InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Calarasi

DREPT CIVIL - PLINGERE CONTRAVENTIONALA

(Sentinta civila nr. 2909 din data de 17.10.2014 pronuntata de Judecatoria Calarasi)

Domeniu | Dosare Judecatoria Calarasi | Jurisprudenta Judecatoria Calarasi



JUDECATORIA CALARASI
DREPT CIVIL - PLINGERE CONTRAVENTIONALA
SENTINTA CIVILA Nr.2909/17.10.2014

Prin plangerea introdusa la aceasta instanta la data de 27.08.2013 si inregistrata sub nr.5271/202,contravenientul Z. A. a solicitat ca prin hotararea judecatoreasca ce se va pronunta sa se dispuna anularea procesului verbal de contraventie seria CP nr. 4688428, dresat de  I.G.P.R.- Biroul A 2, la data de  14.08.2013, ca fiind nelegal si netemeinic.
In motivarea plangerii sale contravenientul a aratat ca prin procesul verbal de contraventie seria C.P. nr. 4688428,dresat de I.G.P.R.-Biroul A 2 , la data de 14.08.2013,  a fost sanctionat cu o amenda in cuantum de 720 lei si suspendarea dreptului  de a conduce  pe o durata de 90 de zile , pe motiv ca , aflandu-se la volanul autoturismului inmatriculat sub nr.,pe A 2 in sensul catre Constanta,a fost inregistrat de aparatul radar,avand o viteza de 191 km/h, depasind viteza legala cu 61 km/h.
A mai mentionat ca nu a circulat cu viteza retinuta de agentul constatator in procesul verbal, formuland si obiectiuni  in acest sens  .
A mai precizat ca procesul verbal de contraventie este lovit de nulitate fata de faptul ca un agent constatator a constatat contraventia ,iar altul  a dresat procesul verbal,ceea ce este incorect intrucat persoana care aplica sanctiunea trebuie sa fie aceeasi persoana care a constatat contraventia , respectiv care a operat aparatul radar.
Contravenientul a mai adaugat ca  in procesul verbal se precizeaza ca nu erau alte persoane in autoturism, desi pe bancheta din spate mai erau doua persoane, care nu putea fi observate datorita geamurilor fumurii.
 A solicitat anularea procesului verbal de contraventie ca fiind nelegal si netemeinic .
In dovedirea plangerii sale contravenientul a depus la dosarul cauzei copia procesului verbal de contraventie, dovada de circulatie solicitand audierea martorilor aflati in masina.
Plangerea  a fost motivata in drept  pe dispoz. art.15 din OG 2/2001 si art. 118 din OUG 195/2002.
Plangerea este legal timbrata.
Procedand la verificarea cererii in conformitate cu dispoz. art. 200 C.p.c, instanta a constata ca aceasta indeplineste cerintele prev. de art. 194 C.p.c. si a dispus comunicarea acesteia catre agentul constatator cu adresa emisa la data de 28.08.2013.
Agentul constatator a depus intampinare solicitand  respingerea plangerii si mentinerea procesului verbal  ca fiind legal si temeinic intocmit.
In motivare a aratat ca sustinerile petentului sunt lipsite de relevanta, intrucat procesul verbal indeplineste conditiile de fond si de forma,prevazute de art. 16 si 17 din OG 2/2001.A mai adaugat ca  fapta a fost inregistrata cu aparatul radar , omologat si verificat metrologic, ca inregistrarea a fost interpretata de operatorul N. M.,care detine atestat ,iar procesul verbal a fost dresat intr-adevar de un alt politist ,care insa nu are nevoie de certificare , pentru ca  el nu a operat cu aparatul radar. A mai mentionat ca aparatul radar utilizat in cauza permite masurarea vitezelor atat in stationare , cat si in miscare , iar in modulul stationar este permisa selectarea sensului de mers pe care se efectueaza filmarea , prin apasarea butonului " acelasi /opus" in fapt separandu-se cele doua sensuri de circulatie , dar si a modulului fastest ,care afiseaza vitezele a doua vehicule ce vin din sens opus,apropiate unul de celalalt,cu indicarea vitezei celui mai rapid . A mai adaugat ca  este indubitabila viteza avuta de contravenient .
In drept a invocat prev. ar. 205 C. civ
In dovedire a depus la dosar inregistrarea pe suport CD a contraventiei, buletinul de verificare metrologica al aparatului radar  din care rezulta ca  acesta  este omologat ,atestatul de operator radar al agentului constatator, un raport intocmit de agentul care a dresat procesul verbal, precum si  fotografii .
In termen legal  contravenientul a depus raspuns la intampinare, prin care si-a mentinut punctul de vedere exprimat in plangere , invederand suplimentar ca in stanga fotografiei apare litera "T" ceea ce inseamna ca aparatul radar nu si-a finalizat autotestarea,iar potrivit normelor de metodologie  pozele efectuate in acest interval  nu pot fi utilizate pentru ca aparatul inca isi calibreaza frecventele.
          Instanta a incuviintat  conf. art. 258 C.p.c. proba cu inscrisuri propusa de contravenient, respectiv atat cele depuse la dosar, cat si cele solicitate de la agentul constatator , respingand proba testimoniala , solicita de contravenient, apreciind ca aceasta este neconcludenta in cauza. Astfel,prin derogare de la dreptul comun (O.G. nr. 2/2001) , potrivit caruia faptele contraventionale se constata prin propriile simturi de agentii constatatori, art. 121 alin. 2 al H.G. 1391/2006  pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a O.U.G. nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice ,prevede ca nerespectarea regimului de viteza stabilit conform legii se constata de politistii rutieri, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic. In acelasi sens sunt  si dispozitiile art. 109 alin. 2 si 3 din O.U.G.  nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, conform carora constatarea contraventiilor prevazute de acest act normativ se poate face si cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate si verificate metrologic, consemnandu-se aceasta in procesul-verbal de constatare a contraventiei. In aceste situatii procesul - verbal se poate incheia si in lipsa contravenientului , fara a mai fi necesara confirmarea faptelor de catre martori. Aceasta derogare are consecinte in ceea ce priveste forta probanta a procesului verbal de constatare a contraventiei, in sensul ca  odata ce  exista  o inregistrare facuta cu mijloace tehnice certificate ,audierea martorului  devine inutila, cata vreme  afirmatiile acestuia nu au posibilitatea sa o combata , cu aceiasi eficienta.
Instanta analizand actele si lucrarile dosarului a retinut urmatoarea situatie de fapt:  prin procesul verbal de contraventie seria C.P. nr. 4688428,dresat de I.G.P.R.-Biroul A 2 , la data de 14.08.2013, contravenientul  a fost sanctionat cu o amenda in cuantum de 720 lei si suspendarea dreptului  de a conduce  pe o durata de 90 de zile , pe motiv ca , aflandu-se la volanul autoturismului inmatriculat sub nr.,pe A 2 in sensul catre Constanta,a fost inregistrat de aparatul radar,avand o viteza de 191 km/h, depasind viteza legala cu 61 km/h, fapta ce constituie contraventie conform art. 121 al.1 din HG 1391/2006 .
  Impotriva acestui proces verbal contravenientul a formulat plangere, invederand ca, cele retinute in sarcina sa  nu corespund realitatii , intrucat aparatul radar  ar fi inregistrat  o viteza  mai mare decat cea  cu care a circulat, dar si ca  procesul verbal ar fi lovit de nulitate, intrucat a fost dresat de un agent constatator ,iar contraventia a fost constatata de un altul.  
Analizand procesul verbal sub aspectul legalitatii, instanta retine ca acesta a fost dresat in mod corect neexistand nici un motiv de nulitate care sa poata fi invocat din oficiu .
Instanta a apreciat ca sustinerile contravenientului sunt neintemeiate si  ca nu au fost incalcate  nici un fel de dispozitii legale atunci cand  el a fost dresat de un agent constatator ,iar contraventia a fost constatata de un altul.
Potrivit textelor de lege mai sus mentionate nerespectarea regimului de viteza stabilit conform legii se constata de politistii rutieri, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic ,ori in cauza contraventia  a fost inregistrata cu aparatul radar Autovision 335, verificat metrologic, conform buletinului depus la fila 22,ea fiind constatata de operatorul radar N. M. , cel care avea obligatia manevrarii aparatului radar,dar si a interpretarii imaginilor surprinse de acesta.Este adevarat ca procesul verbl de contraventie a fost dresat , conform raportului depus la filele 24-25, de agentul S. A.,insa nu se poate retine ca s-a produs o ilegalitate, cata vreme cei doi agenti formau o echipa,in cadrul careia atributiunile  le erau impartite,  in sensul ca unul constata fapta, iar celalalt aplica contraventia. In caz contrar,s-ar ajunge la concluzia ca numai agentii care au si calitatea de operatori radar pot dresa procesele verbale, care nu poate fi in niciun caz corecta.
Nu s-au retinut nici sustinerile contravenientului referitoare la faptul ca aparatul radar  afisa in momentul inregistrarii litera "T" , ceea ce inseamna ca nu isi finalizase autotestarea, ci isi calibra frecventele ,cata vreme aceasta litera semnifica " TINTA"  si nu are legatura cu functia de autotestare, care se face automat inaintea fiecarei inregistrari .
Ca atare, urmeaza a respinge exceptia nulitatii procesului verbal invocata de contravenient, ca fiind neintemeiata.
De asemenea, instanta  a apreciat ca nu a fost nicidecum  incalcat dreptul la aparare al contravenientului prin faptul ca  nu i s-ar fi comunicat acuzatia si probele ce o sustin, cata vreme in procesul verbal a fost descrisa fapta contraventionala retinuta in sarcina lui, iar acesta a semnat procesul verbal cu obiectiuni, iar in fata instantei au fost depuse de agentul constatator si toate probele in sustinerea acesteia, respectiv inregistrarea pe suport CD a contraventiei , buletinul de verificare metrologica al aparatului radar  din care rezulta ca  acesta  este omologat ,iar verificarea metrologica este valabila pana la data de 1.03.2014 si atestatul de operator radar al agentului constatator .
Pe fondul cauzei, instanta a retinut ca in momentul inregistrarii de catre aparatul radar , contravenientul circula pe A2 , cu o viteza de 191 km/h,fapta ce constituie contraventie ,conform art. 121  din HG 1391/2006  rap. la art. 102 al. 3 lit. e din OUG 195/2002 R, care prevede ca viteza maxima cu care se poate circula pe autostrada este de doar 130 km /h .Acest aspect, rezulta din inregistrarea pe suport CD , depusa la dosar , efectuata  cu aparatul montat pe autovehiculul  MAI-34398, aparat omologat si verificat metrologic la data de 1.03.2013 , verificare valabila timp de 1 an .
In plus,  sanctiunea complementara a suspendarii dreptului de a conduce un autovehicul,pentru 90 de zile a fost aplicata in mod corect ,avand in vedere  contraventia retinuta in sarcina contravenientului , prevazuta  la art. 102 al. 3 lit. e din OUG 195/2002 R , dar si prev. art. 111 al. 1  lit. c din  acelasi act normativ, care stipuleaza ca in cazul  comiterii acestei fapte se aplica si aceasta sanctiune .
Pentru a se pronunta astfel instanta a avut in vedere ca in cauza au fost respectate dispoz. art.121 alin.2 din H.G.1361/2006, care prevad faptul ca politistul rutier constata nerespectarea regimului legal de viteza stabilit conform legii, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic. Ca atare , odata ce mijlocul tehnic cu care se face inregistrarea este omologat si verificat metrologic,  viteza masurata  de el, este viteza legala stabilita, fara a se aplica nici un fel de marja de eroare, avand in vedere ca cinemometrul este prevazut cu o functie de autotestare, activata automat la fiecare punere in functiune, astfel  ca dereglarile sau eventualele defecte sunt imediat sesizate, iar el este oprit.
In plus ,cele mentionate in procesul verbal de contraventie se bucura de prezumtia de veridicitate si legalitate, pana la proba contrara , pe care contravenientul nu a facut-o in prezenta cauza ,desi avea aceasta obligatie conform art.249 C.pr.civ, astfel ca instanta vazand inscrisurile depuse de agentul constatator urmeaza a respinge plangerea formulata de acesta, ca fiind neintemeiata , in conformitate cu disp. art. 34 din OG 2/2001 .
- definitiva prin respingerea apelului
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete

Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
trafic de droguri - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
Acordul de recunoa?tere a vinova?iei incheiat de procurorul militar cu inculpatul cercetat pentru savar?irea infrac?iunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante prev. de art.336 alin.1 C.pen. Amanarea aplicarii pedepsei - Sentinta penala nr. 8 din data de 16.02.2016
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016