InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Caracal

Minori

(Sentinta civila nr. 2348 din data de 12.06.2013 pronuntata de Judecatoria Caracal)

Domeniu Minori | Dosare Judecatoria Caracal | Jurisprudenta Judecatoria Caracal

Prin cererea inregistrata  sub nr.1071/207/2013 reclamantul AMG a solicitat instantei ca prin sentinta ce se va pronunta, in contradictoriu cu parata OD sa se  dispuna exercitarea autoritatii parintesti privind pe minora  AAL nascuta in data de _.2003, de catre ambii parinti, stabilirea legaturilor personale cu minora in domiciliul sau dupa un  program anume stabilit: o saptamana in vacanta de  primavara, o saptamana in vacanta de iarna si o luna in vacanta de vara (august).
In motivarea cererii, arata reclamantul, ca a fost casatorita cu parata, iar prin sentinta civila nr.5280 din 3 dec.2009 pronuntata de Judecatoria Caracal in dosarul civil nr_./207/2009 s-a  desfacut prin divort casatoria, fiindu-i incredintata minora spre crestere si educare mamei parate.
Sustine reclamantul, ca in prezent parata locuieste  impreuna cu minora in Italia , iar de circa 3 ani de zile , desi exista hotarare judecatoreasca , parata nu a permis niciodata reclamantului sa o ia pe minora  in domiciliul sau.
Se arata de asemenea, ca minora este inscrisa la scoala in Italia, iar in prezent situatia acesteia s-a inrautatit considerabil, deoarece parata nu are un loc de munca stabil, nu are o locuinta proprie, atat pe teritoriul Italiei cat si in tara,
Sustine reclamantul ca programul de vizitare al minorei stabilit de instanta nu a fost niciodata stabilit de parata care nu a adus-o pe minora in tara, tocmai cu intentia de a o indeparta de tata si de rudele sale din Romania.
In drept, se invoca dispoz. art.-397, 401, 261, 262, 263 C. civil.
In sprijinul si dovedirea cererii s-a anexat la dosar copia sentintei civile nr. 5280 din 3 dec.2009 pronuntata de Judecatoria Caracal in dosarul civil nr.3058/207/2009 si chitanta privind achitarea taxei judiciare de timbru.
In data de 15.02.2013  parata-reclamanta OD a formulat cerere reconventionala  solicitand exercitarea autoritatii parintesti in mod exclusiv de catre aceasta in ceea ce priveste pe minora AAL nascuta in data de ...2003, stabilirea locuintei (rezidentei) minorei in Italia, _., modificarea programului de legaturi personale cu minora, incuviintat reclamantului,   in baza sentintei civile nr.5280/2009, in sensul incuviintarii legaturilor personale  in vacanta de iarna si in vacanta de vara cu posibilitatea luarii minorei in domiciliul tatalui si  obligarea acestuia de a o aduce pe  minora in domiciliul  sau din Italia; obligarea reclamantului la plata majorata a pensiei de intretinere.
In motivarea cererii arata parata-reclamanta  ca prin sentinta civila nr.5280/3.12.2009 s-a dispus desfacerea casatoriei, iar minora a fost incredintata spre crestere si educare acesteia, stabilindu-se program de legaturi personale cu aceasta  pentru tatal  reclamant.
Precizeaza parata- reclamanta, ca impreuna cu minora   au resedinta stabilita in Italia, _,  minora fiind inscrisa  la scoala din loc. O_ in clasa a IV-a, in anul scolar 2012-2013.
In drept, se invoca dispoz. art.398, 403, 499 si art.531 N.C.C.
S-a anexat la dosar  chitanta privind achitarea taxei judiciare de timbru, procura speciala  autentificata sub nr.496 din 14.02.2013, cartea de identitate a paratei, , copia sentintei civile nr.5280/3.12.2009.
La termenul din data de 13.03.2013 paratul a depus la dosar intampinare, solicitand respingerea cererii reconventionale formulata  de parata OD.ca nelegala si netemeinica.
S-a invederat instantei ca exercitarea autoritatii parintesti exclusiv de catre parata, este o masura extrema,  similara cu cea  a decaderii din drepturile parintesti si este prejudiciabila intereselor minorei AL.
Pe de alta parte, se arata ca, pastrarea legaturilor permanente cu tatal este benefica minorei si o poate ajuta in toate deciziile pe care aceasta le are de luat, iar  o relatie normala parinte-copil impune dreptul copilului de a se bucura de ambii parinti care se pot ocupa de ingriji de cresterea si educarea minorei, fara a-i produce traume sau suferinte.
La termenul din data de 27.03.2013 s-a dispus efectuarea anchetelor psihosociale la domiciliile partilor, fiind  inaintata ancheta sociala efectuata de catre autoritatea tutelara de pe langa Primaria comunei B_ jud. Olt cat si ancheta sociala efectuata de catre  Serv. Social si Invatamant Public din cadrul Primariei din O_ - Italia.
In conformitate cu dispoz. art.264 C. civil, a fost ascultata in camera de consiliu minora exprimandu-si optiunea ca pe viitor sa locuiasca impreuna cu mama sa in domiciliul careia se afla in prezent.
De asemenea, au fost audiati martorii  PI si CA ale caror declaratii au fost consemnate si atasate la dosar.
Examinand intregul material probator administrat in cauza, instanta a retinut urmatoarea situatie de fapt:
Prin sentinta civila nr. 5280 din 3 dec.2009 pronuntata de Judecatoria Caracal in dosarul civil nr_/207/2009 s-a declarat desfacuta casatoria incheiata  intre parti in data de 30.11.2002, din vina ambilor soti,  fiindu-i incredintata  mamei parate minora  AAL nascuta in data de _.2003.
Potrivit dispoz. art.483 alin.1 C. civil  autoritatea parinteasca este ansamblul de drepturi  si indatoriri care privesc atat persoana cat si bunurile copilului si apartin in mod egal ambilor parinti.
Conf. alin.2 al aceluiasi text de lege, parintii exercita autoritatea parinteasca numai in interesul superior al,copilului, cu respectul datorat persoanei acestuia si il asociaza pe copil la toate deciziile care il privesc tinand cont de varsta si de gradul sau de maturitate, iar potrivit alin.3 ambii parinti raspund pentru cresterea copilului lor minor.
Ori de cate ori,  exista neintelegeri intre parinti cu privire  la exercitiul drepturilor  sau la indeplinirea indatoririlor parintesti,  instanta de tutela, dupa ce ii asculta pe parinti si luand in considerare conditiile raportului referitor la ancheta psihosociala, hotaraste interesul superior al,copilului. Ascultarea copilului este obligatorie.
In actuala reglementare a Codului civil instanta constata faptul ca, autoritatea parinteasca  revine ambilor parinti  si numai in situatii exceptionale  si strict prevazute de lege, autoritatea parinteasca  poate sa fie exercitata de catre  un singur parinte si numai in urmatoarele situatii prev. de art.507 NCCiv.: daca unul dintre parinti este decedat, declarat mort prin hotarare judecatoreasca, pus sub interdictie,  decazut din exercitiu drepturilor parintesti sau daca, din orice motiv,  se afla in neputinta de a-si exprima vointa.
Ori, in prezenta cauza, instanta apreciaza ca interesul superior al minorei,  justifica ca ambii parinti  sa exercite impreuna si in mod egal autoritatea parinteasca, intrucat dispoz. art.503 alin.1 NCCiv prevad ca, parintii exercita impreuna si in mod egal autoritatea parinteasca.
Avand in vedere considerentele expuse mai sus, instanta va admite in parte actiunea formulata de reclamant sub aspectul capatului de cerere privind modul de exercitare al autoritatii parintesti.
Cat priveste cererea reconventionala formulata de parata reclamanta, instanta urmeaza sa o admita in parte, retinand ca:
Potrivit noilor reglementari prev. in Codul Civil in art.400 alin.1 se prevede ca in lipsa  intelegerii dintre parinti  sau daca aceasta este contrara interesului superior al copilului, instanta stabileste locuinta copilului minor la parintele cu care locuieste in mod statornic.
Conform materialului probator administrat in cauza, referat de ancheta psihosociala intocmit de catre Serviciul abilitat din cadrul Primariei O.. - Italia, rezulta faptul ca, minora  AL locuieste impreuna cu mama sa in Italia, la aceeasi adresa din O_ incepand cu data de 15.10.2008.
Instanta retine faptul ca, minora frecventeaza in mod regulat clasa a IV-a din Scoala Primara din O_ obtinand rezultate foarte bune, fiind bine integrata in clasa si printre colegi.
De asemenea, se retine si faptul ca, minora este foarte bine ingrijita de catre mama, cele doua locuind intr-un imobil inchiriat, adecvat, curat si mobilat, aceasta avand propria sa camera, mobilata corespunzator, adecvata varstei sale,  copilul exprimandu-si optiunea atat in fata instantei de judecata cat si in fata asistentului social din cadrul Primariei din O., ca este bine cu mama si vrea sa ramana cu aceasta.
Se constata de asemenea, ca potrivit referatului de ancheta sociala, mama minorei a lucrat intotdeauna cu demnitate si seriozitate, iar in luna mai 2013 aceasta va incepe sa lucreze la o unitate  de cazare hoteliera din O...
Cele constatate  in referatul de ancheta psihosociala intocmit de Serv. specializat din cadrul Primariei O.., se coroboreaza si cu depozitia martorului C. A., martor care a constatat personal  conditiile locative ale minorei, din Italia.
Ori, in aceasta cauza instanta constata ca, situatia minorei AL,  care locuieste impreuna cu mama pe teritoriul Italiei este una benefica minorei, mama fiind cea care ii acorda acesteia sprijinul material si moral in dezvoltarea fizico-psihica de care se bucura copilul.
Cum minora, de la data despartirii prin divort a parintilor a locuit  in permanenta alaturi de mama sa,  instanta apreciaza ca interesul superior al copilului impune ca stabilirea locuintei sa se faca conform  criteriilor mai sus mentionate.
Deci, locuinta minorei va fi stabilita in locuinta mamei acesteia, rezidenta in Italia loc. O_.
Prin cererea de chemare in judecata, reclamantul a  solicitat instantei si stabilirea legaturilor personale cu minora care sa se desfasoare in mod efectiv in interesul minorei, considerand: ca mama sa fie obligata s-o aduca in domiciliul tatalui pe minora in cadrul unui
program de legaturi personale de o saptamana in cadrul vacantei de primavara,  o saptamana in cadrul vacantei de iarna si o luna in vacanta de vara (luna august) urmand ca acesta sa o readuca pe minora in domiciliul mamei sale.
Potrivit art.403 C. civil in cazul schimbarii imprejurarilor, instanta poate  modifica masurile cu privire la  drepturile si indatoririle parintilor divortati fata de copii lor minori la cererea oricaruia dintre parinti sau a unui alt membru de familie a copilului, a institutiei de ocrotire, a institutiei publice specializate pentru protectia copilului sau a procurorului.
Instanta constata faptul ca, prin cererea reconventionala si mama a solicitat modificarea programului de legaturi personale cu minora incuviintat  reclamantului in baza sentintei civile nr_./3.12.2009 pronuntata de Judecatoria Caracal in dosarul nr.3058/207/2009, in sensul incuviintarii legaturilor personale in vacanta de iarna si in vacanta de vara cu posibilitatea luarii minorei in domiciliul reclamantului si obligatia acestuia de a o aduce pe minora in domiciliul (rezidenta) paratei de pe teritoriul Italiei la adresa mentionata.
Retine instanta faptul ca, minora AL in Italia nu beneficiaza de vacanta de primavara, avand vacanta de iarna si vacanta de vara, fapt pentru care, conform dispoz. art.401 N.C.Civ. instanta va incuviinta legaturi personale reclamantului cu fiica sa conform programului:  o saptamana  in vacanta de iarna   si  2 saptamani in vacanta de vara ( in luna  august ) , cu posibilitatea luarii minorei  de catre tata in domiciliul  acestuia  din Romania si obligatia acestuia  de a o inapoia pe minora  si a o  readuce  in domiciliul   ( resedinta ) mamei sale din  Italia , O_. . 
La stabilirea acestui program de vizita, instanta va avea in vedere strict interesul superior al minorului, dar si dreptul parintelui separat de copilul lui de a avea legaturi personale cu acesta,  cu mentiunea ca,  acest drept al tatalui nu incumba o obligatie din partea mamei de a suporta cheltuielile materiale constand in c/v costului transportului minorei din  Italia - Romania si invers, fapt pentru care instanta  il va obliga pe reclamant la suportarea  cheltuielilor transportului minorei atat la venirea in tara cat si la plecare.
In baza dispoz. art.499 C. civil, tatal si mama sunt obligati in solidar sa dea intretinere copilului lor minor, asigurandu-i cele necesare traiului, precum si educatia, invatatura si pregatirea sa profesionala.
Prin urmare, reclamantul va fi obligat la plata unei pensii de intretinere in favoarea minorei in cuantum de 170 lei lunar, avand in vedere venitul minim pe economia nationala la care se raporteaza cota de ¼ , intrucat acesta nu realizeaza venituri nefiind angajat in munca.
Pensia de intretinere se va datora incepand cu data solicitarii, respectiv 15.02.2013 pana la intervenirea unei cauze de modificare sau de incetare a obligatiei, instanta avand in vedere faptul ca, in prezent au crescut nevoile de crestere si educare ale minorei, fata de data pronuntarii sentintei civile nr_./2009, crescand de asemenea si venitul minim pe economia nationala, din Romania.
Compenseaza cheltuielile de judecata, in parte si obliga reclamantul la plata sumei de 2000 lei cu titlu de cheltuieli de judecata catre parata.
Postat 27.06.2013
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010