InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Caracal

Divort cu minori

(Sentinta civila nr. 119 din data de 17.01.2014 pronuntata de Judecatoria Caracal)

Domeniu Minori | Dosare Judecatoria Caracal | Jurisprudenta Judecatoria Caracal

Prin cererea inregistrata la data de 26.08.2013 pe rolul Judecatoriei Caracal sub nr. 4770/207/2013, reclamanta R.M. a chemat in judecata pe paratul R.P., solicitand instantei ca prin sentinta ce se va pronunta sa se declare desfacuta casatoria incheiata  intre parti la data de  25.04.1998, inregistrata sub nr. 3  in Registrul de casatorii al  Primariei com. Dobrun, jud. Olt din vina exclusiva a paratului, revenirea reclamantei la numele avut anterior incheierii casatoriei, acela de ,, B_", exercitarea autoritatii parintesti in comun, stabilirea domiciliului copiilor minori R.M.B., nascuta la data de 16.06.1997 si R.S.I., nascuta la data de 04.05.2008, la domiciliul mamei.
In motivarea cererii, s-a aratat ca partile s-au casatorit la data de 25 aprilie 1998, conform certificatului de casatorie seria CA. nr. 658900, inscris in Registrul de stare civila sub nr. 3 din data de 25.04.1998, eliberat de catre Primaria comunei Dobrun, judetul Olt.
Reclamanta a mentionat ca, relatiile de familie sunt grav si iremediabil vatamate, deoarece paratul nu isi mai indeplineste obligatiile conjugale, obligat-o pe aceasta sa paraseasca domiciliul conjugal, in prezent, fiind despartiti in fapt, iar aceasta situatie se datoreaza starii de betie in care se afla paratul  aproape in permanenta, precum si a comportamentului violent pe care il are fata de aceasta.
Precizeaza reclamanta ca, in prezent locuieste in gazda la familia L. C., din com. Maruntei, sat Malu Rosu, jud. Olt (localitate in care a copilarit), intrucat a fost alungata de la domiciliul comun, iar in acest sens a facut numeroase sesizari la Postul de politie al Comunei Dobrun, in care a relatat situatia de fapt, situatie care persista si in prezent, paratul interzicandu-i in mod violent sa-si faca datoria de sotie si mama.
Din casnicia partilor au rezultat trei copii, respectiv : R.I.V., nascut la data de 30.07.1994 (in prezent major), R.M.B., nascuta la data de 16.06.1997 si R.S.I., nascuta la data de 04.05.2008. In tot acest timp, paratul nu s-a ocupat sub nicio forma de cresterea si educarea celor trei copii si nu a contribuit nici financiar la cheltuielile familiei .
Reclamanta a precizat ca a tolerat acest comportament al paratului, in interesul copiilor, facandu-i  cunoscut acestuia, intre altele, si faptul ca isi doreste refacerea viatii de familie ca la inceput, pentru a readuce relatiile de familie pe drumul firesc, sa fie crescuti copii in liniste, sa se respecte si  aprecieze reciproc, insa a fost in zadar.
Aceste demersuri, facute in repetate randuri, in vederea incetarii acestei situatii si pentru incercarea de a pastra casatoria, de a mentine familia unita, au fost un esec de fiecare data, intrucat paratul, evitand in mod categoric o solutionare a problemelor, a continuat sa-i interzica, in mod violent, sa vina acasa .
Motivele privind desfacerea casatoriei  sunt determinate de fapte reale care, in mod obiectiv reprezinta gravitate si care indreptatesc despartirea reclamantei de parat. Desfacerea casatoriei prin divort are punctul de plecare in esenta afectiv morala a casatoriei, sens in care chiar dispozitiile legale prevad in mod expres ca relatiile de familie se bazeaza pe prietenia si afectiunea reciproca a sotilor, pe respectul unuia fata de celalalt, constituind mobilul determinant al casatoriei si fundamentul moral al comunitatii de viata a sotilor.
Prin urmare, daca acest fundament lipseste casatoria inceteaza de a mai fi morala. Practica judiciara in materie, consacrata chiar de instanta suprema a statuat faptul ca, in orice relatie de familie se traieste un interes social, avand fundament in esenta morala a acesteia, realizata pe prietenia si afectiunea reciproca a sotilor ori, atunci cand elementul moral si afectiv lipseste este evident ca institutia casatoriei nu mai corespunde menirii pentru care este reglementata si ocrotita de lege, devenind pur formala si, in opinia mea chiar imposibila.
Asadar, avand in vedere cele mai sus expuse, continuarea casatoriei este vadit imposibila, drept pentru care solicit admiterea cererii asa cum a fost formulata .
In  drept, isi intemeiaza actiunea pe dispozitiile art. 373 lit. b), art. 379 alin. (1), art. 383 alin. (3), art. 397, art. 400 alin. (1) - (2) si art. 402 din Codul Civil, precum si pe dispozitiile art. 194, art. 914 si urmatoarele din Noul Cod de procedura civila, iar in dovedire solicita administrarea probelor cu inscrisuri, martorul Stroe Ion si interogatoriul paratului.
Se ataseaza incrisuri, respectiv, certificatului de casatorie Seria CA. Nr. 658900, acte de stare civila, imputernicire avocatiala, taxa judiciara de timbru, certificat de informare cu privire la procedura medierii.
La data de 27.09.2013 paratul a depus intampinare, prin care solicita respingerea actiunii, ca neintemeiata, cu cheltuieli de judecata si cerere reconventionala, prin care solicita sa se declare desfacuta casatoria incheiata  intre parti, din vina exclusiva a sotiei reclamante - parate;  sa  se dispuna ca domiciliul  minorelor R.M.B. si R.S.I., sa fie stabilit la parat, urmand ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata de ambii parinti; sa fie obligata parata la plata unei pensii lunare de intretinere in favoarea minorilor in cuantum de 1/3 din veniturile ce realizeaza; sa se dispuna ca reclamanta parata sa-si reia numele avut inainte de casatorie, acela de Bebece, cu cheltuieli de judecata.
In motivarea cererii reconventionale, paratul a aratat ca partile s-au casatorit la data de 25 04 1998, casatoria acestora fiind inregistrata in registrul starii civile la nr. 3 din 25.04.1998 in Registrul de casatorii al Primariei com. Dobrun, iar inainte de incheierea casatoriei, partile au trait in relatii de concubinaj o perioada mai mare de timp de aproximativ 5 ani, fiind in prezent despartiti in fapt din data de 05. 05. 2013, cand parata a parasit  domiciliul conjugal, mutandu-se  definitiv in locuinta concubinului sau L. M., in comuna Maruntei, sat Malu Rosu, judetul Olt.
Din relatia si casatoria partilor se arata cu au rezultat trei copii, respectiv cele doua minore si un baiat, R.I.V. care este acum major, avand varsta de 19 ani.
Se arata ca, in timpul concubinajului si o perioada scurta de timp dupa incheierea casatorie, partile au avut un trai linistit si o viata frumoasa, dar dupa nasterea minorei R.S.I., reclamantei parate a inceput sa neglijeze viata de familie si sa plece destul de des din domiciliul comun in compania unor barbati.
Astfel, arata paratul ca fiind la munca in timpul zilei, reclamanta o lasa pe cea minora R.S.I. in grija unei vecine si pleca de acasa, avand diverse escapade cu diversi barbati.
Arata paratul ca, reclamanta a parasit domiciliul conjugal de cel putin 3 ori pentru perioade mai lungi, iar acesta era persoana care se ocupa atat cresterea si supravegherea minorelor, cat si de treburile gospodaresti, fiind ajutat de fiul sau major si de bunica paterna, iar de la  despartirea in fapt parata nu se mai ingrijeste nici de cresterea celor doua minore si nu a mai contribuit cu nimic la intretinerea acestora.
Considera ca  poate avea grija de minore care de la despartirea in fapt locuiesc numai cu acesta,  R.M.B. fiind eleva de liceu, iar minora R.S.I. merge la gradinita, motiv pentru care a solicitat ca acestora sa li se stabileasca locuinta la tatal, acesta  fiind capabil sa le ofere un trai decent si o viata linistita.
Dat fiind ca relatiile dintre parat si reclamanta sunt grav si iremediabil vatamate, datorita comportamentului de neinteles al acesteia, s-a solicita instantei admiterea cererii reconventionale, astfel cum a fost ea formulata si sa respingerea cererii principale.
In dovedire, solicita probele testimoniala si cu inscrisuri.
Au fost efectuate anchete sociale de catre cele doua autoritati tutelare de la domiciliul partilor, iar in Camera de Consiliu, conform disp. art. 264 Ncpc, s-a procedat la ascultarea minorei R.M.B., care a declarat instantei ca doreste sa-i fie stabilita locuinta in domiciliul tatalui sau.
De asemenea, s-a procedat la luarea interogatoriului paratului R.P., iar la solicitatrea partilor au fosta udiati martorii S. I., M. C. si S. M.
Din examinarea probatoriului administrat in cauza, instanta a retinut urmatoarea situatie de fapt:
In data de 25.04.1998 a fost incheiata casatoria intre reclamanta si parat, fiind  inregistrata sub nr. 3  in Registrul de casatorii al  Primariei com. Dobrun, jud. Olt, iar  din aceasta au rezultat  trei copii  R.I.V., nascut la data de 30.07.1994 (in prezent major), R.M.B., nascuta la data de 16.06.1997 si R.S.I., nascuta la data de 04.05.2008.
S-a demonstrat ca, din relatia de casatorie au rezultat minorii, care de la data despartirii definitive in fapt au ramas in grija  si ingrijirea exclusiva a tatalui acestora.
Coroborand materialul probator administrat in cauza, instanta retine faptul ca intre sotii R. au avut loc mai multe discutii ce au culminat de fiecare data cu parasirea domiciliului conjugal de catre reclamanta.
Potrivit dispozitiilor martorilor M.C., cat si martorei S. M., reclamanta a parasit de fiecare domiciliul comun fara a avea motive intemeiate, lasand de fiecare minorii in grija si intretinerea exclusiva a tatalui acestora.
Personal martorul M.C. a auzit cand reclamanta spunea rudelor acestora si vecinilor ca este insarcinata, avand o relatie de uniune consensuala cu un barbat din orasul Dragasani, jud. Valcea.
In conf. cu dispoz. art.373 lit.b C. civil, divortul poate avea loc atunci cand, din cauza unor motive  temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila.
In acest caz, divortul se poate pronunta,  daca instanta stabileste culpa unuia dintre sot in destramarea casatoriei, potrivit dispoz. art.379 C. civil.
In cauza de fata din probele administrate instanta urmeaza sa retina culpa exclusiva a reclamantei in destramarea raporturilor de familie, aceasta fiind cea care a plecat din domiciliul conjugal,  fara a mai revenit acasa, nu a pastrat legatura cu familia si nu a contribuit,  la cresterea si educarea minorilor.
Astfel, instanta apreciaza ca vinovata de destramarea relatiilor de familie se face in mod exclusiv reclamanta, care a parasit familia, si in consecinta urmeaza sa admita cererea reconventionala formulata de paratul-reclamant pentru a se declara desfacuta casatoria incheiata intre parti  in data de 25.04.1998, din vina exclusiva a reclamantei.
In conformitate cu dispoz. art.396 C. civil  instanta hotaraste odata cu pronuntarea divortului asupra raporturilor dintre parintii divortati si copii lor minori, tinand seama de  interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de ancheta psihosociala, precum si daca este cazul de invoiala parintilor pe care ii asculta, copii fiind ascultati obligatoriu  potrivit dispoz. art.264 C. civil, daca au implinit varsta de 10 ani.
In conformitate cu dispoz. art.400 C. civil instanta urmeaza sa stabileasca locuinta  minorilor R.M.B., nascuta la data de 16.06.1997 si R.S.I., nascuta la data de 04.05.2008, in domiciliul tatalui lor, din com. Dobrun, sat Ulmet, str. E_.. , nr. _., jud. Olt.
Din  probele existente la dosar retine instanta ca, paratul s-a ingrijit in mod constant de la nasterea minorilor pana in prezent, fiind preocupat sa le asigure un  trai si conditii  decente de crestere si dezvoltare.
In art.487 C. civil  este prevazut continutul autoritatii parintesti, constand in dreptul si indatorirea parintilor de a creste copilul ingrijind de sanatatea lui fizica, psihica si intelectuala, de educatia, invatatura si pregatirea profesionala a acestuia, potrivit propriilor lor convingeri, insusirilor si nevoilor copilului; ei sunt datori sa dea copilului orientarea si sfaturile necesare exercitarii corespunzatoare a drepturilor pe care legea le recunoaste acestuia.
Astfel, instanta apreciaza ca  interesul minorilor este acela ca autoritatea parinteasca sa fie atribuita ambilor parinti .
Conform dispoz. art.402 alin.1 C.civ. instanta de tutela, prin hotararea de divort, stabileste contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor, iar potrivit art. 499 cod. Civ. tatal si mama sunt obligati, in solidar, sa dea intretinere copilului lor minor, asingurandu.i cele necesare traiului, precum si educatia, invatatura.
Instanta constatand ca fundamentul legal al obligatiei de intretinere subzista, in cauza, avand in vedere nevoile minorilor, dar si posibilitatile materiale ale reclamantei, instanta apreciind ca suma de 130 lei este suficienta pentru intretinerea, educarea fiecarui minor, urmeaza sa-o oblige pe reclamanta la plata sumei de 130 lei lunar in favoarea fiecarui minor, ce va fi datorata incepand cu data de 27.09.2013 si pana la intervenirea unei cauze de stingere ori modificare a obligatiei de intretinere.
In baza dispoz. art. 383 alin. 3 noul Cod civil,  reclamanta  va reveni la numele avut anterior incheierii casatoriei, acela de " B__". Admite  in parte actiunea  formulata de  reclamanta   R.M. L.,  cu domiciliul ales pentru comunicarea actelor de procedura la Cab. Av. N. L.  cu sediul   profesional  in Slatina, str. M__.., nr. _. , jud. Olt   impotriva paratului  R.P., domiciliat  in com. Dobrun, sat Ulmet, str. E___ , nr. _., jud. Olt, avand ca obiect divort  cu  minori.
Admite cererea reconventionala formulata de paratul - reclamant R.P..
 Dispune desfacerea casatoriei  incheiata intre parti  la data de  25.04.1998, inregistrata sub nr. 3  in Registrul de casatorii al  Primariei com. Dobrun, jud. Olt, din culpa exclusiva a reclamantei.
Atribuie autoritatea parinteasca privind pe minorii R.M.B., nascuta la data de 16.06.1997 si R.S.I., nascuta la data de 04.05.2008,  ambilor parinti.
Stabileste locuinta  minorilor R.M.B., nascuta la data de 16.06.1997 si R.S.I., nascuta la data de 04.05.2008, in domiciliul tatalui lor, din com. Dobrun, sat Ulmet, str. E__.. , nr. _., jud. Olt.
Obliga  reclamanta la plata unor pensii lunare de intretinere in cuantum de 130 lei lunar in favoarea fiecarui minor (130 lei lunar in favoarea minorei R.M.B.  si 130 lei lunar in favoarea minorei R.S.I.), ce va fi datorata incepand cu data de 27.09.2013 si pana la intervenirea unei cauze de stingere ori modificare a obligatiei de intretinere.
Dispune ca reclamanta sa-si reia numele avut anterior incheierii casatoriei, acela de ,, B_..".
Postat 31.01.2014
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010