InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Campulung

divort

(Sentinta civila nr. 574 din data de 26.03.2010 pronuntata de Judecatoria Campulung)

Domeniu Chemare in judecata (actiuni, cereri) | Dosare Judecatoria Campulung | Jurisprudenta Judecatoria Campulung

Dosar nr. ....../205/2010 (Numar in format vechi ....../2010)

R O M A N I A

JUDECATORIA CAMPULUNG JUDETUL ARGES
SENTINTA CIVILA NR. 574
Sedinta publica de la 26 martie 2010
Completul compus din:
         PRESEDINTE : ___..
             GREFIER :  ____..

Pe rol judecarea cauzei minori si familie privind pe reclamanta N.A.M., domiciliata in __ si pe paratul N. D.E., domiciliat ____., avand ca obiect divort.
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns: reclamanta personal si asistata de avocat C.M., paratul personal si asistat de avocat C. N., lipsind autoritatea tutelara.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care, reclamanta avand cuvantul arata ca staruie in actiunea de divort, pronuntarea unei hotarari nemotivate privind desfacerea casatoriei.
Paratul, avand cuvantul, arata ca este de acord cu divortul, minorul rezultat din casatorie sa fie incredintat reclamantei spre crestere si educare, pronuntarea unei hotarari nemotivate  privind divortul.
Avocat C. N. pentru parat depune la dosar completare la cererea reconventionala pe care o comunica aparatorului reclamantei aratand ca se impune disjungerea acesteia.
Avocat C. M. pentru parata , avand cuvantul, solicita disjungerea completarii la cererea reconventionala si acordarea unui termen pentru a lua cunostinta de cuprinsul acesteia.
Instanta disjunge completarea la cererea reconventionala pentru care acorda termen de judecata la data de 16 aprilie 2010 si acorda cuvantul partilor asupra probelor pe care inteleg sa le administreze in cauza.
Avocat C. M. pentru reclamanta, avand cuvantul, solicita incuviintarea probei cu un martor in dovedirea actiunii, martor care este prezent in instanta si care sa fie audiat la termenul de astazi.
Avocat C. N. pentru parat arata ca isi insuseste martorul propus de reclamanta si nu are alte probe de solicitat.
Instanta incuviinteaza proba testimoniala solicitata de aparatorul reclamantei apreciind ca este utila solutionarii cauzei si procedeaza la audierea martorului B.O. I. sub prestare de juramant conform legii, depozitia sa fiind consemnata si atasata la dosar.
In cauza nu s-au formulat alte cereri.
Instanta, avand in vedere actele dosarului, nemaifiind alte cereri, constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul in fond.
Avocat C.  M. pentru reclamanta, avand cuvantul, solicita admiterea actiunii, desfacerea casatoriei din vina ambilor soti, pronuntarea unei hotarari nemotivate in ceea ce priveste divortul, a se incuviinta ca dupa desfacerea casatoriei reclamanta sa revina la numele avut anterior casatoriei spre a se numi Balan, a fi incredintat reclamantei spre crestere si educare minorul rezultat din casatoria partilor, paratul sa fie obligat la plata unei pensii lunare de intretinere in favoarea minorului in cota procentuala, a se lua act ca reclamanta este de acord cu programul de vizitare a minorului de catre parat astfel cum s-a solicitat.
Avocat C. N. pentru parat , avand cuvantul, solicita admiterea actiunii si a cererii reconventionale, desfacerea casatoriei din vina ambilor soti, pronuntarea unei hotarari nemotivate referitor la divort, reclamanta sa revina la numele avut anterior casatoriei, este de acord ca minorul rezultat din casatorie sa fie incredintat reclamantei spre crestere si educare, paratul sa plateasca o pensie lunara de intretinere in favoarea minorului , a se stabili pentru parat program de vizitare a minorului astfel cum s-a solicitat.
Aparatorii partilor arata ca in situatia pronuntarii unei sentinte in sensul celor solicitate, reclamanta si paratul inteleg sa renunte la exercitarea cailor de atac impotriva sentintei.

I N S T A N T A

Asupra cauzei de fata, deliberand asupra cauzei, constata:
Prin actiunea civila nr. ....../205/2010 (Numar in format vechi ....../2010), inregistrata la data de 23.02.2010, reclamanta N.A.M., a chemat in judecata pe paratul N. D. E., pentru ca prin hotarare judecatoreasca sa se desfaca casatoria din vina ambilor soti, pentru ca dupa desfacerea casatoriei sa reia numele avut anterior, acela de "B." - pentru a-i fi incredintat spre crestere si educare - minorul N. S. -I.si pentru a fi obligat paratul la plata unei pensii de intretinere in favoarea minorului.
In motivarea actiunii, reclamanta arata ca partile s-au casatorit la data de 19.08.2006, iar din casatoria lor a rezultat minorul N. S.-I., in varsta de 6 luni, aflat in prezent la reclamanta.
Tot reclamanta mai arata ca datorita nepotrivirii de caracter, partile s-au despartit la data de 14.02.2010, in prezent aceasta, locuind impreuna cu minorul in domiciliul parintilor sai  din Campulung.
In drept, reclamanta isi intemeiaza actiunea pe disp. art. 38, art. 40, 42 si 94 C.fam.
La dosarul cauzei, reclamanta a depus la dosar certificatul de casatorie, certificatul de nastere al minorului si cartea sa de identitate.
La data de 24.03.2010, paratul a depus la dosar intampinare si cerere reconventionala.
Prin intampinare, arata ca este de acord cu toate aspectele de cerere din actiunea reclamantei.
Prin cererea reconventionala, paratul-reclamant solicita obligarea reclamantei-parate sa-i permita sa aiba legaturi personale cu minorul N. S.-I. la domiciliul sau, dupa urmatorul program stabilit cu reclamanta, de comun acord, respectiv in fiecare saptamana, miercuri, intre orele 16.00 - 19.00, duminica, intre orele 10.00 - 13.00 si de ziua minorului, 3 ore la domiciliul sau.
In drept, paratul-reclamant isi intemeiaza cererea la 114-119 rap. la art. 608 si urm. C.p.civ., art. 38, 39 si urm. C.fam.
La randul sau, paratul a depus, in copie, procesul verbal incheiat la 07.03.2010 si cartea sa de identitate.
La data de 26.03.2010, paratul-reclamant si-a completat cererea reconventionala, prin care solicita dizolvarea comunitatii de bunuri dobandite de parti in timpul casatoriei si retinerea pasivului al masei partajabile, compus din contravaloarea creditelor contractate de la CEC, din care a mai ramas de achitat suma de 18.384 lei, plus dobanzi, potrivit contractului nr. RQ07060424062933/2007 si cel de la BCR din care a mai ramas de achitat suma de 13.155 lei si dobanzi, conform contractului nr. 2275/2006.
Totodata, paratul, solicita sa se retina ca suprafata de 739 mp teren fanete, situat in Campulung - este bunul sau propriu, avand o contributie de 100 % la achizitionarea acestuia.
In motivarea cererii reconventionale, paratul arata ca partile au dobandit in timpul casatoriei, urmatoarele bunuri: - un autoturism, marca Logan Laureat, de culoare gri, cu nr. inmatriculare AG-09-_., evaluat la 200 lei, aragaz si hota, masina de spalat, marca Zanussi, masina de calcat, marca Tefal, mobila dormitor mic, 3 televizoare, 1 LCD, marca LG, calculator, mobila de bucatarie suspendata, covoare hol, masuta sufragerie.
De asemenea, paratul arata ca in timpul casatoriei a contractat cu parata doua credite la CEC si BCR, in valoare 22.200 lei si respectiv 16.000 lei pe care le-au folosit la renovarea apartamentului unde au locuit si au efectuat mai multe imbunatatiri:  au pus gresie, faianta pe hol, bucatarie si in cele doua bai, au montat cada colt in baie, au pus geam termopan la sufragerie, au montat calorifere la bucatarie, sufragerie si bai, s.a.
Din contravaloarea celor doua credite, conform graficului de rambursare s-au achitat sumele de 10.678 lei - la CEC, ramanand de achitat suma de 18.384 lei, plus dobanzile aferente si 13.815 lei - la BCR, ramanand de achitat suma de 13.155 lei, plus dobanzi.
Mai arata paratul ca televizorul LCD, marca LG  a fost achizitionat cu contractul de credit nr. 2008 - 193845, iar calculatorul cu contractul de credit nr. 750358/2009 si factura fiscala nr. 295874/2008.
Totodata, paratul, solicita sa se retina ca suprafata de 739 mp teren fanete, situat in Campulung, conform contractului de vanzare-cumparare nr. 372/2009 este bunul sau propriu, avand o contributie de 100 % la achizitionarea acestuia, avand in vedere ca sumele de bani i-au fost date exclusiv de parintii sai, iar reclamanta-parata nu are nicio contributie.
Cat privesc bunurile proprii ale reclamantei , acestea sunt cele mentionate in inscrisul intitulat anexa la procesul verbal din 07.03.2010, cu care paratul-reclamant este de acord ca reclamanta-parata sa le preia.
In drept, paratul isi intemeiaza cererea pe disp. art. 728 C.civ., art. 30 C.fam., art. 119, 132 si 673 C.p.civ.
In cauza, reclamanta a solicitat si instanta a incuviintat  administrarea probei testimoniale, fiind audiat martorul B.O.-I., martor insusit si de catre parat.
De asemenea, in cauza a fost intocmita ancheta sociala de catre Comisia de Autoritate Tutelara si ocrotirea minorului Campulung.
Analizand actele dosarului, instanta constata ca partile s-au casatorit la data de 19.08.2006, iar din casatorie a rezultat minorul N. S.-I., aflat in prezent in intretinerea reclamantei.
Din depozitia martorului audiat in cauza, instanta constata ca exista motive temeinice ce au vatamat grav raporturile dintre soti si continuarea casatoriei nu mai este posibila, astfel ca in temeiul art. 38 C.fam., urmeaza sa admita actiunea si sa declare desfacuta casatoria - din vina ambilor soti.
Potrivit disp. art. 40 C.fam., dupa desfacerea casatoriei, reclamanta-parata va purta numele avut anterior casatoriei, acela de "Balan".
Minorul rezultat din casatoria partilor  se afla in prezent, in intretinerea reclamantei, care are conditii bune pentru cresterea si educarea acestuia, asa cum rezulta atat din referatul de ancheta sociala, cat si din depozitia martorului audiat, iar paratul este de acord ca minorul sa fie incredintat spre crestere reclamantei.
Avand in vedere ca este in interesul minorului  sa fie incredintat spre crestere si educare reclamantei, instanta, in temeiul art. 42 C. fam., urmeaza sa incredinteze spre crestere si educare reclamantei pe minorul N. S.-I., nascut la 23.08.2009.
Obligatia de intretinere, existand pentru ambii parinti, urmeaza ca  instanta, in temeiul art. 86 C.fam, rap. la art. 94 C.fam., sa oblige pe parat sa plateasca reclamantei - in favoarea minorului o pensie de intretinere, incepand cu data introducerii actiunii si pana la majoratul minorilor.
Potrivit art. 43 C.fam., parintele caruia i s-a incredintat copilul, pastreaza atat dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, cat si acela de a veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lui profesionala.
Art. 14 din Lg. 272/2004, privind protectia si promovarea dreptului copilului, consacra dreptului copilului de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, rudele, precum si cu alte persoane  fata de care a dezvoltat legaturi de atasament, iar art. 15 din aceeasi lege, prevede ca relatiile personale se pot realiza prin legaturi personale ale parintelui cu copilul, vizitarea copilului la domiciliul sau, gazduirea copilului pe o perioada determinata de catre parinte si altele.
Avand in vedere aceste dispozitii legale, parintele caruia ii este incredintat minorul nu este indreptatit sa refuze relatia dintre minor si celalalt parinte si nici sa incurajeze refuzul copilului de a pastra legaturi cu celalalt parinte, intrucat asemenea legaturi sunt absolut firesti si lipsa lor determina un dezechilibru emotional al copilului.
Fata de cele retinute, instanta, in temeiul art. 43 C.fam. urmeaza sa admita cererea reconventionala si sa incuviinteze paratului sa aiba legaturi personale cu minorul, la domiciliul paratului, in fiecare saptamana, astfel : in ziua de miercuri, intre orele 16.00-19.00 si in ziua de duminica, intre orele 10.00-13.00, precum si trei ore de ziua de nastere a minorului.
Totodata, instanta, in temeiul art. 120 al. 2 C.p.civ., urmeaza sa disjunga completarea la cererea reconventionala depusa la data de 26.03.2010 si sa acorde termen de judecata la 16 aprilie 2010.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Admite actiunea reclamanta N.A.M., domiciliata in Campulung,  __.. si pe paratul N. D. E., domiciliat in Campulung, ___..
Declara desfacuta casatoria intervenita intre parti la data de 19 august 2006 si inregistrata sub nr. _.. in Registrul Starii Civile al Primariei mun. Campulung - din vina ambilor soti.
Dupa desfacerea casatoriei, reclamanta va purta numele avut inainte de casatorie, acela de "B.".
Incredinteaza spre crestere si educare reclamantei pe minorul N. S.-I., nascut la 23 august 2009.
Obliga pe parat sa plateasca reclamantei, in favoarea minorului, o pensie de intretinere in procent de 25% din veniturile nete lunare ale acestuia, incepand cu data introducerii actiunii si pana la majoratul minorului.
Admite cererea reconventionala.
Incuviinteaza ca paratul sa aiba legaturi personale cu minorul, la domiciliul paratului, in fiecare saptamana, astfel : in ziua de miercuri, intre orele 16.00-19.00 si in ziua de duminica, intre orele 10.00-13.00, precum si trei ore de ziua de nastere a minorului.
Disjunge completarea cererii reconventionale si acorda termen de judecata la 16 aprilie 2010.
Cu apel in termen de 30 de zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi, 26 martie 2010.

PRESEDINTE,         GREFIER,
        ......................                                                      _.....
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Chemare in judecata (actiuni, cereri)

DISCRIMINARE SI HARTUIRE MORALA IN CADRUL DERULARII RAPORTURILOR DE MUNCA. DAUNE MORALE. NETEMEINICIA CERERII DE CHEMARE IN JUDECATA. - Sentinta civila nr. 1752/LM/2009 din data de 14.05.2009
Neindeplinirea procedurii prevazute de art. 720/1 Cod proc. civila atrage respingerea cererii ca inadmisibila. - Decizie nr. 77/R din data de 23.03.2006
Cerere pentru recunoasterea tranzactiei formulate pe cale principala - Decizie nr. 186 din data de 25.06.2015
Restituire bursa de studii ca urmare a pierderii calitatii de student - Sentinta civila nr. 612 din data de 10.12.2014
Actiune in contencios administrativ avand ca obiect cererea de contestare a unui fapt negativ. Inadmisibilitate. Respingere recurs reclamant - Decizie nr. 1449/R din data de 25.04.2014
Drepturi revolutionari - Decizie nr. 173/R din data de 02.03.2010
Cheltuieli de judecata. Momentul de la care se datoreaza in caz de renuntare la judecata. - Decizie nr. 316 din data de 07.04.2006
Motive de recurs invocate dupa expirarea termenului prevazut de art. 303(1) Cod procedura civila - Decizie nr. 201 din data de 08.03.2006
Apel declarat peste termen de mostenitorul paratului nelegal citat - Decizie nr. 217 din data de 10.03.2006
Repunerea in termenul de exercitare a cailor de atac - Decizie nr. 184 din data de 02.03.2006
Compensare bugetara-situatii de inadmisibilitate - Decizie nr. 775 din data de 12.10.2004
Anulare act - Sentinta civila nr. 3761 din data de 13.05.2010
Hotarare care sa tina loc de act autentiv - Sentinta civila nr. 4692 din data de 17.06.2010
Internare medicala - Hotarare nr. 182 din data de 23.05.2011
Autoritate de lucru judecat - Hotarare nr. 1543 din data de 29.06.2011
Prescriptia dreptului de a cere executarea silita - Hotarare nr. 1598 din data de 05.07.2011
Perceptia dreptului la actiune in repararea pagubei pricinuite prin fapta ilicita - Hotarare nr. 1591 din data de 05.07.2011
Art. 248,215,292 CP cu aplicare Art. 33 lit A CP - Hotarare nr. 315 din data de 07.11.2011
Schimbare incadrare juridica - Hotarare nr. 3462 din data de 03.05.2011
Atribuire termen aferent DL 42/1990 - Hotarare nr. 2514 din data de 15.11.2011