InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Constanta

actiune in raspundere contractuala promovata de cumparatorii evinsi ai bunului imobil

(Sentinta civila nr. 23066 din data de 20.10.2010 pronuntata de Judecatoria Constanta)

Domeniu Contracte | Dosare Judecatoria Constanta | Jurisprudenta Judecatoria Constanta

                                                       ROMANIA
JUDECATORIA CONSTANTA - SECTIA CIVILA
Operator de date cu caracter personal nr. 3047
              
Dosar nr.32444/212/2008

                               SENTINTA CIVILA NR.23.066
Sedinta publica  din data de  20.10.2010
Completul constituit din :
Presedinte:
Grefier:

Pe rol judecarea cauzei civile privind pe reclamantii C.E., C.M., cu domiciliul  ales in Constanta str. A.B. in contradictoriu cu parat C.D., cu domiciliul in  Constanta str. S , chemat in garantie B_- SUCURSALA CONSTANTA  cu sediul in Constanta str. E., avand ca obiect   actiune in raspundere contractuala.
  Dezbaterile  asupra fondului au avut loc in sedinta publica din data de 06.10.2010  fiind consemnate in incheierea de sedinta din acea data, care face corp comun cu prezenta hotarare.
Instanta a amanat pronuntarea la data de 13.10.2010 si la data de 20.10.2010 cand in aceeasi compunere a hotarat urmatoarele:
 

INSTANTA

            Asupra cererii de fata :
  Prin cererea adresata instantei, inregistrata sub nr. 32444/212/2009, reclamantii  C.E. si C.M.in contradictoriu cu  C.D. au solicitat pronuntarea unei hotarari prin care  sa se dispuna :
1. obligarea paratului la plata sumei de 250.000 lei reprezentand valoarea de circulatie la data promovarii cererii a imobilului apartament situat in loc. Murfatlar  str. C.B., de care a fost evins  din culpa paratului, in calitate de vanzator.
2. obligarea  paratului la plata  sumei de 1058 lei  cu titlu de cheltuieli  notariale  efctuate  in vederea  autentificarii contractului de vanzare cumparare  cu nr. 369/2006 la BNP S.

  In motivarea cererii arata reclamantii ca in temeiul  Contractului de vanzare  cumparare autentificat sub nr. 369/2006 la BNP S.  au  achizitionat  de la paratul  C.D. imobilul apartament situat in  Murfatlar, str. C.B., persoana  care la data  incheierii  conventiei se legitima ca  fiind proprietar.
Ulterior , se precizeaza  ca  prin Sentinta  civila  15880/19.09.2008, pronuntata de  Judecatoria Constanta , instanta a  constatat  nulitatea absoluta a  conventiei  mentionata  anterior, cu consecinta  restituirii  imobilului catre  proprietarii  initiali , respectiv  T.I. si  T.L.
Invedereaza reclamantii faptul ca  imobilul a  fost preluat initial in stare precara , nelocuibil, situatie  in care a fost necesara efectuarea unor  investitii,  pentru  aducerea acestuia  in stare normala de functionare constand in :  schimbare instalatii  electrica si sanitara, montaj tamplarie PVC, lucrari de renovare,etc.
In drept au fost invocate disp. art.  1336,1337 si urm.c.civ, iar in sustinere  a fost solicitata administrarea probelor cu  inscrisuri, interogatoriu, expertiza.
Au fost atasate cererii in copie inscrisuri constand in : contract de vanzare,  schite, sentinta  civila, somatie , proces verbal, decizie.
Paratul C.D. a formulat  cerere de chemare in garantie a   B_ - Sucursala Constanta motivat de  urmatoarele  considerente :
La data de  23.01.2004,  a  fost declarat adjudecatar al imobilului, potrivit  procesului verbal incheiat  cu aceasta ocazie, urmare a participarii  la o licitatie  organizata de  chemata in garantie. Ulterior  la data de  19.04.2005 a fost emis de catre executorul  bancar   Actul de  adjudecare prin care a fost transferat  dreptul de proprietate, urmare  caruia a procedat  la efectuarea formalitatilor privind publicitatea imobiliara.
Arata  paratul ca desi pe parcursul  anilor  2004 -2006  a fost informat de catre banca  asupra existentei unor litigii cu privire la imobilul in discutie, a primit asigurari din partea institutiei  ca asupra acestora  s-a statuat in mod irevocabil in sensul respingerii.
Cu toate  acestea, se  precizeaza ca la data de  14.02.2007, prin Decizia  nr. 79  emisa de  Tribunalul  Constanta a  fost admisa  contestatia la executare  formulata de  proprietarul initial  T.I.,  cu consecinta  anularii actelor de executare  implicit  si a  actului de adjudecare.
Astfel , se arata  ca  in mod evident  exista o culpa a  bancii pentru situatia  in creata,  care creeaza in sarcina  acesteia  obligatia de dezdaunare in situatia in care ar  urma sa cada in pretentii fata de reclamanti.
In drept au fost invocate  disp. art. 60 -69  c.proc.civ, iar in sustinere a fost  solicitata  administrarea probelor  cu inscrisuri si interogatoriu.
Au fost atasate cererii in copie inscrisuri constand in :  procese verbale, act de adjudecare, decizie  civila.
Chemata in garantie a formulat intampinare  prin care a  invocat pe cale de exceptie  inadmisibilitatea  cererii de chemare in garantie, iar in subsidiar a solicitat  respingerea cererii de chemare  in  garantie  ca neintemeiata.
  In  motivare arata chemata  in garantie ca fata de proprietarii initiali a fost pornita de catre aceasta institutie executarea silita,  procedandu-se in cadrul acestei faze  la  vanzarea  bunului  in  discutie la licitatie publica. Impotriva  licitatiei , arata  chemata in garantie debitorii T au formulat contestatie  la executare  solutionata  prin sentinta  9882/08.11.2005 in sensul respingerii, urmare acestei faze fiind emis  si actul de adjudecare nr. 207/19.04.2005 in favoarea paratului.
        Prin Decizia  civila  79/14.02.2007, arata  chemata in garantie  Tribunalul Constanta a  dispus admiterea  contestatiei   la executare cu consecinta  anularii  tuturor actelor de executare,  insa pe parcursul  solutionarii recursului  paratul a procedat la  instrainarea imobilului catre reclamanti.
Apreciaza  chemata  in garantie  ca nu i se poate retine neexecutarea  obligatiilor  contractuale  rezultate  din contractul  de vanzare  cumparare  incheiat  intre reclamant si parat, fiind opozabil  doar acestora, iar  paratul a procedat  de  instrainarea  bunului   avand  cunostinta de faptul ca se afla  spre solutionare  recursul  formulat de  proprietarii initiali.
Astfel  arata chemata in garantie  ca  paratul in cauza este chemat a raspunde in fata  reclamantilor pentru evictiune intrucat  acesta a cunoscut de la inceput implicatiile  juridice  ale actelor incheiate si situatia  juridica a imobilului.Mai mult, se precizeaza  ca  in raport  de calitatea  paratului de adjudecatar  al unui imobil  scos la  vanzare prin licitatie, sunt  incidente  in cauzp disp. art. 522 c.proc.civ.,  paratul neavand deschisa  calea  actiunii in pretentii  fata de chemata  in garantie decat dupa ce a epuizat demersurile  judiciare de recuperare  a acestora  de la debitorul  procedurii de executare silita.
Pe fond  solicita  chemata in garantie respingerea cererii motivat de faptul  motivat  in esenta de faptul ca  paratul in calitate de  cumparator adjudecatar  al imobilului a avut  cunostinta  de posibilitatea  existentei  unei cauze  a evictiunii si a acceptat  riscul  instrainarii acestuia  astfel ca  problema raspunderii vanzatorului (in speta  banca  chemata  in garantie ) nu se poate pune.
In drept au fost invocate disp. art.  1313,1336 c.civ 115 c.proc.civ, 518 si urm.  c.proc.civ, iar in sustinere au fost atasate in copie inscrisuri constand in : decizie,sentinta civila, act de adjudecare, cerere de executare silita, , proces verbal, corespondenta.
In cauza au fost administrate probele cu inscrisuri,  interogatoriu si cu expertiza tehnica de specialitate.
Analizand  actele si lucrarile  dosarului, instanta  retine urmatoarele  :

1.Asupra cererii principale.

  Prin  Contractul de vanzare cumparare   autentificat sub nr. 369/07.06.2006 la BNP S. paratul  C.D.  a  instrainat  reclamantilor  C.E. si C.M.  imobilul  situat  in   Orasul Murfatlar (Basarabi) C.B. compus   din patru camere, doua  holuri, o bucatarie, doua bai, o camara si o debara, in suprafata utila  de  91,05 mp si  un balcon cu o suprafata utila de  4,58 mp, cu o boxa in suprafata utila  de 12,43 mp.
  Bunul  ce a facut obiectul instrainarii a fost dobandit de  vanzatorul parat  potrivit actului de adjudecare nr.207/19.04.2005 emis de  Executorul Bancar al B_ Constanta  in cadrul dosarului  de executare silita  nr. 2/2003, urmare a  desfasurarii la data de 23.01.2004 a  licitatiei  pentru vanzarea imobilului.
Ulterior,  prin  Decizia  civila nr. 79/14.02.2007, pronuntata de  Tribunalul Constanta a fost admis recursul promovat impotriva sentintei civile  nr. 9882/08.11.2005 a Judecatoriei Constanta,  fiind anulat  titlul de proprietate al vanzatorului  C.D., respectiv actul de  adjudecare nr. 207/19.04.2005.
Debitorii T.I.  si .TL. au  promovat  in contradictoriu  cu  reclamantii si paratul  din prezenta cauza  cerere  avand ca obiect  constatarea nulitatii absolute a   actului de instrainare, cerere  care a  fost  solutionata in mod irevocabil  potrivit sentintei civile  nr. 15880/19.09.2008 a Judecatoriei Constanta, respectiv Decizia  civila  nr.  660/22.06.2009 pronuntata de Tribunalul Constanta, in sensul obligarii paratilor  C. predarea  catre  numitii T. a imobilului in discutie.
         Obligatia  stabilita prin titlul executoriu a  fost realizata  la data de  16.03.2009, data la care  reclamantii au  pierdut posesia  bunului, astfel cum rezulta   din Procesul verbal incheiat  cu ocazia  executarii silite  (fila 15)
        Potrivit  disp. art. 1337 c.civ vanzatorul este de drept obligat , dupa natura contractului , a raspunde  catre cumparator  de evictiunea  totala sau partiala  a lucrului  vandut  sau de sarcinile  la care s-ar  pretinde  supus acel  obiect si care  n-ar fi declarate la facerea  contractului.
          Relativ la obligatia de predare asumata  potrivit  Contractului de vanzare   autentificat sub nr. 369/07.06.2006 , aceasta a fost realizata la data  autentificarii (fila 6)  data la care  vanzatorul si-a asumat obligatia de garantie pentru  evictiunea provenita din fapta proprie sau a unor terti, dar si pentru  viciile ascunse ale  bunului.
           Obligatia de garantie a  vanzatorului decurge  din principiul  ca  el  trebuie sa faca tot ceea ce-i sta in putinta  pentru a asigura cumparatorului  stapanirea  linistita si utila a  lucrului  vandut. Rezulta  ca  obligatia de garantie are o dubla infatisare  potrivit disp. art. 1336 c.civ, vanzatorul  trebuind sa-l garanteze pe  cumparator  atat de linistita  folosinta a  lucrului, adica contra evictiunii, dar si de utila  folosinta a acestuia  contra viciilor.
Obligatia de garantie  a vanzatorului exista in acest caz  daca  sunt indeplinite  urmatoarele  conditii :  sa fie  vorba de  o tulburare de drept , cauza  evictiunii sa fie  anterioara  vanzarii  si sa nu fi fost cunoscuta de  cumparator.
 In speta  de poate observa  ca  sunt indeplinite conditiile enuntate anterior. Astfel, dreptul invocat de tertii evingatori T.I. si T.L. este  unul real, respectiv  dreptul de proprietate  asupra imobilului, cauza  evictiunii este  anterioara incheierii  contractului de vanzare cumparare (07.06.2006), data la care  se afla spre  solutionare  dosarul civil  4482/2005  al Judecatoriei Constanta in faza de recurs,  avand ca  obiect  contestatie  la executare, inclusiv impotriva  titlului de proprietate al vanzatorului respectiv actul de  adjudecare,  solutionat  in mod  irevocabil la data de 14.02.2007.  
 Relativ  la cauza  evictiunii, aceasta  nu a fost cunoscuta de  cumparatori, respectiv  reclamantii din prezenta  cauza, aspect care , de altfel  nu este contestat,   mai mult, prin acelasi contract de vanzare cumparare  vanzatorul C.D. declara  pe propria raspundere  ca nu exista pe rolul  instantei judecatoresti nici un litigiu  cu privire  la imobilul vandut (fila 5).
    Ca  efect al  obligatiei de garantie in situatia evictiunii totale consumate  vanzatorul va  fi obligat  sa restituie integral pretul primit (art. 1341 pct.1 c.civ) cheltuielile  aferente contractului (art. 1341 pct.3 c.civ), dar  si daune interese potrivit  disp. art. 1341  pct.4 c.civ, vanzatorul  fiind obligat sa plateasca  cumparatorului  diferenta dintre pret  si sporul de valoare  dobandit  de lucru  intre  momentul incheierii contractului  si data producerii evictiunii, indiferent  de  cauza care a  produs excedentul de  valoare  sau daca sporul  a fost sau nu previzibil ori vanzatorul a  fost  de buna sau de rea credinta.
In  afara sporului de valoare, vanzatorul este obligat  sa restituie  cumparatorului cheltueilile necesare si utile , iar  daca   vanzatorul  a fost de rea credinta, situatie incidenta si in speta , chiar si cheltuielile  voluptuarii. (art. 1345 -1346 c.civ)
  Potrivit  raportului  de expertiza tehnico imobiliara efectuat in cauza de  exp.  V.S., valoarea  de circulatie a imobilului   in discutie este de 212.246 lei din care  pret actualizat al  imbunatatirilor 15.624 lei.
Astfel fiind instanta, fata de considerentele ce preced, urmeaza a retine in sarcina paratului obligatia de plata a  valorii de circulatie a imobilului si a cheltuielilor aferente  incheierii  contractului de vanzare cumparare autentificat sub nr.  369/07.06.2006.

2. Asupra cererii de chemare  in garantie 
 Instanta se va  pronunta potrivit  disp. art. 137 al.1 c.proc.civ asupra exceptiei  de inadmisibilitate  invocata de chemata  in garantie asupra careia retine :
  Imobilul  in discutie, astfel cum  s-a aratat  anterior a  fost  dobandit  de paratul adjudecatar C.D. potrivit  actului  de  adjudecare nr. 207/19.04.2005, emis de executorul bancar al creditorului urmaritor chemat  in garantie, raporturile  juridice  existente  intre parti fiind  specifice  fazei de executare silita.
 Or, in speta  paratul  adjudecatar  solicita  antrenarea raspunderii pentru  evictiune fata de chemata in garantie,  situatie   in care instanta   apreciaza  ca sunt  incidente  dispozitiile art. 522 c.proc.civ potrivit cu care -  daca a fost evins total sau partial, adjudecatarul  il poate  actiona pe debitorul  urmarit  pentru a fi despagubit, iar  in  situatia  in care  nu se poate indestula de la debitor,  adjudecatarul ii poate  actiona pe  creditorii  care au incasat pretul de adjudecare, in limita  sumei  incasata  de acestia.
Solutiile  enuntate  de dispozitiile mentionate anterior  tin seama de necesitatea  despagubirii corespunzatoare  a adjudecatarului care a participat  la licitatia  publica  si nu are culpa in producerea pagubei. Calea procedurala prin care  adjudecatarul  poate fi despagubit  este aceea a  unei actiuni indreptate  impotriva  debitorului sau a creditorilor urmaritori, a  doua actiune avand caracter  subsidiar si special , caci  adjudecatarul o poate  exercita  numai in masura  in care  nu se poate indestula  de la debitor si doar in limita  sumei incasate de creditori.
Prin  cererea de chemare in garantie  adjudecatarul a inteles sa  se indrepte   in mod direct impotriva creditorului pentru  antrenarea  raspunderii in limita intregii sume  solicitate  de  reclamant  si nu a pretului incasat de aceasta parte, desi dispozitiile legale  atribuie  acesteia  un caracter subsidiar si special, promovarea sa avand loc dupa epuizarea  demersurilor judiciare impotriva  debitorului( care  nu este  parte  in prezenta cauza).
 Astfel fiind instanta  apreciaza exceptia  invocata ca fiind intemeiata, urmand a dispune  in consecinta.
  Fata  de dispozitiile   cuprinse in  incheierea de la termenul  din  06.10.2010  prin care s-a dispus admiterea in parte a cererii avand ca obiect ajutor  public judiciar  formulata de  paratul  C.D. se  va  retine in sarcina  acestuia obligatia de a achita in contul SPITVBL Constanta diferenta de taxa judiciara aferenta cererii reconventionale in cuantum de  2855,95 lei, in  sase rate lunare in suma de  475,99 lei fiecare, ce se  vor achita  la data de 20 a fiecarei luni, incepand  cu data de  20.10.2010.
 Vazand  si  disp. art. 274 c.proc.civ, PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE.

           Admite in parte  cererea principala privind pe reclamantii C.E. si C.M., cu domiciliul ales in Constanta str.A.B.  in contradictoriu cu   parat C.D., cu domiciliul in  Constanta str. S., chemat in garantie B_ - SUCURSALA CONSTANTA  cu sediul in str. E., avand ca obiect   actiune in raspundere contractuala.
Obliga paratul la plata catre reclamanti a sumelor de  212.246 lei reprezentand valoarea de  circulatie a  imobilului apartament  situat  in Orasul Murfatlar, str. C.B., jud. Constanta si 1058 lei cu titlu de cheltuieli notariale  efectuate  in vederea  autentificarii contractului  de vanzare cumparare autentificat sub nr.  369/07.06.2006 de catre BNP S .
             Respinge restul pretentiilor ca nefondate.
Admite  exceptia  inadmisibilitatii invocata de  chemata in garantie.
            Respinge cererea de chemare in garantie  ca inadmisibila.
            Obliga paratul sa achite reclamantilor suma de 6560,92 lei cu titlu de cheltuieli de judecata reprezentand taxa judiciara de timbru si onorariu expert.
 Obliga  paratul sa  achite in contul SPITVBL Constanta  diferenta de  taxa judiciara aferenta cererii reconventionale in cuantum de  2855,95 lei, in  sase rate lunare in suma de  475,99 lei fiecare, ce se  vor achita  la data de 20 a fiecarei luni, incepand  cu data de  20.10.2010.
Cu apel in termen de 15  zile de la comunicare
            Pronuntata  in sedinta publica  din data de  20.10.2010 PRESEDINTE,        GREFIER,
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contracte

Nulitate act - Hotarare nr. 735 din data de 10.10.2017
Dobanzi comerciale. Titlu executoriu. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 17/R/2010 din data de 04.01.2010
Prestari servicii apa. Necontorizat. - Decizie nr. 111/R/2010 din data de 01.02.2010
Recurs prest tab - Sentinta civila nr. 05695 din data de 25.01.2010
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 180 din data de 24.02.2016
Cerere cu valoare redusa. Cerere de restituire a unui imprumut, formulata inainte de termenul scadent. - Sentinta civila nr. 429 din data de 09.10.2014
Instrainarea si dobandirea terenurilor prin acte juridice intre vii, doar prin incheierea ad validitatem a actului in forma autentica - Decizie nr. 156 din data de 28.02.2013
Constatare a nulitatii absolute a clauzei privind onorariul de succes din contractul de asistenta juridica - Decizie nr. 755 din data de 27.09.2012
Obligare incheiere contract in forma autentica - Decizie nr. 367 din data de 18.10.2010
Despagubiri contractuale - Sentinta comerciala nr. 791/C din data de 20.04.2010
Contract de vanzare-cumparare - Sentinta comerciala nr. 221/C din data de 16.02.2010
Contract de leasing - Sentinta comerciala nr. 221/C din data de 16.02.2010
EFECTELE TERMENULUI DE 45 DE ZILE PREVAZUT LA ART.31 ALIN. 3 DIN LEGEA NR. 47/1992 - Decizie nr. 103 din data de 15.02.2010
Perfectare act - Sentinta civila nr. 683 din data de 12.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 688 din data de 13.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 622 din data de 05.07.2012
Ordonanta de plata - Sentinta civila nr. 235 din data de 07.03.2012
Revendicare - Sentinta civila nr. 54 din data de 25.01.2012
Ordonanta de plata - Sentinta civila nr. 76 din data de 26.01.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 1576 din data de 21.12.2011