InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Constanta

CONSTATARE CLAUZE ABUZIVE. COMPETENTA MATERIALA

(Sentinta civila nr. 2125 din data de 26.02.2015 pronuntata de Judecatoria Constanta)

Domeniu | Dosare Judecatoria Constanta | Jurisprudenta Judecatoria Constanta

Prin cererea de chemare in judecata inregistrata sub nr. 36290/212/2014 in data de 30 octombrie 2014, reclamantul P.M  a solicitat in contradictoriu cu  parata  P BANK ROMANIA SA, ca prin hotararea ce se va pronunta sa se constate   urmatoarele:
1.  caracterul abuziv al clauzei prevazute la art. 5.1 si art. 5.4 din Contractul de credit nr. 1403R2J1300021161/02.11.2007, referitoare la dobanda variabila in functie de variatia marjei bancii si a deciziei bancii, cu consecinta derularii in continuare a contractului cu eliminarea acestei clauze;
2. caracterul abuziv al clauzelor prevazuta la art. 1.3 din contractul de creditare referitoare la comisionul de acordare, comisionul de rambursare anticipata si comisionul de conversie, cu consecinta derularii in continuare a contractului cu eliminarea acestor clauze;
3. caracterul abuziv al clauzei prevazuta la art. 4.2. alin.1, art. 4.4 si 7.2 din contractul de creditare, referitoare la dreptul bancii de a rezilia contractul cu consecinta derularii in continuare a contractului cu eliminarea acestor clauze;
  Ca urmare a constatarii caracterului abuziv al clazelor susmentionate, reclamanta solicita:
4) eliminarea din contractul de creditare a comisionului de administrare, cu consecinta derularii in continuare a contractului cu eliminarea acestui comision;
5).obligarea  paratei la convertirea in lei a creditului acordat catre subsemnatul la cursul de schimb Franc elvetian/Leu (CHF/RON) de la data acordarii creditului cu consecinta obligarii paratei la restituirea sumelor rezultate din diferenta de curs valutar,   restituirea sumelor achitate de catre subsemnatul cu titlu de dobanzi si comisioane nelegal percepute in baza clauzelor abuzive inserate in cuprinsul contractului (comision de administrare, de acordare, de rambursare anticipata, de conversie, precum si alte comisioane nelegale);

Analizand cu prioritate exceptia de necompetenta materiala a Judecatoriei  Constanta invocata din oficiu, conform art. 248 din Codul de procedura civila potrivit caruia instanta se va pronunta mai intai asupra exceptiilor de procedura si asupra exceptiilor de fond care fac inutila, in totul sau in parte, cercetarea in fond a pricinii, instanta retine urmatoarele:
Competenta materiala presupune o delimitare intre instantele de grad diferit, iar normele de competenta materiala sunt stabilite sub aspect functional (dupa felul atributiilor jurisdictionale) si sub aspect procesual (dupa obiectul, valoarea sau natura cererii) in Codul de procedura civila si in alte acte normative speciale.
Competenta materiala functionala este aceea care determina si precizeaza functia si rolul atribuite fiecareia dintre categoriile instantelor judecatoresti, in timp ce competenta materiala procesuala este aceea care determina categoria de pricini ce pot fi rezolvate, in concret, de o categorie de instante judecatoresti.
Normele care reglementeaza competenta materiala sunt norme de ordine publica, acestea avand caracter absolut, astfel incat partile nu pot conveni sa deroge de la aceste norme, nici chiar cu autorizarea instantei. In acest sens sunt si dispozitiile art.129 alin. 2 pct. 2 Codul de procedura civila, care statueaza ca necompetenta este de ordine publica in cazul incalcarii competentei materiale, cand procesul este de competenta unei instante de alt grad.
De asemenea, instanta retine ca necompetenta materiala si teritoriala de ordine publica poate fi invocata de parti ori de catre judecator la primul termen de judecata la care partile sunt legal citate in fata primei instante, conform art.130 alin. 2 din Codul de procedura civila, la primul termen de judecata la care partile sunt legal citate in fata primei instante, judecatorul fiind obligat, din oficiu, sa verifice si sa stabileasca daca instanta sesizata este competenta general, material si teritorial sa judece pricina, consemnand in cuprinsul incheierii de sedinta temeiurile de drept pentru care constata competenta instantei sesizate, potrivit art. 131 alin. 1 Codul de procedura civila.
Astfel, potrivit art. 95 pct. 1 din Codul de procedura civila, tribunalele judeca in prima instanta toate cererile care nu sunt date prin lege in competenta altor instante.
 Textul legal mentionat anterior consacra noua optica pe care legiuitorul a adoptat-o cu privire la judecata in prima instanta, stabilind ca tribunalul are plenitudine de jurisdictie pentru judecata in prima instanta.
Deci, ori de cate ori legea nu prevede competenta altei instante, tribunalului ii revine competenta de a solutiona pricina in prima instanta.
In speta, reclamantii au sesizat instanta de judecata cu mai multe capete principale de cerere, motiv pentru care se constata incidenta art. 99 din Codul de procedura civila., potrivit caruia: (1) Cand reclamantul a sesizat instanta cu mai multe capete principale de cerere intemeiate pe fapte ori cauze diferite, competenta se stabileste in raport cu valoarea sau, dupa caz, cu natura ori obiectul fiecarei pretentii in parte. Daca unul dintre capetele de cerere este de competenta altei instante, instanta sesizata va dispune disjungerea si isi va declina in mod corespunzator competenta.  (2) In cazul in care mai multe capete principale de cerere intemeiate pe un titlu comun ori avand aceeasi cauza sau chiar cauze diferite, dar aflate in stransa legatura, au fost deduse judecatii printr-o unica cerere de chemare in judecata, instanta competenta sa le solutioneze se determina tinandu-se seama de acea pretentie care atrage competenta unei instante de grad mai inalt."
In ceea ce priveste capatul al 5-lea al cererii de chemare in judecata, vizand  o obligatie de a face, evaluabila in bani si raportat la valoarea mentionata incontractul partilor, respectiv  140.000 CHF (echivalent in lei  513.170 la data introducerii actiunii, curs BNR 1 CHF= 3,6655 lei), instanta apreciaza ca acesta atrage competenta materiala a tribunalului.
Conform art.99 alin. 2 din Codul de procedura civila, cand reclamantul a sesizat instanta cu mai multe capete de cerere principale, intemeiate pe un titlu comun, instanta competenta sa le solutioneze se determina tinandu-se seama de acea pretentie care atrage competenta unei instante de grad mai inalt.
 Reclamantul a sesizat instanta cu mai multe capete de cerere principale, printre care si cele avand ca obiect constatarea caracterului abuziv al unor clauze diferite din acelasi contract de credit si obligatie de a face, evaluabile in bani.
Conform art.95 Cod procedura civila, tribunalul este instanta de drept comun pentru solutionarea cererilor in prima instanta, judecatoria avand o competenta limitata, conform prevederilor art.94 pct.1 lit.a-j. 
Prin urmare, instanta constata ca cererea formulata de reclamanti se incadreaza in ipoteza prevazuta de art.99 alin. 2  din Codul de procedura civila, intrucat cererea cuprinde mai multe capete principale, dintre care mai multe sunt de competenta tribunalului, instanta mai mare in grad decat judecatoria.
 Avand in vedere toate aspectele de fapt si de drept retinute, in temeiul art.95 pct. 1 din Codul de procedura civila, cu referire la art.99 alin.2, art.123 alin.1, art.129 alin.2 pct. 2 si art.130 alin.2, instanta va admite exceptia necompetentei materiale a Judecatoriei  Constanta.
Totodata, facand aplicarea dispozitiilor art.132 alin.1 si 3 din Codul de procedura civila, instanta va declina competenta solutionarii prezentei cauze in favoarea Tribunalului Constanta , caruia i se va inainta dosarul.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete

Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
trafic de droguri - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
Acordul de recunoa?tere a vinova?iei incheiat de procurorul militar cu inculpatul cercetat pentru savar?irea infrac?iunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante prev. de art.336 alin.1 C.pen. Amanarea aplicarii pedepsei - Sentinta penala nr. 8 din data de 16.02.2016
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016