InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Chisineu Cris

Uzucapiune

(Hotarare nr. 141 din data de 05.03.2015 pronuntata de Judecatoria Chisineu Cris)

Domeniu Uzucapiune (Prescriptia achizitiva) | Dosare Judecatoria Chisineu Cris | Jurisprudenta Judecatoria Chisineu Cris

ROMANIA
JUDECATORIA CHISINEU CRIS                                        operator 3210/2501
DOSAR NR.---/210/----
I N C H E I E R E   Nr.---/-
Sedinta camerei de consiliu din --/--/----
Presedinte: ------------
Grefier: --------------

Pe rol se afla solutionarea cererii avand ca obiect uzucapiune formulata de reclamantii MMS si MS.
La apelul nominal facut in camera de consiliu se prezinta reprezentantul reclamantilor, avocat CBI din Baroul Arad si martorii TM, MF, TMa si MCT.
Procedura de citare este legal indeplinita.
Actiunea este timbrata cu taxa de timbru in cuantum de 1.929,53 lei, conform chitantei fila 30 dosar.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, reprezentantul reclamantilor depune coala CF, proces verbal de receptie nr---/---- al OCPI-BCPI Chisineu Cris, plan de amplasament si delimitare imobil, adeverinta nr.-- din --.--.---- emisa de Parohia comunei Simand, adresa nr.---- din --.--.---- emisa de Primaria comunei Simand, contract de vanzare cumparare.
Dupa identificare, se procedeaza la audierea martorilor prezenti sub prestare de juramant.
Reprezentantul reclamantilor arata ca nu mai are alte cereri sau probe de propus.
Nemaifiind alte cereri sau exceptii de solutionat sau probe de administrat, instanta declara incheiata cercetarea procesului si acorda cuvantul pe fondul cauzei.
Reprezentantul reclamantei solicita admiterea actiunii asa cum a fost formulata; fara cheltuieli de judecata.

I N S T A N T A

Deliberand asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata la Judecatoria Chisineu Cris la data de --.--.----, reclamantii MMS si MS au solicitat sa se constate ca au dobandit prin uzucapiune, dreptul de proprietate asupra cotei de 1/7 inscris in CF nr.-------- Simand, topo ---- si topo cad. C1 ----, in suprafata de 2970 mp; sa se constate ca au dobandit prin uzucapiune dreptul de proprietate asupra terenului intravilan fara constructii, inscris in CF nr.------ Simand, topo ---, in suprafata de 1483 mp; sa se dispuna OCPI Arad - Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Chisineu Cris, efectuarea cuvenitelor mentiuni in CF, dupa ramanerea definitiva a sentintei; fara cheltuieli de judecata.
In motivare, reclamantii sustin ca in anul 1993 au cumparat de la BI si sotia BE imobilul situat in Simand, nr.----, printr-un contract de vanzare cumparare provizoriu. Imobilul cuprinde doua CF-uri, respectiv: CF nr.------ Simand si CF nr.------- Simand, imobil care s-a transferat partial (cota de 6/7), printr-un contract de vanzare cumparare autentic in anul 1997, (a cumparat de la fostii proprietari tabulari BI si BE). In CF nr.--------- Simand, la B --, cota de 1/7 apartine defunctei MA, maritata "OA", decedata la--.--.----, cota pe care o folosesc cu titlu de proprietar, continuu si neintrerupt si pentru care plateste taxe si impozite de la data cumpararii (1993), iar din discutiile cu vanzatorii, sotii B, si acestia au folosit intregul imobil.
Conform adeverintei eliberata de Camera Notarilor Publici, dupa defuncta OA nu a fost dezbatuta succesiunea si nu exista cunoscuti eventuali succesori.
Reclamantii arata faptul ca gradina inscrisa in CF care face parte integranta din gospodaria reclamantilor, acestia o folosesc cu titlu de proprietari, continuu si neintrerupt, pentru care platesc taxe si impozite, iar motivat de faptul ca doresc sa construiasca o casa, solicita transferarea proprietatii prin uzucapiune.
Mai mult, invoca hotararea CSM nr.6/17488/1154/2008, privind proprietarul tabular MK, inscris in CF in anul 1907.
In drept, reclamantii isi intemeiaza cererea pe prevederile art.27-28 din Decretul Lege nr.115/1938 si art.194 si 1049 si urmatoarele C.pr.civ.
In dovedirea cererii, reclamantii depun la dosar: acte de identitate, certificat de atestare fiscala, anexa 1, adeverinta nr.-----/--.--.---- eliberata de Primaria comunei Simand, contract provizoriu din --/--/----, contract autentificat nr. --- din data de --/--/----, adresa Camerei Notarilor Publici nr.---/--.--.----, certificat deces OA, raport de expertiza tehnica extrajudiciara, extras CF nr.-------- Simandul de Sus, extras CF nr.--------, harta cadastrala, masuratori,  coala CF, proces verbal de receptie nr----/---- al OCPI-BCPI Chisineu Cris, plan de amplasament si delimitare imobil, adeverinta nr.- din --.--.---- emisa de Parohia comunei Simand, adresa nr.---- din --.--.---- emisa de Primaria comunei Simand, contract de vanzare cumparare.
Analizand actele si lurarile dosarului instanta constata urmatoarele:
Din extrasul CF nr. -------- Simand, nr. CF vechi --- Simandul de Sus, cu nr. top: --- (f  16), rezulta ca proprietar tabular este MK, asupra terenului in suprafata de 1483 m.p., drept de proprietate dobandit cu titlul de cumparare, iar din extrasul CF nr.-------- Simand(CF vechi ---- Simandul de Sus), nr.top.---, rezulta ca proprietar tabular asupra cotei de 1/7 din imobilul teren intravilan in suprafata de 2970 mp este MA cas. OA, drept de proprietate dobandit prin hotarare judecatoreasca(f 17).
Reclamantii au facut dovada ca proprietarul tabular OA este decedata din data de --.--.----, prin certificatul de deces eliberat de Primaria Comunei Simand (fila 14), iar in privinta proprietarului tabular  MK sunt incidente concluziile hotararii CSM nr.6/17488/1154/2008, acesta neputand fi gasit in registrele de stare civila de deces, insa figureaza intabulat in anul ----, astfel prezumandui-se decesul.
Potrivit certificatului privind verificarea evidentelor succesorale notariale privind pe  OA nr. ---/--.--.---- eliberat de Camera Notarilor Publici (fila 13) din evidentele lor rezulta ca nu s-a deschis procedura succesorala notariala pentru defuncta OA, iar in ce priveste pe defunctul  MK, data decesului nefiind cunoscuta nu se pot efectua verificari.
Din adeverinta nr. ---- din --.--.---- eliberata de Primaria Comunei Simand (f 9) rezulta ca imobilul nu face parte din domeniul public al statului sau al unitatilor administrativ teritoriale, iar prin adeverinta nr. --- din  --.--.---- (fila 7) se atesta ca impozitul si taxele locale pentru terenurile susmentionate au fost platite de reclamanti, acestia nefigurand cu restante.
Potrivit declaratiilor martorilor audiati in cauza, TM, MF, TMa si MC, rezulta ca reclamanta a cumparat terenurile intravilane de la familia MCo tanarul, descendentul lui MK din CF cu cca 20 de ani in urma, acesta decedand in urma cu aproximativ cu 20 de ani. Toti martorii au declarat ca reclamantii sunt cei cunoscuti ca fiind proprietari ai  gradinii, ei platind impozitele, ei fiind si cei care folosesc terenul in fiecare an.
Instanta constata ca reclamantii isi intemeiaza actiunea pe dispozitiile art. 28 din Decretul-Lege 115/1938, intrucat posesia reclamantei a inceput sub imperiul acestei legi, iar potrivit Deciziei nr.86/2007 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pronuntata intr-un recurs in interesul legii, este aplicabil in cauza Decretul Lege nr. 115/1938. Cu privire la aplicabilitatea in timp a legii raportat la speta de fata, instanta apreciaza ca aceeasi concluzie se desprinde din interpretarea dispozitiilor art.6 alin.4 din noul Cod civil, "Prescriptiile, decaderile si uzucapiunile incepute si neimplinite la data intrarii in vigoare a legii noi sunt in intregime supuse dispozitiilor legale care le-au instituit."
Potrivit dispozitiilor art. 28 din Decretul - Lege nr.115/1938, pentru a se putea prescrie achizitiv, posesia trebuie exercitata timp de 20 de ani de la moartea proprietarului tabular.
Prima conditie a uzucapiunii tabulare referitoare la posesia utila este prevazuta de art.1890 Cod civil de la 1864 si este indeplinita, posesia reclamantilor asupra imobilului in discutie este o posesie utila si neviciata. Astfel, posesia a fost exercitata continuu timp de peste 20 de ani dupa moartea proprietarului tabular de reclamanti, acestia fiind in contact permanent cu imobilul, folosind neintrerupt imobilul, fara intermitente anormale, conform art.1848 Cod civil de la 1864 actualul art. 923 Noul Cod civil. Posesia a fost netulburata de nici o persoana timp de peste 20 de ani si a fost exercitata in mod pasnic, conform art.1851 Cod civil, actualul art. 924 Noul Cod civil. Posesia a fost publica, exercitata in vazul tuturor, conform art. 1847 si 1852 Cod civil actualul art. 922 art. 925 Noul Cod civil, reclamantii fiind cunoscuti in localitate ca proprietari ai imobilului.
Posesia a fost neechivoca, reclamantii au exercitat posesia cu intentia de a stapani intreg imobilul pentru sine, sub nume de proprietar, nu pentru alte persoane.
A doua conditie a uzucapiunii in sistemul de carte funciara este, de asemenea, indeplinita, posesia reclamantilor asupra imobilului a fost exercitata mai mult de 20 de ani de la moartea proprietarului tabular.
De asemenea, instanta constata ca si a treia conditie a uzucapiunii tabulare este indeplinita, proprietarul tabular fiind decedat, conform certificatului de deces eliberat de Primaria Comunei Simand (fila 14), iar in privinta proprietarului tabular MK sunt incidente concluziile hotararii CSM nr.6/17488/1154/2008.
Raportat la prevederile art. 1501 C.p.c., instanta a procedat la emiterea unei somatii, care a fost afisata timp de 6 luni la imobilul din litigiu (fila 35), la Judecatoria Chisineu Cris (fila 34), la Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (fila 36) si la Primaria Orasului Santana (fila 37), pentru ca cei interesati sa faca opozitie, in termen de o sase luni de la afisare.
Intrucat pana la termenul de judecata din data de --/--/---- nu s-a inregistrat nici o opozitie din partea vreunei persoane, instanta a procedat la solutionarea cauzei.
Avand in vedere considerentele anterior mentionate, in temeiul art.1847, art.1848, art.1851, art.1852, art.1860 si art.1890 Cod civil si art.28 din Decretul Lege nr.115/1938, art. 1051C.p.c., instanta va admite actiunea si va constata ca reclamantii a dobandit dreptul de proprietate, cu titlu de prescriptie achizitiva asupra imobilului teren intravilan situat  in Simand, inscris in CF nr. -------- Simand (CF vechi --- Simandul de Sus), nr. top. ---, in suprafata de 1483 m.p. teren intravilan si asupra cotei de 1/7 din imobilul situat in Simand nr.----, inscris in CF nr.-------- Simand( CF vechi ---- Simandul de Sus), nr.top.----, in suprafata de 2970 m.p. teren intravilan si va dispune Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Arad - Biroul de Carte Funciara Chisineu Cris sa efectueze mentiunile necesare.
In temeiul dispozitiilor art.453 C.p.c., instanta va lua act ca nu au fost solicitate cheltuieli de judecata. PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E

Admite actiunea civila formulata de reclamantii MMS, avand CNP ------------------ si MS CNP -------------------- ambii cu domiciliul in comuna Simand, nr. ---, judetul Arad, avand ca obiect uzucapiune si in consecinta:
Constata ca reclamantii a dobandit, prin uzucapiune, dreptul de proprietate asupra imobilului situat in Simand, inscris in CF nr. -------- Simand (CF vechi --- Simandul de Sus), nr. top. ----, in suprafata de 1483 m.p. teren intravilan si asupra cotei de 1/7 din imobilul situat in Simand nr.-----, inscris in CF nr.-------- Simand( CF vechi --- Simandul de Sus), nr.top.---, in suprafata de 2970 m.p. teren intravilan.
Dispune Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Arad - Biroul de Carte Funciara Chisineu Cris - sa efectueze mentiunile necesare dupa ramanerea definitiva a prezentei hotarari.
Fara cheltuieli de judecata.
Cu drept de apel in termen de 30 zile de la comunicare, ce se va depune la Judecatoria Chisineu Cri?.
Pronuntata in sedinta publica, azi, --/--/----.

               Presedinte                                                                          Grefier
            ------------------------                                                          ----------------
Red.I.I/Tehnodact.M.N.
4 ex.se com.2/
--.--.----.

reclamant   - MMS - --------------
reclamanta - MS                - ---------
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Uzucapiune (Prescriptia achizitiva)

Neindeplinirea conditiilor pentru a uzucapa. Posesie intrerupta si neexercitata ulterior sub nume de proprietar - Decizie nr. 116 din data de 01.04.2015
Actiune respinsa fata de paratul decedat - Decizie nr. 16 din data de 17.01.2014
Cerere de uzucapiune intemeiata pe Codul civil - Decizie nr. 354 din data de 28.04.2011
Uzucapiune - Decizie nr. 42 din data de 20.01.2011
Dobandirea unui imobil prin prescriptie achizitiva - Decizie nr. 970 din data de 03.12.2010
Uzucapiune - Decizie nr. 951 din data de 02.12.2010
Uzucapiune - Decizie nr. 222 din data de 25.03.2010
Uzucapiune - Decizie nr. 407 din data de 31.05.2010
Uzucapiunea-mod de dobandire a dreptului de proprietate. - Decizie nr. 79 din data de 04.02.2010
Uzucapiune-mod de dobandire a dreptului de proprietate - Sentinta civila nr. 150 din data de 05.03.2009
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 681 din data de 12.09.2012
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 117 din data de 25.01.2012
uzucapiune - Sentinta civila nr. 629 din data de 09.12.2009
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 6 din data de 08.01.2009
Uzucapiune in regim de carte funciara. Legea aplicabila. Uzucapiunea extratabulara. - Decizie nr. 338 din data de 02.10.2009
Art. 304 pct. 5 cod procedura civila - Decizie nr. 100 din data de 02.02.2006
uzucapiune si accesiune - Sentinta civila nr. 2955 din data de 11.04.2011
- Sentinta civila nr. 4508 din data de 10.06.2010
- Sentinta civila nr. 489 din data de 27.01.2009
- Sentinta civila nr. 6012 din data de 28.10.2005