de bransament termic, intre operatorul care are si calitatea de furnizor si utilizatorii de energie termica. (2)In cazul condominiilor, contractul de furnizare a energiei termice, la solicitarea operatorului care are si calitatea de furnizor, este insotit de conventii, incheiate de acesta cu fiecare consumator din condominiu, alimentat prin acelasi bransament termic, cu respectarea prevederilor din contractul-cadru de furnizare a energiei termice.(3)Contractul de furnizare a energiei termice si conventiile individuale trebuie sa prevada clauze privind accesul persoanelor autorizate pe proprietatea utilizatorului in scopul preluarii informatiilor de la aparatele si dispozitivele sistemului de repartizare a costurilor.
? art. 28 din Legea nr. 230/2007 "(1)Asociatia de proprietari poate intermedia servicii intre furnizori si proprietarii consumatori, in special cu privire la serviciile publice de utilitati, pe baza unor contracte de prestari de servicii sau de furnizare cu caracter individual. Pentru contractele de furnizare cu caracter individual, drepturile si obligatiile cu privire la serviciul furnizat apartin, pe de o parte, furnizorului si de cealalta parte, proprietarului.(2)Pentru recuperarea debitelor cu privire la serviciile publice de utilitati, furnizorul serviciului va actiona impotriva proprietarilor restantieri.(3)Serviciul de intermediere din partea asociatiei de proprietari consta in: repartizarea facturilor catre proprietari prin lista de plata lunara, incasarea si plata sumelor reprezentand contravaloarea consumului facturat, instiintarea furnizorului cu privire la debitori.
? art. 296. alin.3 din Ordinul nr.9/2007 pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termica: "(3)In cazul imobilelor tip condominiu, indiferent de destinatie, avand bransamente si instalatii interioare de utilizare comune, calitatea de titular de contract revine asociatiei de proprietari legal constituite".
? art. 300 din Ordinul nr.9/2007 pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termica:  "(1)Relatia contractuala furnizor-utilizator se materializeaza la nivelul bransamentului, in punctul de delimitare a instalatiilor; in cazul cladirilor tip condominiu avand bransamente si instalatii interioare comune, indiferent de destinatie. (2)Furnizorul nu are competenta de a se implica in defalcarea si repartizarea pe detinatorii spatiilor locative individuale a cheltuielilor aferente condominiului pentru consumul de energie termica si apa calda de consum, in cazul in care in condominiu sunt montate repartitoare de costuri. (3)Detinatorii cu orice titlu ai spatiilor locative, situate in imobile existente tip condominiu, racordate la retelele publice de distributie a energiei termice, avand bransamente si instalatii interioare comune, vor incheia contracte de furnizare astfel: a)contract de furnizare pentru spatiile cu destinatie de locuinta sau alta destinatie in care calitatea de titular de contract o are asociatia de proprietari/locatari legal constituita; b)contracte de furnizare in nume propriu cu furnizorul, daca asigura pe propria cheltuiala conditiile tehnice necesare individualizarii consumurilor, indiferent de destinatia spatiului locativ detinut".
? art. 301 din Ordinul nr.9/2007 pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termica: (1) Contravaloarea serviciilor de alimentare cu energie termica furnizate utilizatorilor se incaseaza de la acestia pe baza de factura; factura reprezinta documentul de plata emis in conformitate cu legislatia fiscala in vigoare de furnizor. (2)Facturarea si incasarea contravalorii serviciilor furnizate se fac lunar sau, daca partile stabilesc altfel, la intervalele prevazute in contractul de furnizare.

Din aceste dispozitii legale rezulta ca, de regula, titularul contractului de furnizare a energiei termice pentru condominii este Asociatia de Proprietari. Aceasta incheie contractul in nume propriu, iar nu in numele fiecarui proprietar, in sens contrar nu si-ar mai regasi aplicarea in practica cea de-a doua ipoteza prevazuta de lege, anume aceea in care,  "la solicitarea operatorului care are si calitatea de furnizor, contractul de furnizare este insotit de conventii, incheiate de acesta cu fiecare consumator din condominiu, alimentat prin acelasi bransament termic, cu respectarea prevederilor din contractul-cadru de furnizare a energiei termice".  Aceasta din urma ipoteza este cea prevazuta de art. 28 din Legea nr. 230/2007.
Ori de cate ori au fost incheiate conventii individuale cu proprietarii imobilelor, pentru plata facturilor emise lunar se poate antrena raspunderea lor contractuala, in temeiul art. 28 din Legea nr. 230/2007 furnizorul avand actiune directa impotriva proprietarului- utilizator individual.
In lipsa unor conventii individuale, raspunderea proprietarului se poate antrena doar in temeiul legii speciale - Legea nr. 230/2007, care este o raspundere civila delictuala.
In acest sens, potrivit art.  46 din Legea nr. 230/2007 " Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.
Potrivit art. 47 "Cheltuielile asociatiei de proprietari sunt urmatoarele:
"b)cheltuieli pe consumuri individuale;"
Potrivit art. 39 din Normele Metodologice din 2007 "(1) Cheltuielile pe consumuri individuale reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: [...] energia termica, [_] (2) Cheltuielile pe consumuri individuale se repartizeaza in functie de indexul contoarelor individuale sau in functie de alte criterii in baza carora se pot individualiza consumurile. Potrivit art. 40 [_].(2) Daca toate proprietatile individuale din condominiu au sisteme proprii de inregistrare a consumurilor, asociatia de proprietari poate stabili modul de plata a cheltuielilor pe baza de conventie cu caracter individual, considerat ca un serviciu suplimentar, diferit de contractul de furnizare a serviciului, incheiat cu furnizorul serviciului, cu acordul tuturor beneficiarilor serviciului respectiv. In toate cazurile, plata consumurilor proprii nu scuteste niciun proprietar de la plata contributiei la cheltuielile comune. Potrivit art. 42 (1) Asociatiile de proprietari vor evidentia cheltuielile cu energia termica pentru incalzire si apa calda menajera, separat pentru fiecare apartament, pe un borderou special, care va fi afisat impreuna cu lista pentru defalcarea celorlalte cheltuieli de intretinere.(2) In borderoul prevazut la alin. (1) se vor inscrie obligatiile de plata a energiei termice consumate pentru incalzire si prepararea apei calde menajere pe fiecare apartament, asa cum rezulta din defalcarea facturii primite de la furnizorul de energie termica [_].
d)cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociatiei de proprietari;
Asadar, cata vreme aceste cheltuieli pot fi recuperate pe calea unei actiuni in raspundere civila contractuala sau delictuala, dupa caz, nu se poate intenta cu succes o ac?iune in restituire intemeiata pe imboga?irea fara justa cauza.
In acest sens, atat in doctrina de specialitate, cat si in practica judiciara, s-a statuat ca, daca reclamantul si-a fundamentat pretentiile, in mod gresit, pe imboga?irea fara justa cauza, hotararea judecatoreasca nu va putea fi pronuntata pe temeiul raspunderii civile contractuale, decat in masura in care reclamantul si-a schimbat fundamentul pretentiei formulate la prima zi de infatisare, in conditiile art. 204 C. proc. civ., sau chiar si dupa prima zi de infatisare, insa in acest din urma caz numai cu consimtamantul expres al paratului.
Or, reclamanta din prezenta cauza a indicat initial ca temei de drept substantial art. 969 C. civ., apoi imbogatirea fara justa cauza.
In opinia instantei, acest temei nu poate fi invocat cu succes nici in ceea ce priveste capatul de cerere accesoriu, referitor la obligarea paratei la plata penalitatilor de intarziere, de principiu fiind ca la imbogatirea fara justa cauza limita restituirii este sporirea efectiva a patrimoniului celui care se imbogateste in detrimentul celuilalt.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete

Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
trafic de droguri - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
Acordul de recunoa?tere a vinova?iei incheiat de procurorul militar cu inculpatul cercetat pentru savar?irea infrac?iunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante prev. de art.336 alin.1 C.pen. Amanarea aplicarii pedepsei - Sentinta penala nr. 8 din data de 16.02.2016
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016