InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Calafat

SENTINTA PENALA Nr. 55

(Sentinta penala nr. 55 din data de 01.03.2012 pronuntata de Judecatoria Calafat)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Judecatoria Calafat | Jurisprudenta Judecatoria Calafat

Dosar nr. 338/201/2012                       art.193,180 alin.2, 20 rap la 217 alin. 1, 239 alin. 1 C.P.

R O M A N I A
JUDECATORIA CALAFAT JUDETUL DOLJ
SENTINTA PENALA  Nr. 55
Sedinta publica de la 01.03.2012
Completul compus din:
PRESEDINTE Cosmin Nicusor Marin
Grefier CB
*
Ministerul Public reprezentat de procuror BadanAdelina
Procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Calafat

            Pe rol,  solutionarea actiunii penale pusa in miscare impotriva inculpatului IS pentru savarsirea infractiunilor de amenintare, lovire si alte violente, tentativa la distrugere si trei infractiuni de ultraj, prev. si ped. de art. 193, 180 alin. 1 indice 1, 20 rap.la art. 217 alin. 1 si 239 alin. 1 CP.
      Dezbaterile asupra fondului au avut loc in sedinta publica din data 24.02.2012, fiind consemnate in incheiere, parte integranta a acestei sentinte penale, cand instanta, avand nevoie de timp pentru a examina probele administrate in cauza, cat si pentru a delibera, a amanat pronuntarea rezultatului dezbaterilor la 01.03.2012.

JUDECATA:

      Prin Rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Calafat din 27.12.2011 din dosar nr. 1411/P/2011, a fost trimis in judecata penala inculpatul IS pentru savarsirea infractiunilor de amenintare, lovire si alte violente, tentativa la distrugere si trei infractiuni de ultraj, prev. si ped. de art. 193, 180 alin. 1 indice 1, 20 rap.la art. 217 alin. 1 si 239 alin. 1 CP.
In fapt s-a retinut ca in seara zilei de 9.11.2011, in jurul orei 17,00, invinuitul IS, pe fondul consumului de alcool s-a manifestat agresiv fata de parintii sai, impreuna cu care locuieste si gospodareste.
            Cu aceasta ocazie si-a lovit tatal cu palma si a amenintat, atit pe acesta cit si pe mama sa, martora IS, ca ii omoara si le va distruge casa prin incendiere, cerindu-le sa-si paraseasca locuinta.
             Manifestarile violente ale invinuitului , coroborate cu antecedentele penale ale acestuia, au determinat partea vatamata ICD si martora IS sa-si paraseasca locuina si sa doarma intr-un apartament al fiicei lor, martora Ciobanu Anisoara.
             A doua zi, in data de 10.11.2011, partea vatamata ICD a revenit la locuinta sa, cu scopul de a hrani pasarile , unde l-a gasit pe invinuit.
              Cu toate ca i-a dat tigari si piine, intrucit partea vatamata nu i-a dat 10 lei, invinuitul a devenit violent fata de tatal sau, pe care l-a amenintat cu moartea si cu incendierea imobilului. Invinuitul nu s-a oprit numai la amenintari verbale si a luat butelia de aragaz, a deschis robinetul, a aprins gazele si a dat foc la citeva hirtii care au ars partial, fara sa existe pericol public.
             Datorita interventiei prompte a partii vatamate, care a oprit gazele si a stins hirtiile ce ardeau , nu au fost deteriorate, distruse, sau degradate bunuri.
             Pentru a evita o noua tentativa de incendiere, partea vat. ICD a dus butelia de aragaz la vecina sa, martora RE.
             Avind in vedere gravitatea faptelor savirsite , partea vat. ICD s-a deplasat la Politia mun. Calafat  unde a formulat plingere penala fata de fiul sau.
             La locuinta familiei Iordache s-a deplasat un echipaj  format din trei politisti, respectiv  partile vatamate BM, GD si CI, cu un autoturism avind insemnele politiei.
             Organele de politie au solicitat invinuitului sa-i insoteasca la sediul politiei,  insa acesta a luat din curtea locuintei un topor cu care i-a amenintat cu moartea.
              Politistii s-au retras in strada,  insa invinuitul a continuat sa adreseze injurii si amenintari, atit la adresa acestora cit si a tatalui sau,  dind dovada de agresivitate sporita, ceea ce i-a determinat pe politisti sa foloseasca un spray lacrimogen din dotare.
              Invinuitul a intrat in casa si , cind a deschis fereastra de la o camera, a fost imobilizat d catre organele de politie.
              Invinuitul este cunoscut cu antecedente penale care nu atrag starea de recidiva, si a mai fost sanctionat contraventional  pentru injurii aduse parintilor sai, conform procesului-verbal din 9.03.2011.
              Acesta a recunoscut savirsirea infractiunii de tentativa la distrugere si nu a recunoscut savirsirea  celorlalte infractiuni, cu toate ca probele administrate in cauza demonstreaza indubitabil ca invinuitul a savirsit infractiuni pentru care s-a dispus inceperea urmaririi penale.
             Mama invinuitului, martora IS nu a formulat plingere impotriva invinuitului.
             In sedinta publica de la 03.02.2012, partea vatamata IDC a declarat ca isi retrage plangerea prealabila impotriva inculpatului IS pentru savarsirea infractiunilor de amenintare, lovire si alte violente si tentativa la distrugere.
      In raport de declaratia partii vatamate, in baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. h teza I-a C.p.pen instanta va dispune incetarea procesul penal impotriva inculpatului IS pentru savarsirea infractiunilor prev. de art. 180 al. 1 indice 1 C.P., art. 193 CP si art. 20 rap. la art. 217 alin. 1 CP la plangerea prealabila a partii vatamate ICD.
       In ceea ce priveste cele trei infractiuni de ultraj prevazute si pedepsite de art. 239 alin. 1 CP, analizand actele si lucrarile dosarului se constata ca starea de fapt si de drept descrisa in rechizitoriu este corecta, fiind dovedita cu probatoriul administrat in cauza si astfel instanta o va retine ca atare.
      Asadar, instanta constata ca faptele inculpatului de a-i ameninta cu moartea pe cei trei politisti avand in mana un topor intruneste elementele constitutive ale infractiunilor de ultraj prevazute si pedepsite de art. 239 alin. 1 C.pen.
      Prin urmare instanta constatand ca inculpatul se face vinovat de savarsirea faptelor pentru care a fost trimis in judecata urmeaza a-l condamna pe acesta.
            La individualizarea judiciara a pedepsei instanta va avea in vedere gradul de pericol social concret al faptei, imprejurarile si modalitatile savarsirii acesteia, precum si persoana inculpatului IS, care este la primul conflict cu legea penala, neavand antecedente penale.
            Instanta va retine in favoarea inculpatului  circumstanta atenuanta, prev. de art.74 lit.  a CP, avand in vedere faptul ca acesta este la primul conflict cu legea penala, neavand antecedente penale, astfel incat la individualizarea pedepsei se vor avea in vedere si disp. art.76 lit. e teza I-a CP.
      Prin urmare instanta apreciaza ca aplicarea fata de inculpat a unor pedepse de 3 luni inchisoare pentru fiecare din cele trei infractiuni de ultraj prevazute de art. 239 alin. 1 CP sunt indestulatoare pentru ca rolul educativ si preventiv al acestora sa poata fi atins.
      In baza art. 33 lit. a CP si art. 34 lit. b C.P. va contopi pedepsele aplicate in pedeapsa rezultanta  de 3 luni inchisoare.
      In baza art. 81-82 Cp va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata termenului de incercare de 2 ani si 3 luni.
      In baza art. 359 CPP va atrage atentia inculpatului  asupra prevederilor art. 83 Cp.
      In baza art. 71 Cp  va aplica pedeapsa accesorie a interzicerii  exercitiului drepturilor prev. de art. 64 alin 1 lit. a teza a doua si  lit. b Cp , iar in baza art. 71 alin. 5 Cp va dispune  suspendarea   executarii pedepsei accesorii  pe durata termenului de incercare.
      Va obliga partea vatamata ICD la 150 lei cheltuieli judiciare catre stat.
      Va obliga inculpatul IS la 150 lei cheltuieli judiciare catre stat.
     
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E:

      In baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. h teza I-a C.p.pen inceteaza procesul penal impotriva inculpatului IS, cetatean roman, fara ocupatie, studii medii, fara antecedente penale, pentru savarsirea infractiunilor prev. de art. 180 al. 1 indice 1 C.P., art. 193 CP si art. 20 rap. la art. 217 alin. 1 CP la plangerea prealabila a partii vatamate ICD.
      In baza art. 239 alin. 1 CP, art. 74 lit. a CP, art 76 lit. e teza I-a, condamna inculpatul IS, cetatean roman, fara ocupatie, studii medii, fara antecedente penale, la pedeapsa de 3 luni inchisoare.
      In baza art. 239 alin. 1 CP, art. 74 lit. a CP, art 76 lit. e teza I-a, condamna inculpatul IS la pedeapsa de 3 luni inchisoare.
      In baza art. 239 alin. 1 CP, art. 74 lit. a CP, art 76 lit. e teza I-a, condamna inculpatul IS la pedeapsa de 3 luni inchisoare.
      In baza art. 33 lit. a CP si art. 34 lit. b C.P. contopeste pedepsele aplicate in pedeapsa rezultanta  de 3 luni inchisoare.
      In baza art. 81-82 Cp dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata termenului de incercare de 2 ani si 3 luni.
      In baza art. 359 CPP atrage atentia inculpatului  asupra prevederilor art. 83 Cp.
      In baza art. 71 Cp  aplica pedeapsa accesorie a interzicerii  exercitiului drepturilor prev. de art. 64 alin 1 lit. a teza a doua si  lit. b Cp , iar in baza art. 71 alin. 5 Cp  dispune  suspendarea   executarii pedepsei accesorii  pe durata termenului de incercare.
      Obliga partea vatamata ICD la 150 lei cheltuieli judiciare catre stat.
      Obliga inculpatul IS la 150 lei cheltuieli judiciare catre stat.
      Cu recurs in 10 zile de la pronuntare pentru procuror si partea vatamata ICD, si de la comunicare pentru inculpat si partile vatamate BM, CI si GD.
      Pronuntata in sedinta publica de la 01.03.2012.

                    PRESEDINTE                                                                        GREFIER
            Cosmin Nicusor Marin                                                                CB

RED/CNM/CB /2 ex./ 20.03.2012
       1
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
Loviri sau alte violen?e. Amenin?are. Port fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica a cutitului. Necompeten?a materiala a inst - Decizie nr. 5 din data de 17.02.2014
Vatamare corporala din culpa. Reducerea in apel a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 3 din data de 10.02.2014
Infrac?iunea de lovire. Re?inerea circumstan?elor atenuante - Sentinta penala nr. 265 din data de 10.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 192 din data de 31.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Reducerea in recurs a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 29 din data de 31.12.2013
Vatamare corporala din culpa. Reducerea cuantumului daunelor morale raportat la propor?ionalitatea cu prejudiciul de agrement suferit de victima - Decizie nr. 102 din data de 27.08.2012
Loviri ?i alte violen?e.Recunoa?terea vinova?iei in fa?a instan?ei de judecata, art.320 ind.1 c.pr. pen. Efecte. - Sentinta penala nr. 38 din data de 21.02.2012
Loviri ?i alte violen?e . Gre?ita aplicare a pedepsei sub minimul special prevazut de lege. Majorarea in recurs a pedepsei. - Decizie nr. 104 din data de 10.10.2012
Corecta incadrare ?i individualizare judiciara a infrac?iunii de lovire ?i alte violen?e - Decizie nr. 55 din data de 07.05.2012
Loviri sau alte violente. Latura penala - Corecta individualizare a sanctiunii amenzii, raportata la circumstantele reale ale faptei si la circumstantele personale ale inculpatului. Latura civila – Neindeplinirea conditiei de pornire din oficiu a act... - Decizie nr. 99 din data de 18.04.2011
Vatamare corporala din culpa. Casarea sentintei instantei de fond in ceea ce priveste latura civila. Reducerea cuantumului daunelor morale. - Decizie nr. 83 din data de 21.03.2011
Loviri sau alte violente. Aplicarea efectului extensive al recursului cu privire la inculpatii care nu au declarat recurs. Reducerea cuantumului pedepselor si a termenelor de incercare. - Decizie nr. 111 din data de 11.05.2011
Loviri sau alte violente. Corecta cuantificare a daunelor morale. Neacordarea daunelor materiale (prejudiciu incert). - Decizie nr. 86 din data de 28.03.2011
Vatamare corporala. Neretinerea circumstantei agravante a savarsirii faptei de trei persoane impreuna. Majorarea, in recurs, a pedepselor aplicate inculpatilor. - Decizie nr. 87 din data de 28.03.2011